درمان یک روزه سرماخوردگی【سال 1403】✅
در این مقاله قصد داریم راه هایی جهت درمان یک روزه سرماخوردگی به شما عزیزان معرفی کنیم تا در فصل سرما و زمستان با خیالی آسوده به درمان این ویروس بپردازید. سرماخوردگی نوعی عفونت یا بیماری ویروسی می باشد که با آمدن فصل پاییز و فرا رسیدن سرما شیوع آن در بین افراد رایج خواهد شد. در حال حاضر بیش از ۲۰۰ ویروس وجود دارد که می تواند موجب سرماخوردگی افراد شود و هر کدام از آن ها علائم متفاوتی از خود نشان می دهند. از شایع ترین ویروس هایی که در حال حاضر با سرماخوردگی مرتبط هستند می توان به پاراآنفولانزا و انتروویروس ها اشاره نمود. پس اگر شما عزیزان نیز از علائم سرماخوردگی همچون آبریزش بینی و یا سرفه رنج می برید و به دنبال درمان یک روزه آن توسط برترین روش ها هستید، ادامه این مقاله را از دست ندهید.
سرماخوردگی چیست؟
با شروع فصل پاییز و فرارسیدن سرما، بیماری های عفونتی همچون سرماخوردگی در بین افراد رواج پیدا می کنند و خود را با علائم گوناگونی نشان می دهند. سرماخوردگی نوعی بیماری عفونتی می باشد که توسط ویروس های مختلف ایجاد می شود. هر کدام از ویروس های پدید آورنده سرماخوردگی دارای علائم گوناگون همچون آبریزش بینی، گلودرد و گرفتگی بینی هستند و با یکدیگر متفاوت می باشند.
در حال حاضر بیش از ۲۰۰ ویروس مختلف وجود دارد که می تواند موجب سرماخوردگی افراد شود. از رایج ترین ویروس های سرماخوردگی می توان به کرونا ویروس ها، ویروس های پاراآنفولانزا و انتروویروس ها اشاره نمود که مرتبط با این بیماری هستند. این ویروس ها وجه اشتراک زیادی با هم دارند؛ اما هر کدام از آن ها سبک خاص خود را در ایجاد بیماری خواهند داشت. برای مثال افرادی که به کرونا ویروس مبتلا می شوند، ممکن است بخش بسیاری از ریه آن ها درگیر شود و سرفه های خشک داشته باشند.
اما سایر ویروس ها همچون راینوویروس ها در اوایل پاییز، بهار و تابستان فعالیت دارند و شدت آن ها زیاد نمی باشد. ویروس های دیگر همچون پاراآنفولانزا عامل ۲۰ درصد از سرماخوردگی ها می باشد که ممکن است عفونت های شدید همچون ذات الریه در خردسالان به وجود بیاورد. جهت جلوگیری از سرماخوردگی می بایست به مقدار لازم ویتامین سی مصرف کنید و از قرار گرفتن در معرض سرما بدون پوشش مناسب بپرهیزید.
سرماخوردگی دارای راه های مختلف جهت درمان در مدت زمان کوتاه می باشد که در ادامه به شما عزیزان برخی از مهم ترین آن ها را معرفی خواهیم کرد. اگر وضعیت شما در دوره سرماخوردگی و ابتلا به ویروسهای گوناگون وخیم باشد و شرایط لازم جهت مراجعه به پزشک را ندارید، ما به معرفی 10 پزشک ویزیت در منزل تهران برای شما عزیزان پرداخته ایم.
شایع ترین علائم سرماخوردگی
به طور کلی علائم سرماخوردگی ممکن است طی ۱ الی ۳ روز در فرد نمایان شود و نواحی گوناگون همچون سر، بینی و کل بدن را درگیر خود کند. این علائم بین ۷ تا ۱۰ روز طول می کشند و در روز پنجم به اوج خود خواهند رسید. البته این مورد به سیستم ایمنی فرد بستگی دارد و ممکن است در مدت زمان کوتاه تری بهبودی حاصل شود.
اگر هر یک از علائم ذکر شده پس از گذشت یک هفته بهتر نشد می بایست به پزشک متخصص مراجعه کنید تا از عدم ابتلا به دیگر بیماری ها اطمینان حاصل کنید. اما در صورت دارا بودن هر یک از علائم زیر می توانید از روش های درمان یک روزه سرماخوردگی استفاده کنید و سلامت خود را به دست آورید:
- علائمی همچون سردرد، گلو درد، سرفه و تورم غدد لنفاوی
- علائم مربوط به بینی همچون آبریزش بینی و گرفتگی بینی
- از دست دادن حس بویایی یا چشایی و عطسه کردن مداوم
- وارد شدن فشار بر سینوس ها و ترشحات آبکی بینی
- بدن درد، احساس ناراحتی در قفسه سینه و سرفه های شدید و خشک
- مشکل در تنفس عمیق و تب داشتن
- خستگی مفرط، عدم انرژی برای انجام فعالیت های روزانه و احساس سرما
- کوفتگی بدن، تنفس سخت و احساس درد هنگام قورت دادن آب دهان
- سوزش گلو، جمع شدن اشک در چشم، ترشحات پشت گلو و ترشح مخاط در بینی
همچنین اگر شما عزیزان شرایط لازم جهت مراجعه مداوم به بیمارستان و سرم زدن جهت درمان سرماخوردگی را ندارید می توانید به مقاله معرفی 10 پزشک سرم تراپی در منزل تهران مراجعه کنید و خدمات مورد نیاز خود را در خانه خود دریافت نمایید.
روش های درمان یک روزه سرماخوردگی
دارودرمانی: به طور کلی رایج ترین داروهای سرماخوردگی که ممکن است در هر خانه ای وجود داشته باشد شامل آنتی هیستامین ها، انواع مسکن ها و استامینوفن می باشد. افرادی که خواهان به دست آوردن سلامتی خود در مدت زمان کوتاه هستند می بایست مصرف ترکیبی از این داروها را داشته باشند و به مقدار کافی و با دوز تعیین شده توسط دکتر از آن ها استفاده کنند.
درمان خانگی سرماخوردگی: ممکن است برخی از افراد به خوردن قرص و دارو حساسیت داشته و یا علاقه بیشتری به درمان خانگی سرماخوردگی داشته باشند. از رایج ترین روش های درمان سرماخوردگی در خانه می توان به قرقره کردن آب نمک، نوشیدن مایعات کافی، مصرف ویتامین سی و استراحت کردن به میزان لازم اشاره نمود.
مصرف دمنوش گیاهی: یکی دیگر از عواملی که طبق تحقیقات انجام شده نقش مهمی در کاهش علائم سرماخوردگی خواهد داشت، دمنوش های گیاهی همچون آویشن می باشند. توجه داشته باشید که داروهای گیاهی بیماری را درمان نخواهند کرد اما به کاهش علائم آن همچون آبریزش بینی کمک ویژه ای می کنند. همچنین اگر شما عزیزان به بیماری های خاص همچون فشار خون بالا مبتلا هستید می بایست پیش از استفاده از داروهای رایج و یا گیاهان دارویی با پزشک خود مشورت کنید.
برای مثال افرادی که دارای فشار خون بالا هستند نباید از داروهای دکونژستان که داروهای ضد احتقان هستند و موجب تنگ کردن عروق می شوند استفاده کنند؛ زیرا این داروها موجب بالا رفتن فشار خون شده و شرایط آن ها را سخت تر خواهد کرد. پس اگر شما عزیزان نیز خواهان درمان یک روزه بیماری سرماخوردگی هستید می توانید با توجه به ذائقه خود از دارودرمانی یا درمان های خانگی به صورت ترکیبی یا جداگانه استفاده کنید.
مصرف سبزیجات تازه: در دوره سرماخوردگی می بایست از مصرف غذاهای چرب و پر روغن پرهیز کنید و به جای آن مصرف سبزیجات تازه همچون کلم بروکلی را جایگزین نمایید. سبزیجات، گیاهان و ادویه جات موجب تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند و در درمان عفونت و التهاب عملکرد بسیار موثری خواهند داشت. برای مثال استفاده از آویشن موجب درمان گلودرد و رفع سرفه شده و نوعی غذای تقویتی جهت تسکین علائم سرماخوردگی می باشد.
راه های انتقال سرماخوردگی
سرماخوردگی می تواند از طریق دهان، بینی و یا چشم وارد بدن افراد شود و شیوع پیدا کند. به طور کلی هنگامی که فرد بیمار می باشد، با هر سرفه و عطسه او ویروس هایی در هوا منتشر خواهد شد که اگر قطرات آن وارد بینی یا دهان فرد دیگری شود می تواند او را نیز به بیماری سرماخوردگی مبتلا کند.
به همین دلیل شما عزیزان هنگام صحبت با افراد بیمار و ملاقات آن ها می بایست از ماسک استفاده کنید تا احتمال ابتلا به این بیماری عفونتی را به کم ترین میزان ممکن برسانید. سرماخوردگی با تماس دست به دست با فرد بیمار نیز انتقال می یابد و دارای راه های انتقال گوناگون همچون دست زدن به چشم یا دهان پس از تماس با ویروس نیز است.
اگر فرد بیمار از اشیا گوناگون همچون تلفن و یا حوله استفاده کرده باشد، ویروس او بر روی این اشیا باقی می ماند و با سایر افراد به اشتراک خواهد گذاشته شد. پس مراقب وسایل شخصی خود باشید و فاصله لازم را با افراد بیمار در فصول سرما و یا گرما حفظ کنید. این نکته را در نظر داشته باشید که پیشگیری بهتر از درمان است؛ پس تا حد امکان از افراد دارای ویروس کرونا یا آنفولانزا دوری کنید.
درمان یک روزه سرماخوردگی در خانه
بسیاری از سرماخوردگی ها نیازی به مراجعه به بیمارستان نداشته و با روش های خانگی قابل درمان هستند. تمامی شما عزیزان با رعایت نکات زیر قادر به درمان سرماخوردگی خود در مدت زمان کوتاه خواهید بود تا سلامت خود را به دست آورید:
- بخور سرد: استفاده از دستگاه بخور سرد یا رطوبت ساز، موجب اضافه کردن رطوبت به هوای خانه می شود و علائم سرماخوردگی را به میزان قابل توجهی کاهش می دهد.
- مصرف عسل: یکی از مواد غذایی که به کاهش سرفه در بزرگسالان و کودکان بزرگ تر از یک سال کمک خواهد کرد، مصرف عسل همراه با نوشیدنی های گوناگون همچون چای، آبلیمو و آب گرم می باشد. تمامی شما عزیزان جهت درمان یک روزه سرماخوردگی می توانید از عسل کمک بگیرید و به تسکین سرفه و عملکرد تنفسی خود بپردازید. عسل دارای خواص ضد میکروبی بسیاری می باشد و تنها ۱۰ گرم از آن قبل از خواب می تواند شدت سرفه را کاهش دهد و علائم سرماخوردگی را بهبود بخشد.
- استراحت کافی: هنگام سرماخوردگی از انجام فعالیت های سنگین خودداری کنید و به مقدار کافی استراحت داشته باشید. شما عزیزان در این دوره احساس خستگی مزمن خواهید داشت و انرژی لازم برای انجام فعالیت های روزانه را ندارید؛ پس به خوبی استراحت کنید و مصرف مایعات را در روتین روزانه خود افزایش دهید. در این دوره با مصرف آبمیوه های تازه، آب لیموی گرم به همراه عسل می توانید از کم آبی بدن جلوگیری کنید و به بهبود بیماری خود بپردازید.
- مصرف دمنوش های گیاهی: از برترین دمنوش ها جهت کاهش گرفتگی بینی و باز کردن راه های هوایی می توان به نعنا اشاره کرد. چای نعنا موجب بهبود التهاب و کاهش بدن درد می شود و خواص ضد ویروسی دارد. همچنین یکی دیگر از دمنوش های مفید در دوره سرماخوردگی، دمنوش زنجبیل و چای سبز است. زنجبیل تسکین دهنده قوی برای گلودرد است و به رفع حالت تهوع و گرفتگی سینوس ها خواهد پرداخت. چای سبز نیز خواص بی نظیری برای از بین بردن باکتری ها دارد و سرفه های شدید و خشک را کاهش می دهد.
داروهای سرماخوردگی
آنتی هیستامین ها: آنتی هیستامین ها در واقع نوعی مسدود کننده هیستامین می باشند که موجب بهبود علائم سرماخوردگی خواهند شد. هیستامین یک ماده طبیعی است که وقتی در معرض آلژن ها قرار بگیریم در بدن آزاد خواهد شد. با استفاده از این دارو از ترشح هیستامین در بدن جلوگیری خواهید کرد و علائمی همچون خارش گوش، آبریزش چشم، ترشحات بینی، عطسه و سرفه های خشک را کاهش می دهید. از مواد موجود در آنتی هیستامین ها می توان به دیفن هیدرامین، دوکسیلامین و برم فنیرامین اشاره کرد.
مسکن ها: مسکن ها انواع مختلف درد ناشی از سرماخوردگی همچون سردرد و درد چشم را کاهش می دهند. از شایع ترین مسکن های قابل استفاده در دوران سرماخوردگی می توان به استامینافون، ایبوپروفن و ناپروکسن اشاره کرد. تمامی مسکن های نام برده قابلیت کاهش دردهای عضلانی و گلودرد را نیز خواهند داشت.
داروهای ضد سرفه: این نوع داروها انواع محرک های عصبی که موجب بروز سرفه می شوند را مسدود کرده و به تسکین کوتاه مدت آن ها کمک می کند. شایع ترین داروی ضد سرفه دکسترومتورفان است که برای سرماخوردگی و سرفه، گرفتگی قفسه سینه و تنفس سخت استفاده می شود.
داروهای ضد گرفتگی بینی: این نوع داروها رگ های خونی در پوشش بینی را باریک کرده و تولید مخاط را کاهش می دهند. هنگام سرماخوردگی با مصرف این داروها، هوا راحت تر از بینی عبور می کند و آبریزش بینی نیز قطع خواهد شد. انواع داروهای ضد گرفتگی بینی به صورت اسپری، قطره و قرص هستند که از شایع ترین آن ها می توان به اکسی متازولین اشاره نمود.
تفاوت آنفولانزا و سرماخوردگی
سرماخوردگی و آنفولانزا هر دو بیماری تنفسی محسوب می شوند که ممکن است علائم مشابهی از خود نشان دهند. به طور کلی ویروس های متفاوتی موجب بروز این دو اختلال در بدن می شود که ممکن است شدت متفاوتی برای هر فرد داشته باشد. از مهم ترین تفاوت های آنفولانزا و سرماخوردگی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرفه: جهت تشخیص تفاوت سرماخوردگی با آنفولانزا می توانید به نوع و شدت سرفه ها دقت کنید. هنگام ابتلا به آنفولانزا سرفه ها خشک تر خواهد بود و قفسه سینه التهاب پیدا خواهد کرد. اما سرماخوردگی شامل سرفه کم تری می شود و معمولاً سرفه ها به همراه ترشحات خلطی هستند.
- تب داشتن: یکی از اصلی ترین تفاوت های بین سرماخوردگی و آنفولانزا، داشتن تب و لرز شدید است. به طور معمول تب داشتن در سرماخوردگی بسیار خفیف خواهد بود و با گذشت مدت زمان کوتاهی از بین می رود. اما در بیماری آنفولانزا معمولا تب شدید بالای ۳۷ درجه پدید خواهد آمد که ادامه دار بوده و به زودی قطع نخواهد شد.
- آبریزش بینی و سردرد: آبریزش بینی در سرماخوردگی رایج است اما ممکن است کم تر از آنفولانزا باشد. همچنین سردردهای شدید، آبریزش چشم و گرفتگی گوش نیز از مواردی می باشد که در آنفولانزا بسیار شدید تر مشاهده خواهید کرد.
تمامی علائم ذکر شده با توجه سیستم ایمنی هر فرد ممکن است متفاوت باشد. برخی از افراد با کوچک ترین سرماخوردگی ممکن است علائم شدیدی از خود نشان دهند و با روش های درمان خانگی سرماخوردگی نیز خوب نشوند. در این شرایط می توانید به پزشک مراجعه کنید و یا با سرم تراپی و آمپول به بهبود وضعیت خود بپردازید. البته توجه کنید که باید از مصرف خودسرانه دارو پرهیز کنید و جهت تشخیص دقیق نوع ویروس نیز به دکتر مراجعه کنید.
راه های پیشگیری از سرماخوردگی
با فرارسیدن فصل سرما، انواع ویروس های سرماخوردگی بیشتر از گذشته شیوع پیدا خواهند کرد. تمامی شما عزیزان در این دوره می بایست یک سری نکات را جهت پیشگیری از سرماخوردگی رعایت کنید که از مهم ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
شستن دست ها: همان گونه که می دانید، یکی از رایج ترین راه های انتقال ویروس سرماخوردگی از طریق دست دادن می باشد. شما عزیزان در طول روز به اشیای گوناگونی دست خواهید زد که ممکن است هر یک از آن ها دارای ویروس باشد. شستن دست ها با آب و صابون بهترین راه جلوگیری از ابتلا به سرماخوردگی می باشد. همچنین در این رابطه می توانید از ژل ها و اسپری های ضد عفونی کننده مبتنی بر الکل استفاده کنید تا از ابتلا به انواع ویروس های سرماخوردگی همچون آنفولانزا و کرونا جلوگیری نمایید.
دوری از افراد بیمار: یکی از مهم ترین راه های پیشگیری از سرماخوردگی، دوری از افراد بیمار می باشد. اگر در خانه و یا محل کار یکی از اطرافیان شما به ویروس های گوناگون سرماخوردگی مبتلا شده است می بایست از نزدیکی به او خودداری کنید و از تهویه هوای مناسب در آن محل اطمینان حاصل کنید. همچنین پس از تماس دست با او حتماً دست های خود را بشویید و ضد عفونی کنید.
عدم دست زدن بدون دلیل به چشم و دهان: انواع ویروس های سرماخوردگی ممکن است روی بدن زندگی کنند ولی شما را بیمار نکنند. در این هنگام با دست زدن به دهان خود احتمال بروز بیماری را بیشتر می کنید و ویروس را وارد بدن خواهید کرد. به همین دلیل توصیه می شود از دست زدن های بی دلیل به چشم، دهان و بینی خودداری کنید و قبل از انجام آن دست های خود را ضدعفونی نمایید.
درمان یک روزه سرماخوردگی کودکان
موارد ذکر شده جهت درمان یک روزه سرماخوردگی مناسب بزرگسالان می باشد و باید از مصرف برخی از آن ها برای کودکان پرهیز کنید. به طور کلی طبق نظر سازمان غذا و داروی آمریکا، مصرف داروهای رایج سرماخوردگی همچون استامینوفن و آنتی هیستامین ها برای کودکان زیر ۴ سال توصیه نمی شود. شما عزیزان جهت کاهش علائم بیماری در کودکان می بایست از روش های زیر استفاده کنید:
حمام گرم: با کمک حمام گرم می توانید از ابتلا به تب جلوگیری کرده و کوفتگیهای بدن و دردهای رایج سرماخوردگی را در کودک خود کاهش دهید. پس از حمام محیط کودک را گرم نگه دارید تا از لرز جلوگیری کرده و موجب وخیم تر شدن حال او نشوید.
جلوگیری از کم آبی بدن: یکی از نکات مهم به هنگام سرماخوردگی کودکان، مصرف مایعات فراوان و جلوگیری از کم آبی بدن می باشد هنگامی که بدن کودک کم آب شود، این بیماری به سرعت گسترش می یابد و حال او را وخیم تر می کند. در این دوره کودک شما می بایست مرتب آب و مایعات گرم همچون نوشیدنی عسل و دمنوش بنوشد تا گلودرد او آرام شده و سوزش نیز کاهش یابد.
استراحت کردن: کودک شما هنگام سرماخوردگی بی حال تر از حالت معمول خواهد شد و به رسیدگی فراوان و استراحت کافی نیاز دارد. در این دوره سعی کنید کودک را در خانه نگه دارید و به مهد کودک و یا بازی کردن با سایر دوستان خود نفرستید.
مصرف غذای مناسب: هنگامی که کودکان سرما می خورند کم تر از حالت عادی احساس گرسنگی خواهند داشت و اشتهای آن ها از بین خواهد رفت. در این دوره سعی کنید با روش های مناسب کودک را به مصرف مایعات و خوردن غذاهای مفید همچون سوپ تشویق کنید تا سلامت خود را در کوتاه ترین زمان ممکن به دست آورد.
همچنین به او بیاموزید که در این دوره می بایست از مصرف خوراکی های مضر همچون پفک، چیپس و یا لواشک پرهیز کند تا موجب وخامت حال خود نشود. از دیگر نکات لازم جهت بهبود وضعیت کودکان میتوان به مصرف آب فراوان سوپ مایعات گرم شربت آویشن در نوشهای گیاهی مخصوص سرماخوردگی شستشوی بینی و ضدعفونی کردن خانه اشاره کرد.
کلام آخر
سرماخوردگی نوعی بیماری عفونتی می باشد که توسط ۲۰۰ ویروس مختلف منتقل خواهد شد. هنگام ابتلا به این بیماری می توانید از روش های درمان یک روزه سرماخوردگی همچون مصرف دمنوش های گیاهی، داشتن استراحت کافی، نوشیدن مایعات فراوان و سبزیجات تازه استفاده کنید. سرماخوردگی خود را با علائم گوناگون همچون آبریزش بینی، سرفه، عطسه، گلودرد، خارش چشم و تولید مخاط بینی نشان می دهد و پس از ۷ الی ۱۰ روز برطرف خواهد شد. در صورت عدم درمان این بیماری پس از یک هفته بهتر است به دکتر مراجعه کنید و دارودرمانی را آغاز نمایید.
در این مقاله برخی از راه های مهم جهت درمان یک روزه سرماخوردگی را به شما عزیزان معرفی نمودیم تا بتوانید با استفاده از آن ها انواع ویروس ها و عفونت ها را از خود دور سازید. سپاسگزاریم که تا انتها این مقاله را مطالعه نمودید. در صورت داشتن هرگونه انتقاد یا پیشنهاد آن را با سایت پزشکا در میان بگذارید.