بیماری ها

دلایل درد کمر در بارداری【سال1403】❤️

بسیاری از زنان باردار ممکن است دچار دردی در ناحیه کمر خود شوند. این درد یا به همین نقطه محدود می شود یا به ران، پاها و باسن زده و علائم سیاتیک را ایجاد می کند. درد کمر در بارداری می تواند ثابت باشد و با فعالیت بدتر شود، خواب را مختل کند و یا عملکرد کلیه بدن را کاهش دهد. این علائم به طور معمول بعد از زایمان برطرف خواهند شد و برخی از انواع این درد ها نیز ممکن است به عنوان اختلالات مزمن باقی بمانند. افرادی که دارای سابقه مشکلات کمر هستند بیش تر از سایر افراد در معرض خطر ابتلا به کمر درد در بارداری می باشند. ما در این مقاله دلایل درد کمر در بارداری را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

کمر درد در بارداری

تغییرات طبیعی آناتومیکی بدن در دوران بارداری سبب ایجاد مشکلاتی برای سیستم اسکلتی_عضلانی به ویژه در قسمت تحتانی بدن می شود. بین ماه پنجم تا هفتم بارداری معمولاً درد لگن و کمر آغاز می شود. درصد بسیار کمی از زنان ممکن است در اوایل هفته 4 تا 16 چنین دردی را تجربه کنند. وضعیت ستون فقرات، کمر و درد لگن در دوران بارداری منجر به کمر درد زنان می شود.

ستون فقرات کمری با افزایش انحنای c شکل معکوس مواجه می شود که سبب آمدن فشار اضافی روی مفاصل کمر، رباط‌ ها، دیسک و عضلات می شود. عضله پسواس در لگن که ستون فقرات را تثبیت می‌کند و به حرکات پا و باسن کمک می کند به دلیل عارضه c شکل کوتاه شده و علائم درد کمر را تشدید می کند. در صورت داشتن درد کمر در بارداری هر چه سریع تر به بهترین دکتر زنان مراجعه نمایید.

کمر درد در بارداری

دلایل درد کمر در بارداری چیست؟

افزایش وزن: در طی یک بارداری سالم خانم ها بین 11 تا 16 کیلوگرم اضافه وزن دارند.ستون فقرات باید این وزن را تحمل کند و این موضوع می‌تواند سبب کمر درد شود. وزن کودک و رحم در حال رشد به رگ‌های خونی و اعصاب لگن و پشت فشار وارد می کند.

استرس: استرس های عاطفی می تواند سبب ایجاد تنش عضلانی در کمر شوند و به صورت کمر درد یا اسپاسم پشت احساس شوند سعی کنید از استرس در دوران بارداری دوری نمایید.

تغییرات هورمونی: بدن افراد در دوران بارداری هورمونی به نام ریلکسین می سازد که به رباط های ناحیه لگن اجازه می دهد تا شل شود و مفاصل را در هنگام آماده سازی برای روند تولد نوزاد شل کند. این هورمون سبب شل شدن رباط هایی می شود که از ستون فقرات حمایت می کند و در نتیجه به بی ثباتی و درد منجر می شوند.

فاصله پیدا کردن عضلات شکم: دو عضله موازی شکم که بین دنده ها و استخوان لگن قرار دارند ممکن است با انبساط رحم در امتداد خط مرکزی از هم فاصله بگیرند. این فاصله می تواند منجر به درد کمر در خانم های باردار شود.

پیشگیری از درد کمر در بارداری

  • در دوران بارداری از کفش های پاشنه بلند استفاده نکنید. کفش های پاشنه کوتاه با قوس مناسب انتخاب بهتری می باشند. با شل شدن مفاصل توسط هورمون ها ممکن است لازم باشد اندازه کفش بزرگ تری را بخرید.
  • اگر قصد بلند کردن جسمی را از زمین دارید به جای این که خم شوید از پاهای خود برای چمباتمه زدن استفاده کنید.
  • اگر کمر درد شما همچنان ادامه داشته باشد باید به بهترین متخصص زنان و زایمان برای مشورت مراجعه نمایید تا راه حل های مناسبی را برای شما در نظر بگیرند.
  • قبل از این که از داروهای ضد درد مصرف کنید با پزشک خود مشورت کنید. برای بیش تر خانم ها در دوران بارداری استامینوفن بی خطر است ولی مصرف آسپرین و سایر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن توصیه نمی شود. در برخی موارد پزشک می تواند داروهای ضد درد یا داروهای شل کننده عضلات را که در دوران بارداری بی خطر هستند به شما توصیه کند.
  • سعی کنید از گن استفاده کنید و به پشت نخوابید.
پیشگیری از درد کمر در بارداری

درمان درد کمر در بارداری

کمپرس سرد یا گرم: برای کاهش درد پشت بدن استفاده از گرما و سرما می تواند کمک بسیاری بکند با پزشک مشورت کنید و اگر پزشک شما موافقت کرد کمپرس سرد را به مدت 20 دقیقه چند بار در روز روی محل قرار دهید. بعد از 2 یا 3 روز کمپرس سرد را با کمپرس گرم جایگزین کنید و یک پد گرم کننده یا یک بطری آب گرم را روی محل درد قرار دهید. در دوران بارداری به شکم خود گرما ندهید.

ورزش: اگر افراد سعی کنند ورزش منظمی را داشته باشند این امر می تواند سبب تقویت عضلات و انعطاف پذیری آن ها شود. ورزش منظم می تواند فشار روی ستون فقرات را کاهش دهد سعی کنید تمرینات مناسب برای بارداری را انجام دهید که شامل پیاده روی، دوچرخه سواری و شنا می باشد. با مراجعه به فیزیوتراپیست می توانید تمریناتی را برای تقویت کمر و شکم در نظر بگیرید.

وضعیت بدن خود را بهبود ببخشید: شل شدن بدن سبب درد ستون فقرات می شود. سعی کنید هنگام کار، نشستن و خوابیدن بدن را در وضعیت مناسبی قرار دهید. به عنوان مثال خوابیدن به پهلو با بالش بین زانو، فشار روی کمر را کم تر می کند. هنگام نشستن پشت میز یک حوله لوله شده پشت خود قرار دهید و پاها را روی دسته ای از کتاب ها قرار دهید، صاف بنشینید و شانه ها را به عقب بکشید و همچنین هنگام ایستادن ران ها را به سمت جلو و شانه ها را به عقب بکشید زیرا ممکن است به خاطر وزن شکم در حال رشد خود متمایل به خم شدن باشید.

مشاوره: اگر درد کمر شما به استرس های روحی مربوط باشد باید به بهترین دکتر روانشناس در تهران جهت گرفتن مشاوره مراجعه نمایید.

طب سوزنی: در این روش سوزن های نازکی در مکان های خاصی از پوست وارد می شوند. طب سوزنی می تواند در دوران بارداری کمر درد را تسکین دهد. اگر قصد انجام آن را دارید قبل از انجام با پزشک خود مشورت نمایید.

به طور منظم حرکات کششی انجام دهید: خانم ها در دوران بارداری باید سعی کنند حرکات کششی مناسب خود را انجام دهند. با مراجعه به ماما یا پزشک معالج خود می‌توانید از ایشان در این باره مشورت بگیرید. این حرکات می‌توانند سبب تقویت لگن و عضلات کمر شوند.

استراحت کنید: هر یک ساعت یک بار راه بروید بایستید و حرکات کششی انجام دهید. نشستن و ایستادن طولانی مدت کمر درد شما را بیش تر می کند.

شکم بند های مناسب: شکم بند های بارداری لباس های لوله مانند انعطاف پذیری می باشند. خانم های باردار از شکم بند های بارداری استفاده می کنند. این شکم بند ها همچنین به عنوان یک لایه برای کمک به پوشاندن مناطقی از پوست که با بزرگ شدن شکم در معرض دید قرار می گیرند کمک بسیاری می کند. این شکم بند ها فشار ملایمی را ایجاد می کند و حتی می‌تواند باسن و کمر را تا حد مناسبی ساپورت کند.

کشش به طرفین: به صورت چهار زانو روی تشک بنشینید در حالی که به آرامی بازوی راست خود را از بالای سر به سمت چپ می برید دست چپ خود را روی زمین قرار دهید. به آرامی به سمت چپ خم شوید، باسن شما باید کامل روی زمین قرار بگیرد. در این حالت نفس های طولانی و عمیق بکشید. به مدت 20 ثانیه در این وضعیت بمانید، این حرکت را سه بار تکرار کنید و بعد از انجام این کار ها جهت حرکت را عوض کنید. همین تمرین را به سمت راست انجام دهید.

زمان مراجعه به پزشک

اگر کمر درد شما طوری بود که درد شدیدی را احساس کردید و همچنین اگر درد شدید رو به افزایش یا دردی که به طور ناگهانی شروع می شود را تجربه کردید و در ادرار کردن مشکل برای شما ایجاد شد یا اگر احساس سوزن سوزن شدن در اندام های انتهایی را دارید باید به پزشک مراجعه کنید. در موارد نادر درد شدید کمر می تواند مربوط به مشکلاتی مانند پوکی استخوان مرتبط با بارداری، آرتروز مهره ها یا آرتروز عفونی باشد. درد های ریتمیک هم ممکن است نشانه ای از زایمان زودرس باشند. اگر هر کدام از این مشکلات را تجربه کردید حتماً به پزشک خود هر چه سریع تر مراجعه نمایید.

زمان مراجعه به پزشک

ویژگی های بهترین متخصص زنان و زایمان

در صورت داشتن کمر درد در بارداری باید بهترین متخصص زنان و زایمان را انتخاب نمایید و به ایشان جهت درمان مراجعه کنید. ما در این قسمت برخی از ویژگی‌های بهترین پزشک را در اختیار شما قرار داده ایم به این ویژگی ها توجه داشته باشید. این ویژگی ها عبارتند از:

مدرک معتبر: برای مراجعه به بهترین متخصص زنان و زایمان باید پزشکی را انتخاب کنید که دارای مدرکی معتبر از دانشگاه معتبر باشد. قبل از مراجعه به پزشک اطمینان حاصل کنید که پزشک شما دارای تخصص در زمینه فعالیت خود می باشد.

اولویت قرار دادن سلامت: یکی از مهم ترین ویژگی‌های بهترین متخصص زنان و زایمان اولویت قرار دادن سلامت بیماران می باشد. به این ویژگی توجه بسیاری داشته باشید زیرا از مهم ترین ویژگی‌های بهترین پزشکان می باشد.

تجربه کافی: از دیگر ویژگی‌های بسیار مهم می توان به داشتن تجربه کافی پزشک اشاره کرد. بهترین دکتر زنان و زایمان باید تجربه کافی و سابقه بالایی در حیطه فعالیت خود داشته باشد. اگر پزشک دارای تجربه باشد به خوبی می تواند مشکلات افراد را برطرف نمایند.

برخورد مناسب: بهترین دکتر زنان و زایمان همواره سعی می کند بهترین و مناسب ترین برخورد را با بیماران خود داشته باشد و تمامی نکات مورد نیاز را برای بیماران خود بیان کند. ایشان سعی می کند به سوالات بیماران با صبر و حوصله بسیاری پاسخ دهد.

مرکز مجهز: بهترین پزشک در مرکزی فعالیت می کند که دارای تجهیزات بسیار مناسب و پیشرفته برای درمان بیماران باشد. همچنین مرکز در موقعیت جغرافیایی بسیار مناسبی قرار داشته باشد تا تمامی مراجعین بتوانند به راحتی به این مرکز مراجعه کنند.

بهترین روش: بهترین متخصص زنان و زایمان همواره علم خود را به روز نگه می دارد و سعی می کند از بهترین و پیشرفته ترین تکنیک ها و روش ها برای درمان بیماران خود استفاده کند.

به تمامی ویژگی های گفته شده توجه بسیاری داشته باشید تا بتوانید بهترین متخصص زنان و زایمان را انتخاب کنید تا بارداری بدون مشکلی را داشته باشید و دچار هیچ گونه آسیبی نشوید.

کلام آخر

تغییرات طبیعی آناتومی بدن در دوران بارداری سبب بروز مشکلات برای سیستم اسکلتی_عضلانی به ویژه در قسمت تحتانی بدن می شود. درد کمر در بارداری به دلایلی مانند افزایش وزن، استرس، تغییرات هورمونی، فاصله پیدا کردن عضلات شکم و … برای افراد ایجاد می شود. برای پیشگیری از درد کمر در بارداری اقداماتی را باید انجام دهید با رعایت این اقدامات می توانید درد کمر را درمان نمایید.

از شما عزیزان بسیار ممنونیم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی داشته شما را با دلایل درد کمر در بارداری آشنا کند. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشند. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد می توانید به سایت مراجعه نمایید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

تفاوت بین کمردرد بارداری و قاعدگی چیست؟

تفاوت اصلی بین کمر درد ناشی از قاعدگی و کمردرد بارداری این است که گرفتگی کمر در اوایل بارداری به اندازه گرفتگی کمر در دوران قاعدگی شدید نیست و همچنین در قسمت پایین تر شکم رخ می‌دهد. درد پریود ممکن است چند روز قبل از قاعدگی شروع شود و پس از پایان دوره کاهش یابد.

آیا استفاده از کمپرس سرما و گرما بی‌خطر می‌باشد؟

برای انجام این کار، می‌توانید از بطری آب گرم برای درد کمر استفاده کنید. همچنین پدهای حرارتی نیز وجود دارند که برای استفاده از آن‌ها، باید در کمترین دمای ممکن تنظیم شوند. پد حرارتی یا بطری آب گرم خود را در یک حوله بپیچید تا از سوختگی جلوگیری کنید. کمپرس سرد نیز می‌تواند به کاهش درد کمک کند.

آیا هورمون‌ها می‌توانند بر کمردرد تأثیر بگذارند؟

بله، هورمون های بارداری برای آماده شدن عبور نوزاد از کانال زایمان، رباط‌های مفاصل لگن شما را شل کرده تا آن‌ها را انعطاف‌پذیرتر کنند. حال اگر مفاصل بیش از حد انعطاف پذیر شوند، کمردرد ممکن است رخ دهد.

5/5 - (1 امتیاز)

سمیه اسدی

سلام، من سمیه هستم. 3 ساله که به کار محتوا نویسی مطالب پزشکی و عمومی در سایت پزشکا مشغول هستم، امیدوارم مطالب مفیدی برای شما عزیزان به اشتراک گذاشته باشم و خوش حال میشم نظرات و پیشنهادات خودتونو برام کامنت کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه + 7 =

دکمه بازگشت به بالا