رژیم و تغذیهسلامتی

چطور غذا بخوریم ؟【سال1403】❤️

بسیاری از افراد اطلاعات کافی در رابطه با آداب غذا خوردن ندارند، از این رو در مقاله امروزمان در رابطه با این که چطور غذا بخوریم مطالبی را ذکر خواهیم کرد؛ در این مقاله با ما همراه باشید تا بیشتر در این باره بدانیم و از نکات و تکنیک های طلایی استفاده کنیم.

غذا خوردن

از ابتدای جهان تا کنون، همه انسان ها با خوردن غذاهای متنوع و پرانرژی توانسته اند که به بقای خود ادامه دهند، غذا خوردن از جمله فاکتورهای بسیار مهم در زندگی هر انسان می باشد، اما نکته مهم این است که ما چطور غذا بخوریم و به چه نکاتی در حین غذا خوردن و قبل و بعد از آن اهمیت دهیم تا بتوانیم بدن سالم و اندام ایده آل داشته باشیم؛ غذا خوردن با روش صحیح و درست تنها بدین معنا نیست که ما در منزل خود به درستی بر روی میز یا سر سفره بنشینیم، بلکه مورد دیگری از جمله داشتن رژیم غذایی صحیح و نرمال شامل روش های صحیح غذا خوردن می شود.

غذا خوردن

گاهی اوقات نداشتن اطلاعات کافی در رابطه با نحوه صحیح غذا خوردن، موجب بروز بسیاری از بیماری ها و همچنین چاقی یا لاغری مفرط می شود که باید برای درمان آن ها به سرعت اقدام کرد و هزینه هنگفتی نیز پرداخت کرد؛ ما نه تنها در منزل خود بلکه در محل کار و مهمانی و مسافرت نیز باید به غذا خوردن خود توجه کنیم و آداب و اصولی که در ادامه مقاله ذکر می شود توجه کنیم.

پیش از غذا خوردن باید به چه نکاتی توجه کنیم ؟

در واقع پیش از آن که اقدام به غذا خوردن کنیم باید به برخی نکات توجه کنیم تا هیچ گونه مشکلی برای بدن ما رخ ندهد و سلامتی ما به خطر نیفتد؛ نکات و توصیه های پیش از غذا شامل موارد زیر می باشند :

  1. باید نیم ساعت پیش از غذا خوردنمان یک لیوان آب را در 3 جرعه بنوشیم.
  2. پیش از آن که احساس گرسنگی واقعی نداریم نباید به غذا خوردن بپردازیم؛ داشتن اشتهای کاذب موجب بروز تداخل غذای خورده شده با غذایی که داخل معده است می شود و باعث بروز اخلال در هضم صحیح غذا می شود؛ در صورت غذا خوردن به این روش بیماری های بسیاری در کل بدن و به خصوص در کبد ایجاد می شود.
  3. پیش از خوردن غذا، باید دست هایمان را حتما بشوییم و بدون این که دست ها را خشک کنیم سر سفره بنشینیم.
  4. باید محیطی که آرام و بانشاط است را برای غذا خوردن خود انتخاب کنیم.
  5. پیش از غذا اندکی نمک بخوریم چون نمک ضد بلغم معده عمل می کند و موجب هضم بهتر غذا می شود.

10 توصیه مهم هنگام غذا خوردن

هنگامی که به توصیه های قبل از غذا خوردن توجه کردیم و به آن ها عمل کردیم، اکنون نوبت آن است که به توصیه هایی حین غذا خوردن توجه کنیم تا بتوانیم از بروز برخی مشکلات گوارشی جلوگیری کنیم؛ این توصیه ها شامل موارد زیر می باشند :

1 . باید غذای خود را با گفتن بسم الله الرحمن الرحیم آغاز کنیم.

2 . برای این که سلامتی خود را حفظ کنیم باید ترتیب خوردن غذاها را رعایت کنیم و از درهم خوری پرهیز کنیم؛ در صورتی که ما غذاهایی که دارای زمان هضم متفاوت می باشند را با هم بخوریم، ممکن است  منجر به تولید شدن اخلاط نامناسب در کبد ما شود.

3 . در صورتی که در مصرف غذاهایی با طبیعت گرم یا سرد افراط کنیم ممکن است سبب به وجود آمدن سوء مزاج گرم یا سرد در کبد و کل بدن شود.

4 . باید غذای خود را به آهستگی و آرام بخوریم و حتما غذای خود را مزه مزه کنیم و به آن نگاه کنیم و پس از آن بخوریم؛ این موضوع اهمیت بسیار زیادی دارد و طبق فرمایش معصومین، مدت زمانی که ما سر سفره غذای خود می مانیم، از عمر ما حساب نمی شود و طبق همین روایت باید ما غذاهای خود را با آرامش و تأمل کافی بخوریم و مدت زمان بیشتری را صرف غذا خوردن کنیم؛ در صورتی که ما تند غذا بخوریم، این کار موجب ترشح کردن ناقص آنزیم های گوارشی می شود که هضم را مختل می کند.

5 . غذای خود را باید خوب بجویم چون انجام این کار موجب تحریک شدن هر چه بیشتر مرکز سیری در مغز می شود و حس سیر شدن را به انسان می دهد؛ در ضمن این کار باعث ترشح کردن کامل غدد بزاقی می شود که این ترشح دو عمل هضم شدن غذا و ضد عفونی کردن فضای دهان را بهتر می کند.

10 توصیه مهم هنگام غذا خوردن

6 . باید غذای خود را با دست بخوریم؛ بهتر می باشد که حتما غذای خود را با انگشت شست، اشاره و انگشت وسط میل نماییم چون این کار موجب می شود که بیشتر با غذا ارتباط برقرار کنیم و با برداشتن لقمه های کوچک تر بسیار زودتر احساس سیری کنیم.

7 . پس از غذا خوردن نباید بخوابیم زیرا مضر است و خون انسان را به صورت غلیظ و سودایی تولید می کند.

8 . در صورتی که می خواهیم از پیر شدن فرار نماییم، غذاهایی که گرم و تر هستند مصرف کنیم؛ مزاج پیری سردی می باشد، در صورتی که غذاهایی با مزاج سرد مثل ترشی ها را مصرف کنیم، روند سرد شدن مزاج را سرعت می بخشد و موجب پیری زودتر بدن می شود.

9 . طبق نظرهای طب سنتی، انسان ها دارای مزاج های مختلفی در سنین مختلف هستند و بهتر است با توجه به مزاج سنی مان غذا بخوریم.

10 . نباید غذاهای خود را اینگونه بخوریم چون سودا زا هستند یعنی بدن انسان را سرد و خشک می کنند: الف) ایستاده غذا خوردن ب) پشت میز و صندلی غذاخوردن ج) کفش به پا داشتن در حین غذا خوردن

پس از غذا خوردن چه نکاتی را رعایت کنیم ؟

پس از این که یاد گرفتیم چطور غذا بخوریم و نکات مربوط به غذا خوردن را رعایت کردیم، حالا نوبت یاد گرفتن نکاتی مربوط به پس از غذا می باشد که به شرح زیر می باشند :

1 . بلافاصله نخوابيم : اگر بلافاصله پس از این که غذا خوردیم بخوابیم، این کار موجب ايجاد شدن اختلال در هضم غذای ما مي شود و اين کار مي تواند منجز به وجود آمدن عفونت و گاستريک می شود.

2 . سيگار نکشيم : بعد از این که غذا غذا مصرف می کنیم نباید سیگار بکشیم چون کشيدن ۱۰ نخ سيگار تاثير بسیار منفي دارد و موجب افزایش احتمال سرطان می شود.

3 . ميوه مصرف نکنيم : زمانی که ما ميوه را به همراه غذای خود مصرف مي کنيم، ميوه و محتويات غذا با یکدیگر به معده ما مي چسبد و  در زمان معین به روده نمي رسد؛ طول کشیدن اين روند موجب فاسد شدن غذا در معده ما مي شود؛ از این رو توصيه مي شود که يک عدد ميوه را يا فاصله زمانی 1 ساعت بعد يا قبل از صرف غذا ميل کنيم.

4 . کمربند خود را شل نکنيم : در صورتی که کمربند ما شل شود نه تنها موجب پيچ خوردن روده های ما مي شود بلکه باعث پرخوري ما نیز می شود؛ اگر کمربند را شل کنیم، دوباره احساس راحتي مي‌کنيم و به خوردن ادامه مي دهيم.

5 . راه نرويم : بلافاصله پس از غذا خوردن نباید راه برویم چون منجر به رفلاکس و سوءهاضمه در ما مي شود؛ اما پياده روي کردن به مدت نيم ساعت پس از غذا خوردن به مدت ۲۰ الی ۳۰ دقيقه مفيد می باشد.

6 . حمام نکنيم : پس از غذا خوردن اگر حمام کنیم، موجب افزايش یاقتن جريان خون به دست، پا و بدن ما مي شود و در نتيجه موجب کاهش یافتن ميزان خون در اطراف معده ما می شود و اين امر موجب تضعيف کردن گوارش در معده ما مي شود.

7 . چاي نخوريم : در واقع برگ هاي چاي حاوي اسيد می باشند و اين ماده موجب مي شود که ترکيبات پروتئين ماده غذايي که مصرف مي کنيم سفت شود در نهایت هضم آن به سختی صورت مي گیرد و چاي باید حداقل 1 ساعت پس از غذا ميل شود.

مصرف روزانه کدام مواد غذایی برای سلامتی ما مفید است ؟

در واقع برخی مواد غذایی وجود دارند که مصرف آن ها به صورت روزانه کمک بزرگی به سلامت بدن ما می کنند و ما را از بسیاری از بیماری ها در امان نگه می دارند، این مواد غذایی مفید شامل گزینه های زیر می باشند :

مصرف روزانه کدام مواد غذایی برای سلامتی ما مفید است ؟

سیر :

سیر از جمله منابع غنی آنتی اکسیدان یا همان سلاح اصلی بدن ما می باشد که برای مبارزه با بیماری ها مفید است؛ طبق تحقیقات اثبات شده، مصرف کردن 2 حبه سیر در یک هفته خطر مبتلا شدن به سرطان را تا حدود 50 درصد می کاهد و در ضمن مصرف کردن سیر موجب از بین بردن عفونت ها و باکتری های خاموش در بدن  می شوند و بسیار عالی هستند.

روغن زیتون :

باید همه ما این تصمیم را بگیریم که روغن زیتون را حتما جایگزین دیگر روغن های مصرفی خود کنیم تا از بتوانیم از مبتلا شدن به بیماری های خطرناکی مانند کبد چرب و سکته ی قلبی جلوگیری کنیم.

کلم بروکلی :

کلم بروکلی به دلیل داشتن ترکیباتی، موجب تقویت بدن ما در ترشح آنزیم های ضد سرطانی و مشکلات مغز می شود؛ کلم بروکلی سرشار از پتاسیم می باشد و این ماده برای تقویت کردن سیستم عصبی ما و به تبع مغز مان ضروری است؛ تحقیقات جاکی از آن است که این ماده موجب التیام آسیب وارده بر مغز ما می شود و از این رو آن را به عنوان بهترین ماده غذایی می شناسند و از مبتلا شدن به سرطان های زنان جلوگیری می کند.

ماست :

ماست یکی از فرآورده های لبنیاتی می باشد که کاملا برای استخوان های ما و در حقیقت اسکلت بدنمان مفید و ضروری می باشند؛ در صورتی که 3/4 فنجان ماست کم چرب را در طول روز مصرف کنیم، سلامت خود را حفظ کرده ایم.

دانه آفتابگردان :

پیامبر توصیه می کردند که از دانه آفتابگردان که یکی از دانه ها می باشد روزانه مصرف کنید، علاوه بر تمام خواص دیگر تخم آفتابگردان، مواد مغذی و مفیدی که در این ماده وجود دارند شامل ویتامین ای، ب6، زینک و آهن هستند که برای سلامت موهای ما مناسب می باشند.

دارچین :

دارچین جزو ادویه ای پرقدرت و پرخاصیت می باشد که موجب افزایش فعالیت مغز ما می شود، به همین دلیل برای تقویت کردن مغزمان می توانیم که از آن استفاده نماییم؛ در واقع به دلیل داشتن این خاصیت، خوردن دارچین تاثیر بسیار مثبتی بر روی از بین بردن فشارهای عصبی و پیشگیری کردن از، از دست دادن حافظه دارد.

بادمجان :

بادمجان تاثیر بسیار مثبتی بر روی مغز ما می گذارد و به همین دلیل مورد توجه قرار افراد گرفته است؛ در این ماده آنتی اکسیدان قرار دارد که از غشا سلولی مغز ما محافظت می کند و در ضمن بادمجان دارای ماده ای به نام آنتوسیانین می باشد که تاثیر زیادی در تقویت حافظه دارد.

چای :

برای همه افراد داشتن آرامش اعصاب و رفع کردن استرس در طول روز اهمیت فوق العاده ای برای سلامت بدن دارد از این رو با نوشیدن یک فنجام چای سبز یا سیاه به صورت روزانه می توانیم به این آرامش برسیم.

هویج :

هویج جزو مواد غذایی می باشد که ما باید آن را به صورت روزانه در رژیم غذایی خود بگنجانیم؛ هویج سرشار از گلوتاتیون (یک ترکیب پروتئینی کوچک که سموم کبد را از بین می برد) و در ضمن فلاونوئیدها و بتا کاروتن می باشد که مصرف کردن این گیاه موجب بهبود عملکرد کلیه ما می شود.

رزماری :

رزماری دارای ترکیب شیمیایی به نام کارنوسیک اسید می باشد که موجب حفظ کردن مغز ما از مبتلا شدن به بیماری هایی مانند آلزایمر می شود؛ طبق مطالعات اثبات شده دانشمندان، عطری که در این ماده وجود دارد تاثیر بسیار مثبتی بر روی حافظه و توانایی شناختی می گذارد، از این رو این ماده جزو بهترین مواد غذایی شناخته شده است.

گردو :

از جمله مواد غذایی سالم که برای سلامت مغز ما مفید می باشد، گردو است؛ گردو دارای دو کوزاهگزانوئیک اسید یا DHA( اسید چرب امگا 3) است؛ در دانشگاه هاروارد تحقیقاتی صورت گرفته است ثابت کرده خوردن آجیل، طول عمر انسان را افزایش می دهد و تاثیر مثبتی بر روی عملکرد شناختی بزرگسالان می گذارد؛ در صورتی که ما روزانه یک چهارم فنجان گردو مصرف کنیم یعنی نزدیک به 100% DHA مورد نیاز روزانه خود را تامین کرده ایم؛ از این رو باید این ماده را همیشه در منزل خود داشته باشیم.

ماهی :

بدن انسان نمی تواند که اسیدهای چرب ضروری را بسازد، بنابراین ما باید این اسید های چرب را از مواد غذایی خود دریافت کنیم؛ بهترین چربی های امگا 3 مثل EPA و DHA در ماهی های چرب وجود دارند که مصرف کردن آن ها موجب بهبود بخشیدن عملکرد حافظه، مغز و قلب ما می شود؛ بهترین منابع این اسید های چرب، ماهی های سالمون، قزل آلا، خال مخالی و ساردین می باشند.

اسفناج :

همه افراد آگاهند که در اسفناج مواد مغذی مفیدی وجود دارد و این سبزی بهترین منبع بتا کاروتن، فولات و آهن می باشد، این مواد همگی برای سلامت موهای ما ضروری هستند.

آواکادو :

آواکادو از جمله ماده غذایی می باشد که برای کبد ما مفید است؛ در واقع این میوه سرشار از ترکیبات گلوتاتیون می باشد که موجب افزایش یافتن توانایی کبد برای تصفیه سازی می شود؛ طبق تحقیقات در صورتی که ما به مدت یک ماه، هفته ای 1 الی 2 عدد آواکادو بخوریم، کلیه هایی سالم خواهیم داشت.

برای وعده شام چه غذاهایی را باید و نباید بخوریم ؟

در واقع شام وعده غذایی می باشد که باید سبک میل کنیم و حتما به برخی نکات توجه کنیم تا بتوانیم شب به راحتی بخوابیم؛ این نکات به شرح زیر می باشند :

عدم مصرف غذاهای روغنی و پرچرب : غذاهایی که روغنی، سنگین و چرب هستند علاوه بر این که باعث می شود که صبح روز بعد احساس تنبلی کنیم، بلکه موجب می شوند که معده ما 2 برابر کار کند تا بتواند غذا را هضم کند؛ باید سعی کنیم که در وعده شام خود فست فودها، آجیل، بستنی، و یا غذاهای سرشار از پنیر مصرف نکنیم.

عدم مصرف غذاهای سرشار از کربوهیدرات یا غذاهای قندی : درست است است که ما دوسن داریم غذایی شیرین پیش از خواب بخوریم، اما در صورتی که ما یک تکه بزرگ از یک کیک شکلاتی را بخوریم، سطح قند خون ما بالا می رود و موجب بالا رفتن انرژی ما و در نهایت به هم خوردن خوابمان شود؛ باید سعی کنیم که از خوردن کیک، کوکی، و میان وعده های حاوی کربوهیدرات مثل کراکرها، چیپس، و نان سفید پرهیز کنیم.

عدم مصرف گوشت قرمز و دیگر پروتئین ها : در صورتی که غذاهایی مانند غذاهای چرب، خوردن گوشت قرمز در انتهای شب به عنوان شام موجب می شود که معده ما به سختی مشغول هضم غذا شود و خوابیدن برای ما دشوار شود ( گوشت قرمز تاثیر منفی دارد، اما خوردن گوشت مرغ و ماهی نیز تاثیر خود را دارد )؛ این بدین معنا نیست که باید همه پروتئین ها را کنار بگذاریم، تنها باید مطمئن شویم که پروتئین بدون چربی و در اندازه کم مانند یک لیوان ماست یا شیر مصرف کنیم.

برای وعده شام چه غذاهایی را باید و نباید بخوریم ؟

عدم مصرف غذاهای تند : درست است که مصرف ادویه ها دوای بسیاری از بیماری ها می باشد، اما هنگامی که انتهای شب هوس خوردن غذایی به سر ما می زند، باید از خوردن سس و غذاهای تند دوری کنیم؛ غذاهایی که تند اند ممکن است که باعث ناراحتی معده ما می شوند و مواد شیمیایی که در غذاهای تند وجود دارند می توانند موجب تحریک شدن حواس ما شوند و خوابیدن را برای ما سخت کنند.

عدم مصرف وعده های بزرگ : نباید در انتهای شب میان وعده خود را به یک وعده کامل غذایی تکمیل کنیم؛ باید سعی کنیم که مجموع کالری این میان وعده خود را به طور تقریبی پایین تر از 200 کالری بیاوریم تا هیچ مشکلی موقع خواب نداشته باشیم؛ در صورتی که این کار را انجام دهیم اطمینان داریم که قبل از خواب خیالمان تمام تلاش روزمان را با یک پرخوری در یک وعده در آخر شب به باد نداده ایم.

غذاهایی که باید بخوریم : تا این قسمت مقاله متوجه شدیم که باید از مصرف کدام وعده های غذایی دوری کنیم و اکنون باید در رابطه با غذاهایی که باید مصرف کنیم بدانیم؛ خوردن وعده های کوچک و سبک نه تنها موجب آرام شدن هوس غذایی ما می شود، بلکه کمک بزرگی به بهتر شدن خواب ما می کنند؛ به طور مثال غذاهایی مانندغلات کامل، موز، شیر، نخود، آب آلبالو، دمنوش های آرامش بخش و انگور بسیار مفید و مناسب اند.

چگونه می توانیم کمتر غذا بخوریم ؟

در واقع هنگامی که قصد داریم مقدار غذای کمتری میل کنیم، باید به برخی نکات توجه کنیم و در ضمن حتما به آن ها عمل کنیم که این نکات به این شرح می باشند :

  • از کاسه و بشقاب کوچک استفاده کنیم.
  • از ظرف هایی که رنگ روشن دارند استفاده کنیم.
  • بیست درصد غذای کمتر نسبت به قبل میل کنیم.
  • وسایل الکترونیکی اطراف خود که منجر به تولید صدا می شوند را خاموش کنیم تا حواسمان پرت نشود.
  • با دستی که به آن تسلط ندایم غذا بخوریم.
  • آرام و آهسته غذا بخوریم.
  • از ادویه هایی که غذا را تند می کنند استفاده کنیم.
  • غذاهایی که پروتئین دارند مصرف کنیم تا در ادامه روز اشتهایمان کمتر شود.
  • تنقلات مضر را به دور از چشم خود نگه داریم.

کلام آخر

در این مقاله تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا شما را با موضوع بایدها و نبایدهای غذایی و این که چطور غذا بخوریم آشنا کنیم و در ضمن اطلاعات مفید و سودمند در رابطه با وعده های غذایی در اختیار شما قرار دهیم؛ امیدواریم که با خواندن این مقاله بتوانید بهتر از قبل غذا خوردن خود را ساماندهی کنید.

از این که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید از شما بی نهایت متشکر هستیم و در صورتی که هر گونه انتقاد یا پیشنهاد در رابطه با این که چطور غذا بخوریم، می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

4.4/5 - (7 امتیاز)

الناز شاکر

سلام من الناز شاکر هستم، 7 ساله کار نویسندگی در زمینه مطالب سلامتی و زیبایی تهیه و گردآوری میکنم. خوشحال میشم اگر پیشنهاد یا نظری دارید زیر همین مقاله برام بنویسید .ممنونم ازمطالعه این مقاله....

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا