عمومی

عوارض و روش های مقابله با استرس【سال1403】❤️

ما در این مقاله قصد داریم شما را با عوارض و روش های مقابله با استرس آشنا کنیم.استرس یکی از مشکلاتی است که در طول زندگی با آن ها سرو کار داریم و تنها راه مقابله با آن آموزش دیدن است. این احساسی که در فرد ایجاد می شود می تواند در شرایط حاد هم بسیار خطرناک باشد و آسیب های جسمانی و روحی به فرد وارد کند. در ادامه با عوارض و روش های مقابله با استرس بیشتر آشنا خواهید شد پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

استرس چیست؟

عوارض و روش های مقابله با استرس در این مقاله به طور خلاصه شرح داده شده که تعاریف متعددی دارد که یکی از تعاریف مهم آن این است، که استرس یک نوع احساس درونی است که وقتی فرد دچار تنش و نگرانی می شود و فشار های زیادی را تحمل می کند به وجود می آید. در این حالت بدن شما نیز نسبت به این حس، سریع واکنش نشان می دهد و با ترشح هورمون هایی در بدن موجب افزایش ضربان قلب، تند شدن تنفس و… می شود و باعث می شود که انرژی در شما افزایش یابد.

استرس حالتی است که در بعضی مواقع لازم است و انگیزه شما را بالا می برد تا کاری را به سرانجام برسانید، اما باید راه کنترل کردن آن را هم بدانید. بدون استرس زندگی معنایی نخواهی داشت و ممکن است انسان حتی هدفی نداشته باشد. اما در مواقعی این استرس به حدی می باشد که آسیب های جسمی و روحی به شما وارد می کند.

استرس چیست؟

این استرس مضر است و باید کنترل شود، چون تمام زندگی شما را مختل کرده و نگرانی و تنش هایی را وارد می کند که ممکن است در بعضی مواقع دچار آسیب شوید. استرس هایی که شدت و مدت آن زیاد است جزء استرس های بد محسوب می شود و همراه با ناراحتی، سردرد و اختلال در خواب است.

در بعضی از مواقع شدید، استرس می تواند سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف کند و بدن دیگر نتواند با بیماری ها مبارزه کند. یا حتی اگر بیماری خاصی دارید، استرس در تشدید آن موثر است.در صورت شدید بودن می توانید به بهترین دکتر اعصاب و روان در ایران مراجعه کنید.

عامل استرس یا تنش زا چیست؟

عامل تنش زا به عواملی گفته می شود که استرس را در فرد ایجاد می کند. استرس خود به معنای تنش و زیر بار فشار قرار گرفتن است ولی عامل تنش، خود منجر به ایجاد این استرس می شود و به عنوان محرک می باشد و در همان محیطی که ما در آن زندگی می کنیم می باشد. این عوامل عبارتند از:

افرادی که حس بدی به ما می دهند و ما از آن ها خوشمان نمی آید، صداهای ناهنجار، زمانی که در محیطی قرار گرفته اید و می خواهید کاری را انجام دهید مثل زمان امتحانات، سرعت بالای ماشین و خیلی دیگر از عوامل مختلف که منجر به وجود آمدن این حالت درونی می شوند.

واکنش بجنگ یا دررو چیست؟

با آگاهی از عوارض و روش های مقابله با استرس ما می توانیم استرس خود را کنترل کنیم. در مقابله با استرس ما ممکن است حالت های مختلفی از خود نشان دهیم که بعضی از این حالت ها با جسم ما در ارتباط است. هنگامی که ما احساس خطر می کنیم و در شرایط سختی قرار گرفته ایم بدن ما سریع واکنش نشان می دهد و هورمون هایی ترشح می کند که منجر می شود ما قدرت دفاع از خود را داشته باشیم.

می توانیم زلزله را مثال بزنیم که حداقل یک بار در زندگی همه اتفاق افتاده است. زمانی که این حادثه رخ می دهد، بدن شما قدرت گرفته و سریعا از خانه بیرون می روید.

واکنش بجنگ یا دررو چیست؟

بجنگ یا دررو واکنش سیستم عصبی بدن ما به یک واقعه است که در هنگام استرس‌ بروز می دهد. وقتی که در چنین شرایطی قرار می گیریم بدن ما مواد به نام کورتیزول، آدرنالین و نورآدرنالین زیادی ترشح کرده که منجر به بالا رفتن ضربان قلب، منقبض شدن ماهیچه ها، عرق کردن و بالا رفتن سطح هوشیاری شده و همه این‌ها به ما برای مراقبت و محافظت از خودمان در زمان هایی که در خطر هستیم کمک می‌کند.

در زمان واکنش بجنگ یا دررو برخی از قسمت ها و عملکرد بدن که در آن موقعیت کارایی ندارند، کاهش می یابند و همه عملکرد های بدن بر روی موارد مورد نیاز مثل افزایش سرعت تنفس، جریان خون، هوشیاری و قدرت ماهیچه‌ها متمرکز دارند.

تاثیر استرس بر عملکرد قلب

همانطور که گفتیم استرس در مواقعی که شدید است باعث آسیب هایی به بدن می شود که یکی از این عوامل تحت تاثیر قلب است. اگر شما بیماری قلبی داشته باشید در هنگام دچار شدن به استرس در تشدید این بیماری موثر است و حتی خود منجر به بیماری های قلب و عروقی می شود.

در زمانی که مدت و شدت استرس زیاد باشد توانایی این را دارد که فشارخون و کلسترول را افزایش دهد و منجر شود که بیش از حد غذا بخورید و سمت ورزش نروید و حتی سیگار مصرف کنید تا استرس کاهش یابد. همه ی این عوامل در سلامتی بدن دخیل می باشند و اگر کنترل نشود، زیان بار است.

در شرایطی که استرس خود عامل ایجاد بیماری قلبی شود و ضربان قلب رو به افزایش باشد، این استرس مزمن در بدن شما ترشح هورمون های  آدرنالین و کورتیزول را بالا می برد که مضر هم هستند. تحقیقات نشان می دهد که استرس در مواردی اگر موجب لخته شدن خون شود سکته قلب را افزایش می دهد. برای درمان مشکلات قلبی به بهترین دکتر قلب در ایران مراجعه کنید.

تاثیر استرس بر عملکرد قلب

در شرایط استرس زا آندرنالین آزاد می شود و در نتیجه ضربان قلب بالا می رود و فشار خون هم افزایش می یابد. تمام این اتفاقات به هم مرتبط هستند. گاهی شما در شرایطی هستید که استرسی ایجاد می شود که شما را تحت فشار می گذارد، اما زیانی ندارد.

استرس زمانی که خیلی حاد باشد، همان طور که گفتیم منجر به افزایش ضربان قلب و فشارخون می شود و می‌تواند به دیواره شریان‌ها آسیب برساند. استرس مزمن سیستم ایمنی را ضعیف کرده و منجر به بروز علائم بیماری های زیادی در بدن می شود.

علل دقیق فشارخون بالا هنوز شناخته شده نیست، اما عوامل زیادی منجر به افزایش فشارخون می شوند، مانند داشتن اضافه‌وزن، مصرف نمک، ورزش نکردن و نداشتن تحرک و نوشیدن الکل با داشتن استرس مزمن، افزایش می‌یابند. این مسئله می‌تواند سیستم ایمنی بدن را کاهش دهد و منجر به بروز علائم فیزیکی ناراحت‌ کننده‌ای مثل سردرد و مشکلات گوارشی شود.

عوارض استرس بر عملکرد مغز

کنترل کردن استرس بسیار مشکل است و هر روز در زندگی انسان وجود دارد و بخشی از زندگی او محسوب می شود، اما با با آگاهی از عوارض و روش های مقابله با استرس ما می توانیم استرس خود را کنترل کنیم. این عامل برای افراد ناراحت کننده می باشد و علت های زیادی در ایجاد آن دخیل می باشد، گاهی به دلیل اتفاقات ناخوشایند در خانواده و گاهی هم در محیط بیرون از خانه می باشد.

این عامل می تواند خانواده و تحصیل و ذهن و جسم شما را تحت تاثیر قرار دهد و بسیار ناراحت کننده باشد. با تاثیراتی که استرس بر قلب انسان می گذارد آشنا شدیم اما علاوه بر قلب، سایر نقاط بدن را هم درگیر می کند که یکی از این عوامل مغز می باشد.

 1افزایش ابتلا به بیماری های ذهنی با استرس

طبق یافته های محققان استرس در طولانی مدت و حاد منجر به تغییراتی در قسمت مغز می شود و حالاتی مثل افسردگی و غم و خشم را در انسان به وجود می آورد. عواطف و احساسات انسان را در کنترل خود می گیرد و در بعضی مواقع به سلول های مغزی آسیب می رساند.

عوارض استرس بر عملکرد مغز

2-استرس ساختار مغز را تغییر می دهد 

با تحقیقاتی که دانشمندان انجام داده اند به این نتیجه رسیده اند که استرس حاد می تواند تغییرات طولانی مدت را در ساختار و عملکرد مغز ایجاد کند.

ساختار مغز از نورون ها و سلول های حمایت کننده می باشد که وظیفه ی آن تفکر و تصمیم گیری در زمان حل مشکل است و مغز قسمت های دیگری هم دارد که از آکسون ها تشکیل شده که نواحی مختلف مغز را به یکدیگر مرتبط می کند و باعث تبادل اطلاعات می شوند و این قسمت به قسمت سفید مغز نام گذاری شده است.

افزایش استرس منجر به افزایش میلن نیز می شود که افزایش زیاد میلن در این قسمت باعث می شود که تعادل مغز به هم بریزد و دو ناحیه با یکدیگر نتوانند تبادل اطلاعات انجام دهند.

راه های مقابله با استرس

برای این که بتوانید استرس خود را کنترل کنید و با آن مقابله کنید، ابتدا باید مواردی را که منجر به ایجاد استرس می شوند را شناسایی کنید. شما باید بتوانید هنگامی که بیماری خاصی دارید با استرس خود بجنگید تا ناراحتی برای شما ایجاد نکند. راه های مختلفی برای از بین بردن استرس وجود دارد که ما به مواردی از آن اشاره می کنیم.با آگاهی از عوارض و روش های مقابله با استرس ما می توانیم استرس خود را کنترل کنیم.

1-معقول بخورید و بیاشامید

گاهی افراد وقتی دچار استرس می شوند پرخوری می کنند و به سمت غذا و مصرف الکل می روند و تصور می کنند که از این راه می توانند استرس را کاهش دهند، اما این یک تصور غلط است و بیش تر استرس را تشدید می کند.

2-سیگار نکشید

همه ما با خطراتی که سیگار بر جسم و روان ما می گذارد آگاه می باشیم، خیلی ها هستند که برای آرام کردن خود به دخانیات روی می برند که بزرگترین اشتباه است زیرا در سیگار ماده ای به نام نیکوتین وجود دارد که منجر به تشدید استرس می شود.

راه های مقابله با استرس

3-قاطع باشید

در تصمیماتی که می گیرید مصمم رفتار کنید و سعی نکنید که خواسته های همه ی افراد را انجام دهید و یا باب میل آن ها رفتار کنید. بیاموزید که نه گفتن در برخی از شرایط لازم و ضروری است. همواره از حق خود دفاع کنید، اما احترام گذاشتن را فراموش نکنید.

4-مرتب ورزش کنید

ورزش کردن ذهن شما را باز می کند و موجب شادابی و از بین رفتن استرس می شود، البته برای مقابله با استرس بهتر است که ورزش های رقابتی را کنار بگذارید و به اروبیک و یوگا و… روی آورید.

هنگام ورزش ایروبیک هورمون اندورفین در بدن ترشح می شود که موجب می شود ما احساس بهتری داشته باشیم و افکار منفی را دور بریزیم و مثبت اندیش باشیم. ورزش کردن برای بیماران قلبی در بهبود شرایط بیمار بعد از جراحی و باز توانی قلب بیمار بسیار موثر خواهد بود .

5-مسئولیت پذیر باشید

کار هایی که در توان شما می باشد را، کنترل کنید و آنچه از کنترل شما خارج است را فراموش کنید.

6-علل استرس را کاهش دهید

بیش تر افراد در زندگی به شدت پرتوقع هستند و همیشه می خواهند که چیز های بیش تری در زندگی داشته باشند، این موضوع خوب است، اما در برخی موارد منجر به ناراحتی و از دست دادن آرامش در فرد می شود.

7-ارزش‌های خود را بیازمایید و مطابق با آن‌ها زندگی کنید

مهم نیست که چه اندازه سرتان شلوغ است، هرچقدر اعمال شما بیش تر بازتابی از اعتقاداتتان باشند، همان‌ قدر احساس راحت تری خواهید داشت.

استرس با جسم فرد چه می کند؟

استرس در همه حال با انسان می باشد ولی زمانی که حاد و مزمن باشد خطرات زیادی را با خود به همراه دارد. بیش تر افراد از این احساس در طول زندگی رنج می برند و مشکلات زیادی را تحمل می کند. ما راه های مقابله با استرس را بررسی کردیم، اما اگر کسی نتواند استرس خود را کنترل کند تمام قسمت های مختلف بدن تحت تاثیر آن قرار می گیرند.

استرس با جسم فرد چه می کند؟

ما در این مقاله آسیب هایی که ممکن است استرس مزمن به شما وارد کند را می گوییم و بدانید با آگاهی از عوارض و روش های مقابله با استرس ما می توانیم استرس خود را کنترل کنیم، که درصورت عدم کنترل، شرایط حاد تا چه حد می تواند خطرناک باشد بنابراین سعی کنید که هر طور شده با شیوه های مختلف این استرس را دفع کنید. این آثار مخرب شامل موارد زیر می باشد:

1-سردرد

یکی از تاثیراتی که استرس بر روی افراد می گذارد سردرد است. تحقیقات نشان می دهد که فشار زیاد بر فرد موجب سردرد های عصبی در او می شود. علت ایجاد برخی از این سردرد ها در گیر شدن عضلات گردن و پشت می باشد که در نهایت موجب انقباض عضلات سر و گردن می شود.

اگر استرس کنترل نشود و مدام در زندگی افراد باشد موجب میگرن می شود که درد های طاقت فرسایی دارد و ناراحتی زیادی ایجاد می کند و خیلی سخت بهبود می یابد. در چنین مواقعی پیشنهاد پزشکان فعالیت های آرامش بخش مانند ماساژ و آب گرم است. در صورت شدید بودن می توانید به بهترین دکتر اعصاب و روان در تهران مراجعه کنید.

2-افسردگی

استرس علاوه بر آسیب های جسمانی آسیب های روحی و روانی زیادی ایجاد می کند و فرد را گوشه گیر و افسرده می کند. در واقع شرایطی را به وجود می آورد که فرد از همه چیز ناامید می شود و تصور می کند که قادر به انجام هیچ کاری نمی باشد. در این شرایط نمی توانند درست فکر کند و تصمیم بگیرد و همیشه نگران است و فشار های روحی زیادی را تحمل می کند.

در نتیجه، استرس با ایجاد احساس فرسودگی و ناتوانی در فرد او را از انجام بسیاری کار ها باز می دارد. برای مبارزه با این احساس آزار دهنده در فعالیت هایی شرکت کنید که دوست دارید و شما را خوش حال می کند.

3-وزن و سوخت و ساز تاثیر استرس بر سلامت جسمانی

شاید تصور کنید که استرس چگونه می تواند منجر به اضافه وزن در شما شود، اما همه ی این عوامل به هم مرتبط می باشند و از هم تاثیر می گیرند. گاهی افراد عادت دارند که در شرایط استرس برای این که خود را آرام کنند، پرخوری کنند.

استرس با جسم فرد چه می کند؟

در این شرایط بیش تر به سراغ مواد غذایی پر کالری و شیرین می روند. به علاوه سوخت و ساز بدن را هم کاهش می دهد و چربی اضافه در بدن را افزایش می دهد که این عوامل در تشدید استرس نقش دارند. برای کاهش استرس و اعتماد به نفس در زندگی فعال باشید و خود را با کاری مشغول کنید و از مصرف مواد غذایی بیش از حد دوری کنید.

4-مشکلات فشار خون 

کسانی که عادت کرده اند در هر مرحله از زندگی خود دچار اضطراب شوند، سلامتی خود را همواره به خطر می اندازند و با افزایش فشار خون مشکلاتی را برای خود ایجاد می کنند. در هنگام استرس هورمون هایی ترشح می شود که ضربان قلب بالا می رود و قلب فعالیتش بالا می رود.

افزایش فشار خون می تواند به حمله قلبی و سکته مغزی منجر شود که هر دو می توانند موجب مرگ فرد شوند. اگر به طور مداوم در سینه خود احساس درد می کنید، بی درنگ با یک پزشک صحبت کرده و در پی روش هایی برای کاهش استرس خود باشید.

5-ریزش مو

یکی از عوامل ریزش مو در آقایان افزایش سن می باشد که در بانوان هم این اتفاق می افتد. در برخی از موارد حاد هم ریزش مو می تواند به خاطر استرس باشد و هر فردی در هر مرحله از زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. در این حال، ریزش مو موجب زیاد شدن استرس در افراد می شود و در نهایت منجر به ایجاد اضطراب و افسردگی می شود.

اما اصلا نباید نگران باشید زیرا راه کار هایی برای درمان ریزش مو وجود دارد. برای درمان استرس همانطور که گفتیم عامل آن را شناسایی کنید می توانید در این مورد از پزشک نیز مشورت بگیرید و روش های درمانی که می توانند به تحریک رشد مجدد موها منتهی شوند را یاد بگیریم.

6-درد معده 

استرس طولانی مدت می تواند مشکلاتی در معده ایجاد کند و در کارکرد دستگاه گوارش اختلال ایجاد کند. در این حالت مشکلاتی هم در خوردن، خوابیدن، کار کردن، یا ورزش کردن اتفاق می افتد و انجام فعالیت روزانه را برای ما سخت می کند.

استرس با جسم فرد چه می کند؟

وقتی که شما به دلیلی دچار استرس می شوید، بدن شما آدرنالین و هورمون هایی که می توانند جریان خون به دستگاه گوارش و دیگر قسمت های بدن را کاهش دهند، ترشح می کند. در این صورت غذا به راحتی هضم نمی شود و به درد و ناراحتی منجر می شود. برای درمان این مشکل باید به  پزشک مراجعه کنید تا با تجویز دارو به درمان شما کمک کند.

7-کاهش ایمنی بدن 

استرس برای مدتی طولانی منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن می شود و باعث می شود که بدن نتواند در مقابل بیماری ها ایستادگی کند. که یکی از مثال های کوچک آن سرماخوردگی و جدی‌ تر آن آنفلوآنزا می باشد.

هیچ نگرانی نیست، اگر بخواهید می توانید استرس را کنترل کنید، خواب کافی و با کیفیت بالا، داشتن تغذیه مناسب که شامل مصرف میوه ها، سبزیجات، پروتئین های بدون چربی و غلات و ورزش کردن منظم می باشد.

8-درد آرواره 

برخی ها عادت دارند که در هنگام استرس داشتن دندان های خود را روی هم فشار دهند که در این صورت مشکلات زیادی برای دندان های آنان اتفاق می افتد. استرس باعث می شود که با فشار بر آرواره و ساییدن دندان ها روی یکدیگر لثه ضعیف و شکستگی دندان ها، و درد فراوان را به همراه داشته باشد.

در برخی افراد این شرایط می تواند آثار بلند مدت روی آرواره و دندان ها به همراه داشته باشد. در این موارد پزشک ممکن است استفاده از محافظ دهان در هنگام شب را تجویز کند.

در این صورت،محافظ دهان موقتی استفاده می شود اما ممکن است طی فعالیت هایی مانند ورزش یا رانندگی که سطوح استرس را افزایش می دهند، ممکن است همچنان به استفاده از آن ها نیاز باشد.

9-بی خوابی 

یکی از عواملی که از نتایج استرس می باشد و برای همه ی افراد بسیار آزار دهنده است مشکل بی خوابی می باشد. استرس اغلب مانع خواب راحت در شب می شود زیرا مغز در هنگام شب باید در حال استراحت باشد و با وجود استرس همچنان فعال است. متاسفانه، بی خوابی تنها می تواند استرس را تشدید کند و کسب آرامش و خواب راحت را دشوار سازد.

استرس با جسم فرد چه می کند؟

10-کاهش میل جنسی 

زمانی که فرد نتواند استرس خود را کنترل کند و افزایش یابد، مشکلات جنسی در او ایجاد می شود. در این صورت با کاهش میل جنسی رو به رو است. استرس رابطه ی مستقیمی با هورمون ها دارد و تاثیر منفی بر میل جنسی انسان می گذارد.

وجود تنش و استرس در زندگی موجب می شود نحوه زندگی انسان تغییر کند و ناراحتی هایی را به وجود می آورد. راه کار های کسب آرامش و ورزش کردن می توانند با استرس مبارزه کند. در نتیجه، فعالیت هایی که موجب نشاط شما می شوند و به احیای احساس رضایت، شادی و اعتماد به نفس کمک می کنند را به کار گیرید.

کلام آخر

از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا پایان مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی بر این داشته تا شما را با عوارض و روش های مقابله با استرس آشنا کند. امیدواریم مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد، می توانید از طریق سایت با ما درمیان بگذارید.

 

اعضای تیم تحریریه "پزشکا" متشکل از افرادی است که در حوزه پزشکی و سلامت، سابقه و اطلاعات کافی دارند. تمامی مطالب ما در وبسایت پزشکا همراه با تایید پزشکان و متخصصان حاذق در زمینه بهداشت و سلامت برای انتقال دانش و تجربه به شما، منتشر می‌شود.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا