هفته 24 بارداری✅【سال1403】⭐
شما در هفته 24 بارداری شش ماه است که حامله هستید. در این هفته جنین با سرعت بسیاری رشد می کند و صداهای اطراف خود را می شنود و همچنین به آن ها واکنش نشان می دهد. در این زمان رحم که بالاتر از ناف قرار گرفته و در حال بزرگ شدن است شروع به فشار آوردن روی دستگاه گوارش شما می کند. سعی کنید تغذیه مناسبی در این هفته داشته باشید. در این مقاله اطلاعات کاملی را راجع تغذیه مناسب دوران بارداری و زمان مراجعه به پزشک در هفته 24 بارداری را در اختیار شما قرار داده ایم. سایت پزشکا پاسخگو سوالات شما می باشد.
تغییرات بدنی در هفته 24 بارداری
تا تاریخ زایمان شما هنوز 4 ماه دیگر باقی مانده ولی بدن شما تمرینات نهایی را برای تولد کودک انجام می دهد. ممکن است سینه های شما مقدار اندکی شیر اولیه که آغوز نامیده می شود تولید کند. این فرآیند تا پایان بارداری ادامه دارد و یا می تواند اصلاً رخ ندهد. برخی از زنان تا قبل از زایمان هیچ آغوزی تولید نمی کنند در صورتی که این اتفاق رخ ندهد جای نگرانی نیست. سعی کنید اقدام به دوشیدن شیر نکنید زیرا این امر میتواند سبب انقباضات و زایمان شود. بسیاری از خانم ها در این زمان انقباضات براکستون هیکس را تجربه می کنند.
کودک شما 25 تا 30 سانتی متر طول دارد و وزن وی بیش از نیم کیلو می باشد. در هفته بیست و چهارم مغز کودک به سرعت در حال تکوین می باشد. همچنین ریه ها و سلول های تولید کننده سورفکتانت در ریه ها نیز به سرعت در حال تکوین است. سورفکتانت ماده ای است که از چربی و لیپید ها تشکیل شده و به پایداری کیسه های هوای نازک ریه ها که برای تنفس سالم ضروری هستند کمک می کند. در صورت بروز هرگونه مشکل در هفته 24 بارداری هر چه سریع تر به بهترین دکتر زنان مراجعه نمایید.
تغذیه مناسب دوران بارداری
خانم های باردار باید در دوران بارداری از گروه های غذایی یعنی چربی ها، پروتئین و کربوهیدرات ها استفاده کنند. اگر مواد لازم را از این گروه ها دریافت نکنید بدن به خوبی کار نمی کند. در طول بارداری باید از غذاهای سالمی استفاده کنید. غذاهای بی ارزش فرآوری شده را با غذاهای طبیعی و کم چرب جایگزین کنید. میوه های تازه، سبزی ها، پروتئین های کم چرب مانند مرغ، لوبیا، عدس و ماهی بیش تر استفاده کنید. سعی کنید روزانه مواد مغذی مصرف کنید.
پروتئین برای رشد مناسب بافت های جنین از جمله مغز بسیار ضروری است و همچنین به رشد سینه و بافت رحم در طول بارداری کمک بسیاری میکند. سعی کنید از پروتئین در برنامه غذایی خود استفاده کنید. منابع خوب پروتئین گوشت گاو کم چرب، لوبیا، مرغ، کره بادام زمینی، سالمون و پنیر خامه ای می باشند. کلسیم به ساخته شدن استخوان های کودک کمک میکند و مصرف مایعات بدن را تنظیم می کند. خانم های باردار باید سعی کنند در روز حداقل سه وعده کلسیم مصرف کنند. کلسیم برای رشد استخوان و دندان، عملکرد ماهیچه ها و تکامل عصبی جنین بسیار موثر است.
کمبود کلسیم در دوران بارداری خطر پوکی استخوان مادر در سال های بعد را افزایش می دهد و همچنین خطر مسمومیت حاملگی را افزایش می یابد. سعی کنید از ماست، پنیر، کلم، تخم مرغ، شیر و پودینگ استفاده کنید. فولات با نام اسید فولیک نیز شناخته میشود که نقش بسیار مهمی در کاهش خطر نقص لوله عصبی دارد. سعی کنید از غذاهایی که دارای فولات هستند در دوران بارداری استفاده کنید. در برنامه غذایی خود آجیل و کره بادام زمینی، لوبیا و عدس خشک شده، آجیل، جگر، تخم مرغ و سبزیجات برگ دار با رنگ تیره را قرار دهید.
آهن یکی از مهم ترین موارد می باشد، وجود آهن برای تولید گلبول های قرمز خون، افزایش هموگلوبین، رشد و تامین ذخایر کبدی جنین بسیار مهم می باشد. از هفته 29 بارداری مادران باردار به آهن بیش تری نیاز دارند. مصرف غذاهای غنی از آهن مانند کشمش، تخم مرغ، گوشت قرمز و هلو در دوره بارداری ضروری است. کمبود ید در دوران بارداری منجر به عوارضی در نوزاد می شود. ید در تخم مرغ، سبزی ها و غذاهای دریایی و همچنین محصول های لبنی وجود دارد. فیبر بخشی از سبزی ها، میوه ها و دانه های خوراکی به ویژه غلات و حبوبات می باشد، سعی کنید از فیبر استفاده کنید. استفاده از فیبر میتواند سبب کاهش یبوست در دوران بارداری شود.
علائم هفته 24 بارداری
کمر درد: کمر درد یکی از علائم هفته بیست و چهارم بارداری می باشد. به دلیل تغییر شکل به همراه فشار اضافی که رحم در حال رشد روی بدن وارد می کند کمر درد موضوع بسیار شایع در دوران بارداری می باشد. اگر کمر درد شما بسیار شدید است حتما به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه نمایید. می توانید اقداماتی برای کاهش میزان کمر درد انجام دهید. سعی کنید در زمان بلند کردن اجسام زانو های خود را خم کرده و کمر خود را صاف نگه دارید و از بلند کردن اشیاء بسیار سنگین خودداری کنید، سعی کنید صاف بنشینید از بالش یا پد برای حمایت از کمر خود استفاده کنید.
یبوست: یبوست از علائمی است که می تواند در هفته بیست و چهارم بارداری رخ دهد که سبب آزار افراد می شود. برای جلوگیری و کاهش یبوست سعی کنید در رژیم غذایی خود از غذاهایی که دارای فیبر بسیاری هستند استفاده کنید و در طول روز از مایعات زیادی استفاده کنید. سی دقیقه در روز ورزش کنید اگر این نکات را رعایت نمایید به شما کمک بسیاری می کند. اگر یبوست شما بسیار شدید شد حتماً با پزشک خود صحبت کنید.
تغییرات پوستی: با گذشت زمان و بزرگ تر شدن شکم پوست سینه و شکم شما کشیده تر می شود و ممکن است دچار ترک پوستی شوید. ممکن است پوست شما دچار خارش شود. برای کمک به خارش از یک مرطوب کننده ملایم استفاده کنید. همچنین ممکن است در چشم خود احساس خشکی و خارش داشته باشید اشک مصنوعی می تواند به شما کمک بسیاری بکند، همچنین شما می توانید به مقاله روش های درمان ترک پوست بارداری مراجعه نمایید و از روش مناسبی برای درمان ترک پوست بارداری استفاده کنند.
از دیگر علائم هفته 24 بارداری میتوان به درد رگ سیاتیک، تاری دید و خشکی چشم، قرمزی کف دست، التهاب و خونریزی لثه ها، اسهال و یبوست، تپش قلب و … اشاره کرد. اگر این علائم سبب اذیت و آزار شما شدند و دارای شدت بسیاری بودند هر چه سریع تر به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید. سعی کنید به هیچ عنوان بی توجهی نکنید زیرا ممکن است دچار مشکلاتی شوید.
خود مراقبتی هفته بیست و چهارم
اگر در این هفته دچار سوزش سر دل شدید می توانید وعده های غذایی کم حجمی را در طول روز بخورید و سعی کنید از هر گونه مواد غذایی محرک مانند ادویه های تند و نوشیدنی های گازدار پرهیز کنید. بسیاری از خانم ها معتقدند که خوردن چند وعده غذای کوچک در روز سبب کاهش سوزش سر دل آن ها می شود همچنین برای کاهش سوزش سردل می توانید از خوردن تنقلات و غذا در اواخر شب پرهیز کنید. اگر دارای یبوست هستید سعی کنید از غذاهای فیبر دار، میوه ها و سبزیجات بسیاری استفاده کنید و در طول روز آب بسیاری بنوشید.
اگر کمر درد دارید سعی کنید ورزش های مناسب کمر را انجام دهید و هیچ گونه فعالیت سنگین انجام ندهید. از ایستادن طولانی پرهیز کنید و از لبنیات استفاده کنید. با پزشک خود مشورت کنید و با تایید پزشک پیاده روی کنید تا دچار گرفتگی عضلات نشوید. سه ماهه دوم بارداری زمان بسیار مناسبی برای انتخاب روش زایمان می باشد سعی کنید شخصی را برای همراهی هنگام زایمان انتخاب کنید. در صورت مواجه شدن با هر گونه مشکل هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه کنید.
زمان مراجعه به پزشک در هفته ۲۴ بارداری
در دوران بارداری افراد باید به طور مرتب به پزشک خود مراجعه نمایند تا دچار هیچ گونه آسیب و مشکلی نشوند. در هر زمان از بارداری اگر نگران چیزی هستید بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید. برخی از علائم می باشند که در صورت مواجه شدن به آن ها باید هر چه سریع تر به بهترین دکتر جهت اقدامات تشخیصی مراجعه کنید. اگر دارای سر درد شدیدی بودید به طوری که سبب آزار و اذیت شما می شود باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر دارای تورم ناگهانی صورت یا دست هستید، درد در ناحیه زیر دنده ها و بالای شکم دارید و مشکلات بینایی مانند تاری دید و جرقه زدن چشم یا حساسیت به نور را دارید هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه نمایید. این علائم می تواند ناشی از عارضه پره اکلامپسی باشد. سعی کنید به پزشک مراجعه نمایید. پزشک شما برای تشخیص قطعی این عارضه آزمایش ادرار را برای بررسی پروتئین در ادرار شما درخواست می کند.
آزمایش های هفته بیست و چهارم
در هفته بیست و چهارم حاملگی احتمالاً نوبت ویزیت روتین شما می باشد. با مراجعه به متخصص زنان اقداماتی انجام می گیرد و آزمایش هایی تجویز می شود. در این ویزیت وزن و فشار خون شما اندازه گرفته می شود. آزمایش ادرار تجویز می شود تا با آزمایش ادرار دیابت فشار خون و عفونت ادراری بررسی شود. در این ویزیت میزان تورم پاها و قسمت های دیگر بدن در معاینات بررسی می شود و ضربان قلب جنین باید شنیده شود. میزان رشد شکم ارزیابی می شود تا اطمینان حاصل شود که شما و جنین سالم هستید.
بررسی شکم: در معاینات هفته 24 بارداری بالای رحم بررسی می شود. این ناحیه کمی بالاتر از ناف قرار دارد. ارتفاع پایه و ارتفاع رحم توسط پزشک اندازه گیری می شود این ارتفاع فاصله استخوان شرمگاهی تا بالای رحم می باشد. ارتفاع پایه تقریباً با هفته های بارداری تطابق دارد.
تست غربالگری گلوکز: همه زنان باردار برای تشخیص دیابت بارداری باید تست غربالگری گلوکز را انجام دهند. موارد خطر در این تست بررسی میشود و آزمایش خون انجام میشود، اگر شما دیابت بارداری داشته باشید تست غربالگری گلوکز خیلی زودتر انجام می شود ولی اگر در خطر دیابت نباشید بین هفته 24 تا 28 بارداری انجام می شود.
سونوگرافی: در این هفته ممکن است پزشک برای شما سونوگرافی تجویز کند. سونوگرافی حدود 15 دقیقه زمان می برد. برخی از افراد فقط برای داشتن عکس یادگاری سونوگرافی سه بعدی و چهار بعدی انجام می دهند ولی این سونوگرافی ها ممکن است برای جنین خطرناک باشد.
جمع بندی
در هفته 24 بارداری وزن جنین بیش از نیم کیلو می باشد و مغز کودک در این زمان به سرعت در حال تکوین می باشد. در این هفته سعی کنید از آهن، کلسیم، فیبر و گروه های غذایی مورد نیاز استفاده کنید. افراد در این هفته ممکن است دچار یبوست، کمر درد، تغییرات پوستی، خشکی چشم و … شوند.
از شما سپاس گزاریم که تا پایان این مقاله از سایت پزشکا همراه ما بودید. در صورت داشتن هر گونه سوال از طریق دیدگاه ها با ما در ارتباط باشید.
خارش بدن در بارداری بهویژه در ماههای آخر حاملگی طبیعی است. با رشد رحم و آماده شدن سینهها برای شیردهی پوست شکم و سینه کشیده میشود و دچار خارش میشوید. اما اگر همراه با خارش برآمدگی یا کهیر روی پوست مشاهده میکنید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است علت آن آلرژی یا عفونت پوستی باشد.
جنین در هفته ۲۴ حاملگی حدود ۲۱ سانتیمتر بوده و اندازه یک بلال کوچک است. پوست جنین هنوز نازک و شفاف است. اما بافت چربی در حال شکلگیری است و بهمرور جنین چاق میشود. ابروها از چند هفته قبل روی صورت رشد کردهاند. جنین تمرین عضلات صورت را شروع کرده و ممکن است ابروها را به سمت بالا و پایین حرکت دهد.
اگر علائم دوران بارداری شدید شده است یا چندین روز ادامه دارد، میتوانید برای کاهش این علائم به پزشک مراجعه کنید تا اقدامات درمانی انجام شود. بهعنوان مثال اگر تورم پا خیلی شدید بوده یا به صورتتان رسیده است، باید به پزشک اطلاع دهید. تنگی نفس شدید و انقباضات رحمی طولانی و مکرر نیز ممکن است خطرناک باشند.