بیماری ها

راهکار هایی شگفت انگیز برای درمان کبد چرب【سال1403】❤️

ما در این مقاله قصد داریم شما را با درمان کبد چرب آشنا کنیم. کبد دومین عضو بزرگ در بدن انسان است و مسئول رد کردن نوشیدنی ها و مواد غذایی از صافی است. کبد چرب از بیماری هایی است که امروزه افراد زیادی به آن مبتلا اند. کبد مواد مضر موجود در مواد غذایی را می گیرد. همچنین مواد غذایی را  را بدون مواد مضر وارد سیستم های دیگر می کند. کبد به طور طبیعی خود را توسط یک سری از سلول ها پاکسازی می کند اما اگر فاکتور های منفی وارد شده بیش از حد باشند در این کار اختلال ایجاد می کنند.

وجود چربی در هر کبدی ضروری بوده اما اگر کبدی دارای 5 تا 10 درصد چربی باشد، کبد چرب نامیده می شود. بیماری کبد چرب در شخصی که الکل زیاد مصرف می کند به عنوان بیماری کبد چرب الکلی شناخته می شود. همچنین این بیماری در شخصی که الکل مصرف نمی کند به عنوان کبد چرب غیر الکلی شناخته می شود. کبد چرب موقعیتی مخرب در بدن ایجاد می کند و بدتر این است که هیچ علامت هشدار دهنده ای در ابتلا وجود ندارد. در ادامه با درمان کبد چرب بیشتر آشنا خواهید شد پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

علائم بروز کبد چرب

در بسیاری از موارد، کبد چرب با علائم زیادی همراه نبوده اما ممکن است که فرد احساس خستگی کرده و یا احساس ناراحتی یا درد در سمت راست و بالای شکم داشته باشد. کبد چرب در برخی مبتلایان ایجاد اسکار کبدی می کند. اسکار کبد به عنوان فیبروز شناخته می شود و فیبروز شدید کبدی نیز به عنوان سیروز شناخته می شود. سیروز یک بیماری مهلک و خاموش است. حتما اطلاعات لازم برای بهبود و درمان آن را کسب کنید. سیروز ممکن است با علائمی مانند علائم زیر شناخته شود:

  • خستگی
  • ضعف
  • از دست دادن اشتها
  • کاهش وزن
  • خونریزی از بینی
  • گیجی
  • بزرگ شدن پستان ها در مردان
  • تورم پاها
  • تورم شکم
  • خوشه های شبکه مانند عروق خونی در زیر پوست
  • زردی پوست و چشم
  • خارش پوست

به شما توصیه می کنیم اگر علائم کبد چرب را در خود مشاهده کردید به بهترین دکتر گوارش و کبد مراجعه کنید. اگر کبد چرب منجر به نارسایی کبدی شود و سیروز و التهاب شدید کبدی پیشرفت کند، علائم آن به صورت زیر است:

  • رنگ چشم هایتان به رنگ زردی می گراید.
  • اضافه وزن شدید
  • سر در گم و فراموشکاری
  • خستگی مداوم
  • احساس خارش
  • افرادی که به انواع هپاتیت های آ ، ب یا سی مبتلا هستند.
  • پر شدن شکم از آب بیش از اندازه

علائم بروز کبد چرب

مهم ترین علت کبد چرب

کبد چرب زمانی رخ می دهد که چربی زیادی در بدن تولید شده و متابولیزه چربی در بدن به اندازه کافی صورت نگیرد. چربی اضافی که وارد بدن می شود در کبد ذخیره شده و در آن تجمع پیدا می کند و باعث بیماری کبد چرب می شود. تولید چربی می تواند علل مختلفی داشته باشد؛ به عنوان مثال: مصرف زیاد الکل ممکن است باعث بروز کبد چرب شود و یا افرادی که زیاد الکل مصرف نمی کنند علت بروز این بیماری یک یا چند مورد از عوامل زیر است:

  • قند خون بالا
  • مقاومت به انسولین
  • بالا بودن سطح چربی در خون به ویژه تری گلیسرید
  • چاقی

روش های درمان کبد چرب

ورزش کنید تحرک به طور منظم باعث از بین رفتن چربی کبد خواهد شد.
کنترل استرس از عوامل استرس و فشار عصبی زیاد دوری کنید.
نوشیدن آب نوشیدن روزانه 8 لیوان آب را فراموش نکنید.
حذف لبنیات از مصرف لبنیات شیر ، دوغ، ماست، پنیر و… اجتناب کنید.

تشخیص کبد چرب و ناسالم

برای تشخیص کبد چرب، پزشک ضمن گرفتن شرح حال، معاینه فیزیکی انجام داده و دستور انجام چند آزمایش را می دهد. در ادامه به اقدامات پزشک برای تشخیص کبد چرب می پردازیم:

سابقه پزشکی بیمار مبتلا به کبد چرب

اگر  که حس خستگی و یا کاهش اشتها دارید آن را با پزشک متخصص در میان بگذارید. در صورتی که فرد به این بیماری مشکوک باشد سوالاتی از این قبیل را  می پرسند:

  • تغییرات اخیری که در سلامتی وی رخ داده است.
  • داروهایی که ممکن است مصرف کند.
  • هرگونه بیماری پزشکی که پیش از این داشته است.
  • مصرف الکل و سایر عادات و سبک زندگی.
  • سابقه پزشکی خانوادگی از جمله سابقه بیماری های کبدی.

معاینه بدنی بیمار مبتلا به کبد چرب

برای بررسی میزان التهاب ممکن است پزشک، شکم فرد را لمس کرده و فشار دهد. در صورتی که اندازه ی کبد بزرگ شده باشد ممکن است بتوان آن را حس کرد با این حال امکان دارد کبد بدون تغییر در اندازه و بزرگ شدن هم دچار التهاب شود که در این صورت ممکن است پزشک هم با انجام معاینه و لمس کردن متوجه آن نشده و نتواند کبد چرب را تشخیص دهد.

آزمایش خون فرد مبتلا به کبد چرب

در مواردی بیماری کبد چرب پس از انجام آزمایش خون که در آن افزایش آنزیم های کبدی را نشان می دهد، تشخیص داده می شود. این آزمایشات امکان دارد در صورت بروز و مشاهده علائم بیماری کبد چرب، تجویز شود و بخشی از تست های خونی قرار گیرد. اگر نتیجه آزمایش بالا بودن آنزیم های کبدی مثبت باشد احتمالا پزشک برای بررسی علت التهاب، آزمایش های بیش تری را دستور می دهد.

تشخیص کبد چرب و ناسالم

راه های درمان کبد چرب

در حال حاضر هیچ دارویی برای درمان کبد چرب تایید نشده است. در برخی موارد تغییر سبک زندگی برای درمان کبد چرب می تواند بسیار موثر تر واقع شود. برای مثال: پزشک می تواند به انجام دستورات زیر توصیه داشته باشد:

در صورت بروز عوارض جانبی امکان دارد؛ پزشک معالج درمان های دیگری را توصیه کند. سیروز ممکن است باعث نارسایی کبدی شود و در صورت بروز نارسایی کبدی، ممکن است نیاز به پیوند کبد باشد. برای مثال: برای درمان سیروز ممکن است موارد زیر تجویز شود:

  • دارو ها
  • تغییر سبک زندگی
  • عمل جراحی

راه های درمان کبد چرب

درمان کبد چرب در خانه

در ادامه به درمان های خانگی برای کبد چرب می پردازیم:

1 . سرکه سیب

یکی از بهترین راه های درمان کبد چرب، سرکه سیب است. سرکه سیب به خلاص شدن کبد از چربی های انیاشته شده کمک می کند و کاهش وزن را نیز تسریع می کند. سرکه سیب می تواند از گلبول های خون، کلیه و کبد در برابر آسیب‌های ناشی از اکسیداسیون محافظت کرده و سطح آنزیم های آنتی اکسیدان را نیز بهبود دهد.

به علاوه عملکرد کبد را بهبود بخشیده و کاهش التهاب کبد را به همراه دارد. 1 قاشق غذاخوری سرکه سیب تصفیه نشده خام را در یک لیوان آب گرم ریخته و در صورت تمایل می توانید یک قاشق عسل هم به آن اضافه کنید. این محلول را روزانه 2 مرتبه قبل از غذا میل کنید. این درمان را به مدت چند ماه ادامه دهید. توجه کنید که سرکه سیب اسیدی است پس حتما قبل از مصرف آن را به خوبی رقیق کنید.

2 . لیمو

لیمو برای مقاصد پزشکی بسیار مفید است. از آن جایی که لیمو حاوی مقادیر بالایی از ویتامین C می باشد، آنتی اکسیدانی است که در تولید آنزیم های کبدی کمک بسیاری می کند. از جمله آنزیمی مانند گلوتاتیون. گلوتاتیون در میان دیگر وظایفی که دارد، سموم را خنثی می‌کند و در نتیجه به سم‌زدایی کبد کمک می کند. لیمو سرشار از فلانوئید نیز است که موجب ترشح اسید گوارشی می شود و در نتیجه به گوارش کمک می کند. اریوسیترین، فلاونوئید اصلی موجود در لیمو می باشد که می تواند کلسترول، تری گلیسرید و فسفولیپید را کاهش دهد.

لیمو همچنین دارای خواص قلیایی دارد که به خروج اسید های مضر از بدن کمک می کند. نیمی از یک لیموی تازه را در یک لیوان بچکانید. 2 تا 3 مرتبه در روز و به مدت چند هفته از این آبلیموی تازه بنوشید و ما به شما توصیه می کنیم که در اول روز میل کنید. 2 تا 3 لیموی برش خورده را در یک بطری آب بریزید و بطری را بپوشانید و اجازه دهید برای چند ساعت بماند. این آب را به صورت دوره های منظم در طول روز بنوشید.

3 . چای سبز

چای سبز نوشیدنی ای محبوب است که دارای خواص درمانی بسیار زیادی است. چای سبز سرشار از فلانوئید می باشد که باعث وجود خواص آنتی اکسیدانی آن می شود. همچنین چای سبز دارای کاتچین نیز هست که این ماده دارای خواص ضد تومور و ضد انسداد می باشد.

همچنین چای سبز دارای خواص ضد ویروسی و ضد آلرژیک و ضد دیابتی نیز است. مطالعاتی که درباره چای سبز انجام شده است، نشان می دهد که دارای خواص محافظت کننده در مقابل کبد چرب بوده و واکنش های التهابی را نیز کاهش می دهد. چای سبز به مسدود کردن چربی ‌های ذخیره شده در کبد و بهبود عملکرد کبد کمک می‌کند.

مصرف این چای همچنین موجب کاهش وزن و کاهش درصد چربی ها نیز می شود. هر روز 3 تا 4 فنجان چای سبز ارگانیک را به صورت سرد یا گرم میل کنید تا هم کبد چرب تان درمان شود و هم از کبدتان محافظت کنید. چای سبز را می توانید در اسموتی ها و آبمیوه هایتان اضافه کنید. چای سبز همچنین به صورت عصاره ها و کپسول هم قابل مصرف است. البته قبل از مصرف این مکمل ها با پزشک تان مشاوره کنید و همیشه از گیاهان و دمنوش های ارگانیک استفاده کنید تا از آفت کش ها و دیگر سموم دور باشید.

4 . زردچوبه

زردچوبه ادویه ای است که خواص بسیار زیادی داشته و سرشار از آنتی اکسیدان های ارزشمند است و یک درمان خانگی برای کبد چرب نیز محسوب می شود. کورکومین ماده شیمیایی اصلی زردچوبه بوده که ارزش درمانی دارد. شواهد نشان می دهد که علاوه بر خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی داران توان تغییر سیستم ایمنی است. ویژگی های نام برده شده برای بهتر شدن سرطان، بیماری های قلبی و عروقی، بیماری های التهاب معده و روده، آرتریت، آلزایمر و … بسیار مفید است. همچنین زردچوبه توانایی هضم چربی را افزایش می دهد و باعث می شود تا چربی ها در کبد انباشته نشوند و به امر سم زدایی کبد نیز کمک می کند.

یک چهارم قاشق غذاخوری زردچوبه را در یک تا 2 لیوان آب مخلوط کرده و این ترکیب را دو بار در روز به مدت چند هفته بنوشید. جذب زردچوبه دشوار بوده و در شیر بهتر حل می شود. شما می توانید حدود یک دوم قاشق غذاخوری زردچوبه را در یک لیوان شیر گرم مخلوط کرده و میل کنید. مکمل های زردچوبه نیز در دسترس هستند. می توانید از این مکمل ها استفاده کنید و برای جذب بهتر می توانید از فلفل سیاه کمک بگیرید. همچنین درباره مصرف این مکمل ها و دفعات مصرف آن با پزشک تان مشورت کنید.

5 . خار مریم 

خار مریم از قدیم برای درمان کبد و مشکلات کیسه صفرا و حتی در مواردی برای درمان مسمومیت با سم استفاده می شده است. ماده اصلی خار مریم یک چربی قابل حل به نام سیلی مارین است. سیلی مارین در سراسر این گیاه یافت می شود اما در دانه آن به صورت متمرکز یافت می شود. سیلی مارین یک آنتی اکسیدان است که از اکسیداسیون چربی ها جلوگیری می کند.

سیلی مارین همچنین از اسکار بافت کبد جلوگیری می کند و این توانایی را دارد که سموم موجود در کبد را مسدود کند. سیلی‌مارین می‌تواند آسیب کبد ناشی از فاکتورهای مختلفی مانند دارو، پرتودرمانی، ازدیاد آهن، عفونت‌های ویروسی مانند هپاتیت، مسمومیت قارچی و غیره را کاهش دهد.

خار مریم برای آن که کبد چرب را درمان شود، مفید است به ویژه زمانی که کبد چرب به علت مصرف الکل بروز پیدا کرده باشد. کپسول خار مریم را می توان یک تا سه بار در روز مصرف کرد. خار مریم وقتی با این دوز استفاده شود می تواند یک سم زدای طبیعی برای کبد باشد.

برای ادامه مصرف و محافظت از کبدتان می توانید تا حدود 50 تا 150 میلی گرم از این کپسول را استفاده کنید. وقتی خار مریم با دیگر گیاهان سم زدای کبد و خوراکی های سالم ترکیب شود، بسیار موثر تر می شود. نیازی به گفتن نیس که ورزش منظم نیز این تاثیر را چند برابر می کند.

درمان کبد چرب در خانه

انواع کبد چرب

انواع کبد چرب به مصرف یا عدم مصرف الکل در افراد بستگی دارد. کبد چرب به دو نوع کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی تقسیم بندی می شود که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:

کبد چرب غیر الکلی

کبد چرب غیر الکلی انواع مختلفی دارد از جمله:

  • کبد چرب غیر الکلی ساده
  • کبد چرب حاد بارداری
  • استئوهپاتیت غیر الکلی

کبد چرب الکلی

کبد چرب الکلی به دو دسته زیر تقسیم بندی می شوند:

  • کبد چرب الکلی ساده
  • استئوهپاتیت الکلی

کلام آخر

ورزش های منظم هوازی و استقامتی و رژیم های غذایی اساس درمان هستند. ورزشی که منجر به کاهش وزن، قند و چربی خون شود می تواند موجب کاهش چربی کبد نیز شود. مطالعات نشان می دهد که ورزش منظم حتی اگر موجب کاهش وزن هم نشود، کبد چرب را از بین می برد. بیماران مبتلا به کبد چرب باید از مصرف چربی‌های اشباع، شکر، نمک، سیگار و غذاهای حاوی کربوهیدرات زیاد مثل شیرینی ها و برنج خودداری کنند.

مصرف میوه و سبزیجات تازه برای بهبود کبد چرب بسیار توصیه می شود. از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا پایان مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی بر این داشته تا شما را با درمان کبد چرب آشنا کند. امیدواریم مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد، می توانید از طریق سایت با ما در میان بگذارید.

5/5 - (2 امتیاز)
اعضای تیم تحریریه "پزشکا" متشکل از افرادی است که در حوزه پزشکی و سلامت، سابقه و اطلاعات کافی دارند. تمامی مطالب ما در وبسایت پزشکا همراه با تایید پزشکان و متخصصان حاذق در زمینه بهداشت و سلامت برای انتقال دانش و تجربه به شما، منتشر می‌شود.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا