عمومی

مراقبت های سه ماهه اول بارداری【سال1403】❤️

ما امروز قصد داریم شما را با مراقبت های سه ماهه اول بارداری آشنا کنیم. در سه ماه اول بارداری برای فرد و جنین تغییرات بسیاری به وجود می آید. در دوران بارداری افراد باید سعی کنند تحت نظر پزشکی باشند و در صورت مشاهده علائم خطرناک و یا ایجاد مشکلات به بهترین دکتر زنان مراجعه نمایند تا مشکلی برای خود و جنین به وجود نیاید. ما در این مقاله مراقبت های سه ماهه اول بارداری را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم، پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

سه ماه اول بارداری چیست؟

بارداری کامل حدود 9 ماه طول می کشد و آن را به سه ماه تقسیم می کنند. سه ماه اول بارداری از اولین روز آخرین قاعدگی تا سیزدهمین هفته محاسبه می شود. اکثر زنانی که به طور طبیعی باردار می شوند تاریخ بارداری خود را نمی دانند. سه ماه اول بارداری می تواند بسیار سخت باشد. در سه ماه اول بارداری تغییراتی برای افراد به وجود می آید. تغییراتی که در سه ماه اول بارداری رخ می دهد تغییرات فیزیکی و عاطفی می باشند. در صورت مواجه شدن با مشکل سعی کنید به بهترین دکتر زنان برای رفع مشکل خود و همچنین مشورت گرفتن مراجعه نمایید. در ادامه مقاله تغییرات بارداری در سه ماه اول را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم.

سه ماه اول بارداری چیست؟

تغییرات بارداری در سه ماه اول

خونریزی: خونریزی خفیفی در 25 درصد از زنان باردار در سه ماهه اول رخ می دهد. در اوایل بارداری لکه بینی خفیفی برای افراد به وجود می آید که نشان دهنده بارداری رحم می باشد. اگر دارای خونریزی بسیار شدید، گرفتگی و یا درد شدید در شکم هستید باید به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه نمایید. این نشانه ها می تواند نشانه های سقط جنین یا حاملگی خارج رحم باشد.

یبوست: سطح بالای هورمون پروژسترون در دوران بارداری سبب کاهش انقباضات ماهیچه می شود که این امر سبب حرکت دادن غذا در سیستم افراد می شود. سعی کنید در این دوران از فیبر بیش تری استفاده کنید و مایعات اضافی بنوشید یا آهن کافی مصرف کنید. فعالیت بدنی نیز می تواند کمک بسیاری به شما بکند. اگر یبوست سبب آزار دادن شما می شود به پزشک مراجعه نمایید.

حساسیت سینه: یکی از اولین علائم بارداری درد سینه می باشد. سینه ها توسط تغییرات هورمونی تحریک می شوند و این امر سبب آماده کردن مجاری شیر افراد برای تغذیه کودک می شود. در طول سه ماهه اول بارداری احتمال درد سینه وجود دارد. سعی کنید از سوتین استفاده نکنید و یا سایز سوتین خود را بالا ببرید.

ترشح: ترشحات رقیق و سفید شیری در اوایل بارداری امری بسیار طبیعی است. در چنین شرایطی نباید از تامپون استفاده کنید زیرا تامپون می تواند میکروب ها را وارد واژن شما کند. اگر دارای ترشحات بدبو، سبز یا زرد رنگ و شفاف بودید با پزشک خود تماس بگیرید و به ایشان مراجعه کنید.

ویار به غذا: یکی از تغییراتی که در دوران بارداری رخ می دهد تغییر ذائقه افراد می باشد. بیش از 60 درصد زنان باردار هوس غذاهایی را می کنند که اصلاً تاکنون دوست نداشته اند.

خستگی: به دلیل سخت کار کردن بدن برای حمایت از یک کودک در حال رشد افراد خسته می شوند. افراد می توانند در طول روز استراحت کنند و آهن کافی را دریافت نمایند. دریافت کم آهن می تواند سبب کم خونی شود و این امر می‌تواند سبب بیش تر خسته شدن افراد شود.

ادرار زیاد: به دلیل رشد رحم به مثانه افراد فشار می آید و در نتیجه افراد ممکن است احساس کنند که باید همواره به دستشویی بروند. سعی کنید به نوشیدن مایعات ادامه دهید زیرا بدن شما به مایعات نیاز دارد. مصرف کافئین که سبب تحریک مثانه شما می شود کاهش دهید.

سوزش سر دل: بدن افراد در دوران بارداری به تولید هورمون پروژسترون بیشتری می پردازد و این امر سبب شل کردن ماهیچه های صاف می شود. ماهیچه ها غذا و اسید ها را در معده نگه می دارند زمانی که آن ها شل شوند افراد دچار رفلاکس اسید می شود که به عنوان سوزش معده شناخته می شود. برای جلوگیری از سوزش در طول روز چند وعده غذایی کوچک بخورید. از غذاهای چرب، تند و اسیدی پرهیز کنید. سعی کنید هنگام خواب بالش های خود را بالا بیاورید و بلافاصله بعد از خوردن غذا دراز نکشید.

نوسانات خلقی: تغییرات هورمونی و افزایش خستگی می تواند افراد را از حالت شادی در عرض چند ثانیه به ناامیدی و یا از امیدواری به وحشت برساند. سعی کنید با شریک زندگی خود و یا یکی از اعضای خانواده و حتی یک متخصص صحبت کنید. نوسانات خلقی در دوران بارداری امری بسیار طبیعی می باشد.

افزایش وزن: در طول سه ماهه اول افراد باید 3 تا 6 کیلو وزن اضافه کنند. اگر بارداری خود را با کمبود وزن و یا اضافه وزن شروع کرده اید امکان دارد پزشک پیشنهاد کند که وزن خود را افزایش یا کاهش دهید. در سه ماه اول بارداری به 150 کالری اضافی در روز نیاز دارید. این کالری ها را می توانید با استفاده از میوه ها، سبزیجات، نان سبوس دار، گوشت شیر و … دریافت نمایید.

تغییرات بارداری در سه ماه اول

مراقبت های سه ماه اول

مراقبت های ماه اول بارداری

علائم بارداری از هفته پنجم یا ششم آغاز می شود تا هفته دوازدهم ادامه دارد. افراد به عنوان یک مادر باردار تغییرات بسیاری را در این مدت تجربه می کنند. حالت تهوع، خستگی، درد سینه و سرگیجه از علائمی است که مادر باردار تجربه می کند. مهم ترین علائم ماه اول بارداری سردرد، تغییر خلق و خو، تپش قلب، گرفتگی شکم، احساس فشار در مثانه و بالا رفتن دمای بدن و لکه بینی می باشد. خونریزی و درد های شکمی طولانی مدت خطرناک است، در صورت مشاهده چنین علائمی هر چه زودتر به پزشک مراجعه نمایید.

آزمایش های ماه اول بارداری: در اولین ویزیت سابقه بیماری های خانوادگی و داروهای مصرفی پرسیده می شود. پزشک پرونده را برای فرد تشکیل می دهد و نکاتی برای داشتن یک بارداری راحت را برای فرد بیان می کند. آزمایش خون و سونوگرافی از اولین آزمایشات ماه اول بارداری است که در این آزمایش حاملگی خارج از رحم مشخص می شود. آزمایش کم خونی، فشار خون، عفونت های جنسی و پاپ اسمیر در ابتدای بارداری توسط پزشک تجویز می شود.

تغذیه و افزایش مصرف مایعات: تغذیه امری بسیار مهم در دوران بارداری می باشد. تغذیه مناسب سبب تقویت جنین در ماه اول بارداری می شود. افراد باید سعی کنند از رژیم غذایی مناسبی در دوران بارداری استفاده کنند. گوشت، تخم مرغ، حبوبات و مغز های خام منبع اصلی آهن هستند.

ورزش، پیاده روی و تقویت عضلات: در ماه های اول بارداری افراد باید سعی کنند ورزش کنند. یکی از بهترین ورزش ها در ماه اول بارداری پیاده روی است. راه رفتن به تقویت عضلات شکم و گردش خون کمک بسیاری می کند و سبب زایمان راحتی می شود. در هفته سه روز به مدت نیم ساعت می توانید در هوای باز پیاده روی کنید.

استراحت و دوری از استرس: یکی از مهم ترین کارهایی که در ماه اول بارداری مادر باید انجام دهد دوری از استرس است. استرس و اضطراب تاثیر بسیاری بر روحیات و رشد جنین دارند. برای دوری از استرس می توانید در هوای آزاد قدم بزنید و از شلوغی دوری کنید.

مراقبت های ماه دوم بارداری

در ماه دوم بارداری جنین شما بسیار کوچک است ولی قلب، مغز، استخوان ها و عضلات در حال شکل گیری می باشند و حالت چهره جنین در ماه دوم شکل می گیرد. در ماه دوم ممکن است حالت تهوع کم شود.

مراجعه به پزشک و ثبت فشار و قند خون: یکی از اقداماتی که در ماه دوم بارداری باید انجام شود مراجعه به پزشک و ثبت فشار و قند خون می باشد. در زمان بارداری به دلیل کاهش سیستم ایمنی احتمال عفونت رحم وجود دارد. در صورت بی توجهی و عدم درمان عفونت در بارداری مشکلات بسیاری برای مادر و جنین ایجاد می شود.

آزمایش قلب جنین: بین هفته یازدهم تا چهاردهم برای تشخیص اختلال های کروموزومی و دیدن قلب جنین افراد باید به پزشک مراجعه نمایند. اگر مرحله اول غربالگری بدون مشکل باشد نیازی به انجام مرحله دوم نیست.

مصرف نکردن مواد نمکی و قندی: در ماه دوم بارداری امکان ابتلا به دیابت بارداری افزایش می یابد به همین دلیل افراد باید سعی کنند مواد قندی و نمکی را استفاده نکنند.

مراقبت های ماه سوم بارداری

در ماه سوم بارداری جنین کامل شکل گرفته و انگشتان و دهان خود را باز و بسته می کند. البته در ماه سوم حاملگی نیز برای تشخیص جنسیت جنین زود است.

تغذیه: اگر به دلیل تهوع های صبحگاهی دچار کم کردن وزن شده اید نگران نباشید زیرا در ماه سوم اشتهای خود را به دست می آورید و می توانید وعده های غذایی خود را مانند قبل مصرف کنید ولی نباید بیش از اندازه از کالری مجاز تجویز شده توسط پزشک استفاده کنید. اگر دچار هرگونه مشکلی شدید باید هرچه سریع تر به پزشک جهت معاینه مراجعه نمایید. در صورت مشاهده هرگونه علائم خطرناک و عجیب به آن بی توجهی نکنید و سریعا به پزشک خود مراجعه کنید.

مراقبت های سه ماه اول

مواردی که در سه ماهه اول بارداری ممنوع هستند

  • دوری از کشیدن سیگار
  • استفاده از شیر غیر پاستوریزه یا سایر محصولات لبنی
  • کاهش مصرف فست فود
  • پرهیز از مصرف ماهی خام یا غذاهای دریایی دودی
  • استفاده نکردن از جوانه های خام
  • جلوگیری از مصرف داروهای غیر قانونی
  • پرهیز از مصرف کافئین
  • پرهیز از مصرف الکل
  • انجام ندادن ورزش شدید

زمان مراجعه به پزشک

خانم هایی که باردار هستند از زمانی که مشخص شود باردار هستند تا هفته سی و دوم بارداری باید به صورت ماهانه تحت معاینات پزشکی قرار گیرند و از هفته سی و دوم تا سی و ششم هر دو هفته یکبار و از هفته سی و ششم تا چهلم دوره بارداری حتما باید هفته ای یکبار تحت مراقبت و معاینات پزشکی قرار گیرند. مراجعات پزشکی هر فردی نسبت به فرد دیگر متفاوت است. فردی که به بیماری های دیابت، فشار خون و بیماری های زمینه ای دیگری مبتلا است ممکن است زودتر تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرد. سعی کنید تحت نظر بهترین دکتر زنان باشید تا دچار هیچ گونه مشکلی در دوران بارداری نشوید.

کلام آخر

یک بارداری کامل حدود 9 ماه زمان می برد. متخصصان آن را به سه ماه تقسیم می کنند. اکثر خانم هایی که به طور طبیعی باردار می شوند تاریخ بارداری خود را نمی دانند. سه ماه اول بارداری می تواند سخت باشد. در سه ماه اول بارداری تغییراتی رخ می دهد و از تغییرات آن می‌توان به حساسیت سینه، یبوست، خونریزی، خستگی و … اشاره کرد. سه ماه اول بارداری دارای مراقبت هایی است که با رعایت این مراقبت ها مشکلی برای شما و جنین ایجاد نمی شود.

از شما عزیزان بسیار ممنونیم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی داشته مراقبت های سه ماهه اول بارداری را برای شما بیان نماید. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشند. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد می توانید به سایت مراجعه نمایید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

هنگام مراجعه به اولین ویزیت قبل از زایمان چه اطلاعاتی را باید همراه داشته باشید؟

اولین بازدید شما برای این است که اطلاعات پیش زمینه ارزشمندی در مورد شما در اختیار ماما قرار می دهد و ماما شما را برای مراقبت های زایمانی که مرکز بهداشت یا بیمارستان شما ارائه می دهد، رزرو می کند. اگر بعداً در بارداری تصمیم گرفتید که می خواهید در بیمارستان دیگری زایمان کنید، می توانید با پزشک متخصص زنان خود صحبت کنید.

در طول ویزیت های دوران بارداری چه اتفاقی می افتد؟

در اولین ویزیت باید سوال بپرسید و در مورد مسائل مربوط به بارداری خود صحبت کنید. تمام آنچه می توانید در مورد چگونگی سالم ماندن بیابید. ویزیت های بعد از زایمان احتمالا کوتاه تر خواهد بود. پزشک سلامتی شما را بررسی می کند و مطمئن می شود که کودک همانطور که انتظار می رود رشد می کند.

آلرژی در دوران بارداری اتفاق می افتد؟

برخی از زنان در دوران بارداری ممکن است به موادی حساسیت داشته باشند که این امر می تواند موجب بروز آلرژی در آن ها شود که بهترین راه برای آن یافتن موادی است که به آن حساسیت دارید و دوری کردن از آن مواد است.

3.7/5 - (3 امتیاز)
اعضای تیم تحریریه "پزشکا" متشکل از افرادی است که به در حوزه پزشکی و سلامت، سابقه و اطلاعات کافی دارند. تمامی مطالب ما در وبسایت پزشکا همراه با تایید پزشکان و متخصصان حاذق در زمینه بهداشت و سلامت برای انتقال دانش و تجربه به شما، منتشر می‌شود.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا