عمومی

کرفس بهترین گیاه برای لاغری【سال1403】❤️

خواص کرفس لیست بلند بالایی دارد.  درد معده را تسکین می دهد، فشار خون را تنظیم می کند و بوی بد دهان را از بین می برد. برگ و آب کرفس چاقی و آرتروز را درمان می کند و گرفتگی رگهای قلب را برطرف میکند. با ما همراه باشید تا با کرفس و فواید آن آشنا شوید.

کرفس چیست؟

کرفس گیاهی است از خانواده چتریان که یکی از مفید ترین سبزیجات روی زمین محسوب می شود، در یونان باستان برگ های کرفس به عنوان ارغوانی برای مرده ها و یا به صورت تاج گل به سربازان جنگی می دادند. طبع کرفس گرم و خشک می باشد. کرفس بیشتر در زمستان و اوایل بهار رشد می کند و به صورت آب کرفس، کرفس خام در سالاد و به صورت کرفس پخته در سوپ، آش و خورش استفاده می شود.

کرفس چیست؟

کرفس و فواید آن

 لاغری و کاهش وزن: یکی از خواص کرفس و فواید آن این است که از سبزیجات بسیار کم کالری است و می تواند به عنوان یک چربی سوز قوی عمل کند و با کاهش اشتها باعث کاهش وزن و لاغری می شود. بهترین زمان خوردن خوردن آب کرفس صبح ناشتا می باشد که باعث کاهش وزن می شود. یک ساقه‌ی کرفس فقط حدود ۱۰ کالری دارد، درحالی که یک فنجان کرفس خردشده حاوی حدود ۱۶ کالری است. این گیاه همچنین دارای فیبر رژیمی است (۱٫۶ گرم در هر فنجان). فیبر رژیمی به کاهش هوس‌های غذایی کمک می‌کند، چون آب را در دستگاه گوارش جذب می‌کند و باعث می‌شود تا به‌مدت طولانی‌تری احساس سیری کنید. مطالعه‌ای جدید که در سالنامه‌ی طب داخلی منتشر شد، نشان می‌دهد که اضافه کردن فیبر بیشتر به رژیم غذایی افراد، یکی از مؤلفه ‌های مهم کاهش وزن است. شاید شنیده باشید که کرفس، کالری منفی دارد؛ متأسفانه این اصلا درست نیست. درواقع وار توضیح می‌دهد که اگرچه کرفس دارای کالری پایینی است اما تعداد کالری‌هایی که برای هضم آن مصرف می‌شود، بسیار ناچیز است.

ضد التهاب: کرفس غنی از آنتی‌اکسیدان‌های فیتونوترینت است که دارای خواص ضدالتهابی هستند. مطالعه‌ای در «مجله‌ی تغذیه و سرطان» نشان داد که کرفس، منبع مهمی از فلاونول‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های فلاون در بزرگسالان چینی است. با توجه به «سالم‌ترین مواد غذایی جهان» فیتونوترینت‌های کرفس عبارتند از: اسیدهای فنولیک، فلاون‌هایی مانند لوتئولین، فلاونول‌هایی همچون کورستین، کامپفرول، دی‌هیدرو استیل بنوئیدها، فیتوسترول‌ها و فورانوکومارین‌ها. دانشمندان همواره در تلاشند تا از تمام اثرات منفی التهاب مزمن روی سلامت بدن آگاه شوند. پژوهشی که در مجله‌ی  تحقیقات مواد غذایی و تغذیه‌ی مولکولی منتشر شد، نشان می‌دهد که آب کرفس و عصاره‌ی کرفس ممکن است به کاهش فعالیت فاکتور نکروز توموری آلفا و فاکتور هسته‌ای کاپابی کمک کند. اینها پروتئین‌هایی هستند که با مشکلات التهابی مرتبطند.

آبرسانی به بدن: حدود ۹۵ درصد از گیاه کرفس را آب تشکیل می‌دهد. این مسئله باعث می‌شود که مصرف کرفس، روش خوبی برای حفظ سطح مایعات بدن باشد. وار می‌گوید: کرفس به‌علت محتوای آب بالایی که دارد، میان وعده‌ای خوب درطول ماه‌های گرم تابستان است و از کم‌آبی بدن جلوگیری می‌کند. یکی از اصلی‌ترین خواص نوشیدنی کرفس، هیدراته کردن بدن است. 16 اونس (حدود 450 گرم) از آب ساقه کرفس، شامل آب بیشتری نسبت به سبزیجات معمولی می‌شود. تعداد بسیار محدودی از مردم از ساقه کرفس به عنوان منبعی برای هیدراته کردن بدنشان استفاده می‌کنند، بنابراین می‌توان گفت نوشیدن آب کرفس بدنتان را بیشتر هیدراته می‌کند زیرا شما راحت‌تر و بیشتر می‌توانید فرم نوشیدنی این سبزی را مصرف کنید.

کرفس و فواید آن

سوزش دل: به علت خاصیت اسیدی ، کرفس درمانی قدیمی برای سوزش سردل است . پژوهشی که در «سالنامه‌ی اتولوژی، راینولوژی و لارینگولوژی» منتشر شد، کرفس را در رژیم غذایی کم اسید که مخصوص افراد مبتلا به ریفلاکس اسید معده است، جای داد. درحالی که رژیم غذایی آنها مفید بود اما برای تعیین نقش خاص کرفس به مطالعات بیشتری نیاز است.

کلسترول و فشار خون: فیبر کرفس به کاهش سطح کلسترول کمک میکند، چرا که ترکیبات کلسترول اضافه ی موجود در روده ها را جمع مینماید و در طی فرایند دفع، آنها را از بدن خارج میکند. مطالعاتی که روی حیوانات انجام شده نشان میدهد که نوعی ماده‌ی شیمیایی در کرفس به نام فتالید، سطوح کلسترول بد را در حدود ۷ درصد و فشار خون را در حدود ۱۴ درصد کاهش می‌دهد. فتالید می‌تواند هورمون‌های استرس را در خون کاهش دهد. در مطالعه‌ی دیگری روی انسان‌ها که در مجله‌ی طب طبیعی منتشر شد، بیماران مبتلا به فشار خون خفیف تا متوسط به‌ مدت ۶ هفته از عصاره‌ی دانه‌ی کرفس استفاده کردند و در پایان این مدت مشخص شد که فشار خونشان کاهش یافته است.

گوارش:  فیبر به خاطر داشتن مزایای گوارشی معروف است و به منظم نگه داشتن حرکات روده کمک میکند، بنابراین یبوست را کاهش میدهد. همچنین روده هارا سالم نگه میدارد و به حفظ وزن کمک میکند. یک فنجان کرفس حدود ۶ درصد از فیبر موردنیاز روزانه‌ی شما را تأمین می‌کند. برخی از تحقیقات نشان میدهد که آنتی اکسیدان های موجود در کرفس میتواند به بهبود پوشش مخاطی معده نیز کمک کنند و خطر ابلا به زخم معده را کاهش دهد. همچنین مرکز پزشکی دانشگاه مریلند، به‌منظور کاهش خطر ابتلا به گاستریت (التهاب پوشش مخاطی معده) مصرف کرفس را پیشنهاد می‌کند، چرا که ممکن است فلاونوئیدهای این گیاه به توقف رشد باکتری‌های مضر روده که موجب التهاب آن می‌شوند، کمک کنند.

سرطان: کرفس حداقل هشت ترکیب ضد سرطانی را در خودجای داده است و از رشد تومورهای سرطانی پیشگیری می کند . این سبزی تخریب ناشی از رادیکال های آزاد را به کمترین میزان  می رساند.به علت داشتن ویتامین ث به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند و علایم سرماخوردگی را کاهش می دهد.

جنین و بارداری: مقادیر بالای فیبر موجود در کرفس برای پیشگیری و درمان هموروئید و یبوست در دوران بارداری مفید می‌باشد. کرفس حاوی مقادیر بالای ویتامین C، پتاسیم و اسید فولیک است که باعث تقویت سیستم ایمنی زنان باردار شده و به رشد بهتر جنین کمک می‌کنند. توجه داشته باشید که زیاده روی در مصرف کرفس ممکن است در زنان باردار باعث انقباض رحم و در نتیجه سقط جنین شود.

دیگر خواص کرفس و فواید آن
  • از عصاره‌ی دانه‌های کرفس برای طعم‌دار کردن بسیاری از نوشیدنی‌ها استفاده می‌شود.
  • در دهه‌ی ۱۹۶۰، ژله‌هایی با طعم کرفس وارد بازار شد.
  • از زمان روم باستان، کرفس به عنوان داروی محرک جنسی معروف بوده است. همچنین رومی‌ها معتقد بودند که به سر گذاشتن تاج‌هایی از برگ کرفس، پادزهری علیه اثرات سمی شراب و سردرد ناشی از آن است.
  • به برندگان مسابقات ورزشی در یونان باستان، دسته‌هایی از کرفس اهدا می‌شد، همانطور که امروزه به آنها دسته‌گل می‌دهند.
  • کرفس برای هزاران سال، بیشتر به‌خاطر مصارف درمانی باارزش بود تا کاربردش در آشپزی. کرفس وحشی در قرون وسطی برای درمان اضطراب، بی‌خوابی، روماتیسم، نقرس و آرتریت به کار می‌رفت.
  • کرفس برای اولین بار درطول قرن ۱۶ به عنوان یک ماده‌ی غذایی در ایتالیا مورداستفاده قرار گرفت و بعدها مصرف آن به عنوان طعم‌دهنده برای سوپ‌ها، انواع گوشت و خورشت‌ها در اروپا گسترش یافت.

دیگر خواص کرفس و فواید آن

مضرات استفاده بیش از حد از کرفس

هر فنجان کرفس حدود ۸۸ میلی‌گرم سدیم دارد که برای گیاهان، محتوای نمک نسبتا بالایی است. همین امر باعث می‌شود تا افرادی که مراقب میزان نمک مصرفی‌شان هستند، درمورد خوردن کرفس نگران باشند. سایر خطرات مصرف مقادیر زیاد از کرفس عبارتند از سوء تغذیه و مشکلات گوارشی. اگر رژیم دارید در مصرف کرفس زیاده روی نکنید چون کالری بسیار پایینی دارد و ممکم است به سوء تغذیه منجر شود; با توجه به اینکه فیبر برای سلامتی شما مفید است اما مقدار مصرف بیش از حد از آن باعث نفخ ، گاز معده و اسهال میشود.

مصرف کرفس خام به طور مداوم و در مقادیر زیاد میتواند موجب گواتر شود.مقادیر زیاد مصرف کرفس خام میتواند در عملکرد ید در غده ی تیروئید اختلال ایجاد کند. گواتر میتواند باعث تورم در ناحیه گردن شود که به مشکلات تنفسی و کم کاری تیروئید منجر میگردد.

کرفس حاوی موادی شیمیایی به نام پسورالن است که اگر مستقیما با پوست تماس پیدا کند، باعث اینجاد حساسیت شدید و موقتی پوست به نور ماوراء بنفش میشود. این یعنی اگر آب کرفس را روی پوست خود بریزید و زیر نور آفتاب بروید، ممکن است دچار بثورات جلدی شوید. این بورات جلدی که ممکن است سوزش داشته باشند، در عرض 12 تا 36 ساعت ظاهر میشوند و به مدت 3 تا 5 روز روی پوست باقی میمانند. این یکی از مشکلات عمده‌ی افرادی است که در مزارع کرفس کار می‌کنند. در تولید کرفس از آفت کش های بسیاری استفاده میشود. حتنما کرفس مصرفی تان را کاملا بشویید و در صورت امکان از کرفس ارگانیک استفاده کنید.

کرفس ممکن است در بعضی افراد باعث ایحاد آلرژی شود، حسایت هب کرفس با علائمی همچون جوش، خارش پوست، تنگی نفس، درد قفسه‌ی سینه، ورم لب‌ها و زبان مشخص می‌شود.

آب کرفس و فواید آن برای پوست مو

درمان آکنه و جوش صورت: ویتامین‌ها و مواد معدنی موجود در کرفس آن را به عنوان یک روش طبیعی برای درمان آکنه و جوش صورت تبدیل کرده است.

طرز تهیه ماسک کرفس برای جوش صورت: هر شب یک لیوان آب کرفس بنوشید یا می‌توانید چند ساقه کرفس را در آب بجوشانید و بگذارید تا سرد شود و هر شب قبل از خواب مقداری از آن را بنوشید.

مرطوب کننده طبیعی پوست: نوشیدن روزانه آب کرفس به عنوان یک آبرسان و مرطوب کننده طبیعی سلول‌های پوست را هیدراته کرده و در نتیجه پوست نرم و درخشان می‌شود.

جوان سازی پوست صورت: آب کرفس دارای مقادیر بالایی ویتامین‌های A، B، C، K، نیاسین و فولات می‌باشد که در تولید کلاژن و تغذیه پوست نقش دارد در نتیجه از چین و چروک پوست صورت جلوگیری کرده و باعث جوان سازی پوست می‌شود.

آب کرفس و فواید آن برای پوست مو

روشن کننده طبیعی پوست: کلسیم، پتاسیم، منیزیم و سلنیوم موجود در آب کرفس به عنوان روشن کننده طبیعی پوست صورت شناخته می‌شوند.

لایه بردار طبیعی پوست: کرفس به دلیل مقادیر بالای آنتی اکسیدان‌های موجود در آن به پاک سازی سلول‌های مرده پوست کمک کرده و به عنوان یک بایه بردار طبیعی پوست صورت و بدن عمل می‌کند.

ماسک کرفس برای پوست: یک فنجان آب کرفس را با ۱ قاشق غذا خوری بلغور جو دوسر پودر شده و پودر پوست پرتقال ترکیب کنید و به مدت ۵ دقیقه به صورت حرکات دایره‌ای بر روی صورت و گردن بمالید سپس با آب گرم خوب بشویید.

تقویت و افزایش رشد مو: آب کرفس دارای مقادیر بالایی آب و ویتامین A. است که مو‌ها را هیدراته کرده و باعث تقویت و افزایش رشد مو می‌شود، اگر می‌خواهید مو‌های سالم و پرپشت داشته باشید هر روز آب کرفس بنوشید.

طرز تهیه آب کرفس

ساقه و برگ‌های کرفس را خوب بشویید و در آبمیوه گیری آب بگیرید و بنوشید. به شما پیشنهاد می‌کنیم که ترکیب آب کرفس و هویج را امتحان کنید، چون علاوه بر خوشمزه بودن، خواص بیشماری برای سلامتی بدن به همراه دارد.

طرز تهیه آب کرفس برای لاغری

۳ ساقه کرفس تازه را با یک خیار، ۲ عدد سیب، ۱ بند انگشت زنجبیل و نصف لیمو ترش تازه آب بگیرید و بنوشید.

طرز تهیه آب کرفس برای فشار خون بالا

۴ ساقه کرفس را با ۳ عدد هویج، ۱ عدد سیب، ۱ چغندر و ا. لیمو ترش بزرگ آب بگیرید و بنوشید.

طرز تهیه آب کرفس برای سم زدایی بدن

۴ ساقه کرفس را با یک کلم بروکلی، ۱ عدد خیار و یک بند انگشت زنجبیل تازه آب بگیرید و بنوشید.

طرز تهیه آب کرفس

ارزش غذایی کرفس

کالری: ۱۶
فیبر: ۱.۶ گرم
پروتئین: ۰.۷ گرم
قند: ۱.۸ گرم
چربی: ۰.۲ گرم
کربوهیدرات: ۳ گرم

طرز تهیه خورشت کرفس

خورش کرفس یکی از انواع خورش های معروف و پرطرفدار ایرانی است. یکی از دلایلی که شاید کمتر خورش کرفس را بر سر سفره های ایرانی می بینیم این باشد که این خورش شباهت هایی به خورش قورمه سبزی دارد و به همین دلیل اکثرا قورمه سبزی را بر آن ترجیح می دهند.

مواد لازم 

  • پیاز متوسط ۲ عدد
  • لیمو عمانی ۲ عدد
  • برگ کرفس ۲۰۰ گرم
  • روغن مایع به اندازه کافی
  • ساقه کرفس تازه ۴۰۰ گرم
  • گوشت خورشتی ۴۰۰ گرم
  • نعناع تازه ۱ قاشق چایخوری
  • جعفری تازه ۲ قاشق غذاخوری
  • رب گوجه فرنگی ۱ قاشق غذاخوری
  • نمک ، فلفل سیاه و زردچوبه به اندازه کافی

دستور پخت

برای درست کردن خورشت کرفس ابتدا روغن را در قابلمه ریخته و منتظر میمانیم تا گرم شود سپس پیاز های نگینی خرد شده را در آن میریزیم و تفت میدهیم تا پیازها نرم شوند و بعد گوشت را داخل آن میریزیم تا گوشت و پیاز کنار هم مزه دار شوند.وقتی که رنگ گوشت تغییر کرد داخل آن زرد چوبه میزنیم تا عطر و طعم گوشت را چند برابر کند و کمی آن را تفت میدهیم .

بعد از این مراحل سبزی خورشت را که شامل نعناع و جعفری است اضافه میکنیم و به همراه گوشت و پیاز سرخ میکنیم . تا رنگ سبزی به سیاهی برود ولی نسوزد. در انتهای تفت سبزی ها کرفس خرد شده را اضافه کنید و یک تفت کوچک به آن بدهید . ولی اگر گوشت شما دیرپز بود حتما کرفس را جداگانه در ظرف دیگری تفت دهید تا هنگام پختن زیاد گوشت کرفس ها لح نشوند و حالت اولیه خود را از دست ندهند.

بعد از تفت کرفس ها به خورشت حدود 2 لیتر آب اضافه میکنیم .تا همه مواد در کنار هم در زمان مناسب بپزند. در 20 دقیقه آخر هم آبغوره و نمک را به خورشت اضافه کنید تا غذای شما طعم و مزه ی خوبی بدهد. دقت کنید که آبغوره غذا را زودتر از این زمان اضافه نکنید چون باعث سفتی گوشت میشود.

طرز تهیه خورشت کرفس

کلام آخر

ممنونم که تا انتهای این مقاله با ما همراره بودید. امیدوارم بیشتر با کرفس و فواید آن آشنا شده باشید و از این در رژیم غذایی خود استفاده کنید. اگر تجربه ای در این باره دارید با ما به اشتراک بگذارید.

4.3/5 - (7 امتیاز)
سلام من مونا اشتری هستم و 4 ساله کار محتوا نویسی و سئو انجام میدم. علاقه زیادی به تولید محتوای تو حوزه های سلامت و پزشکی دارم. امیدوارم با ارائه اطلاعات مفید و ارزشمند بتونم تو زمینه های سلامتی پزشکی و زیبایی کمکتون کنم.
دکمه بازگشت به بالا