انواع مهارت های حرکتی جسمانی کودک یازده ماهه⚡️【سال1403】❤️
ما در این مقاله قصد داریم شما را با انواع مهارت های حرکتی جسمانی کودک یازده ماهه آشنا کنیم. شما تقریبا به اولین سالگرد تولد فرزندتان نزدیک شدهاید و مطمئنا در این سال، مسائل بسیار زیادی تغییر کرده است. در حال حاضر فرزندتان احتمالا خیلی راحتتر حرکت میکند و لازم به مراقبت بیشتری دارد. در ارتباط با مهارتهای حرکتی موثر بر رفتار کودک یازده ماهه، فرزند شما باید در این زمان در حالی که دستان خود را به مبل یا وسایل خانه میگیرد، بتواند در خانه بگردد. در ادامه با مهارت های حرکتی جسمانی کودک یازده ماهه بیشتر آشنا خواهید شد پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
قد و وزن کودک یازده ماه
در ارتباط با قد و وزن کودک یازده ماهه لازم به ذکر است که در 11 ماهگی، وزن اکثر دختران 8کیلو و 700گرم و قد آنها 89/72 سانتیمتر است. در حالی که وزن اکثر پسرها به طور متوسط 9 کیلو و 43گرم و قد آنها 42/74 است. یکی از بزرگترین تغییرات رشدی که در این سن در کودکان یازده ماهه اتفاق میافتد این است که آنها ظاهر تپل خود را از دست میدهند. در 11 ماهگی ، کودک شما فعال، پرانرژی و آماده گشت و گذار در دنیای اطراف خود خواهد بود. برنامه روزانه و رفتار کودک یازده ماهه شما میتواند شامل موارد زیر باشد:
هفت صبح
این زمان، وقت بیدار شدن و شیر خوردن از سینه مادر یا بطری است.
هشت صبح
خوردن صبحانه از جمله میوههای خردشده، ماست یا تخم مرغ خردشده
10 صبح
شروع به چرت زدن می کنند.
12:30 ظهر
ناهار را در این ساعت باید کودک میل کند.
دو عصر
کودک در این ساعت شروع به چرت زدن می کند.
5:30 عصر
این ساعت، وقت شام و بازی کودک است.
هفت عصر
شروع روتین قبل از خواب است.
7:30 عصر
خاموش شدن چراغ برای خوابیدن کودک است.
تغذیه مناسب برای کودک یازده ماهه
فرزندتان در این سن شروع به غذا خوردن با انگشتانش میکند و همچنین ممکن است نسبت به غذا خوردن با قاشق بسیار کنجکاو باشد. رژیم غذایی کودک 11 ماهه و صبحانه کودک یازده ماهه را با انواع غلات کامل، میوه، سبزیجات، لبنیات (پنیر و ماست) و پروتئین (گوشت گاو، مرغ، ماهی) پر کنید. صبح و بعدازظهر، یک میان وعده به فرزندتان بدهید تا کودک انرژی لازم و کافی را برای گذراندن روز در اختیار داشته باشد. کراکر، میوه و غلات خشک همه گزینههای خوبی برای میان وعده هستند. میوه برای کودک یازده ماهه بسیار مفید است.
شما همچنان میتوانید روزانه 16 تا 20 اونس شیر مادر یا شیر خشک به فرزندتان بدهید. همچنین لازم است بدانید که حس چشایی فرزندتان در حال رشد است. بنابراین، همچنان طعمهای جدید و مختلفی را در رژیم غذایی کودک قرار دهید. اگر فرزندتان غذاهای جدید را امتحان نمیکند به راحتی تسلیم نشوید. نوزادان باید هشت تا 12 بار در معرض یک غذا قرار بگیرند تا در نهایت آن را امتحان کنند. در عین حال، هرگز کودک خود را مجبور به خوردن غذا نکنید. بهتر است به بچههای کوچک اجازه دهید وقتی سیر میشوند خودشان در مورد غذا خوردن یا نخوردن تصمیم بگیرند.
لیست خوراکی های ممنوعه برای کودکان زیر یک سال
مصرف برخی از غذاها برای کودکان زیر یک سال مجاز نیست و باید از قرار دادن آن در برنامه غذایی کودک خودداری کنید. برخی از مواد غذایی منجر به ایجاد حساسیت در کودک می شود و خوراکی های ممنوعه برای کودکان زیر یک سال که منجر به خفگی ناشی از حساسیت می شود، اشاره خواهیم کرد:
- شیر گاو
- سفیده تخم مرغ
- کیوی
- آلبالو
- خربزه
- کشمش
- انگور
- ذرت
- سوسیس
- دانه های انار
به طور کلی از مصرف مواد غذایی برای کودکان زیر یک سال مانند: شیر گاو، پنیر، سفیده تخم مرغ، شکلات، میگو، فلفل، نمک، ادویه ها، خربزه، لپه، کلم، اسفناج، نوشابه های گاز دار و آب میوه های صنعتی استفاده نکنید. برخی از نوشیدنی ها مثل: قهوه و چای که منجر به بی قراری کودک می شود در مصرف این دسته از نوشیدنی ها برای کودک خود احتیاط کنید.
رفتار با کودک یازده ماهه
کودک یازده ماهه، منحصر به فرد هستند. آنها حسی قوی نسبت به دوست داشتن یا دوست نداشتن خود دارند و یاد گرفتهاند برای رسیدن به آنچه میخواهند از هیجانات خود استفاده کنند، برای مثال وقتی اسباببازی محبوب فرزندتان را از او میگیرید رفتار کودک یازدهماهه در این موقعیت، قشقرق به پا کردن است. ممکن است در این سن کودک «نه» گفتن را کشف کرده باشد و در نتیجه این حرف را از او زیاد بشنوید.
تعامل برقرار کردن در رفتار کودک یازده ماهه پختهتر است. کودکان میتوانند در این سن مکالمهای منظم داشته باشند. وقتی از او سوال میکنید از او پاسخ میگیرید اگرچه احتمالا در بیشتر موارد متوجه پاسخ آنها نمیشوید. هنگامی که از چیزی مثل حیوان خانگی نام میبرید کودک میتواند به آن اشاره کند. همچنین احتمالا متوجه میشوید که مدت زمان توجه فرزندتان افزایش یافته است و میتواند بیش از چند ثانیه بر روی یک بازی تمرکز کند.
الگوی خواب نوزاد یازده ماهه
در 11 ماهگی، کودک شما باید شبها به خوبی بخوابد و احتمالا چرت صبح و بعدازظهر به یک چرت عصرانه طولانی تبدیل شود. حتی اگر فرزندتان نسبت به چرت عصر مقاومت دارد او باز هم به این خواب نیاز دارد بنابراین، حتما به فرزندتان کمک کنید که چرت عصرش را داشته باشد اما به یاد داشته باشید که اشکالی ندارد برخی از روزها کودک عصرها نخوابد. این مسئله به طور کلی برای خواب او مشکل ایجاد نمیکند.
خواب برخی از کودکان ممکن است در یازده ماهگی شبیه به خواب در سنین قبلشان شود. این مسئله احتمالا به دلیل جهش رشدی یا فقط مربوط به دوره گذار است زیرا او در حال حاضر در حال یادگیری راه رفتن و سازگاری با یک سبک زندگی فعالتر است. ثابتقدم بمانید و برای او امنیت و راحتی لازم را فراهم کنید اما در عین حال فضای لازم را به کودک بدهید تا خودش بتواند به خواب فرو رود.
اگر کودک در طول شب از خواب بیدار شد چه کاری می توان انجام داد؟
در ماه یازده ماهگی کودک خود ممکن است بی خوابی او را در طول شب تجربه کنید که ممکن است نگران کننده باشد اما با گذشت زمان به او یاد دهید که خود به خود تسکین یابد و دوباره به تنهایی بخوابد. در ادامه به اقدامات لازم بعد از بیدار شدن کودک در طول شب می پردازیم:
- در اولین قدم باید مطمئن شوید که کودک بیمار نیست.
- پوشک او را عوض کنید شاید کودک نیاز به تعویض پوشک دارد.
- قبل از نوازش و شب بخیر به او اجازه دهید که گریه کند.
ویژگی های کودک یازده ماهه
در ادامه به ویژگی های نوزاد یازده ماهه می پردازیم:
کودک یازده ماهه در هفته اول
در این سن کودک قدرت تکرار و تقلید کلمات را از روی دیگران دارد. در یازده ماهگی واژه های جدیدی توسط کودک گفته می شود و همچنین کلمات را به شکل معنا دار بیان می کند. همانگونه که در یازده ماهگی مغز وی بزرگ تر می شود، قدرت تکلم در او نیز افزایش می یابد. در این ماه کودک متوجه منظور شما می شود و سعی کنید دستورات را پله پله به او یاد دهید. به طور کلی مهارت های ارتباطی در این ماه آغاز می شود پس مهم ترین مهارت های حرکتی جسمانی کودک یازده ماهه را در این مرحله از زندگی خود یاد می گیرند.
کودک یازده ماهه در هفته دوم
در این هفته ها کودک به ورق زدن کتاب علاقه دارد و از این کار به شدت لذت می برد. مادر می تواند توسط کتاب، رنگ های متفاوت را به کودک آموزش دهد و برای تنوع رنگ ها مادر می تواند از کتاب های مختلفی استفاده کند تا برای کودک نیز خسته کننده نباشد. کودک در این تایم بسیار حساس است و اگر او را ترک کنید دچار نگرانی می شود. برای این که در این سنین رفت آمد و خروج از منزل راحت باشد باید خداحافظی کوتاهی داشته باشید. مادر در این سن کودک می تواند به او استقلال کافی را بدهد.
کودک یازده ماهه در هفته سوم
در این تایم کودک می تواند چند جمله نامفهوم را بازگو کند و به مادر و پدرها پیشنهاد می کنیم که طوری رفتار کنید که صحبت های کودک را میفهمید. کودک یازده ماهه می تواند به سوالات ساده پاسخ دهد و برای بهتر متوجه شدن او از اشاره کردن نیز کمک گیرید. کودک ممکن است با تکان دادن سر به سوالات شما پاسخ دهد. آموزش برقراری ارتباط و نام اشیاء بر عهده مادر است، اگرچه مادر این آموزش را در طول روز تکرار کند کودک با سرعت کلمات بیش تری را یاد می گیرد. با کودک خود در این سن صحبت کنید و به اشیاء، رنگ ها و میوه ها اشاره کنید. برای تنوع آموزش خود می توانید از کتاب های عکس دار استفاده کنید تا توجه کودک را به عکس ها و رنگ های متنوع جلب کنید. مادر با سوال های دو گزینه ای می تواند از کودک سوال بپرسد و هر دو گزینه را رو به روی کودک قرار دهد.
کودک یازده ماهه در هفته چهارم
در صورتی که کودک شما شروع به راه رفتن نکرده است و قدم های اولیه خود را برنداشته، در این تایم زمان مناسبی برای برداشتن قدم کودک است. مادر می تواند با روش هایی کودک را تشویق به راه رفتن کند مانند: باز کردن آغوش توسط مادر جلوی کودک. کودک را روی سطح نرمی قرار دهید و دست او را بگیرید تا به کمک شما قدم های خود را بردارد و هنگام راه رفتن مراقب او باشید.
طبق گفته های پزشکان در این سن وقت مناسبی برای گرفتن پستانک از کودک می باشد. اگرچه کودک از پستانک بیش تر استفاده می کند، جدا کردن وی از پستانک کار بسیار دشواری می شود. دلیل جدا کردن پستانک از کودک به علت رشد گفتاری او می باشد، زمانی که کودک از پستانک استفاده می کند کمتر صحبت خواهد کرد.
فراموش کردن پستانک برای کودک بسیار سخت است و مادر می تواند با اسباب بازی پستانک را مبادله کند و مادر یکباره نمی تواند پستانک را از کودک جدا کند برای مثال می تواند کم کم پستانک را از او دور کند و هنگام خواب اجازه استفاده پستانک را به کودک ندهد.
سرگرمی با کودک یازده ماهه
به مادر و پدرها پیشنهاد می کنیم که هر کاری را فرزندان انجام می دهد، او را با تشویق همراهی کنید. این امر موجب می شود که متوجه این شود که کاری که انجام می دهد، کار بسیار بزرگی است. تشویق پدر مادر باعث لذت بردن کودک و نشاط او می شود. در ادامه به معرفی بازی های مناسب برای کودک 11ماهه می پردازیم:
- به کودکتان اجازه دهید که با افراد بزرگ تر از خودش بازی کند.
- سعی کنید کودک را در این سن بخندانید به دلیل این که حس شوخ طبعی در این ماه ها رشد می کند. برای مثال اگر او ببیند که جوراب او را پا می کنید، می خندد و برای ادامه بازی می توانید پای او را در جورابتان قرار دهید.
- مادر می تواند اسباب بازی های بسکتبال و فوتبال مخصوص کودکان را خریداری کند و این شانس را به کودک خود بدهد که اسباب بازی ها را پرتاب کند و غلت دهد، این امر موجب می شود که کودک تمام حرکت های نیاز در طول زندگی را تمرین کند.
- در این سن کودکان بیش تر از دست های خود استفاده می کنند و اسباب بازی هایی که می توانند به هم بچسبانند و جدا کنند بسیار برای آن ها مناسب است. این اسباب بازی ها دارای صدای خاصی هستند که موجب لذت برند و اشتیاق کودک به بازی می شود و شما می توانید به کودک یاد دهید که چگونه آن ها را جدا می کنید یا می چسبانید.
- بعد از این که در این سن کودک تعادل خود را بدست آورد، شما می توانید از اسباب بازی های هل دادنی و کشیدنی، انگیزه او را چند برابر کنید تا فعالیت های جدیدتری را انجام دهد.
بهترین زمان برای آموزش دستشویی رفتن کودکان
به شما توصیه می کنیم که آموزش را از 18 الی 24 ماهگی شروع کنید. اکثر مادرها آموزش دستشویی رفتن را به کودکان خود از سن 2 الی 3 سالگی آغاز می کنند، زمانی که کودک بتواند مثانه خود را کنترل کند. برای آموزش دستشویی رفتن کودکتان باید به دو نکته فیزیکی و عاطفی توجه کنید. کودک باید به درک کامل مثانه و روده خود برسد و باید از نظر احساسی آمادگی داشته باشید. در ادامه به علائمی که نشان می دهد کودکتان از نظر جسمانی آمادگی لازم را برای آموزش دستشویی رفتن دارد، اشاره خواهیم کرد و کودک 11 ماهه قادر به انجام و یادگیری این موارد است:
- کار کردن منظم و قابل پیش بینی شکم و روده کودک
- توانایی نگه داشتن ادرار به مدت دو ساعت
- توانایی خالی کردن کامل مثانه هنگام ادرار
- توانایی درآوردن و پوشیدن شلوار
- توانایی نشستن و برخاستن از روی سنگ توالت
- توانایی پیروی کردن از مسائلی که به او دستور می دهید.
- متوجه شدن کلمات مربوط به دستشویی
- آگاهی کامل درباره عدم استفاده از پوشک
آبله مرغان در نوزادان
قبل از یک سالگی کودک ممکن است دچار آبله مرغان شود و به مادرها توصیه می شود که درباره علائم این بیماری اطلاعات کافی را کسب کنند. اگر نوزاد شما کنار نوزاد دیگری که مبتلا به آبله است قرار داشته است باید به دنبال دانه ها و تاول های قرمز در بدن و صورت او باشید.
یکی از علائم آبله مرغان دانه های قرمز کوچک است که با گذر زمان به تاول های پر آب صورتی رنگ و خوشه های قهوه ای خشک تبدیل می شود. در ابتدای بیماری این علائم بر روی صورت، دست ها و پاهای نوزاد دیده می شود. از دیگر علائم این بیماری خستگی نوزاد، بی اشتهایی و تب است.
برای درمان کودک باید به پزشک مراجعه کنید و مشورت های لازم را انجام دهید. در مرحله بعدی باید ناخن های کودک را کوتاه کنید و از خاراندن پوست او جلوگیری کنید. تب نوزاد را طبق دستور پزشک باید پایین بیاورید و همچنین تب با استامینوفن کاهش می یابد. به شما توصیه می شود که نوزاد را در لگن آب سرد و جوش شیرین قرار دهید و بعد از استحمام لوسیون بر روی جوش او بزنید. اگر علائم نوزاد وخیم تر شد و چند روز پشت سرم هم تب داشت یا پوست وی ورم کرد به متخصص اطفال اطلاع دهید.
واکسن آبله مرغان
- واکسن آبله مرغان عوارض جانبی دارد اما از 95% ابتلا به آبله مرغان جلوگیری می کند.
- اگر کودک به ژلاتین و آنتی بیوتیک حساسیت دارد به هیچ عنوان واکسن آبله مرغان برای وی پیشنهاد نمی شود.
- واکسیناسیون در 12 ماهگی تا 15 ماهگی باید انجام شود و قبل از آن به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود.
- پزشک واکسیناسیون را به کودکانی که مبتلا به سرطان هستند توصیه می کند.
- کودکانی که قرص های استروئیدی با دوز بالا مصرف می کنند باید حتما واکسن آبله مرغان را تزریق کنند.
زمان مناسب از شیر گرفتن کودک
زمان از شیر گرفتن کودک بستگی به شرایط مادر دارد. اگر مادر بتواند تا 18 ماهگی به فرزند خود شیر دهد برای نوزاد بسیار بهتر است. کودک ممکن است در یازده ماهگی نشانه هایی برای آمادگی از شیر نخوردن را از خود نشان دهد مانند بی علاقگی به شیر خوردن. معمولا مادرها کودکان را در سن دو سالگی از شیر می گیرند.
چطور باید کودک را از شیر گرفت؟
مادر می تواند تعداد دفعات شیردهی را کاهش دهد و شروع به استفاده از شیر خشک برای فرزند خود کند. اگر کودک یازده ماهه از شیشه شیر نمی خورد می توانید از فنجان برای او استفاده کنید و از دیگر اقدامات شیر گرفتن کودک، کاهش مدت زمان شیردهی در طول روز می باشد. در ادامه به راه های از شیر گرفتن کودک یازده ماهه اشاره خواهیم کرد:
- توجه به نشانه هایی که نوزاد آمادگی خود را از شیر نخوردن نشان می دهد را بیابید.
- سعی کنید بیش تر از قبل به نوزاد توجه کنید.
- هنگامی که به دنبال شیر مادر است، حواس کودک را پرت کنید و با فنجان به او شیر دهید.
- از فرد دیگری بخواهید که کودک را در شب بخواباند که توقع شیر خوردن از شما نداشته باشد.
مکیدن انگشت ها توسط کودک
انگشت خوردن و مکیدن توسط نوزاد زیر یک سال یک امر نگران کننده ای نمی باشد زیرا کودک برای آرام کردن خودش این کار را انجام می دهد. پزشکان معتقدند که کودکان تا دو سالگی می توانند به خوردن انگشت های خود ادامه دهند و هیچ تاثیری بر روی رشد دندان های آن ها نداشته باشد و دسته ای از دیگر متخصصان اطفال می گویند 4 تا 5 سالگی خوردن انگشت ها مشکلی ایجاد نخواهد کرد.
یکی از راه های آرام کردن کودک خوردن پستانک است اما هیچ عنوان این راه درستی نیست. استفاده از پستانک می تواند در شکل گیری فک و دندان ها تاثیر بسزایی بگذارد و در آینده نوزاد به ارتودنسی نیاز داشته باشد. پس در نتیجه خوردن انگشت ها هم تمیز تر است و خطر کمتری نوزاد را تهدید می کند.
کلام آخر
از همراهی شما عزیزان تا پایان این مقاله سپاسگزاریم. در این مطلب تلاش کردیم تا اطلاعات مفیدی درباره مهارتهای حرکتی جسمانی کودک یازده ماهه ارائه دهیم. این دوره از رشد کودکان بسیار حساس و پر از تغییرات است، بنابراین والدین باید با درک درستی از نیازها و تغییرات رفتاری و جسمانی کودک، او را حمایت کنند. همچنین رعایت نکات تغذیهای و توجه به علائم رشد، از جمله واکسیناسیون، از اهمیت بالایی برخوردار است. سایت پزشکا همواره در تلاش است تا با ارائه مقالات علمی و کاربردی، شما را در مسیر رشد سالم و تربیت فرزندتان یاری دهد.