عمومی

رشد جفت و جنین در هفته چهارم بارداری【سال1403】❤️

هفته چهارم بارداری دارای اهمیت بسیاری می باشد زیرا رشد جنین در هفته چهارم بارداری آغاز می شود. علائم مشخصی در هفته چهارم ظاهر می شود که می‌تواند باردار بودن یا عدم بارداری مادر را تایید کند. هفته چهارم بارداری دارای اهمیت بسیاری می باشد و افراد باید سعی کنند تغذیه مناسبی در این زمان داشته باشند و به طور مرتب به پزشک مراجعه نمایند. ما در این مقاله رشد جفت و جنین در هفته چهارم بارداری را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم، پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

شرایط جنین در هفته چهارم بارداری

نوزاد در هفته چهارم بارداری اندازه یک نقطه کوچک حدود یک میلی متر می باشد. در این مرحله تخمک بارور شده به رحم فرد چسبیده است. در هفته چهارم بارداری هنوز جنین کامل به وجود نیامده است. اکنون جنین مجموعه ای از سلول های بلاستوسیست می باشد. در هفته چهارم بارداری رشد جنین سرعت پیدا می کند و تا پایان این هفته نیمی از بلاستوسیست ها تبدیل به رویان می شوند. وظیفه بقیه بلاستوسیست ها تغذیه و محافظت از جنین می باشد. رویان انرژی و تغذیه خود را از کیسه زرده دریافت می کند.

جنین شما به واسطه مایع آمنیوتیک در داخل کیسه آمنیوتیک احاطه شده است. کیسه آمنیوتیک در طول بارداری به عنوان یک بالشتک راحت برای جنین عمل می کند. با این که در هفته چهارم بارداری، جنین شکل مشخصی ندارد ولی هرچه که لازم بود از پدر و مادر به او برسد از طریق کروموزوم ها در هفته چهارم بارداری به جنین رسیده است. رنگ مو، جنسیت، رنگ چشم جنین در هفته چهارم بارداری تعیین شده ولی در سونوگرافی چیزی مشخص نمی باشد.

شرایط جنین در هفته چهارم بارداری

علائم هفته چهارم بارداری

هورمون های بارداری که نشان دهنده تست بارداری مثبت می باشند می توانند برخی از علائم هفته چهارم بارداری را ایجاد کنند. به این دلیل که در ماه نخست بارداری هستید امکان دارد علائم شدید تری نسبت به ماه های آینده تجربه کنید. برخی از علائم شایع هفته چهارم بارداری عبارتند از:

گرفتگی عضلات: در هفته چهارم بارداری ممکن است افراد گرفتگی عضلات را تجربه کنند. گرفتگی عضلات پایین شکم نشان دهنده این است که کودک به شکل صحیح در لایه داخلی رحم قرار دارد. با این حال هر گونه گرفتگی و درد شدید در هفته چهارم بارداری چیزی است که افراد باید حتما به بهترین دکتر زنان اطلاع دهند و ایشان را در جریان بگذارند.

نفخ: به دلیل هورمون پروژسترون ممکن است افراد کمی نفخ داشته باشند. در این مواقع سعی کنید شلوار راحت بپوشید.

نوسانات خلقی: خلق و خوی افراد در هفته چهارم بارداری دچار تغییر بسیاری می شود. تغییرات خلقی در هفته های اول تا هفته 12 بارداری بسیار شدید هستند، بعد از آن هورمون ها کمی به مرحله تراز می رسند و خلق و خوی افراد بهتر می شود.

لکه بینی: خونریزی خفیف ممکن است در طول هفته چهارم بارداری رخ دهد. این خونریزی به دلیل لانه گزینی رخ می دهد. خونریزی لانه گزینی به رنگ قهوه ای و صورتی روشن می باشد. توصیه می شود اگر بیش از چند روز خونریزی طول کشید و یا خونریزی بسیار زیاد بود حتماً به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه نمایید.

درد سینه: در هفته چهارم بارداری سینه های شما متورم و حساس می شوند. در هفته چهارم بدن مراحل آماده سازی مجاری شیردهی را آغاز می کند به همین دلیل ممکن است افراد در سینه های خود درد احساس کنند.

تهوع صبحگاهی: حدود 50 تا 90 درصد از زنان باردار نوعی حالت تهوع صبحگاهی دارند. در هفته نهم بارداری تهوع صبحگاهی معمولاً به بدترین حالت خود می رسد و بعد به آرامی بهبود می یابد.9 در سه ماه دوم تهوع صبحگاهی به طور کامل از بین خواهد رفت.

خستگی: از شایع ترین علائم بارداری در چهار هفته اول خستگی می باشد زیرا بدن افراد سخت تلاش می کند تا توپ سلولی کوچک را تبدیل به جنین کند.

علائم سقط جنین در هفته چهارم بارداری

از هر 5 بارداری یک مورد در سه ماه اول به سقط جنین ختم می شود. اگر دارای لکه بینی یا درد معده و یا خونریزی خفیفی هستید به این معنا نیست که جنین را سقط خواهید کرد. افراد باید سعی کنند همواره به پزشک خود مراجعه کنند. خانم های باردار باید به طور مرتب به پزشک جهت معاینه مراجعه نمایند. برای جلوگیری از سقط جنین نمی توان هیچ کاری انجام داد هیچ گونه درمانی برای جلوگیری از خونریزی شدید یا عفونت وجود ندارد.

در نهایت بافت حاملگی به طور طبیعی از رحم عبور می کند این اتفاق امکان دارد حداکثر 3 تا 4 هفته طول بکشد. زمانی که سقط جنین شروع می شود لکه بینی و گرفتگی عضلات برای افراد رخ می دهد و سپس خونریزی شدیدی آغاز می شود تا زمانی که احساس انقباض کنید، گرفتگی ها بدتر می شوند و بافت حاملگی از بین می رود. برخی از خانم ها برای تسریع روند درمان از دارو استفاده می کنند. در این حالت بافت حاملگی ظرف چند ساعت از بین خواهد رفت.

اگر تمام بافت ها به طور طبیعی عبور نکنند یا علائم عفونت را داشته باشند ممکن است نیاز به یک عمل کوچک باشد. این عمل با بیهوشی عمومی 5 تا 10 دقیقه طول می کشد و افراد می توانند در همان روز به منزل برگردند. بعد از انجام این کار سعی کنید به خوبی استراحت کنید و برای آرام کردن درد خود می توانید از استامینوفن استفاده کنید. اگر خونریزی داشتید به جای تامپون از نوار بهداشتی استفاده کنید.

علائم سقط جنین در هفته چهارم بارداری

بایدها و نبایدهای هفته چهارم بارداری

  • به یاد داشته باشید که هفته چهارم بارداری مقطعی بسیار مهم می باشد. اگر عادات غلط خود را کنار نگذاشته آید باید این کار را انجام دهید. هفته چهارم بارداری و هفته های بعد از آن اتفاقات بسیار مهمی در تکامل فرزند شما رخ می دهد. اگر عادات نامناسب خود از جمله سیگار کشیدن، استعمال قلیان، مصرف داروها، نوشیدن الکل و … را تغییر ندهید سلامت فرزند به خطر میفتد.
  • سعی کنید رژیم غذایی خود را تغییر دهید و یک رژیم غذایی بسیار مناسبی داشته باشید.
  • سعی کنید به میزان کافی مایعات مخصوصاً شیر کم چرب، آبمیوه ای که خودتان در منزل تهیه کرده‌اید و آب بنوشید. فراموش نکنید که در هفته های ابتدایی بارداری از مایعات کافئین دار مانند قهوه، چای و نوشابه تا حد امکان کم استفاده کنید.
  • روزانه سه وعده مواد لبنی مانند شیر کم چرب، ماست پاستوریزه و شیر بدون چربی استفاده کنید.
  • سعی کنید به طور مرتب به ماما یا پزشک خود مراجعه کنید و اگر دارای مشکل هستید مشکل خود را با پزشک خود در جریان بگذارید.
  • اگر از دارویی استفاده می کنید حتما به پزشک خود اطلاع دهید و درباره مصرف آن مشورت نمایید.
  • از رنگ و یا مواد شیمیایی بر روی موها در هفته های ابتدایی بارداری استفاده نکنید. رنگ کردن موها می تواند سلامتی فرزند شما را به خطر اندازد.
  • سعی کنید هنگام حمام کردن تا حد امکان از آب داغ استفاده نکنید زیرا ممکن است سبب بروز ناهنجاری در فرزند شود و افزایش احتمال سقط را در پی دارد.
  • سعی کنید از مواد غذایی حاوی شیرین کننده های مصنوعی مانند ساخارین و استویا خودداری کنید. برچسب های روی بسته بندی مواد غذایی را به خوبی مطالعه کنید.
  • طبق نتایج برخی از تحقیقات در ماه های ابتدایی بارداری از دستگاه مایکروویو بهتر است استفاده نکنید زیرا امکان دارد به سلامتی فرزند شما لطمه بزند.

اقدامات لازم در هفته چهارم بارداری

دوری از مصرف سیگار و الکل: مصرف الکل و سیگار در هفته چهارم بارداری دارای خطرات بسیاری می باشد. به دلیل رسوب مواد سمی ناشی از مصرف آن ها امکان دارد عوارض بسیار خطرناکی بر سلامت جنین وارد شود. کمبود اکسیژن ناشی از مصرف سیگار سرعت رشد جنین را کاهش می دهد. مصرف الکل نیز می تواند سندروم جنین را در پی داشته باشد.

مراجعه به متخصص و انجام آزمایش خون: متخصصان هورمون های بدن مادر را معاینه می کنند و آزمایش hcg را تجویز می کنند و با انجام آزمایش دیگری سطح پروژسترون را چک می کنند. با مشاهده نتیجه هر دو آزمایش متوجه می شوند که مقدار افزایش هورمون چقدر است.

پرهیز از انجام کارهای سنگین: خطر سقط جنین در هفته چهارم بارداری بسیار بالا می باشد به همین دلیل مادران باید بسیار مراقبت کنند و از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کنند. در این مدت مادران باید بیش تر استراحت کنند.

ورزش کردن: انجام ورزش های سبک در دوران بارداری برای تسکین دردها بسیار مفید است. اگر چه در گذشته تصور می کردند ورزش برای سلامت مادر و جنین مناسب نیست ولی امروزه ثابت شده که ورزش سبب زایمان راحت تر می شود و احتمال سزارین اجباری را کاهش می دهد.

رژیم غذایی مناسب: به دلیل این که در هفته چهارم بارداری جنین ابتدای رشد است باید توسط مواد غذایی مغذی تغذیه شود. مادر باید رژیم غذایی مناسبی را در زمان بارداری داشته باشد و از مصرف مواد قندی و چربی و هر چیزی که برای سلامتی مادر و جنین مضر است دوری کند. مادران در این دوران باید مصرف مواد کافئین دار مانند قهوه را به حداقل برسانند. مصرف روزانه ویتامین های a، c، d به مقدار 200 واحد به زنان باردار توصیه می شود.

مصرف مکمل های دارویی: در دوران بارداری مصرف مکمل های دارویی دارای اهمیت بسیاری می باشد و باید به طور مرتب خانم باردار از فولیک اسید و زینک استفاده کند. مصرف فولیک اسید سبب در امان ماندن جنین از آسیب های ستون فقرات می شود. زینک کمک می‌کند تا بتوانید عملکرد ایمنی بدن خود را به خوبی تنظیم کنید.

اقدامات لازم در هفته چهارم بارداری

تغذیه مناسب هفته چهارم بارداری

سعی کنید در هفته چهارم بارداری از وعده های غذایی کوچک، منظم و سالم با مایعات بسیاری استفاده کنید. با این کار به تدریج معده شما سفت می شود و می توانید از وعده‌های غذایی مغذی و متعادل تر استفاده کنید. سعی کنید از میوه ها و سبزیجات تازه در رژیم غذایی خود استفاده کنید. از برنج، سیب زمینی، ماکارونی و نان سبوس دار و همچنین از غذاهای سرشار از پروتئین مانند تخم مرغ، غذا های لبنی مانند شیر، پنیر و کشک و گوشت بدون چربی در رژیم غذایی خود استفاده کنید. علاوه بر تغذیه سالم باید از مایعات بسیاری مصرف کنید.

روزانه حدود 8 تا 10 لیوان آب بنوشید. به غیر از آب می توانید از نوشیدنی هایی استفاده کنید به شرط این که نوشیدنی ها بسیار سالم باشند می توانید از نوشیدنی هایی مانند آب کرفس، شیر، موز، چای سبز، آب هویج و … استفاده کنید. سعی کنید مصرف الکل را کنار بگذارید زیرا برای جنین بسیار ضرر دارد. از خوردن غذاهای پرکالری پرهیز کنید و مصرف غذاهای سرخ شده را محدود کنید. استفاده از روغن کنجد، روغن ذرت و روغن زیتون و … را در دستور غذایی خود قرار دهید و مصرف غذاهای فست فودی را کاهش دهید. با رعایت این نکات می‌توانید بارداری سالمی داشته باشید.

کلام آخر

در هفته چهارم بارداری جنین اندازه یک نقطه کوچک می باشد. در این مرحله تخمک بارور شده و به رحم چسبیده است. در هفته چهارم بارداری جنین هنوز کامل به وجود نیامده است. هفته چهارم بارداری دارای علائمی می باشد که از علائم آن می توان به نوسانات خلقی، لکه بینی، تهوع صبحگاهی، خستگی، درد سینه و گرفتگی عضلات اشاره کرد. بایدها و نبایدهایی برای هفته چهارم بارداری وجود دارد که با رعایت آن ها می توانید بارداری سالمی داشته باشید. با مراجعه مرتب به پزشک می توانید از سلامت جنین در هفته چهارم بارداری مطلع شوید.

از شما بسیار سپاس سپاس گزاریم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی داشته شما را با رشد جفت و جنین در هفته چهارم بارداری آشنا کند. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشند. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد به سایت مراجعه نمایید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.

در هفته چهارم بارداری جنین چه شکلی است؟

در هفته ۴ بارداری اندازه جنین بسیار کوچک است. جنین به ۱ میلی‌متر هم نمی‌رسد و بزرگ‌تر از دانه خشخاش نمی‌شود. به‌محض لانه‌گزینی جنین در رحم یک تقسیم سلولی بزرگ ایجاد می‌شود. یک قسمت جفت و قسمت دیگر جنین را تشکیل می‌دهد.

چگونه حالت تهوع را در هفته چهارم حاملگی کاهش دهیم؟

حالت تهوع در اوایل بارداری رواج دارد. ممکن است نسبت به غذاها و بوهای خاص حس تنفر پیدا کنید. برای کاهش تهوع صبحگاهی، اول صبح یک غذای سبک بخورید. اگر تهیه غذا حالت تهوع را تشدید می‌کند، سعی کنید تا حد ممکن غذا نپزید.

آیا در هفته چهارم بارداری جنین دیده می شود؟

همانطور که گفته شد در هفته چهارم حاملگی جنین بسیار کوچک است و اندازه آن به یک میلی‌متر هم نمی‌رسد. در سونوگرافی ممکن است فقط یک نقطه مشخص شود. پس برای دیدن جنین باید چند هفته صبر کنید.

اعضای تیم تحریریه "پزشکا" متشکل از افرادی است که در حوزه پزشکی و سلامت، سابقه و اطلاعات کافی دارند. تمامی مطالب ما در وبسایت پزشکا همراه با تایید پزشکان و متخصصان حاذق در زمینه بهداشت و سلامت برای انتقال دانش و تجربه به شما، منتشر می‌شود.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا