عمومی

با نمک دریایی و خواص آن آشنا شوید!【سال1403】❤️

ما در این مقاله قصد داریم شما را با نمک دریایی و خواص آن آشنا کنیم. امروزه نمک‌ های دریایی موجود در بازار به‌ طور گسترده‌ای ترکیبات شیمیایی آنها متفاوت است. اگر چه جزء اصلی کلرید سدیم است، اما باقی ترکیبات می‌تواند بین ۰/۲ تا ۱۰ درصد در برخی نمک‌ها متفاوت باشد. ترکیبات بیشتر کلسیم، پتاسیم و نمک های منیزیم کلرید و سولفات هستند که مقدار قابل ملاحظه ای از عناصر کمیاب در آب دریا وجود دارد. در ادامه با نمک دریایی و خواص آن بیشتر آشنا خواهید شد پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

نمک دریایی چیست؟

نمک دریا به نمک حاصل از تبخیر آب دریا گفته می‌شود که بیشتر آن را به عنوان چاشنی در غذاها، پخت و پز، درمان دردها و بیماری ها، لوازم آرایشی و برای حفظ مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. نام های دیگر این نمک عبارتند از: نمک خام یا نمک خورشیدی

نمک دریایی چیست؟

انواع نمک دریایی

در ادامه به معرفی انواع نمک دریایی می پردازیم:

  • نمک دریایی هیمالیا

خالص ترین نوع نمک دریایی، نمک هیمالیاست که برای درمان فشار خون بالا، سلامت ریه ها و حفظ تعادل PH بدن مفید می باشد. در سال های اخیر افراد زیادی به مصرف این نوع نمک تمایل پیدا کردند. این نمک به رنگ صورتی می باشد و در نزدیک هیمالیا در پاکستان استخراج و تولید می شود. نمک هیمالیا یکی از کمیاب ترین نمک ها است که برای عملکردهای بدن بسیار عالی است. نمک هیمالیا شامل پتاسیم، آهن، روی و منگنز است که بدن انسان برای عملکرد بهتر به آن نیاز دارد.

به دلیل ناخالصی های معدنی رنگ نمک هیمالیا صورتی است که در آشپزخانه برای پخت غذا می توانید از آن استفاده کنید. از دانه های درشت نمک هیمالیا می توان در تزئینات بکار برد. نمک هیمالیا نسبت به نمک کوشر طعمی لطیف تری دارد و به همین علت می توانید روی غذا و میوه های خود بریزید و این امر هیچ تاثیری بر مزه آن ها نخواهد داشت. به دلیل این که این نمک استخراج می شود؛ ممکن است مقداری سنگ ریزه در مخلوط آن وجود داشته باشد به همین علت قبل از استفاده آن ها را جدا و آسیاب کنید.

  • نمک دریایی سلتیک

نمک دریایی سلتیک که به رنگ خاکستری مایل به صورتی یافت می شود و برای بهبود عملکرد مغز، تعادل الکترولیتی بدن و کاهش فشار خون مفید است. به طور کلی نمک های دریایی، دانه های بزرگی ندارند؛ به عنوان مثال: دانه های نمک سلتیک بسیار ریز هستند و به این معنا است که هنگام پخت و پز می توانید از آن استفاده کرد.

  • نمک دریایی فلیور دی سل

این نوع نمک دریایی به دلیل شکل گل مانند بلور های آن، به این اسم خوانده می شود که یک ملین ملایم بوده و بیشتر در آشپزی استفاده می شود.

  • نمک دریایی هاوایی

نمک دریایی هاوایی با اضافه کردن رس حاصل از رسوب آتشفشانی به نمک دریا درست می شود که به رنگ قرمز بوده و گران قیمت تر از انواع دیگر می باشد.

نمک دریایی و خواص آن

در ادامه به خواص نمک دریایی اشاره خواهیم کرد:

جلوگیری از کم آب شدن بدن 

  اگر شما مقدار سدیم را افزایش دهید،حفظ آب نیز اتفاق می افتد. در عین حال مخالف این فرایند هم هست که از دست دادن سدیم موجب از دست دادن آب می شود. که این مسئله باعث ایجاد علائمی نظیر کم آبی و تشنگی مفرط می شود. با مصرف متعادل نمک دریایی، می توانید مطمئن شوید که میزان سدیم کافی که به متعادل کردن نسبت های سدیم و پتاسیم کمک می کند را حفظ می کنید. سدیم و پتاسیم دو الکترولیت هستند که با یکدیگر کار می کنند تا اطمینان حاصل شود که تعادل مایع موجود در سلول های بدن و همچنین پلاسمای خون و مایع خارج سلولی وجود دارد.

الکترولیت ها 

نمک دریایی شامل بسیاری از الکترولیت های مهم نظیر سدیم، منیزیم، کلسیم و پتاسیم است که برای سلامت ضروری هستند. الکترولیت ها وظایف مهمی دارند. از منظم کردن ضربان قلب شما تا دادن اجازه به ماهیچه ها برای منقبض شدن به طوری که شما بتوانید حرکت کنید. نمک دریایی می تواند به پیشگیری از عدم تعادل الکترولیت هایی که می توانند منجر به بروز هر نوع علایم منفی جدی کشنده شوند، کمک کند.

بهبود سیستم عصبی

نمک دریایی به عنوان یک منبع خوب از سدیم برای عملکرد مناسب مغز، ماهیچه و سیستم عصبی ضروری است. سدیم نه تنها در تنظیم تعادل مایعات بدن شما نقش مهمی ایفا می کند، بلکه برای انتقال سیگنال های الکتریکی در بدن نیز لازم است. چون بدون انتقال مناسب سیگنال های الکتریکی در بدن، چیزهای زیادی می توانند از بین بروند.

بدون این سیستم ارتباطی مغز، ماهیچه ها و سیستم عصبی نمی توانند به درستی کار کنند. همانطور که مصرف کم سدیم بدن را با مشکل مواجه می کند، افراط در مصرف آن نیز می تواند باعث مشکلات و ناراحتی های سلولی شود. پس مراقب مصرف نمک رژیم غذایی خود باشید.

پشتیبانی از سلامتی دستگاه گوارش 

مصرف نمک به مقدار ناکافی در رژیم غذایی شما می تواند بر سلامت گوارش شما تاثیر منفی بگذارد. در نتیجه کم بودن نمک در رژیم غذایی می تواند منجر به کاهش اسید هیدروکلریک در معده و گوارش شما شود. اگر شما با مشکل کمبود اسید معده مواجه هستید، نمک دریایی می تواند به بیماری هایی مانند سوزش معده، درد معده، استفراغ و یبوست کمک کند. مصرف مقدار صحیح نمک دریایی می‌ تواند به بدن شما کمک کند تا مقادیر مناسب اسید هیدروکلریک را تولید کند چون نمک دریا کلرید ایجاد می ‌کند که یکی از بلوک‌ های سازنده اسید معده است.

جذب مواد مغذی 

داشتن اسید معده به اندازه کافی به بدن ما کمک می‌ کند که ویتامین و مواد معدنی نظیر کلسیم، روی، آهن، اسید فولیک و ویتامین 12 را جذب کند. به همین دلیل، مصرف نمک دریایی با کیفیت بالا به طور منظم می ‌تواند به بدن شما کمک کند تا مواد غذایی بیشتری را از غذاهایی که می‌ خورید، جذب کند.

نمک دریایی و خواص آن

لاغری و کاهش وزن 

نمک دریایی با بهبود عملکرد دستگاه گوارش و سم زدایی و پاک سازی روده ها به دفع چربی از بدن کمک کرده و باعث لاغری و کاهش وزن می شود. سدیم موجود در نمک دریایی از نمک معمولی کمتر بوده که احتمال نگه داشتن آب در بدن را کاهش می دهد. این امر به لاغری و کاهش وزن کمک می کند.

فشار خون و سلامت قلب

نمک دریایی به دلیل مقادیر بالای پتاسیم که دارد باعث کاهش فشار خون بالا شده و به سلامت قلب کمک می کند، همچنین نمک دریایی ضربان نامنظم قلب را بهبود می بخشد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

دهان و دندان 

نمک دریایی حاوی فلوراید طبیعی است که برای جلوگیری از پوسیدگی و سوراخ شدن دندان ها مفید می باشد، همچنین شستشوی روزانه ی دهان و دندان ها با آب گرم حاوی نمک دریایی به سلامت دندان ها و لثه کمک می کند.

تیروئید 

در پروسه تولید نمک معمولی عنصر ید را به آن اضافه می کنند، مقادیر بالای ید باعث عدم عملکرد صحیح غده تیروئید و ایجاد بیماری ها و اختلالات خود ایمنی مرتبط با تیروئید می شود، افرادی که نمک دریایی استفاده می کنند، معتقدند که نمک دریا چون ید ندارد برای سلامتی تیروئید مفید تر می باشد.

آلرژی و آسم 

 نمک دریا در طب سنتی به عنوان آنتی هیستامین طبیعی برای درمان آلرژی، حساسیت و آسم استفاده می شود. گفته می شود که نوشیدن روزانه یک لیوان آب حاوی نمک دریایی خطر حملات آسم را کاهش می دهد.

درمان بی خوابی و افسردگی 

حمام نمک دریایی دارای اثر آرام بخش قوی بوده که با افزایش گردش خون در بدن را هیدراته کرده و با افزایش ملاتونین به درمان بی خوابی شبانه کمک می کند. برخی تحقیقات اولیه نشان داده که نمک دریایی با افزایش هورمون سروتونین در بدن به درمان استرس، اضطراب و افسردگی کمک می کند.

نمک دریایی و خواص آن

تفاوت نمک دریایی و نمک خوراکی

در ادامه با ما همراه باشید:

بافت 

نمک دریایی بافت بسیار درشتی دارد که گواهی بر این ماجراست که تصفیه نشده است. هرچند، هنگامی که حل می‌شود همه‌ی مواد معدنی خود را از دست می‌دهد و همانند نمک خوراکی می‌شود اما نمک خوراکی بافت ریزی دارد که مخلوط کردن آن را آسان‌تر می‌سازد.

طعم

شوری نمک دریایی کم است. هنگامی که مقداری از این نمک طبیعی را روی زبان خود قرار دهید، بعد از مدتی طعم شیرین و دلچسبی احساس خواهید کرد. همه‌ این نمک دریایی و خواص آن را تبدیل به انتخابی محبوب برای سرآشپزها کرده است. از نمک دریایی در غذاهای فرانسوی و تایلندی زیاد استفاده می‌شود اما نمک خوراکی به خاطر افزودنی‌هایی که در آن وجود دارد، طعم شور و تندی دارد.

رنگ

رنگ نمک دریایی به محتوای معدنی و جلبک‌های موجود بستگی دارد. بنابراین، رنگ نمک ممکن است بسته به محل استخراج متفاوت باشد. نمکی که رنگ سفید دارد از سطح آب نمک به دست آمده است. رنگ خاکستری نشان می‌دهد که نمک مواد معدنی و محتویات گل بیشتری دارد. از ته مخازن نمک استخراج شده است. جالب است بدانید که نمک خوراکی رنگ سفیدی دارد که به خاطر فرآوری آن می‌باشد. رنگ مایل به صورتی یا خاکستری به خاطر حذف مواد معدنی و عناصر کم مقدار از بین می‌رود.

خواص نمک برای پوست و مو

در ادامه به خواص نمک دریایی برای پوست و مو اشاره کرده ایم:

آکنه و جوش

نمک های دریایی حاوی مقادیر بالای گوگرد و منیزیم هستند که با پاک سازی پوست صورت به درمان آکنه و جوش صورت و همچنین درمان جای جوش کمک می کنند. 1 قاشق غذا خوری نمک دریایی را با 1/2 قاشق چای خوری آب لیموترش تازه و 1 قاشق چای خوری آب ترکیب کنید و بر روی پوست صورت به مدت 2 تا 5 دقیقه ماساژ دهید سپس با آب گرم بشویید.

لایه برداری پوست 

نمک دریایی مانند بهترین کرم های لایه بردار پوست عمل می کنند. نمک دریایی به عنوان یک لایه بردار طبیعی پوست شناخته می شود که پوست مرده را از بین برده و با بهبود گردش خون در پوست به پاک سازی و لایه برداری آن کمک می کند. یک قاشق غذا خوری عسل طبیعی را با یک قاشق غذا خوری نمک دریایی ترکیب کنید و بر روی پوست تمیز به مدت 5 دقیقه ماساژ دهید و سپس با آب گرم خوب بشویید.

ریزش مو 

ماساژ پوست سر با محلول نمک دریایی با افزایش گردش خون در پوست سر باعث تقویت فولیکول های مو شده و به درمان ریزش مو کمک می کند.

نمک دریایی و خواص آن برای پوست و مو

مضرات مصرف بیش از حد نمک

مضرات مصرف بیش از حد نمک به شرح زیر است:

  1. طبق توصیه سازمان بهداشت جهانی، حداکثر مقدار مصرف روزانه نمک پنج گرم است. این درحالی است که میزان مصرف نمک در کشور ۲ تا ۳ برابر این مقدار برآورد شده است. در صورتی که نمک به مقدار مناسب مصرف شود و کلیه‌ها را نیز سالم نگه می دارد و برای این که عملکرد خوبی داشته باشند نمک مورد نیاز بدن تامین می‌شود، اما در صورت تداوم مصرف زیاد نمک و مواد شور و یا اختلال در کارکرد کلیه‌ها یا یکی از سیستم‌های مربوط به دفع، نمک اضافی موجب تجمع آب در بدن شده و ایجاد ورم در تمام و یا قسمت‌هایی از بدن می‌شود.
  2. مصرف زیاد نمک و غذاهای شور از عوامل موثر بر افزایش فشار خون و بروز بیماری های قلبی عروقی به ویژه در افرادی که سابقه و زمینه این بیماری ها را در خانواده یا خودشان دارند، می شود. طبق تحقیقات مشخص شده که دریافت زیاد نمک علاوه بر فشار خون، اثرات مصر دیگر هم دارند که عبارتند از: سکته قلبی، پوکی استخوان، سرطان معده، آسم و….
  3. مصرف زیاد نمک با میزان شیوع سکته قلبی در جامعه مرتبط است. علاوه بر اینکه نمک باعث افزایش فشار خون می‌شود، به نظر می‌رسد به طور مستقیم و بدون این که اثری بر فشار خون داشته باشد، باعث سکته قلبی نیز می‌شود. ارتباط مصرف زیاد نمک و پوکی استخوان نمک زیاد، کلسیم را از استخوان‌ها جدا می‌کند و باعث دفع آن از ادرار می‌شود.
  4. به همین دلیل باعث نازک شدن و پوکی استخوان می‌شود، در نتیجه با افزایش سن، استخوان‌ها به راحتی می‌شکنند. برای کاهش خطر پوکی استخوان، مصرف نمک باید کاهش یابد. نمک و سرطان معده کاهش مصرف نمک، خطر شیوع سرطان معده را کاهش می‌دهد. در مطالعه کشورهای مختلف در جهان، ارتباط نزدیکی بین مقدار مصرف نمک و تعداد افراد مبتلا به سرطان معده آشکار شده است.
  5. در مناطقی که مردم نمک کم مصرف می‌کنند، شیوع سرطان معده کمتر است. مصرف زیاد نمک شرایط آسم را تشدید می‌کند، یعنی اگر مستعد ابتلا به آسم هستید، به طور غیرمستقیم بیماری شما را وخیم تر می‌ شود.
  6. نگهداری مایعات بدن مصرف نمک زیاد، باعث افزایش نیاز مایعات در بدن می‌شود. کاهش مصرف نمک در این شرایط، حدود ۲ لیتر از مایعات بدن (۲کیلوگرم ازوزن بدن) را کاهش می‌دهد. در بسیاری از زنان که دچار ورم قوزک پا و تنگ شدن انگشتر در دست شان هستند با کاهش مصرف نمک در غذای خود، ورم بسیار کاهش می‌یابد.

ارزش غذایی نمک دریایی

ارزش غذایی نمک دریایی به شرح ذیل می باشد:

  • کلرید۱۸ ۹۸۰
  • سدیم۱۰ ۵۵۶
  • سولفات۲ ۶۴۹
  • منیزیم۱ ۲۶۲
  • کلسیم۴۰۰
  • پتاسیم۳۸۰
  • بی کربنات۱۴۰
  • استرونتیوم۱۳
  • برومید۶۵
  • بورات۲۶
  • فلوراید۱
  • سیلیکات۱

مضرات مصرف بیش از حد نمک

سالم ترین نوع نمک برای مصرف

همان طور که گفته شد؛ نمک سودمندترین محصول در جهان است. در آشپزی نمک همیشه یک عنصر ضروری برای پخت انواع غذاهای مختلف است و همچنین مفیدترین محصول در خانه ها می باشد. پس برای افزایش اطلاعات خود باید انواع نمک را بشناسیم و سالم ترین آن را برای مصرف انتخاب کنیم. در ادامه به سالم ترین نوع نمک برای مصرف می پردازیم:

نمک مالدون 

به طور کلی نمک مالدون یکی از به صرفه ترین و با کیفیت ترین گزینه موجود در بازار می باشد. به دلیل عدم وجود هیچ گونه افزودنی، دانه های نمک آن ترد می باشد. از نمک مالدون در طی پخت و پز غذا استفاده می کنند به دلیل این که در طی پخت در غذا حل می شوند.

نمک دودی مالدون 

یکی دیگر از نمک های به صرفه نمک دودی مالدون می باشد. این نمک تصفیه شده و همچنین کیفیت بالایی دارد. نمک دریایی دودی مالدون رنگ کاراملی دارد و طعم دودی را به غذا اضافه خواهد کرد. نمک دودی مالدون بدون غلبه بر طعم غذا می تواند به تنهایی چاشنی غذا باشد. این نوع نمک خالص و طبیعی است و هیچ افزودنی ندارد. به شما پیشنهاد می کنیم گوشت و ماهی کبابی را با نمک دودی میل کنید.

نمک کوشر 

نمک کوشر قابلیت استفاده در هر دستور غذایی را دارد. نمک کوشر دارای قیمت ارزان و همچنین بدون مواد افزودنی است.

نمک معدنی 

نمک معدنی از لایه های بالایی معادن نمک دریا به دست می آید که برای جمع آوری آن به  دریای مدیترانه می روند. به دلیل طعم مطلوب نمک معدنی در دستور غذایی های لذیذ مورد استفاده قرار می گیرند. میزان سدیم موجود در نمک 15 % و سدیم کلرید 92% است و موجب جذب و حفظ آب نخواهد شد. طعم نمک معدنی نسبت به دیگر نمک ها ضعیف تر است به دلیل این که به راحتی در دهان حل می شود.

نمک آبی 

این نوع نمک از دریاچه نمک در ایران استخراج می شود و همچنین بسیار غنی از مواد معدنی است و طعم شیرینی دارد. رنگ آبی این نوع نمک به علت فشرده سازی ساختار نمک به طور طبیعی و در طی سال ها می باشد.

سالم ترین نوع نمک برای مصرف

کلام آخر

بسیاری از مردم به فواید نمک فکر نمی­ کنند. به این دلیل است که به طور کلی به ما گفته شده است، نمک برای ما بد است. علی ­رغم این ­که مصرف زیاد نمک برای شما مضر است. نمک سفره، فرآوری شده و عاری از مواد مغذی موجود در نمک دریایی خام است. به شما پیشنهاد می کنیم به جای نمک سفره از نمک دریایی برای طعم بخشیدن به غذایتان استفاده کنید.

از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا پایان مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی بر این داشته تا شما را با نمک دریایی و خواص آن آشنا کند. امیدواریم مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد، می توانید از طریق سایت با ما درمیان بگذارید.

5/5 - (5 امتیاز)
دکمه بازگشت به بالا