عمومی

تاثیرات منفی نمک برای سلامتی【سال1403】❤️

نمک چیست؟ چه عوارضی دارد؟

تاثیرات منفی نمک برای سلامتی بسیار مهم و عامل ایجاد خطر است. نمک ها نوعی ترکیبات غیر معدنی هستند، به این معنا می باشد که حاوی کربن و هیدروژن نیستند، طمک طعام که یکی از مهم ترین نمک ها در نظام زیستی محسوب می شود به کلرید سدیم معروف است که از ترکیب پیوند یونی بین کلر و سدیم ساخته شده است و از لحاظ تجاری و زیستی بسیار حائز اهمیت می باشد.

تاثیرات منفی نمک برای سلامتی

ما در این مقاله راجب هشدار ها و عوارض نمک طعام و سایر نمک های یددار و دریایی صحبت می کنیم، نمک ها حاوی دو بار مثبت و منفی می باشند که به نام های کاتیون و آنیون نام گذاری شده اند. برای اینکه از  تاثیرات منفی نمک برای سلامتی کاملا آگاهی داشته باشید و به میزان کنترل شده از آن استفاده کنید، با ما همراه باشید.

عوارضی که نمک بر روی سلامتی افراد دارد

نمک طعم در صورتی که بیش از حد استفاده شود می تواند آسیب های زیادی را به مرور ایجاد کند و خطری برای سلامتی محسوب می شود، ما به برخی از آسیبات نمک در این مقاله پرداخته ایم تا با آگاه ساختن شما مصرف نمک را به حداقل برسانیم.

1- فشار خون بالا: یکی از تاثیرات منفی نمک برای سلامتی افزایش فشار خون می باشد. یکی از دلایل مهم و رایج فشار خون مصرف نمک طعام در خانواده ها می باشد که تحقیقات این موضوع را ثابت کرده است که نیمی از افراد به دلیل مصرف آن با فشارخون بالا مواجه می شوند. اگر به سلامت و جان خود اهمیت می دهید مصرف نمک را به حداقل برسانید.

نمک عوارض بسیاری به همراه دارد که به برخی از آن ها اشاره می کنیم:

فشار خون بالا

  • افزایش فشار خون سرخرگی را به همراه دارد.
  • افزایش خون در کانال های خونی.
  • همراه با افزایش خون، فشار خون نیز افزایش می یابد.
  • فرد دچار فشار خون مزمن می شود.
  • فشارخون مزمن خطر سکته ی قلبی و مغزی را به همراه دارد.
  • آثار نابهنجاری بر روی سلامت قلب دارد.
  • کارکرد قلب را مختل و ضربان آن را افزایش می دهد.

2- ناراحتی های معده: برای آگاهی از تاثیرات منفی نمک برای سلامتی معده، لازم است بدانید که نمک خوراکی یک نابود کننده برای معده محسوب می شود که در صورت کنترل نکردن، سرطان معده را به همراه خواهد داشت. این سرطان در میان مردم بسیار رواج دارد که علت عمده آن هم استفاده از نمک بیش از حد می باشد.

در کشور های در حال توسعه از این ماده بسیار استفاده می شود، به افراد توصیه می شود که این نکات را جدی بگیرند و تا جایی که می توانند از مصرف نمک پرهیز کنند، در صورت مصرف بالای نمک، مشکلات و ناراحتی های معده نیز افزایش می یابد و آثار مخربی را از خود به جای می گذارد.

3- پوکی استخوان: پوکی استخوان یکی از مشکلاتی است که گریبان گیر بسیاری از افراد شده است. از تاثیرات منفی نمک برای سلامتی ضعیف و شکننده کردن استخوان ها و عضلات می باشد. نمک موجب می شود که بدن هر چه کلسیم به خود جذب کرده است را از طریق ادرار دفع کند.

پوکی استخوان

در این حالت به مرور که سن افزایش یافت استخوان ها پوک و شکننده می شوند و استحکام خود را از دست می دهند. اگر از مبتلا شدن به این بیماری وحشت دارید و نمی خواهید که مدام درد های استخوانی و مفاصل را تحمل کنید مصرف نمک را کاهش دهید.

4- مصرف زیاد نمک و آسم: افرادی که آسم دارند باید در تغذیه خود بسیار احتیاط کنند و مصرف نمک نیز برای آن ها سم می باشد و موجب وخامت اوضاع می شود. نمک را کاهش دهید که در بهبودی بیماری آسم و کاهش عوارض آن مفید و موثر است. بنابراین از تاثیرات منفی نمک برای سلامتی افراد تشدید آسم می باشد.

5- تشنگی مداوم: اگر شما جزء افرادی هستید که نمک زیادی مصرف می کنید و بسیار احساس تشنگی می کنید این می تواند علامت دیابت نوع 2 باشد، که با خشکی دهان همراه است، در صورت مشاهده این نشانه ها حتما به بهترین متخصص غدد مراجعه بفرمایید.

مضرات مصرف نمک دریا

نمک دریا هم، مانند نمک خوراکی مضرات و عوارضی دارد که بهتر است در صورت مصرف آن هم دقت کنید، این نمک که از تبخیر آب دریا به وجود می آید دارای مضرات زیر می باشد:

مضرات مصرف نمک دریا

  • این نمک تصفیه نشده می باشد.
  • ناخالصی هایی دارد که خطر ابتلا به سرطان را دارد.
  • حتما از نمک هایی که مجوز تایید وزارت بهداشت دارند، مصرف کنید.
  • دارای ید پایینی می باشد که نیاز روزانه را نمی تواند تامین کند.

علت مصرف نمک ید دار تصفیه شده

نمک یددار تصفیه شده، نمکی است که بسیار بهداشتی می باشد و تاییدیه سازمان وزارت بهداشت را بر روی خود دارد و هیچ گونه ناخالصی در آن وجود ندارد. بهتر است نمکی که مصرف می کنید یددار تصفیه شده باشد، البته این نکته را بدانید که این نمک نباید به مدت زیادی نگه داری شود، زیرا ممکن است ید خود را از دست بدهد.

برای این که از ید نمک محافظت کنید، آن را دور از دسترس نور آفتاب و رطوبت نگه دارید و سعی کنید که در ظرف در بسته پلاستیکی، چوبی، سفالی و یا شیشه های رنگی و تیره نگهداری کنید و آن را در پایان پخت به غذا اضافه کنید تا ید آن حفظ شود.

مصرف نمک تصفیه نشده و دارای ناخالصی در افراد دارای سابقه بیماری های گوارشی، کلیوی و کبدی و افراد سالم ناراحتی های گوارشی، کلیوی، کبدی ایجاد می کند. به تاریخ مصرف نمک و پروانه ساخت روی بسته بندی نمک ها دقت کنید، نمکی را مصرف کنید که عبارت «نمک یددار تصفیه شده» روی بسته بندی آن باشد و نمک هایی با عنوان «صادراتی صنعتی» را نخرید.

علت مصرف نمک ید دار تصفیه شده

نکاتی برای پیشگیری از بیماری های قلبی

بیماری های قلبی و عروقی و فشار خون بالا از جمله بیماری هایی می باشند، که بسیار دردناک و خطرناک اهستند و در مواقع حاد نیز خطر مرگ را به همراه دارد، بنابراین با مصرف مواد غذایی مناسب و سالم به فکر سلامتی خود باشید و مصرف نمک را به حداقل برسانید.

  • جلوگیری از مصرف مواد غذایی به صورت کنسروی.
  • منع نمک از سر سفره ها.
  • حذف نمک از غذاها و جایگزین کردن سبزیجات.
  • استفاده از سیر، پیاز و شوید و آویشن.
  • استفاده از آب لیمو و یا نارنج در غذاها.
  • کاهش مصرف جوشیرین.
  • پرهیز از موادی که سدیم دارند.
  • پرهیز از مواد شور، مانند آجیل شور و…

سقط جنین بر اثر کمبود ید در بدن

با توجه به پژوهش هایی که پزشکان و دانشمندان در این زمینه انجام داده اند، دانستند که ید سوخت و ساز بدن را افزایش داده و برای بدن و سلامتی افراد لازم می باشد. برای ساخت هورمون ها و جلوگیری از کم کاری تیروئید ید لازم و ضروری می باشد، ید در طبیعت موجود است و متاسفانه ید موجود در مواد غذایی به اندازه ای نیست که نیاز روزانه فرد را تامین نماید.

سقط جنین بر اثر کمبود ید در بدن

بنابراین هر فرد روزانه به مکمل ید نیاز دارد که با اضافه نمودن ید به آب یا مواد غذایی جبران میگردد. نمک در برخی از خانواده ها به فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد به همین دلیل بهتر است که از نمک ید دار استفاده کنید. البته تا جایی که می توانید سعی کنید که از نمک استفاده نکنید اما در صورت انتخاب بهترین آن ها نمک یددار تصفیه شده بهتر است، البته در هر صورت فشار خون را افزایش می دهند و فرقی ندارد که چه نوع نمکی می باشد.

همانطور که اشاره کردیم، ید برای بدن لازم و ضروری می باشد و کمبود آن در بدن موجب عوارضی می شود که بیشتر زنان باردار را تحت تاثیر قرار می دهد و سلامت جنین را به خطر می اندازد، آسیب هایی که ممکن است به مادر و جنین وارد کند، شامل این موارد می شود، سقط جنین، تولد نوزاد مرده، ناهنجاری های مادرزادی، افزایش مرگ و میر نوزادان، عقب ماندگی ذهنی و اختلال رشد و نمو کودک همراه است.

بسیار مهم است که مادر به میزان مورد نیاز در دوران بارداری ید مصرف کند تا دچار چنین آسیبات و بحران هایی نشود. برخی ها ادعا می کنند که ید ممکن است به جنین آسیب برساند و مصرف مکمل های ید می توند مضر باشد، این سخنان کاذب هستند، ید نه تنها موجب آسیب رسیدن به نوزاد نمی شود، بلکه برای سلامت به دنیا آمدن آن هم موثر است.

بهترین جایگزین برای نمک

در این مقاله متوجه شدید که نمک چه صدماتی می تواند به ما وارد کند و چه عوارضی در پی دارد، به همین دلیل توصیه می شود که برای کاهش مصرف نمک بهترین را پیدا کردن جایگزین برای آن است. مقدار نمکی که در روز باید مصرف شود به اندازه ی یک قاشق چای خوری می باشد و مشاهده می کنید که بین نمکی که ما در طول روز مصرف می کنیم و حدی که تایین شده است، چه مقدار فاصله وجود دارد.

بهترین جایگزین برای نمک

بیشتر افرادی که مستعد خطر می باشند و باید به دنبال راهی برای کاهش مصرف نمک باشند، افرادی هستند که با فشارخون روبه رو هستند و یا بیماری خاصی مانند ناراحتی قلبی دارند. شما می توانید در طول روز سدیم دریافت کنید که برای بدن هم لازم است، اما نباید بیشتر از حدی باشد که موجب آسیب بشود.

عوارضی و تاثیرات منفی نمک برای سلامتی، منجر شدن به بیماری هایی مانند؛ خطر فشار خون، ناراحتی های کلیوی، سکته و بیماری های قلبی است و این زمانی است که شما نمک زیادی مصرف می کنید.

پس از همین حالا به دنبال راه چاره ای برای کاهش مصرف نمک در غذاها باشید که با استفاده از خلاقیت خود و ترفند هایی می توانید در این کار موفق شوید. ما در این مقاله سعی داشته ایم که در این زمینه به شما کمک کرده و از آسیبات احتمالی بکاهیم. به برخی از این ترفند ها اشاره می کنیم، که شامل موارد زیر می شود:

1- قرار دادن در مواد مختلف: در تهیه ی گوشت نیازی نیست که حتما به آن نمک بزنید تا طعم بگیرد، می توانید به آن مواد مختلفی اضافه کنید که طعم گوشت را تغییر بدهد. طعم ها و مواد بسیاری هستند که می توانید با اضافه کردن آن ها نیاز به نمک را در غذا کاهش دهید، فقط کافیست که کمی فکر کنید و  در سایت ها جست و جو کنید.

قرار دادن در مواد مختلف

برای این کار می توانید از انواع روغن های بدون خطر مانند کنجد و زیتون استفاده کنید و بر روی گوشت بریزید، استفاده از این روغن ها طعم خوبی به غذا می دهد. در کنار این روغن از آب لیمو و یا نارنج به همراه کیوی استفاده کنید. اگر شما عادت به نمک زیاد دارید، بهتر است که برای ترک آن به غذای خود نمک ریخته و هر روز مقداری از آن را کاهش بدهید تا به طور کل نمک را فراموش کنید.

سیر و پیاز هم جایگزین خوبی برای نمک می باشند که گوشت را بسیار خوش مزه می کنند. بهتر است زمانی که هیچ نمکی در گوشت خود استفاده نکردید، غذا را مدت زمان زیادی درون موادی که درست کرده اید قرار دهید، تا طعم آن ها را به خوبی بگیرد و غذایی دلچسب و سالمی را مصرف کنید.

2- چاشنی ها: چاشنی ها شامل ادویه و گیاهان معطری می باشد که طعمی عالی را به غذاها هدیه می دهد که با مصرف آن ها کمبود نمک را حس نخواهید کرد. این کار نه تنها آسیبی به شما وارد نمی کند، بلکه یک غذای سالم خواهید داشت، که چاقی را از شما دور کرده و سوخت و ساز بدن را بالا می برد.

برای تغییر طعم غذا، سیر را حتما به غذاها اضافه کنید که طعم خوبی دارد و از انواع گیاهان دارویی در غذاها مانند آسیایی ها استفاده کرده و مواد را مدام هم بزنید تا به روغن زیاد احتیاجی پیدا نکنید. فلفل نیز پیشنهاد خوبی است و می تواند طعم خوبی به غذای شما دهد. برخی از مواد غذایی هستند که با آرد تهیه می شوند، در این صورت استفاده از زیره و فلفل پیشنهاد خوبی است.

چاشنی ها، تاثیرات منفی نمک برای سلامتی

از سبزیجات سعی کنید که در آشپزی خود استفاده کنید، سبزیجات تازه مانند جعفری و شوید بسیار لذت بخش می باشند و حتی فایده ی زیادی هم دارند. اگر آن ها را به صورت بخار پزتهیه کنید، طعم خوبی خواهد گرفت. برای پخت ماکارونی از ریحان خرد شده به جای نمک استفاده کنید. مهم ترین عاملی که مصرف آن لازم است، انواع سبزیجات مختلف می باشد که طعم عالی را به جای می گذارند.

3- فلفل سیاه: برای آشنایی با فلفل سیاه و خواص آن لازم است بدانید که جزء چاشنی هایی می باشد که خواص درمانی بسیاری دارد و برای سلامتی مفد است. شما می توانید که به جای مصرف نمک از فلفل سیاه تازه استفاده کنید، که طعمی بسیار دلچسب به غذاها هدیه می دهد. با مصرف آن به مرور نمک را هم فراموش خواهید کرد

4- سیر برای کاهش میل به نمک: سیر و یا پیاز خرد شده طعمی بسیار خوب و لذت بخشی به غذا می دهند به همین خاطر، از مصرف آن ها غافل نشوید و تمام اصول گفته شده در این مقاله را رعایت کنید تا تنی سالم داشته باشید.

5- سرکه برای کاهش میل به نمک: سرکه ها که از انواع مختلفی می باشند برای کمبود سدیم و استفاده کردن به جای نمک در غذاها جایگزین خوبی به شمار می روند. اصلا مهم نیست که از چه نوع سرکه ای استفاده می کنید، فقط از این ترفند ها در آشپزی خود بهره بگیرید تا نیازی به نمک نباشد.

سرکه برای کاهش میل به نمک

6- مرکبات: نیازی نیست که شما حتما در تهیه مرغ یا سایر غذاها از نمک استفاده کنید، برخی از مرکبات مانند لیمو ترش طعم غذا را تغییر داده و آن را بسیار خوشمزه می کند در این صورت است که از آسیبات و عوارض سدیم کلرید در امان خواهید بود.

علل و دلایل اصلی هوس خوردن نمک

1- استرس: گاهی اوقات ممکن است فرد به دلیل استرس، به سمت مصرف نمک برود. با افزایش هورمون استرس، افراد به خوردن نمک جذب می شوند و در این شرایط میل آن ها به خوردن غذاهای مضر،قند و نمک و چربی بالا افزایش پیدا می کند. با مصرف این غذاها سلامتی فرد به خطر می افتد و آسیبات زیادی به خود وارد می کند.

با تحقیقاتی که در این زمینه صورت گرفته است، نشان از این دارد که استرس گرسنگی را تشدید و میل به غذای افراد را افزایش می دهد. در این زمینه عوارض و روش های مقابله با استرس را می توانید مطالعه کنید تا در کنترل استرس خود موفق شوید، استرس صدمات زیادی به بدن وارد می کند که یکی از آن ها افزایش غذا خوردن است که چاقی را به دنبال خواهد داشت.

2- کمبود خواب: بی خوابی و اختلالات خواب از مواردی هستند که فرد به سمت و سوی خوردن غذاهای نمکی کشیده می شود. تمام افرادی که آشفته می خوابند و مدام از خواب بیدار می شوند و یا دچار بی خوابی های می شوند، این افراد جذب غذاهای مضر می شوند و نیاز شدیدی به این غذاها پیدا می کنند. تمام این موارد خستگی و بی حوصلگی را در پی خواهد داشت.

کمبود خواب، تاثیرات منفی نمک برای سلامتی

3- بی حوصلگی: بی حوصلگی دلایل بسیاری می تواند داشته باشد که همانطور که اشاره کردیم استرس و کمبود خواب یکی از عوامل آن می تواند باشد. نتیجه ی خستگی و بی حوصلگی نیز می شود روی آوردن به سمت پر خوری و مصرف غذاهای مضر که هیچ سودی برای بدن ندارند.

برای تشخیص این که میل به غذا به دلیل این عوامل می باشد و یا واقعا شما به غذا نیاز دارید می توان از این طریق نتیجه گرفت که اگر شما به تازگی غذا خورده اید و دوباره نیاز شدیدی به غذا دارید، بدانید که یکی از این موارد بر شما چیره شده است.

4- عرق کردن بیش از حد: برخی از افراد هستند که به شدت عرق می کنند، این افراد از سدیم پایینی برخوردار می باشند. اگر عرق کردن شما خفیف می باشد، جای هیچ نگرانی نیست، اما اگر مدام در حال عرق کردن هستید، سطح سدیم در بدن شما کاهش یافته و حتما دقت کنید که در هنگام ورزش و هر گونه تحرکی به مقدار زیادی آب بنوشید.

ورزش های استقامتی و شروع فعالیت های سنگین در یک محیط گرم موجب می شود که افراد نیاز به مصرف نمک داشته باشند و یکی از عوارض کاهش سدیم در بدن این است که باعث می شود، فرد به سمت مصرف غذاهای نمکی روی ببرد که تهدیدی برای سلامتی محسوب می شود.

عرق کردن بیش از حد

شما زمانی که به مدت ده دقیقه ورزش می کنید، 15 گرم نمک می سوزانید که بسیار زیاد است و افرادی که ورزش های سنگین و طولانی مدت دارند، باید نوشیدنی های ورزشی یا نوشیدنی های حاوی الکترولیت بالا بنوشند و از این طریق می توانند زمان زیادی را به ورزش بپردازند که این نوشیدنی ها حاوی سدیم و دیگر الکترولیت ها می باشد و می تواند عرق از دست رفته شما را جبران کند.

5- سندروم پیش از قاعدگی: سندرم پیش از قائدگی یکی از مشکلات رایج در میان خانم ها است که نتیجه ی آن تغییر های احساسی است که در زمان قاعدگی این موضوع حادتر می شود. از علائم آن میل به خوردن غذاهای نمکی می باشد که بستگی به تغیر هورمون هم دارد.

تا جایی که می توانید سعی کنید که از مصرف قرص های ضد بارداری دوری کنید که موجب تشدید نشانه های سندرم پیش از قاعدگی می شود، در صورت مصرف این قرص ها حتما راجب شرایط خود و استفاده از آن ها با بهترین دکتر زنان مشورت کنید.

تحقیقاتی که در این زمینه انجام شده است، نشان می دهد که بدن شما در این شرایط مقدار زیادی کلسیم و ویتامین ب6 از دست میدهد. علاوه بر مصرف مواد غذایی غنی از کلسیم و ویتامین، شما می توانید با تهیه ی قرص هایی که حاوی این مواد مغذی می باشند در صدد جبران آن ها برآیید. برای پیشگیری از این مشکل و کاهش آن سعی کنید که از دمنوش های گیاهی بیشتر استفاده کنید.

جمع بندی

همه ی ما با نمک آشنایی کامل داریم و دیگر نیازی به معرفی نمی باشد، ولی آیا از مضرات و تاثیرات منفی نمک برای سلامتی که بر روی سیستم بدنی انسان اثرات منفی می گذارد هم آگاه می باشید؟

نمک طعام آسیب های زیادی به بدن وارد می کند که ما در این مقاله سعی داشته ایم شما را آگاه سازیم تا مصرف آن را به حداقل برسانید و یا بتوانید از خود خلاقیت نشان داده و از مواد و ادویه های دیگری به جای نمک در غذاها استفاده کنید.

ممنون که تاپایان این مقاله با ما همراه بوده اید.

4.7/5 - (3 امتیاز)
دکمه بازگشت به بالا