هفته نهم بارداری و شروع دوره جنینی【سال1403】❤️
ما در این مقاله مطالبی درباره هفته نهم بارداری و شروع دوره جنینی صحبت کرده ایم. در هفته نهم بارداری ممکن است مادران باردار دیگر حالت تهوع صبحگاهی نداشته باشند و برخی از علائم اولیه آن ها در اوج خود باشد. این امر به دلیل وجود هورمون بارداری گنادوتروپین جفتی انسانی در بالاترین سطح خود می باشد. اگر احساس می کنید که بسیار خسته هستید یا دچار حساسیت در سینه ها شده اید و دارای حالت تهوع و سوزش سر دل می باشید شما تنها نیستید. ما در این مقاله هفته نهم بارداری و شروع دوره جنینی را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم، پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
وضعیت جنین در هفته نهم
در هفته نهم بارداری اندام های جنین نسبت به هفته های قبل کامل تر شده اند و اکنون شبیه یک نوزاد در ابعاد کوچک تر می باشند حتی دم رویان که در هفته های قبل وجود داشت در هفته نهم از بین خواهد رفت. اجزای صورت جنین برجسته و نمایان تر از قبل می شوند و به تکامل خود ادامه می دهند. انگشتان پا نیز اکنون قابل مشاهده هستند. در هفته نهم بارداری سر نسبت به بدن بزرگ تر است ولی با تکامل بیش تر در چند هفته بعدی سر و بدن به تناسب طبیعی نزدیک تر می شود.
اندام های داخلی جنین مانند دستگاه گوارش و تولید مثل در حال شکل گیری می باشند. روده ها و تخمدان ها در حال رشد هستند، به دلیل تقویت ماهیچه های دست و پا در هفته نهم بارداری جنین می تواند حرکات ظریفی را از خود نشان دهد. این حرکات تا سه ماهه دوم قابل احساس نیستند. در این زمان اندازه جنین و کودک شما دو و نیم سانتی متر می باشد و وزن آن دو گرم است.
علائم هفته نهم بارداری
لکه بینی: لکه بینی یا خونریزی خفیف در دوران بارداری مخصوصا در سه ماهه اول بسیار شایع است ولی اگر بیش تر از چند قطره خون مشاهده کردید باید به بهترین دکتر زنان مراجعه نمایید. بیش از 50 درصد از زنان که در دوران بارداری دچار لکه بینی می شوند خطری بارداری آن ها را تهدید نمی کند و با موفقیت نوزادان سالمی را به دنیا می آورند. با مراجعه به پزشک می توانید این مشکل را با روشهای درمانی برطرف کنید.
افزایش دور کمر: در هفته نهم بارداری ممکن است لباس های شما تنگ شده باشند و شکم شما ظاهری گرد و برجسته نداشته باشد ولی دور کمر شما افزایش داشته باشد. این اتفاق به دلیل ضخیم شدن دور کمر، نفخ و هورمونهای بارداری رخ میدهد.
گرسنگی زیاد: مادران باردار ممکن است در هفته نهم بارداری احساس گرسنگی بسیاری داشته باشند. در این زمان سعی کنید مقداری تنقلات اضافی میل کنید. در نظر داشته باشید فقط باید حدود 300 کالری در روز دریافت کنید. از غذاهایی مانند غلات، ماست و میوه در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
گرفتگی خفیف رحم: در هفته نهم بارداری تغییرات سریع در بدن افراد رخ می دهد. در این زمان افراد ممکن است دچار گرفتگی خفیف در رحم خود شوند اگر این گرفتگی بسیار شدید باشد و یا اگر درد دیگری مانند درد در کمر خود احساس کردید باید هر چه سریع تر به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه کنید.
سر درد: یکی از علائم بارداری که ممکن است بسیاری از مادران آن را تجربه کنند سر درد می باشد. در هفته نهم و به طور کلی در سه ماهه اول بارداری سر درد به دلیل نوسانات هورمونی که در بدن اتفاق می افتد می باشد. سعی کنید از مایعات بسیاری استفاده کنید و گرسنه نمانید. در صورتی که سر درد های شما دارای شدت بسیاری هستند برای مصرف هر دارویی اول باید به پزشک خود اطلاع دهید.
خستگی: با افزایش سطح هورمون پروژسترون در سه ماهه اول بارداری ممکن است خواب شما بیش از حد معمول باشد شما باید به خوبی استراحت کنید.
تکرر ادرار: به دلیل این که جنین در هفته نهم بارداری بزرگ شده است و رحم به مثانه مادر فشار وارد می کند تکرر ادرار در هفته نهم بارداری اتفاق می افتد. نیاز به ادرار کردن ممکن است ناشی از افزایش حجم خون در بدن و کار کردن بیش از اندازه کلیه ها باشد. به اندازه کافی آب بنوشید زیرا بدن شما باید هیدراته بماند. اگر در زمان دفع ادرار احساس درد یا سوزش داشتید حتماً به پزشک مراجعه نمایید زیرا می تواند نشانه عفونت مجاری ادراری باشد.
آکنه یا جوش: اگر قبل از بارداری آکنه نداشتید و بعد از بارداری آن را تجربه می کنید و یا اگر آکنه شما هنگام بارداری بدتر از قبل شده است این مشکل یکی از علائم هفته نهم بارداری می باشد. آکنه تنها یکی از علائم مربوط به هورمون بارداری است که باید بلافاصله بعد از تولد نوزاد برطرف شود.
تهوع صبحگاهی: اگر تا هفته نهم بارداری تهوع صبحگاهی را تجربه نکرده اید یکی از خوش شانس ترین مادران باردار هستید. اگر دچار حالت تهوع صبحگاهی هستید اشتهای شما کم تر از حالت طبیعی است. در چنین شرایطی باید وعده های غذایی کم حجم و منظم داشته باشید. سعی کنید تعداد واحد ها را افزایش دهید و حجم آن ها را کم کنید. میان وعده های سالمی را مصرف کنید و از مایعات بسیاری استفاده کنید.
تغذیه در هفته نهم
مادران باردار در هفته نهم بارداری ممکن است علائم جدیدی را داشته باشند. از این علائم می توان به گاز معده، سوزش سر دل همراه با افزایش وزن احتمالی و نفخ اشاره کرد. افراد باید سعی کنند از مواد غذایی بسیار سالمی در دوران بارداری استفاده کنند. از مصرف برخی از مواد غذایی باید بپرهیزید و مصرف گروه دیگری را افزایش دهید. غذایی که در دوران بارداری مصرف می کنید باید حاوی مقدار بسیاری مواد مغذی و ویتامین باشد. غذا های خوب و مقوی شامل نخود فرنگی، غلات کامل، میوه ها و سبزیجات می باشند.
از مرکبات و هر چیزی که بسیار تند است و سبب سوزش سر دل شما می شود خودداری کنید. خوردن بیش از حد کالری برای فرد و جنین خوب نیست ولی باید کالری کافی را دریافت کنید تا انرژی اضافی مورد نیاز برای حمایت از جنین را داشته باشید. سعی کنید از ماهی و گوشت استفاده کنید ولی محصولات فرآوری شده را مصرف نکنید. ماهی برای مادران باردار بسیار مفید است ولی باید دقت کنید از ماهی هایی استفاده کنید که سطح جیوه آن ها پایین است. در هفته بیش تر از دوبار از ماهی استفاده نکنید.
ویتامین b6 به بدن کمک می کند حالت تهوع کاهش یابد. همچنین برای سوخت و ساز بهتر بدن و تولید گلبول های قرمز بسیار مفید است. از منابع غنی از ویتامین b۶ می توان به برنج قهوه ای، موز، مرغ، گوشت بدون چربی، آووکادو، غلات کامل و آجیل اشاره کرد. در بارداری ویتامین b12 نیز مهم است و سبب عملکرد بهتر اندام های داخلی می شود. اگر سطوح این ویتامین در بدن کاهش پیدا کند منجر به نوعی کم خونی به نام کم خونی فولات می شود. این عارضه می تواند سبب ایجاد زخم های دهانی یا سوزن سوزن شدن و بی حسی در دست و پا و احساس خستگی شدید شود. پس سعی کنید تغذیه مناسبی را در دوران بارداری داشته باشید.
آزمایش های هفته نهم بارداری
برخی از آزمایشات مخصوص سه ماهه اول بارداری می باشند. در جلسه اول ویزیت، پزشک آزمایشات را به طور کامل برای افراد بیان میکند. سه ماهه اول شامل یک آزمایش خون و یک سونوگرافی برای بررسی سلامت جنین می باشد و سایر نقایص مادرزادی مانند سندروم داون و نقایص قلبی نیز چک می شوند. دیگر آزمایش های اختیاری در هفته نهم بارداری غربالگری بیماری های ژنتیکی می باشد. در این آزمایش خون یا بزاق شما برای تشخیص اختلالات ژنتیکی احتمالی بررسی میشود تا مشخص شود که آیا شما برخی بیماری های ژنتیکی را میتوانید به جنین منتقل کنید یا خیر.
این آزمایش غربالگری را هم می توان قبل از بارداری و یا در هفته های اولیه بارداری انجام داد. از دیگر آزمایشات، آزمایش dna می باشد. هدف از انجام این آزمایش بررسی dna جنین و تشخیص زود هنگام مشکلاتی مانند سندروم دان است. این آزمایش بعد از هفته نهم بارداری انجام می شود. آزمایش نمونه برداری از پرزهای کوریونی برای بررسی بیماری های ژنتیکی انجام می شود. CVS در هفته دهم تا سیزدهم بارداری انجام می شود. این آزمایش برای زنانی تجویز میشود که سن آن ها از 35 سال بیش تر است و سابقه خانوادگی بیماری های ژنتیکی را دارند.
بایدها و نبایدهای هفته نهم بارداری
- در هفته نهم بارداری افراد باید سعی کنند از مصرف الکل و استعمال دخانیات خودداری نمایند.
- از غذاهای حاوی کلسیم و آهن و فولات برای رشد مناسب جنین باید بیش تر استفاده کنید.
- اگر دارای حیوان خانگی در خانه هستید پاک کردن لانه آن ها را به دیگر اعضای خانواده بسپارید و خودتان این کار را انجام ندهید زیرا مدفوع گربه حاوی باکتری هایی است که می تواند به جنین آسیب بزند.
- سعی کنید به سونا و یا جکوزی نروید زیرا دمای بالای بدن برای جنین اصلا مناسب نیست. اگر تصمیم به انجام این کار دارید حتماً قبل از انجام با پزشک خود مشورت کنید.
- مصرف پروتئین های باکیفیت مانند تخم مرغ، ماهی، مرغ، گوشت بدون چربی، شیر، ماست، پنیر و کره بادام زمینی را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
- از مواد غذایی حاوی چربی سالم مانند آووکادو، ماهی، روغن زیتون، آجیل و دانه های خوراکی استفاده کنید.
- سعی کنید وزن خود را نرمال نگه دارید و اجازه ندهید وزنتان بیش از حد نرمال افزایش پیدا کند. فعالیت بدنی و ورزشی خود را تحت نظر پزشک ادامه دهید.
- مصرف میوه، سبزیجات و لبنیات را افزایش دهید و همچنین مصرف ویتامین ها و مکمل ها مخصوصاً اسید فولیک را تحت نظر پزشک ادامه دهید.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
در هر زمانی که علائمی مانند سر درد مزمن و آزار دهنده، اختلال در بینایی، مشکلات تنفسی، درد شدید شکم، حالت تهوع و استفراغ شدید، ورم شدید دست یا صورت، خستگی مفرط، خونریزی واژینال، تورم قرمزی یا درد پا و دیگر علائم خطرناک را مشاهده کردید هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه نمایید. سعی کنید به چنین علائمی به هیچ عنوان بی توجهی نکنید زیرا می توانند سبب مشکلاتی برای جنین شما شوند. پس در صورت مشاهده چنین علائمی هرچه سریع تر به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.
کلام آخر
در هفته نهم بارداری نسبت به هفته های قبل اندام های جنین کامل تر می شوند. در این زمان اجزای صورت جنین برجسته و نمایان تر از قبل می شود. هفته نهم بارداری دارای علائمی است که از علائم آن میتوان به خستگی، تکرر ادرار، آکنه یا جوش، سر درد، گرفتگی خفیف رحم و موارد دیگری اشاره کرد. در هفته نهم بارداری باید تغذیه مناسبی داشته باشید. سعی کنید با مراجعه به پزشک خود از ایشان در این باره کمک بگیرید. سعی کنید از ماهی و مرغ، میوه ها و سبزیجات بیش تری استفاده کنید. از ماهی هایی استفاده کنید که دارای جیوه های بسیار کمی هستند.
از شما عزیزان بسیار ممنونیم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی داشته شما را با هفته نهم بارداری و شروع دوره جنینی آشنا کند. امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد می توانید به سایت مراجعه نمایید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
برای کاهش حالت تهوع در طول دوران بارداری، در صورتی می توان از دارو های ضد تهوع استفاده کنید که با تجویز پزشک باشد.
لکه بینی در سه ماه اول بارداری بسیار رایج است. اما توصیه می شود که با متخصص در مورد علت آن مشورت کنید.
ریههای کودک شما تا زمان تولد رشد میکند تا برای اولین نفس و گریه کاملا آماده باشد. در این ماه ممکن است هر هفته ۲۰۰ گرم وزن اضافه کند تا زمانی که متولد شود. در این ماه کودک شما کاملا بزرگ شده است. بهطور میانگین پسران حدود ۳.۴۰۰ کیلوگرم و دختران حدود ۲۸۰۰ کیلوگرم وزن دارند همچنین میانگین قدی نوزادان بین ۴۵ تا ۵۰ سانتیمتر است.