خواص خرما بر سلامتی بدن【سال1403】❤️
ما در این مقاله قصد داریم شما را با خواص خرما بر سلامتی بدن آشنا کنیم. خرما سال های زیادی است که به عنوان یک غذای اصلی در کشورهای مختلف وجود داشته است. پیشینه ی خرما به 7000 سال قبل از میلاد مربوط می شود و در کشور پاکستان به کشت آن می پردازند. خرما فواید زیادی برای سلامتی دارد که ما با بسیاری از آن ها آشناییت داریم. به دلیل همین خواص کم کم در میان کشورهای مختلف گسترش پیدا کرد. در ادامه با خواص خرما بر سلامتی بدن بیشتر آشنا خواهید شد پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
چرا خرما تا این اندازه مفید است؟
به این دلیل می باشد که این میوه سرشار از انواع ویتامین ها، فیبر و آهن، کلسیم و پتاسیم می باشد که هر کدام از این ها برای بدن لازم و ضروری است و حتی می تواند کم خونی را هم درمان کند. این میوه برای کاهش وزن هم موثر است و می شود به عنوان مواد غذایی برای رژیم استفاده کرد و از تجمع چربی در بدن جلوگیری کرد.
سوخت و ساز بدن را بالا برده و سیستم ایمنی بدن را هم تقویت می کند. افرادی که مشکلات تنفسی دارند و از بیماری های قلبی رنج می برند، حتما از این میوه استفاده کنند. یک توصیه جدی به افرادی که چربی خون بالایی دارند و از چربی های اضافه بدن خود ناراضی می باشند این است که این افراد حتما باید خرما مصرف کنند.
خواص خرما بر سلامتی بدن
1-خواص خرما برای یبوست
این میوه دارای خاصیتی است که موجب بهبود یبوست می شود. این میوه دارای فیبر زیادی است که از سرطان و مشکلات گوارشی جلوگیری می کند. مصرف کردن فیبر در طول روز مدفوع را نرم می کند و مانع از ایجاد یبوست می شود.
2-خواص خرما برای بهبود سلامت قلب
خواص خرما بر سلامتی بدن بسیار موثر است که یکی از تاثیرات آن روی قلب می باشد قلب عضو مهمی در بدن می باشد که رسیدگی به آن حائز اهمیت است. برای حفظ سلامتی قلب روزانه چند عدد خرما بخورید. بیماری آترواسکلروز که موجب لخته شدن خود در بدن و در نهایت موجب جلوگیری از رسیدن خون و اکسیژن کافی به اندام ها می شود را می توان با خرما درمان کرد و مانع بروز این مشکل شد.
3-خواص خرما برای کمک به تنظیم کلسترول
یکی از خبر های خوبی که می شود به افراد چاق داد این است که خوردن خرما هیچ مانعی برای این افراد ندارد و به دلیل نداشتن کلسترول بسیار مناسب است. حتی می تواند میزان کلسترول را کنترل کند و استرس را کاهش دهد. این میوه سرشار از فیبر و آهن می باشد و بسیار مغذی است.
4-خواص خرما برای بهبود سلامت استخوان
یکی دیگر از خواص خرما بر سلامتی بدن تاثیر آن بر روی استخوان می باشد. خرما حاوی ویتامین های زیادی می باشد و سرشار از منیزیم و مس و… است. پس تعجبی ندارد که برای پوکی استخوان و محکم تر شدن استخوان ها موثر واقع شود و با خاصیت ویتامین K که دارد موجب انعقاد خون می شود. کسانی که از پوکی استخوان رنج می برند خرما مصرف کنند که در سلامت استخوان مفید واقع می شود.
5-خرما فشار خون را تنظیم می کند
یکی دیگر از خواص خرما بر سلامتی بدن تاثیر آن تنظیم فشار خون می باشد. خرما سرشار از مواد معدنی و پتاسیم می باشد که در کنترل فشار خون نقش مهمی دارد. مقدار پتاسیم این میوه نسبت به دیگر میوه ها بالاتر است. کمبود پتاسیم در بدن خود مشکلاتی را به وجود می آورد و حتی سنگ کلیه ایجاد می کند. بنابراین با خوردن خرما میزان پتاسیم کافی را وارد بدن کرده و فشار خون را کاهش دهید.
6-خرما سلامت جنسی را افزایش می دهد
با مطالعات و تحقیقاتی که روی این میوه انجام شده است، به این نتیجه رسیده اند که خرما می تواند در افزایش باروری مردان کمک کند.
7-با خواص خرما اسهال را درمان کنید
اسهال را می شود با مصرف مواد غذایی سالم بهبود بخشید و هم می شود با خوردن خوراکی های مضر تشدید کرد. همان طور که گفتیم خرما به دلیل پتاسیم بالایی که دارد در بهبود اسهال هم موثر است.
8-بهبود سلامت مغز با خواص خرما
با تحقیقات راجع به خرما به این خاصیت از آن دست یافته اند که این میوه با کاهش استرس موجی آرامش روحی می شود. اگر شما روزانه چند عدد خرما بخورید و مصرف مکرر آن را فراموش نکنید، با بیماری هایی مانند: نورودنژراتیک روبه رو نخواهی شد. یکی دیگر از مشکلاتی که افراد سالمند دچار آن می شوند، آلزایمر است که در کاهش سرعت آن نقش دارد و از التهاب مغز هم جلوگیری می کند. برای جلوگیری از آلزایمر شدید می توانید به بهترین دکتر اعصاب و روان در ایران مراجعه کنید.
9-خواص خرما برای جلوگیری از سرطان کولون
یکی دیگر از خواص خرما بر سلامتی بدن تاثیر آن برای جلوگیری از سرطان کولون می باشد. با توجه به خواص شگفت انگیز این میوه برای جلوگیری از سرطان کولون بسیار موثر است و خوردن روزانه آن مانع این بیماری می شود و همچنین برای روده هم بسیار مفید است.
10-خواص خرما برای افزایش انرژی
خرما مواد معدنی و بسیاری دارد و جزء مواد مغذی محسوب می شود و خوردن آن در افزایش انرژی اثر دارد و شیرینی و قند آن کاملا طبیعی است و هیچ ضرری برای افراد ورزشکار ندارند. این میوه دارای قند های سقز و فروکتور و گلوکز می باشد که در کنار هم انرژی فرد را بالا می برند.
11-خرما باعث افزایش وزن می شود
کسانی که بسیار لاغر هستند و می خواهند مقداری وزن زیاد کنند، خرما میل کنند که کمی موجب افزایش وزن می شود.
12-خواص خرما برای کمک به جلوگیری از شب کوری
افرادی که دچار بیماری شب کوری می شوند با فقر زیاد ویتامین A روبه رو هستند که برای رفع این مشکل خرما گزینه ی خوبی است، چون ویتامین A فراوانی دارد و برای جلوگیری و مقابله با این مشکل موثر است. افرادی که از خرما به عنوان غذای اصلی استفاده می کنند هرگز به شب کوری دچار نمی شوند.
13-جلوگیری از مسمومیت با استفاده از فواید و خواص خرما
یکی دیگر از خواص خرما بر سلامتی بدن تاثیر آن برای جلوگیری از مسمومیت می باشد. شاید برخی از غذاهایی که مصرف می کنیم موجب مسمومیت ما شوند اما این میوه با خاصیتی که دارد در درمان مسمومیت هم عالی می باشد.
فواید خرما برای پوست و مو
همه ی ما به زیبایی پوست خود اهمیت می دهیم و از لوازم بهداشتی زیادی برای شادابی پوست خود استفاده می کنیم، اما یکی از روش های طبیعی و موثر مصرف روزانه خرما می باشد. این میوه با خاصیت پروتئینی و آنزیمی که دارد موجب جوان سازی و شاداب شدن پوست صورت می شود.
می توان از ماسک خرما هم استفاده کرد که مقداری از خرما را با شیر خیس کنید و بعد از گذشت یک شب با مخلوط کردن آن و خمیری که بدست آمده است آماده برای استفاده می باشد.
آن را به صورت خود بگذارید و بعد از چند دقیقه بشویید که تاثیر آن را به مرور خواهید دید. خرما پوست صورت را درخشنده تر نشان داده و آنتی اکسیدان فراوانی دارد که رادیکال های آزاد را از بین می برد.
فواید ماسک خرما برای پوست صورت
با افزایش سن چین و چروک هایی در پوست ایجاد می شود که هم پوست را بی روح نشان می دهد و هم پیر، بنابراین خرما برای پوست همانطور که گفتیم مفید است و بهتر است هر چند وقت یکبار از ماسک آن استفاده کنید تا هم چین و چروک را از بین ببرد و جوان سازی کند و هم پوستی لطیف و شاداب داشته باشیم.
نحوه ی تهیه ماسک خرما گوناگون است که یکی از آن ها مخلوط خرما با زرد چوبه می باشد. مقداری از خرما را با زرد چوبه مخلوط کرده و به آن کمی شیر اضافه کنید تا حالت خمیری شود و سپس روی صورت بگذارید و بعد از چند دقیقه با آب بشویید. ویتامین D هم برای از بین بردن خطوط روی پوست بسیار مفید است که خرما این خاصیت را داراست.
افرادی که پوست بسیار خشکی دارند، ماسک خرما و حتی روغن آن برای آن ها بهترین گزینه است و می توانند با مخلوط خرما و شیر و کمی ژل آلوورا پوستی نرم و لطیف داشته باشند و از زیبایی و جوانی پوست خود لذت ببرند.
درمان ریزش مو
اغلب علت های ریزش مو در افراد به دلیل نبودن ویتامین کافی در بدن است. آهن با خاصیت شگفت انگیزی که دارد مانع ریزش مو می شود و خرما منبع غنی از آهن است، بنابراین برای درمان خود خوردن خرما را به طور منظم فراموش نکنید. برای این کار می توانید از ماسک خرما برای روی سر هم استفاده کنید تا رشد موهایتان افزایش پیدا کند و ریزش آن قطع شود.
بهترین کار برای جلوگیری از ریزش این است که مو های خود را تقویت کنید تا با ضخیم شدن تار های آن مانع از ریزش مو شوید. روغن خرما را روی سر خود بریزید و به آرامی ماساژ دهید تا موجب تقویت موی سر شود.
خرما علاوه بر تقویت مو و رشد آن می تواند خارش سر را هم درمان کند و موجی نرمی و لطافت پوست سر شود. برای این کار تنها کافی ست تا چند عدد خرما را خمیر کرده و آن را با مقداری مایونز مخلوط کنید و بگذارید که حدود 20 دقیقه روی سر باقی بماند و بعد از این تایم می توانید با آب سرد بشویید. برای درمان ریزش مو می توانید به بهترین متخصص پوست و مو مراجعه کنید.
کاهش وزن با خرما
شاید سوال بیش تر شما این باشد که چگونه می شود خرما در کاهش وزن اثر داشته باشد. خرما با داشتن فیبر و ویتامین ها مختلف موجب می شود فرد احساس سیری کند و در خوردن غذا زیاده روی نکند. بنابراین توصیه می شود که اگر نمی توانید رژیم های سخت بگیرید، پس حتما مقداری خرما قبل از وعده های غذایی خود میل کنید تا سر سفره پرخوری نکنید.
با بالا بردن سوخت و ساز بدن موجب می شود که دستگاه گوارش خوب کار کند و فرد دچار یبوست نشود، که همه ی این عوامل در کاهش وزن نقش دارند. در دستگاه گوارش باکتری های مضری وجود دارد که آن را از بین می برد و باکتری های مفید را جایگزین آن می کند و انرژی زیادی را در انسان به وجود می آورد.
سوالات رایج درباره نگهداری خرما
1-روش نگهداری خرما در فریزر
برخی از خرما ها وجود دارد که بنا به خاصیتی که دارد، می توان به مدت یکسال هم در فریز نگه داری کرد. این خرما های تر و نیمه خشک را داخل کیسه فریز می گذارید ولی مطمئن شوید که هوایی داخل آن وجود ندارد، سپس آن ها را در قسمت سرد فریزر قرار دهید و می توانید تا مدت یکسال از آن استفاده کنید.
زمانی که می خواهید خرما را مصرف کنید، چند ساعت زودتر خارج کنید تا یخ آن آب شود و قابل استفاده باشد. این میوه فواید زیادی دارد و همیشه هم وجود دارد پس از خوردن آن هیچگاه غافل نشوید.
2-آیا لازم است خرما را قبل از مصرف شست یا پوست کند؟
اگر خیلی به بهداشت و تمیزی اهمیت می دهید بهتر است قبل از این که آن را مصرف کنید، تمیز بشویید مخصوصا زمانی که آن را باز تهیه کرده اید.
بالاخره این میوه از نخلستان می آید و انواع باکتری و میکروب ها روی آن وجود دارد، بنابراین شستن آن ضروری است ولی دیگر نیازی نیست که پوست آن را جدا کنید چون دیگر کاملا تمیز است و می توانید با خیال راحت مصرف کنید.
3-چرا برخی خرماها ترش میشوند؟
خرما طعمی شیرین دارد و سرشار از مواد قندی است که یکی از دلایل ترشیدگی آن همین موضوع است. این حالت بیش تر در خرما های نرم رخ می دهد که رطوبت زیادی دارند و پس از مدتی طعمی به ترشیدگی می زند.
زمانی که هوا گرم و مرطوب می شود میکرو ارگانیسم ها شروع به رشد می کنند و ترشیدگی در خرما ایجاد می شود، بهترین کار نگهداری آنان در ظرف در بسته و یخچال است.
4-آیا شکرک زدن خرما نشانه فساد آن است؟
این تصوری غلط است که شکرک موجب فساد خرما می شود و دیگر قابل استفاده نیست. شما می توانید بعد از شکرک بستن هم آن را مصرف کنید و هیچ ضرری ندارد. برای جلوگیری از شکرک نبستن خرما می توان اقداماتی انجام داد.
این اتفاق بیش تر در خرما های تر و مرطوب رخ می دهد که شرایط نگه داری این خرما ها مقداری خاص است و باید مراقب بود، بهتر است که خرما های تر را درون یخچال نگه داری کنید که هم ماندگاری بالایی دارد و هم مانع از ترشیدگی و شکرک بستن می شود.
5-نشانههای فساد خرما چیست؟
فاسد شدن خرما زمانی رخ می دهد که کپک زده باشد و توسط انواع باکتری ها و مخمر و آفت مورد حمله قرار بگیرد. زمانی که خرما بوی ترشیدگی بگیرد،یکی از نشانه های تخمیر شدن خرماست.
در بعضی از مواقع خرمایی که به صورت فله توزیع می شوند، به دلیل شرایط نامناسبی که داشته اند، کپک می زنند. کرمخوردگی و وجود آفات در خرما هم از نشانههای فساد آن هستند که رفع این مشکل باید در مراحل داشت و برداشت خرما انجام شود.
انواع خرما
خرما یکی از مغذی ترین میوه هایی است که برای سلامتی فواید بسیاری دارد و در مناطق گرمسیر رشد می کند و به تمام مناطق کشور عرضه می شود. خرما های مختلفی وجود دارد که هرکدام خاصیت های خود را دارند. این میوه مغذی برای انواع بیماری ها مانند، سرطان، یبوست، کم خونی و بیماری های قلبی موثر است.
نه تنها خود خرما که بلکه روغن آن هم برای بدن مفید است که به آن ها اشاره کردیم. موادی که در خرما وجود دارند، بی شمارند و خواص آن ها هم برای بدن بی شمار است. پتاسیم، آهن، کلسیم، گوگرد، منیزیم، فسفر، ویتامین های D-A-C و مواد معدنی، همه موجب بالا بردن خاصیت این میوه ی شگفت انگیز شده اند.
در این مقاله شما را با انواع خرماهایی که در مناطق گرمسیر ایران به وجود می آیند معرفی می کنیم و شما را با خواص هریک آشنا می کنیم از انواع خرما ها می توان به این موارد اشاره کرد:
1- خرمای استعمران
این خرما ها از تولیدات کشور خودمان می باشد. به راحتی به همه جا صادر می شود و یک خرمای نیمه خشک می باشد. این خرما برای تغذیه ورزشکاران مناسب است چون مقدار قندی که دارد بالا است و انرژی زیادی را به وجود می آورد. حدود ۷۰ درصد از نخلستان های خوزستان این نوع خرما را به بار می آورند.
2-خرمای مضافتی
خرمای مضافتی از معروف ترین خرما می باشد که بیش ترین مصرف را در بین مردم دارد، تر است و به دلیل همین رطوبت زیاد مورد پسند مردم است.
3-خرمای پیارم
این نوع خرما جزء گران قیمت ترین خرما ها محسوب می شود. دیرتر از سایر خرماها رشد می کند و نوع آن نیمه خشک است و بیش تر در مناطق هرمزگان یافت می شود.
قندی که در این خرما وجود دارد فروکتوز می باشد که به راحتی و سرعت در متابولیسم بدن مورد استفاده قرار می گیرد و افرادی که بیماری دیابت دارند به دلیل قند مفید آن می توانند از این خرما بهره مند شوند.
4- خرمای گنتار
خرمای گنتار که جزء خرما های تر محسوب می شود، به صورت خارک و رطب استفاده می گردد.
5-خرمای شاهانی
این خرما های درجه یک که در هرم به بار می آید، بسیار مرطوب می باشند و محبوبیت زیادی در بین مردم دارد. از این خرما برای تهیه شیره هم استفاده می کنند چون بسیار مرطوب است و نرم می باشد و رنگ خیلی خوبی هم دارد. این خرما را به نام های دیگر هم می شناسند که شامل این نام می باشد: شاوانی، شونی و خورک.
6-خرمای زاهدی
این خرما رنگ زیبایی دارد و به شکل بیضی می باشد. بافت بسیار نرمی دارد و در گروه نیمه خشک بوده و طعم و مزه آن با سایر خرما های مقداری متفاوت است و نسبت به بقیه شیرینی کمی دارد. سرشار از فیبر می باشد به همین دلیل زیاد استفاده می شود و طرفداران زیادی در جنوب کشور دارد.
این خرما همانطور که گفتیم شیرینی خیلی زیادی ندارد و به همین علت در خارج از کشور هم طرفداران خود را دارد. چون این خرما به راحتی ذخیره و جابه جا می شود معروفیت زیادی در بین تجار خرما به ویژه صادرکنندگان دارد.
7-خرمای کبکاب
این خرما هم جزء دسته ی نیمه خشک قرار می گیرد. در بین مردم بسیار استفاده می شود و پوست ضخیمی هم دارد. این خرما که بیش تر در نخلستان های بهبهان به بار می نشیند رنگ خیلی خوبی دارد و دارای شهد و شیره ی زیادی می باشد.
8-خرمای ربی
خرمای ربی یک خرمای نیمه خشک است و از ماندگاری بالایی برخوردار است. این خرما در شهر سیستان و بلوچستان رشد پیدا می کند و شکل آن چروکیده و کشیده است.
9-خرمای برهی
این خرما ها که به رنگ زرد است و کاملا ترد می باشند، با خوردن آن طعم کارامل را حس خواهید کرد. مانند برخی از خرماها طعم شیرینی دارد و کاملا ارزش امتحان کردن را دارد. این خرماهای خامهای و بسیار خوش مزه می باشند و اغلب در حالی که هنوز روی شاخههای نازک هستند، به فروش می رود.
قابلیت این را دارند که در فریزر به مدت طولانی نگه داری شوند. این نوع از خرما ها جزء محصولات عراق به حساب می آید. با این وجود به خاطر طعم و کیفیت بی نظیرش در بین نخل داران و مصرف کنندگان ایرانی طرفداران بسیاری دارد.
10-خرمای آل مهتری
خرمای آل مهتری، جزء خرما های زودرس محسوب می شود. این خرما تقریبا ظاهری کوچک و کشیده دارد و زودرس بودن آن باعث شده است ارزش اقتصادی آن بالا برود. این خرما محصول شهر هرمزگان می باشد.
11-خرمای خضراوی
این خرما بسیار نرم است و همانند خارک مورد استفاده قرار می گیرد. محل اصلی خرمای خضراوی کشور عراق می باشد که به ایران هم آمده است. هسته ی آن کاملا از خود میوه جدا می باشد و خیلی راحت می شود از آن استفاده کرد.
12-خرمای خاصویی
این نوع خرما جزء مرغوب ترین خرما ها محسوب می شود و زمان زیادی می شود آن را نگه داری کرد. محل رشد این خرما هم در بهبهان در شهر خوزستان می باشد. خرمای خاصویی که نسبت به دیگر خرماها کوچک تر می باشد و شبیه به بامیه است، بسیار مزه دلچسبی دارد و همواره طرفداران بی شماری دارد.
13خرمای مرداسنگ
این خرما که از محصولات استان کرمان می باشد و از لحاظ نوع و درجه متوسط است. این خرما در همه جا یافت نمی شود و چون بیش تر در کرمان و برخی از منطقه های جنوب مورد استفاده قرار می گیرد، خیلی تولید نمی شود. اگر شما بخواهید این نوع خرما را تهیه کنید در فصل خودش باید به این مناطق بروید.
کلام آخر
از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا پایان مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی بر این داشته تا شما را با خواص خرما بر سلامتی بدن آشنا کند. امیدواریم مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد، می توانید از طریق سایت با ما درمیان بگذارید.