خواص زرد چوبه و تاثیر آن روی سلامتی【سال1403】❤️
زردچوبه ادویهای است که تقریبا در همهی غذا های ایرانی پیدا میشود. خواص زرد چوبه و تاثیر آن روی سلامتی بیشمار است و مطالعات مختلف از تأثیر مثبت آن بر سلامت مغز و بدن حکایت دارد. با این مطلب همراه باشید تا با خواص زردچوبه برای سلامتی آشنا شوید.
زردچوبه چیست؟
گیاهی است چندساله که در هند و کشورهای جنوب آسیا بهبار میآید و دمای حدود ۲۰–۳۰ درجه سانتیگراد و محیط مرطوب بارانی نیاز دارد. ساقه های زیرزمینی گوشتی گیاه ، جمعآوری شده و پس از جوشاندن در آب و سپس خشککردن، آسیاب شده و پودر زرد مایل به نارنجی تهیه میشود. زردچوبه عمدهترین ادویه مورد مصرف در غذا های آسیایی است. در جنوب و جنوب شرقی آسیا این گیاه بهصورت خودرو در جنگلها وجود دارد.
ویژگی های درمانی
زردچوبه به دلیل خصوصیات آنتی اکسیدانی قوی خود یکی از موثرترین مواد در جلوگیری از سرطانی شدن سلولهای بدن است.این گیاه همچنین موجب افزایش ترشح انسولین و کاهش قند خون در بیماران دیابتی میشود. کارآزمایی های بالینی زیادی در ارتباط با فواید مصرف روزمره زردچوبه انجام شده است. گفته شده است که زردچوبه میتواند شدت علایم بیماری آلزایمر را کاهش دهد. همچنین ماده مؤثر زردچوبه یعنی کورکومین اثرات ضد التهابی و ضد درد شبیه داروهای مسکن معمولی را دارا است.
ویژگی های عالی آنتی اکسیدانی زردچوبه: زردچوبه به نابود کردن رادیکال های آزاد، مهار پراکسیداسیون، و کاهش پیچیدگی های آهن مشهور است که همه آن ها نتیجه مستقیم ویژگی های آنتی اکسیدان آن هستند. و نه فقط زرد چوبه، بلکه حتی روغنش هم خواص آنتی اکسیدانی اش را دارد.در مطالعه ای دیگر که بر روی موش ها انجام شد، زرد چوبه توانست از استرس اکسیداتیو ناشی از دیابت به خاطر خواص آنتی اکسیدان آن جلوگیری کند.
زردچوبه برای سلامت مغز و بیماری های عصبی: کورکومین موجود در زرد چوبه می تواند تجدید حیات سلول های مغزی را نیز افزایش دهد. و آروماتیک – تورمرون، یک ترکیب فعال دیگری در زرد چوبه است کخ می تواند رشد سلول های بنیادی عصبی در مغز را تا 80 % افزایش دهد. کورکومین موجود در زرد چوبه می تواند به درمان افسردگی، دیسکینزی ناخوشایند (اختلال در حرکت داوطلبانه) و نوروپایی دیابت کمک می کند.
زردچوبه برای جلوگیری از بیماری های قلبی: ویژگی های آنتی اکسیدانی زردچوبه به ویژه در مورد دیابت، تحت حفاظت قلبی قرار دارند. کورکومین موجود در زرد چوبه به کاهش سطح کلسترول خون کمک می کند در نتیجه به سلامت قلب کمک می کند.
زردچوبه برای جلوگیری از سرطان: کورکومین خواص ضد سرطانی را در مطالعات متعدد به نمایش گذاشته بود. در واقع، کشورهایی که هر روز حدود 100 تا 200 میلی گرم زرد را مصرف می کنند، احتمال ابتلا به سرطان کمتری دارند. در برخی از بیماران سرطانی که از زردچوبه استفاده می کردند، ایجاد تومور کاهش یافته. در برخی موارد دیگر، مواد شیمیایی سیستم ایمنی که سلول های سرطانی را از بین می برند، بیشتر متمرکز شده اند.
تاخیر در پیری و جوان ماندن با زردچوبه: زردچوبه حاوی رنگدانه های کورکومینویید هستند که به ژن هایی تبدیل می شوند که سنتز آنتی اکسیدان ها را افزایش می دهند. این کار از سلول های مغز و پوست از آسیب رادیکال آزاد محافظت می کند، غلظت را بهبود می بخشد و حتی تشکیل خطوط و چین و چروک ظریف را کاهش می دهد.
زردچوبه برای کمک به درمان دیابت: طی یک بررسی علمی، کورکومین می تواند سطح گلوکز خون را کاهش دهد در نتیجه به جلوگیری از دیابت کمک می کند. در مطالعه ای دیگر، افراد پیش دیابت که به مدت 9 ماه دوز تجویزی از کورکومین را دریافت کردند، احتمال ابتلا به دیابتشان کم تر شد. این ترکیب همچنین می تواند نحوه عملکرد سیستم ایمنی فعال در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 را نیز تغییر دهد. همچنین می تواند داروهای ایمن سازی تجویز شده برای بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 را تقویت کند. در مطالعه ای دیگر، مکمل های کورکومین استرس اکسیداتیو تجربه شده توسط موش های دیابتی را کاهش داده بود.
زردچوبه برای بهبود ایمنی بدن: خاصیت ضد التهابی زرد چوبه می تواند به افزایش ایمنی تا حد زیادی کمک کند. مشخص شد که کورکومین برخی از سلول های ایمنی خاص را متوقف می کند که وقتی بیش از حد کار می کنند، می تواند منجر به بیماری هایی مانند بیماری های قلبی و چاقی شود.
زردچوبه برای سم زدایی کبد: کورکومین موجود در زرد چوبه، تولید صفرای کبد را تحریک می کند. کبد، همانطور که می دانیم، از صفرا برای بیرون کردن سموم استفاده می کند. همچنین کیسه صفرا، سلول هایی را که ترکیبات مضر را می شکنند، تولید می کند. اثرات سم زدایی کورکومین آن قدر خوب است که می تواند برای درمان مسمومیت جیوه ای هم استفاده شود.
زردچوبه برای کاهش درد قاعدگی: کورکومین موجود در زردچوبه به منظور کاهش شدت علائم قاعدگی یافت شد. این اثر را می توان به اثرات ضد التهابی آن نسبت داد. طبق گزارش کالج دولتی اورگرین ، از زرد چوبه می تواند برای درمان دردهای قاعدگی استفاده شود – همانطور که توسط طبیبان سنتی چینی و هندی مورد استفاده قرار می گرفت.
زردچوبه یک ضد درد طبیعی: از آنجا که به تسکین التهاب کمک می کند، زرد چوبه می تواند به عنوان مسکن طبیعی عمل کند. به ویژه برای درد های آرتروز صدق می کند. هم چنین زردچوبه گردش خون را بهبود می بخشد که می تواند به حذف درد کمک کند. دو قاشق سوپ خوری زرد چوبه را با آب مخلوط کنید تا خمیری را به دست آورید و این را به منطقه تحت تاثیر اعمال کنید.
زردچوبه برای درمان اختلال دستگاه گوارش: بیماری های معده مانند بازگشت اسید معده می تواند ناشی از التهاب و استرس اکسیداتیو باشد و باید با ضدالتهاب ها و آنتی اکسیدان ها درمان شود. به همین دلیل است که زرد چوبه می تواند یک گزینه عالی باشد. زرپچوبه همچنین می تواند حساسیت مری را به اسید کاهش دهند و علائم رفلاکس معده را کاهش دهد.
زردچوبه برای کمک به کاهش وزن و متابولیسم: مصرف زردچوبه به جلوگیری از کلسترول و قند خون بالا کمک می کند که به چاق نشدن کمک می کند. زمانی که بدن شما درگیر مبارزه با التهاب زیاد نیست، تمرکز بر روی کاهش وزن آسان تر است. هم چنین زردچوبه گرمای بدن را افزایش می دهد که می تواند متابولیسم شما را بهبود بخشد. کورکومین متابولیسم چربی را تنظیم می کند، که در چاقی و مشکلات مرتبط نقش دارد.
جلوگیری از چین و چروک با زردچوبه
کمک به درمان آکنه و خشکی پوست: خاصیت ضد باکتری زرد چوبه به درمان آکنه کمک می کند . و خواص ضد التهابی آن، التهاب ناشی از جوش ها را درمان می کند. زردچوبه می تواند برای پوست روغنی به عنوان شستشو دهنده صورت و یا یک پک صورت استفاده شود. همچنین می توانید از زرد چوبه به این منظور استفاده کنید. شیر و زردچوبه خواص درمانی بزرگی دارند که می توانند به درمان آکنه کمک کنند. یک قاشق چای خوری از زرد چوبه و 3 قاشق سوپ خوری شیر – همراه با 2 قاشق سوپ خوری آرد و چند قطره عسل. خوب مخلوط کنید و یک لایه نازک از این مخلوط را روی صورت خود بمالید. بگذارید 20 دقیقه بماند تا خشک شود. سپس می توانید ماسک را با آب بشویید و مرطوب کننده مورد علاقه خود را بزنید.
جلوگیری از چین و چروک: به گفته یک مطالعه ژاپنی، زرد چوبه می تواند از تشکیل چین و چروک و رنگدانه ها جلوگیری کند. هم چنین از کاهش خاصیت ارتجاعی پوست ناشی از نوردهی مزمن UVB جلوگیری می کند.
زردچوبه برای درمان ترک کف پا: خواص انقباضی زرد چوبه به التیام ترک های پا کمک می کند. می توانید مقادیر مساوی روغن قرچک و روغن نارگیل را با هم مخلوط کنید و کمی زرد چوبه به آن اضافه کنید تا خمیری درست شود. این خمیر را روی پاشنه های ترک خورده خود بمالید و بگذارید 15 دقیقه بماند. سپس با آب سرد بشویید.
دمنوش زرد چوبه و خواص آن
این دمنوش از دم کردن ریشه تازه زردچوبه و زنجبیل در آب داغ تهیه میشود. چای زنجیل زردچوبه یک نوشیدنی سالم، کم کالری و بدون کافئین است. این نوشیدنی فواید دارویی خود را از مواد زیر دریافت می کند:
زردچوبه: ریشه زردچوبه تازه حاوی ترکیبات زیست فعال به نام کورکومین است که از خواص ضد التهاب و آنتی اکسیدانی قوی برخوردار است. اگر به ریشه تازه زردچوبه دسترسی ندارید، پودر زردچوبه ارگانیک جایگزین خوبی برای آن است.
زنجبیل: جینجرول، ماده فعال موجود در زنجبیل از خواص ضد تهوع، ضد التهاب و ضد سرطان برخوردار است.
آبلیمو: آبلیموی تازه دارای سطوح بالای ویتامین C است که این آنتی اکسیدان قوی به تقویت سیستم ایمنی و بهبود شرایط پوست کمک می کند.
عسل: عسل سرشار از آنتی اکسیدن است که می تواند به کاهش فشار خون و بهبود سطوح کلسترول کمک کند.
فلفل سیاه: اندکی فلفل سیاه تمام آن چیزی است که برای رفع انسداد سینوس ها و تنظیم دستگاه گوارش نیاز دارید.
تهیه چای زنجبیل و زردچوبه
چای زنجبیل زردچوبه را به راحتی می توان در خانه آماده کرد و برای این کار به مواد زیر نیاز دارید:
- یک فنجان آب
- یک قاشق چای خوری زنجبیل رنده شده
- یک یا دو قاشق چای خوری زردچوبه رنده شده یا پودر زردچوبه ارگانیک
- یک قاشق چای خوری عسل
- یک قاشق چای خوری آبلیمو
- یک قاشق چای خوری فلفل سیاه
چای زردچوبه و آب زردچوبه را قبل از صبحانه مصرف کنید
عوارض جانبی چای زنجبیل زردچوبه
این چای بسیار قوی است، از این رو، نوشیدن یک فنجان از آن در روز برای بهرهمندی از فواید سلامت که پیشتر به آنها اشاره شد، کفایت می کند. مصرف بیشتر از آن خطرناک است و همچنین می تواند خطر بروز برخی عوارض جانبی را افزایش دهد.
تداخلات دارویی: اگر برای مدیریت دیابت یا فشار خون بالا دارو مصرف می کنید، ماهیت تنظیم کنندگی قند خون و کاهنده فشار خون چای زنجبیل زردچوبه ممکن است موجب افت قند و فشار خون به سطوحی خطرناک شود. پیش از آغاز مصرف این چای با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید. همچنین، این چای دارای خواص ضد لخته شدن خون است، از این رو، ممکن است با داروهای رقیق کننده خود مانند وارفارین تداخل ایجاد کند.
شرایط پزشکی: اگر سابقه ابتلا به مشکلات کیسه صفرا یا سنگ کلیه را دارید، چای زنجبیل زردچوبه می تواند با افزایش سطوح اسید اوریک در خون موجب تشدید این شرایط شود.
واکنش های آلرژیک: آلرژی به زنجبیل و زردچوبه وجود دارند و ممکن است موجب تحریک پوست، سردرد، حالت تهوع، سرگیجه، تورم زبان، لب ها یا گلو، و واکنش های آلرژیک دیگر شود.
بارداری: بیشتر کارشناسان معتقدند که آثار دارویی قوی می توانند برای زنان باردار و مادرانی که به فرزند خود شیر می دهند، خطرناک باشند، از این رو، بهتر است از مصرف این چای گیاهی پرهیز کنند.
پریشانی دستگاه گوارش: مصرف بیش از حد چای زنجبیل زردچوبه می تواند موجب ناراحتی معده، نفخ، و کرامپ شود. یک فنجان در روز برای بهرهمندی از فواید سلامت این نوشیدنی کفایت می کند.
عوارض احتمالی زرد چوبه
زمانی که بیش از حد زرد چوبه مصرف می کنید، و یا وقتی نسبت به این ادویه حساسیت دارید، می تواند به موارد زیر منجر شود:
- حالت تهوع
- فشارخون پایین
- مشکلات معده
- مشکلات بارداری
- سردرد
- کمبود آهن
- ناباروری
- دیابت
مواد مغذی زرد چوبه
بنابر پایگاه داده ملی مواد مغذی وزارت کشاورزی آمریکا، یک قاشق غذاخوری پودر زردچوبه حاوی:
- 29 کالری
- 0.91 گرم پروتئین
- 0.31 گرم چربی
- 6.31 گرم فیبر
- 0.3 گرم قند
- مقدار مشابه از زردچوبه می تواند موارد زیر را تامین کند:
- 26 درصد از نیاز روزانه به منگنز
- 16 درصد از نیاز روزانه به آهن
- 5 درصد از نیاز روزانه به پتاسیم
- 3 درصد از نیاز روزانه به ویتامین C
چند روش ساده برای قرار دادن زردچوبه در رژیم غذایی
ترکیب پودر کاری: پودر کاری پایه می تواند از 8 قسمت پودر گشنیز، 4 قسمت پودر هل، یک قسمت پودر زردچوبه و یک قسمت پودر فلفل کاین یا پاپریکا تهیه شود. اگر تمایلی به تندی زیاد ندارید می توانید به جای فلفل کاین از پاپریکا استفاده کنید.
اسموتی: شما می توانید پودر زردچوبه ارگانیک، ریشه رنده شده زردچوبه یا قرص های زردچوبه بدون پوشش را برای بهبود عطر و طعم به اسموتی های خود اضافه کنید.
آبگیری: زمانی که آب سبزی یا میوه تازه تهیه می کنید می توانید آب یک اینچ زردچوبه تازه ارگانیک را نیز به آن اضافه کنید.
سبزی های کبابی فصلی: شما می توانید برخی سبزی های تازه مانند سیب زمینی، گل کلم، یا جوانه های بروکسل را به همراه مقداری روغن زیتون و پودر زردچوبه کباب کنید.
شیر زردچوبه: برای تهیه شیر زردچوبه می توانید از دو فنجان شیر بادام، یک قاشق غذاخوری عسل محلی (اختیاری)، یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل (اختیاری)، یک قاشق چایخوری پودر زردچوبه، یک چوب دارچین یا یک قاشق چایخوری پودر دارچین، اندکی فلفل سیاه و زنجبیل رنده شده تازه استفاده کنید. تمام مواد تشکیل دهنده را در یک ظرف ریخته و روی حرارت قرار دهید تا به آرامی 10 دقیقه بجوشد. اگر تکه های زنجبیل یا دارچین، بزرگ هستند، شیر را پیش از مصرف از صافی عبور دهید.
کلام آخر
از اینکه تا آخر این مقاله با ما همراه بودید متشکریم.امیدواریم با زرد چوبه و خواص آن بیشتر آشنا شده باشیده و آن را در رژیم روزانه ی خود قرار دهید.