عمومی

علت گرفتگی گوش و روش درمان آن【سال1403】✅

در این مقاله قصد داریم در مورد موضوع علت گرفتگی گوش و روش درمان آن اطلاعات مفیدی به شما ارائه دهیم. همه افراد چه کودک چه بزرگسال حداقل یک بار دچار گرفتگی گوش شده اند. این عارضه بسیار دردناک است و به واسطه عوامل داخلی و خارجی اتفاق می افتد. از شایع ترین عللی که افراد دچار گرفتگی گوش می شوند تجمع جرم در مجرای آن است. به طور کلی قرار گرفتن گوش در معرض کاهش یا افزایش فشار هوا و تجمع جرم در آن موجب گرفتگی گوش می شود. این عارضه سیستم شنوایی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد و تعادل بدن را بهم می ریزد. با توجه به اهمیت سلامت شنوایی افراد در صورت داشتن علائم این بیماری بهتر است اقدامات خاصی انجام شود تا این حالت برطرف شود. با ما در این مقاله همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در این زمینه به شما ارائه دهیم.

گرفتگی گوش چیست؟

از شایع ترین بیماری های گوش گرفتگی یا پر شدن گوش ها بر اثر اختلال در عملکرد لوله استاش است. این لوله پشت بینی را به گوش میانی وصل می کند و در صورت نیاز برای محافظت از بدن تهویه و تخلیه گوش میانی از بدن را انجام می دهد تا فشار هوا در دو طرف لاله گوش باهم برابر باشد. لوله استاش در اغلب موارد بسته است اما در زمان جویدن، بلعیدن و خمیازه باز می شود. اختلال گرفتگی گوش زمانی اتفاق می افتد که مشکلی در این ناحیه باشد و از باز و بسته شدن لوله جلوگیری کند. علائم گرفتگی گوش معمولا احساس پر بودن گوش، احساس خفه بودن صدا، ایجاد درد و ناراحتی در اثر فشار هوا در بین کانال گوش و فضای گوش میانی می باشد.

همچنین هر شرایطی که روی سینوس های افراد تاثیر بگذارد موجب گرفتگی گوش می شود. عواملی مانند سرماخوردگی ها، آلرژی ها، عفونت های سینوسی، تغییرات ارتفاع و سفرهای هوایی می توانند موجب اختلال در لوله استاش شوند و عملکرد آن را مختل کنند. افرادی که دچار گرفتگی شدید گوش می شوند و این گرفتگی با روش های درمان خانگی برطرف نمی شود باید به بهترین متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنند.

گرفتگی گوش چیست؟

دلایل گرفتگی گوش

گرفتگی گوش به دلایل مختلفی اتفاق می افتد. برخی از دلایل این عارضه شامل موارد زیر می باشد:

1- باروتروما گوش: باروتروما گوش یا گوش هواپیما یکی از دلایل گرفتگی گوش می باشد. این عارضه زمانی رخ می دهد که به دلیل تغییر فشار هوا در هواپیما گوش نمی تواند به درستی فشار وارد کند و دچار گرفتگی می شود.

2- عفونت گوش: عفونت گوش یا اوتیت میانی زمانی اتفاق می افتد که مایعات درون گوش تجمع می کنند و ویروس یا باکتری در مایع شروع به رشد و تکثیر می کند. این عفونت موجب درد و گرفتگی گوش می شود. همچنین افراد بعد از سرماخوردگی و بیماری های عفونی مخاط سرشان افزایش پیدا می کند و گوش دچار عفونت می شود.

3- نهفتگی جرم گوش: گوش برخی افراد بیش از حد تولید جرم می کند و این موجب می شود کانال گوش مسدود شود و احساس گرفتگی به وجود بیاید. یکی از دلایل اصلی نهفتگی گوش استفاده از سمعک است، چرا که افرادی که از سمعک استفاده می کنند به راحتی جرم گوششان خارج نمی شود.

4- جسم خارجی در گوش: در برخی مواقع ممکن است دستگاه های کوچکی مانند سواپ های پنبه ای که فرد برای تمیز کردن گوش از آن ها استفاده می کند در مجرای گوش گیر کند و موجب گرفتگی آن شود. همچنین کودکان ممکن است وسایل و اجسام کوچکی را در گوش خود فرو کنند و گرفتگی صورت بگیرد.

5- گوش شناگر: این حالت زمانی اتفاق می افتد که فرد در معرض آب قرار بگیرد و گوش ها از شدن تجمع آب دچار عفونت و گرفتگی شوند. این عارضه معمولا برای شناگران اتفاق می افتد اما افراد معمولی نیز وقتی در معرض آب و حمام قرار می گیرند ممکن است به آن دچار شوند.

6- بیماری منییر: این بیماری یک اختلال گوش داخلی است که موجب سرگیجه شدید و کاهش شنوایی می شود. این بیماری در افراد 40 تا 60 سال رایج است. علل این بیماری ناشناخته است اما علائم و نشانه های آن اتساع مایع اندولنف در لابیرنت‌ها می باشد.

گرفتگی گوش به علل مختلفی بروز پیدا می کند که ما در این مقاله به 6 مورد به اختصار اشاره کرده ایم. علل بالا مهم ترین و رایج ترین دلایل این اختلال هستند.

چه زمانی برای گرفتگی گوش باید به پزشک متخصص مراجعه کرد؟

گرفتگی گوش یکی از عارضه های شایعی است که همیشه احتیاج به مراجعه به پزشک متخصص ندارد. برخی از علائمی که فرد با مشاهده آن ها باید به پزشک متخصص مراجعه کند شامل موارد زیر است:

  • در صورتی که فرد بزرگسال علاوه بر گرفتگی گوش تب بیشتر از 101 درجه فارنهایت داشته باشد باید به پزشک مراجعه کند.
  • افرادی که گوش درد متوسط تا شدید دارند و علائم خفیف ندارند بهتر است به پزشک مراجعه کنند.
  • برخی افراد به مرور زمان گوش درد و گرفتگیشان بدتر و پیچیده تر می شود. این افراد باید به پزشک گوش و حلق و بینی مراجعه کنند.
  • در صورتی که فرد نیاز به زهکشی از گوش که خونی یا پر از چرک و عفونت است احتیاج داشته باشد.
  • هنگامی که شخص در شنوایی خود دچار تغییرات شود و نتواند به خوبی صداهای اطراف را بشوند باید هرچه سریع تر به پزشک مراجعه کند.
  • در صورتی که فرد همراه با گرفتگی سرگیجه شدید داشته باشد و این سرگیجه بهتر نشود برای اطمینان باید توسط پزشک ویزیت شود.
  • افرادی که مشکلات تعادلی پیدا می کنند باید به پزشک متخصص مراجعه کنند، چرا که احتمال بیماری های دیگر وجود دارد.

افرادی که علائم بالا را دارند بهتر است درمان های خانگی انجام ندهند و به پزشک متخصص مراجعه کنند، چرا که این علائم ممکن است موجب بیماری های خطرناک دیگری شود.

چه زمانی برای گرفتگی گوش باید به پزشک متخصص مراجعه کرد؟

درمان های خانگی گرفتگی گوش

گرفتگی گوش در حالت جزئی می تواند می تواند توسط افراد با روش های مختلفی درمان شود. برخی از درمان های خانگی این روش شامل موارد زیر می باشد:

1- نرم کردن موم: جرم گوش افراد ممکن است خیلی سفت و فشرده باشد و به طور طبیعی از مجرای گوش خارج نشود. زمانی که جرم گوش سفت باشد افراد می توانند از چند قطره از مایعات خاص مانند روغن بچه، روغن معدنی و گلیسیرین استفاده کنند تا نرم شود. 2 تا 3 قطره از این مایعات می تواند موجب نرم شدن موم گوش و خارج شدن آن شود.

2- سرنگ گوش: سرنگ گوش به دنبال نرم شدن موم گوش انجام می شود. هر فردی می تواند یک کیت سرنگ از داروخانه محل خود خریداری کند و این درمان گرفتگی را انجام دهد. 15 تا 30 دقیقه بعد از ریختن قطره برای نرم شدن گوش فرد می تواند از کیت سرنگ برای وارد کردن آب داخل گوش استفاده کند. آب باید هم دمای محیط باشد تا فرد دچار سرگیجه نشود. افراد باید توجه داشته باشند در صورت داشتن سوراخ در پرده گوش یا لاله گوش نباید از این روش استفاده کنند.

3- مانور والساوا: برای انجام این روش درمانی فرد باید نفس عمیق بکشد، سوراخ های بینی را ببندد، دهان خود را ببندد و تلاش کند در برابر سوراخ های بینی که فشرده شده اند بازدم انجام دهد. برای انجام این تکنیک نیاز به نفس بیش از حد نیرومند وجود ندارد.

4- تکنیک های غیرفعال: برخی از تکنیک ها به طور غیرفعال به باز شدن شیپور استاش کمک می کند و احساس گرفتگی و پر بودن آن را برطرف می کند. این تکنیک ها شامل آشامیدن آب، آدامس جویدن، خمیازه و بلعیدن مکرر می باشد.

5- گوش گیر: گوش گیرهای مخصوصی برای افرادی که گوش هواپیما را تجربه می کنند به فروش می رسد. این گوش گیرها دارای فیلترهای ویژه ای هستند که برای افزایش جریان هوا و یکسان سازی فشار در گوش ها طراحی شده اند. شواهد علمی برای عملکرد این گوش گیرها وجود ندارد اما گزارش ها حاکی از آن است که می توانند به خوبی کار کنند.

6- ضد احتقان: مصرف داروی ضداحتقان قبل از پرواز می تواند به کاهش تورم غشاهای محیطی گوش کمک کند. پزشکان توصیه می کنند افراد یک ساعت قبل از پرواز و یک ساعت قبل از فرود از این داروها استفاده کنند تا مشکلی برایشان در حین پرواز به وجود نیاید.

7- مالیدن الکل یا مالیدن الکل یا سرکه: استفاده از چند قطره الکل مالشی یا مخلوطی از مقداری سرکه و الکل می تواند به خشکی و گرفتگی گوش کمک کند. این مواد موجب مرطوب شدن مخاط گوش می شوند.

8- آماده سازی تجاری: برخی از داروخانه ها قطره های بسته بندی شده گوش دارند که برای خروج آب از گوش طراحی شده اند. افرادی که در گوش خود سوراخ دارند نباید از این قطره ها استفاده کنند.

9- استفاده از سشوار: در صورتی که گرفتگی گوش به دلیل تجمع مایعات درون آن باشد افراد می توانند از سشوار استفاده کرده و تاحدودی مشکلشان را برطرف کنند. شناگران بعد از شنا باید به آرامی گوش هایشان را با حوله خشک کنند تا مشکلی برایشان به وجود نیاید.

10- استفاده از گوش بند: افراد شناگر می توانند با پوشیدن گوش بند در هنگام شنا یا حمام از ورود آب به عمق گوش جلوگیری کنند.

افرادی که دچار گرفتگی خفیف گوش هستند می توانند از روش های درمانی بالا بهره مند شوند. در صورتی که روش های بالا تاثیرگذار نبود افراد باید به پزشک متخصص مراجعه کنند.

روش های پیشگیرانه گرفتگی گوش

از آن جایی که گرفتگی گوش با درد و ناراحتی زیادی همراه است افراد باید از برخی روش های پیشگیرانه استفاده کنند تا به این عارضه دچار نشوند. برخی از این روش ها شامل موارد زیر است:

  • بهتر است از دستگاه بخور در اتاق خواب استفاده شود تا عفونت های سینوسی افراد درمان شوند.
  • در هنگام استحمام بهتر است آب گرم باز شود تا فضا پر از بخار شود و این بخار موجب رطوبت و پاکسازی گوش شود. بخار آب گرم می تواند خشکی گوش را برطرف کند.
  • افراد بهتر است به اندازه کافی آب بنوشند و از خوردن قهوه، چای و غذاهای شور به مقدار زیاد خودداری کنند.
  • هرچه خشکی گوش افراد بیشتر باشد موم بیشتری تولید می شود. افرادی که هوای اطرافشان خشک است بهتر است رطوبت آن را با روش های مختلفی زیاد کنند.
  • افراد بهتر است از دویدن های صبحگاهی در هوای سرد خودداری کنند.
  • اشخاص باید از تغییرات ناگهانی که باعث گیجی می شود خودداری کنند. برای مثال سر را یکباره تکان ندهند یا نچرخند.
  • افرادی که مستعد گرفتگی گوش هستند بهتر است هر سال برای ویزیت و معاینه به مطب پزشک گوش، حلق و بینی مراجعه کنند.
روش های پیشگیرانه گرفتگی گوش

روش های پیشگیرانه بالا به افراد کمک می کند تا کم تر دچار گرفتگی گوش شوند.

نحوه تشخیص گرفتگی گوش به چه صورت است؟

برای تشخیص دقیق گرفتگی گوش یا احساس باد در آن پزشکان گوش را با دستگاه و ابزارهایی مانند اتوسکوپی بررسی و معاینه می کنند. علاوه بر معاینات پزشک تست های مختلف گوش وجود دارد که افراد می توانند برای درمان اختلالات و بیماری های گوش از آن استفاده کنند. پزشکان برای استفاده از این دستگاه ها اطلاعات لازم جهت علائم بیمار را جمع آوری می کنند و براساس آن ها بهترین روش درمانی را برای او انتخاب می کنند. افراد بهتر است به پزشکان ماهر و باتجربه ای در این زمینه مراجعه کنند.

کلام آخر

همه افراد با هر گروه سنی ممکن است حداقل سالی یکبار گرفتگی گوش را تجربه کرده باشند. این موضوع می تواند درد و ناراحتی زیادی به همراه داشته باشد و زندگی روزمره فرد را مختل کند. این گرفتگی علائم و نشانه های زیادی دارد و به دلایل مختلفی اتفاق می افتد. افرادی که به صورت خفیف دچار این عارضه می شوند می توانند با درمان های خانگی تاحدودی آن را برطرف کنند.

در این مقاله تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم تا علت گرفتگی گوش و روش درمان آن را به شما ارائه دهیم. از این که ما را در این مقاله همراهی کرده اید بسیار متشکریم. در صورت داشتن انتقاد یا پیشنهاد آن را با سیایت پزشکا در میان بگذارید.

4.3/5 - (3 امتیاز)
اعضای تیم تحریریه "پزشکا" متشکل از افرادی است که در حوزه پزشکی و سلامت، سابقه و اطلاعات کافی دارند. تمامی مطالب ما در وبسایت پزشکا همراه با تایید پزشکان و متخصصان حاذق در زمینه بهداشت و سلامت برای انتقال دانش و تجربه به شما، منتشر می‌شود.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا