باید ها و نباید های حفظ سلامتی کودک【سال1403】❤️
ما در این مقاله قصد داریم شما را با باید ها و نباید های حفظ سلامتی کودک آشنا کنیم. کودکان برای رشد نیازمند دریافت انرژی می باشند که این انرژی را فقط از طریق غذا و تغذیه مناسب می توانند بدست آورند. به همین دلیل است که تغذیه کودکان از همان نوزادی حائز اهمیت است و مادران، باید ها و نباید های حفظ سلامتی کودک را باید جدی بگیرند. در ادامه با باید ها و نباید های حفظ سلامتی کودک بیشتر آشنا خواهید شد پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
تغذیه کودک 1 تا 3 سال
کودکان وقتی که به سن یک سالگی رسیدند دیگر می توانند از غذاهایی که بر سر سفره وجود دارد را استفاده کنند و دیگر مثل گذشته، آن ها محدودیت در خوردن را ندارند. سعی کنید شما هم همراه با کودکانتان غذا بخورید تا آن ها هم با دیدن شما ترغیب به خوردن شوند و این کار تاثیر زیادی بر غذا خوردن کودکانتان دارد.
همانطور که گفتیم کودک از یک سالگی به بعد می تواند همراه شما غذا بخورد اما محدودیت هایی هم در این باره وجود دارد، زیرا تا سن دو سالگی دندان های او به طور کامل رشد نکرده است، بنابراین کمی مشکل می باشد و باید والدین دقت کافی را داشته باشند، زیرا کودک نمی تواند مانند بزرگ ترها غذا بخورد.
هرگز سعی نکنید که کودکان خود را مجبور به غذا خوردن کنید، گاهی ممکن است آنان کسل باشند و میلی به غذا نداشته باشند، در این صورت به جای اجبار آنان می توانید تغییراتی در غذا ایجاد کنید تا اشتهای کوکان تحریک شود.
در این دوران کودکان با رشد سریع رو به رو هستند و به همین خاطر والدین باید اهمیت زیادی به تغذیه کودکان بدهند تا در آینده دچار مشکل نشوند. گاهی اوقات خود کودک میلی به غذا ندارد و خیلی کم غذا است. همانگونه که گفتیم کودکان را هرگز نباید مجبور به خوردن کنید. اگر فرزندتان وعده غذایی خود را نخورد، چند ساعت بعد به او غذا بدهید تا وقتی که خودش گرسنه شود و با اشتیاق شروع به خوردن کند.
غذایی که به کودک خود می دهید باید از این سه فاکتور پیروی کند، مقدار غذا کم باشد، مواد مغذی داشته باشد تا انرژی زیادی را به کودک برساند و هضم راحتی داشته باشد. وقتی برای بچه ها سوپ یا آش درست می کنید سعی کنید از قلم گاوی استفاده نکنید، درست است که مفید می باشد اما دستگاه گوارش کودک نمی تواند به راحتی قلم گاو را هضم کند.
مقدار غذایی که بچه ها در هر وعده می خورند خیلی کم است و آن ها همانند ما در سه وعده غذای خود را تمام نمی کنند و وعده های بیش تری نسبت به والدین دارند، برخی از کودکان 7-6 وعده هم غذا می خورند. تغذیه کودکان خود را جدی بگیرید و علاوه بر شیر مادر از غذاهای پر انرژی برای آن ها استفاده کنید.
برخی از کودکان وقتی در این سن می باشند دوست دارند که خودشان غذای خود را بخورند و از بزرگ تر ها کمکی نگیرند، غذا را در اختیار بچه ها قرار دهید تا هر جور که مایلند بخورند.
غذایی که به فرزندمان می دهیم باید نرم تر و آب دار باشد تا به راحتی بتواند بخورد. مثلا برنج یک غذای جامد است و کودکان یک تا دو سال نمی توانند آن را به راحتی بجوند و همچنین یبوست هم ایجاد می کند، سعی کنید وقتی به بچه ها غذای برنجی می دهید، خورش زیاد بریزید و برای جلوگیری از یبوست می توانید از آلو و برگ هلو استفاده کنید.
اضافه کردن روغن زیتون یا کره در غذای بچه ها نیز در این مورد مفید است و از طرفی به طور کلی برای بچه ها در این سنین آزاد است تا انرژی غذا را بالاتر ببرد.
از اضافه کردن ادویه هایی مانند فلفل و دارچین که ممکن است کودکان دوست نداشته باشند را از غذای آن ها حذف کنید. سعی کنید قبل از این که این مواد را به غذای های خود اضافه کنید، برای فرزندانتان مقداری جدا کرده و کنار بگذارید. خوردن غذای سفره به این معنی نیست که کودک همه طعم های مورد علاقه ما را بتواند بخورد.
برخی از کودکان ممکن است گاهی اوقات برای خوردن میوه بدقلقی کنند. اگر سبزیجات تازه در اختیار کودک قرار دهیم لازم نیست آن ها را مجبور به خوردن میوه کنید.
گاهی والدین فکر می کنند که اضافه کردن آب خورش به غذای کودکان کافی است و دیگر نیازی نیس که از سایر مخلفات آن استفاده کنند. اما این تصوری بسیار غلط است و در صورتی که کودک از تمام مخلفات و گروه های غذایی باید استفاده کند و در این صورت است که کودک از خوردن مواد مغذی تامین می شود.
رعایت نکات ایمنی هنگام غذا خوردن کودک
- هیچگاه نباید کودک را در هنگام غذا خوردن رها کنید و باید روی آن نظارت داشته باشید.
- نشسته به او غذا بدهید نه در حال بازی کردن.
- باید در هنگام غذا دادن دقت کنید که کودک بتواند لقمه ها را به راحتی بجود.
- با رشد بیش تر دندان های کودک، غلظت و سفتی غذا را زیاد کنید و غذاهایی بدهید که به راحتی بتواند ببلعد.
- از دادن غذایی که ممکن است نتواند بجود و موجب خفگی آن شود، مثل سوسیس، شکلات، آب نبات، تخمه و آجیل اجتناب کنید.
- زمانی که از دارو های بی حس کننده برای دندان ها استفاده می کنید، سعی کنید نزدیک زمان غذا خوردن نباشد چون باعث بی حسی ماهیچه های گلو می شود و بلعیدن غذا را مشکل می کند.
- زمانی که کودک در اتومبیل یا در کالسکه قرار دارد و حرکت هم می کند نباید به او غذا بدهید.
باید ها و نباید های حفظ سلامتی کودک
باید ها و نباید های حفظ سلامتی کودک را باید بدانیم و چون کودک در این سن در حال رشد است، بهترین غذاها برای او شامل تمام مواد غذایی مفید و مغذی می باشد و باید برای رشد و انرژی داشتن از تمام گروه های غذایی استفاده کند. برخی از کارشاناسان در این باره تاکید می کنند که برای آگاهی یافتن در این باره حتما باید به بهترین دکتر تغذیه مراجعه کرده و مشورت بگیرید.
همان طور که به تغذیه کودکان زیر یک سال اهمیت زیادی می دهید، باید بعد از یک سالگی هم توجه زیادی به این موارد داشته باشید که برای رشد و تکامل او حائز اهمیت می باشد. بهترین و مغذی ترین مواد غذایی که باید در وعده های کودک وجود داشته باشد را معرفی می کنیم.
1- گوشت
در غذای کودک خود مقداری گوشت اضافه کنید، فرقی ندارد که گوشت گوسفندی باشد یا مرغ ، ریش ریش کنید و یا می توانید چرخ دهید.
2- موز
موز سرشار از کربوهیدرات می باشد و بسیار مقوی و مناسب برای تغذیه کودکان است. از این میوه می توانید به عنوان میان وعده استفاده کنید که بسیار مناسب است. این میوه را به برش های کوچکی تقسیم کنید و به فرزند خود بدهید تا میل کند.
3- سبزیجات
آن دسته از سبزیجاتی که برگ سبز رنگ دارند سرشار از منابع غنی از جمله ویتامین و همچنین سرشار از آهن می باشند. میوه و سبزی از اهمیت و ارزش غذایی بالایی برخوردار می باشند و در هر وعده غذایی از آن ها استفاده کنید. رشد کودک هم بستگی به مصرف این گونه مواد، مانند اسفناج و کاهو و… دارد.
4- هویج
همان طور که می دانید ویتامین A برای بینایی کودک موثر است و لازم است بدن این ویتامین را هر روز دریافت کند و به همین دلیل مواد غذایی که شامل ویتامین A می باشد و غنی از این ویتامین است، هویج می باشد. آن را پخته و با شیرین کردن هویج به کودکان خود بدهید.
5- میوه و مرکبات
میوه و مرکبات منبع غنی از آنتی اکسیدان و ویتامین C می باشند. بدن کودک برای رشد و انرژی به ویتامین ها نیاز دارد، شما می تونید انواع مختلف میوه ها را به برش های کوچکی تقسیم کرده و به عنوان میان وعده برای کودک قرار دهید.
6- تخم مرغ
تخم مرغ هم زرده آن و هم سفیده آن بسیار مقوی برای کودک است می توانید به عنوان یک وعده غذایی کامل برای کودکان خود در نظر بگیرید.
7- ماهی
ماهی هیچ چربی ندارد و یک غذای کامل و مفید و مقوی برای کودک است که به حفظ سلامتی آن و رشد مناسب کودک کمک می کند و پروتئین زیادی از این غذا وارد بدن می شود. البته در برخی از مواقع در بعضی از کودکان موجب آلرژی می شود که بهتر است با بهترین دکتر تغذیه در تهران در این باره مشورت کنید.
8- شیر
شیر یک مانع جدی در ایجاد پوکی استخوان در آینده می باشد و به دلیل کلسیم فراوانی که دارد، استخوان های کودک را مستحکم می کند و در کارکرد و رشد مغز هم تاثیر می گذارد، به همین دلیل هر روز یک فنجان شیر به کودکان دهید و کودکانی که شیر مادر می خورند درست ترین کار این است که بعد از غذا خوردن شیر بخورند.
9- حبوبات
از استفاده کردن حبوبات در داخل غذای کودکان غافل نشوید و آن ها را بعد از پختن و له کردن در غذا های آنان بریزید. موثر ترین آن ها عدس، لوبیا و ماش می باشد.
نشانه های رشد فیزیکی کودک 3 ساله
بیش ترین مسئله ی مورد بحث راجع به کودک 36 ماهه است که تحرک و فعالیت زیاد در این ماه می باشد، که همواره در حال پریدن و بالارفتن است و هیچگاه خسته نمی شود. در این قسمت باید ها و نباید های حفظ سلامتی کودک را شرح می دهیم.
مراحل بعدی 36 ماهه که کودک تجربه می کند
توانایی آن را دارد که مسیری کوتاهی را بدون هیچ خرابی بدود، در این سن می تواند بر روی سه چرخه بنشیند و همچنین پله ها را سریع بالا رود. با توپ بازی کرده و به آن ضربه می زنند که تمام این موارد نشان دادن رشد فیزیکی و می باشد. یکی دیگر از مواردی که کودک از خود نشان می دهد غذا خوردن بدون کمک دیگران است.
به او اجازه دهید که خودش غذای خود را بخورد، ممکن است که همه جا را کثیف کند اما متوجه می شوید که مهارت های زیادی را به مرور بدست آورده و این نشانه استقلال او می باشد.
نشانه های کم خونی در کودکان
اگر کودکان کم خونی خیلی کمی داشته باشند، علائم زیادی ندارد و گاهی اوقات هم ممکن است بدون نشانه باشد. با این وجود نمی توان از همان ابتدا این بیماری را تشخیص داد. ما در این مقاله مواردی که نشان از کم خونی خفیف می دهد را بیان می کنیم تا از فقر آهن در کودکان خود مطلع شوید و به پزشک مراجعه کنید.
- خستگی های مکرر
- ضعف در طول روز
- بدخلقی و بی حوصله بودن
- هوس های غذایی نامتعادل
- نداشتن میل به غذا
- سردرد های مکرر
- مشکل تنفسی
- گلو درد
- رنگ پریدگی پوست
- ضعیف بودن ناخن ها
- مشاهده خون در مدفوع
- پریدگی و سفید شدن رنگ چشم
اگر فکر می کنید که کودکان شما هر یک از این نشانه ها را دارند می توانید با مراجعه به بهترین متخصص کودکان مشکل کودکان خود را حل کنید و هیچ جای نگرانی وجود ندارد. برای این که درمان کودکان شما سریع صورت گیرد، لازم است که علت کم خونی مشخص شود.
علل فقر آهن در کودکان
علائم ادرار سوختگی
ادرار سوختگی که به دلایل گوناگونی ایجاد می شود و موجب ناراحتی در کودک است شامل علائم زیر می باشد:
زمانی که کودک دچار ادرار سوختگی می شود، جوش کوچک قرمز و زبر در ناحیه پا دیده می شود، این جوش ها می توانند به صورت گسترده ای در قسمت های ران و شکم وجود داشته باشند که بسیار هم دردناک است. زمانی که در این قسمت ها التهاب و قرمزی مشاهده کردید، حتما باید با روش های خانگی که در این مقاله گفته می شود به درمان آن بپردازید.
راهکارهای درمان خانگی راش پوشک یا ادرار سوختگی
با این روش هایی که در ادامه برای شما شرح خواهیم داد، دیگر پاهای کوچک و نرم و لطیف کودکانتان دچار سوزش و قرمزی نمی شود:
روش های پیش گیری از ادرار سوختگی نوزاد
واکسیناسیون و بیماری های شایع کودکان 3 ساله
معرفی واکسن هایی که مانع از بروز برخی از بیماری ها می شود و باید تا قبل از سه سالگی زده باشد:
- چهار دوز واکسن دیفتری، کزاز و سیاه سرفه
- سه دوز واکسن ویروسی غیر فعال
- سه یا چهار دوز واکسن هموفیلی
- آنفولانزا نوع ب
- واکسن یک دوز سرخک
- اوریون
- سرخچه
- واکسن سه دوز هپاتیت ب
- یک دوز واکسن آبله مرغان
- واکسن دو یا سه دوز از روتاویروس
- .چهار دوز واکسن پنوموکوک کاندید
- .یک یا دو دوز از هپاتیت آ
- واکسن آنفولانزا
نکات کلیدی و مهم براي بهداشت غذاي کودكان
- حتما دستان خود را قبل و بعد غذا کامل بشویید و تمیز کنید.
- غذا نباید خام یا نیم پز باشد و باید خوب بپزد.
- هر بیماری و میکروبی که در مواد غذایی باشد با حرارت از بین می رود و مسمومیت های غذایی هم از بین می رود.
- غذایی که کودک مصرف می کند باید تازه باشد.
- غذاهای پخته شده درست و بهداشتی نگهداري شود.
- باقی مانده غذا را در جای خنک و در ظرف دربسته در داخل یخچال نگهداری کنید.
- مواد مورد استفاده در غذای کودك باید کاملا سالم باشند.
- براي نوشیدن و درست کردن غذا از آب تصفیه شده برای کودکان خود استفاده کنید.
- غذاها را در جایی قرار دهید که حشره ای در آن جا نباشد.
اقدامات لازم برای تغذیه کودکان
اگر می خواهید که کودک شما سیستم ایمنی قوی داشته باشد و دچار کم خونی و بیماری نشود، باید به تغذیه او اهمیت دهید که مهمترین عامل برای حفظ سلامتی کودک استفاده از مواد مغذی و مواد معدنی و املاح می باشد.
همیشه برای وعده های غذایی کودک خود، همچنین میان وعده های آنان یک برنامه غذایی مناسبی در نظر بگیرید که شامل انواع ویتامین ها و کلسیم و آهن باشد. برای ممانعت از ایجاد کم خونی از سبزیجات در هر وعده ی غذایی استفاده کنید.
می توانید میوه هایی مانند موز و میوه و مرکبات سرشار از ویتامین C را به عنوان میان وعده برای کودکان خود انتخاب کنید. و مهمترین نکته این که هر گز فرزندان خود را مجبور به خوردن غذا نکنید و اگر میلی ندارند، بگذارید تا هر وقت که گرسنه شده باشند میل می کنند.
غذا های گوناگون و متنوعی برای کودکان خود فراهم سازید و این امکان را فراهم سازید که غذاهای مختلف را امتحان کند. در این صورت میتواند از بین غذاهای متنوع، غذای مورد علاقه خود را انتخاب کند و اشتها زیادی به خوردن داشته باشد.
کلام آخر
از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا پایان مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی بر این داشته تا شما را با باید ها و نباید های حفظ سلامتی کودک آشنا کند. امیدواریم مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد، می توانید از طریق سایت با ما درمیان بگذارید.