وضعیت جنین در هفته هشتم بارداری【سال1403】⭐
در هفته هشتم بارداری دست ها و پاهای کودک در حال شکل گیری می باشند و اجزای صورت او شروع به رشد بیش تری می کنند. در هفته هشتم بارداری لباس های شما در ناحیه کمر کمی تنگ تر شده است و تغییراتی در بدن خود در این هفته مشاهده می کنید. در این زمان اندازه جنین بین 11 تا 14 میلی متر می باشد. ما در این مقاله اطلاعات کاملی را راجع وضعیت جنین در هفته هشتم بارداری را در اختیار شما قرار داده ایم. سایت پزشکا پاسخگو سوالات شما می باشد.
وضعیت جنین در هفته هشتم بارداری
در هفته هشتم بارداری اندازه جنین بین 11 تا 14 میلی متر می باشد. در این زمان جنین به سرعت در حال رشد است طوری که روزانه یک میلی متر به اندازه آن اضافه میشود. در واقع جنین در هفته هشتم به اندازه یک لوبیا می باشد. در این هفته دست و پای جنین به خوبی مشخص است و انگشتان که با یک لایه نازک به هم متصل هستند قابل مشاهده هستند. برای اطلاع دقیق از رشد جنین می توانید با مراجعه به بهترین دکتر زنان آزمایش غربالگری اول را انجام دهید.
اگرچه در هفته هشتم حرکات جنین را احساس نمی کنید ولی جنین با حرکات ریز خود روند تکاملی را سپری می کند. بانوان باردار از هفته شانزدهم تا هفته 22 بارداری حرکات جنین را احساس نمی کنند زیرا اکنون اندازه دست و پا و همچنین جثه بسیار کوچک است. سیستم تنفسی جنین در حال ایجاد شدن می باشد به صورتی که در هفته هشتم مجاری تنفسی در ریه به آرامی پدیدار می شود. در هفته هشتم بارداری به دلیل رشد سریع نوزاد برآورد دقیق وزن سخت تر می باشد. جهش رشد می تواند در پاها، بازوها، پشت و دیگر قسمت های بدن جنین رخ دهد.
نوزاد شما در هفته هشتم بارداری بینی، پلک و لب واضحی دارد. جنین در هفته هشتم از حالت خزنده مانند در آمده و شبیه نوزاد به نظر می رسد. شاید جنین دارای دست و پای مشخصی نباشد ولی انگشتان دست و پای او شروع به تکامل کرده و اندام دم مانند انتهایی تقریباً از بین رفته است.
علائم هفته هشتم بارداری
رشد سینه ها: در هفته هشتم بارداری سطح هورمون ها افزایش می یابد و سینه ها برای آماده شدن برای تهیه شیر رشد می کنند. اگر اولین بارداری شما باشد این مورد بسیار مشهود است. دیگر تغییراتی که درباره سینه ممکن است مشاهده کنید شامل رگ های قابل مشاهده روی سینه ها و تیره تر شدن رنگ نوک سینه می باشد.
ترشحات شیری رنگ: در اوایل بارداری به دلیل سطح بالای هورمون استروژن ممکن است متوجه افزایش ترشحات شیری رنگ شوید. در صورت مشاهده ترشحات سفید یا شیری رنگ واژن نگران نشوید این ترشحات طبیعی می باشند و می تواند شفاف تا سفید، شیری، رقیق و تا حدودی غلیظ و دارای بوی ملایمی باشد ولی اگر این ترشحات دارای رنگ سبز و بوی نامطبوع و درد یا خارش باشد و غیر عادی به نظر برسد میتواند نشانه عفونت و یا مشکل دیگری باشد. در این مواقع باید هرچه سریع تر به بهترین دکتر زنان در تهران مراجعه نمایید.
افزایش حساسیت بویایی: افزایش حس بویایی بیش تر با بیزاری از غذا همراه می باشد. بیزاری از غذا و افزایش حس بویایی با افزایش سطح هورمون های بارداری مرتبط می باشند و هر دو بیش تر در سه ماهه دوم بارداری محو خواهند شد.
سر درد: به دلایلی مانند افزایش جریان خون و خستگی ممکن است سر درد در دوران بارداری رخ دهد. کاهش شکاف های دوران بارداری برای رشد جنین مهم است ولی میتواند به سر درد شدیدی منجر شود. قبل از مصرف داروی مسکن حتماً با پزشک خود در این باره مشورت نمایید.
تهوع شدید صبحگاهی: بیش تر بانوان در دوران بارداری مخصوصا در اوایل بارداری احساس تهوع دارند و حدود نیمی از آن ها دچار استفراغ می شوند. تقریباً 3 درصد از مادران باردار دچار حالت تهوع شدید صبحگاهی میشوند که این امر منجر به کاهش وزن، کم آبی بدن و عوارض دیگری می شود. این تحول تا پایان سه ماهه اول ممکن است ادامه داشته باشد و بعد از آن از بین خواهد رفت. تهوع شدید را با کمک تکنیک هایی مانند رایحه درمانی تا حد بسیاری میتوانید کاهش دهید.
نفخ شکم: تغییرات هورمونی که در اوایل بارداری رخ می دهند می توانند سبب ایجاد نفخ در افراد شوند. این حالت مانند احساسی است که برخی از بانوان قبل از پریودی دارند به همین دلیل است که لباس های شما حتی در اوایل زمانی که اندازه رحم هنوز نسبتاً کوچک است بیش تر از حد معمول کشیده می شود.
اسهال: احتمال بروز اسهال در هفته هشتم به دلیل حساس شدن دستگاه گوارش وجود دارد. برای کاهش این مشکل سعی کنید از مواد غذایی مناسبی مصرف کنید و بدن خود را هیدراته نگه دارید. اگر بیش از 24 ساعت این مشکل را داشتید و یا با علائم دیگری همراه بود حتماً هر چه سریع تر به پزشک مراجعه نمایید. از داروهای برطرف کننده اسهال بدون مشورت از پزشک استفاده نکنید.
اختلالات خواب: تغییرات هورمونی و تکرر ادرار می تواند خواب افراد را دچار اختلال کند. در این مواقع با نوشیدن یک لیوان شیر، خوابیدن به پهلوی چپ، مطالعه و گوش دادن به موزیک آرام به خود آرامش دهید.
خستگی: افزایش سطح پروژسترون خون در هفته هشتم بارداری سبب بروز خستگی در مادر باردار می شود سعی کنید در صورت داشتن خستگی کمی استراحت کنید.
درد پشت: در فرایند آماده شدن بدن برای بارداری تغییراتی در عضلات پشت به وجود می آیند. هورمون های بارداری تغییرات بافتی را ایجاد می کنند که این تغییرات سبب بروز درد می شود.
تغذیه مناسب در هفته هشتم بارداری
تغذیه مناسب در بارداری دارای اهمیت بسیاری می باشد. حداقل 5 وعده در روز باید تغذیه مناسب داشته باشید. سعی کنید از خوردن گوشت، ماهی و مرغ خام یا نیمه پخته خودداری کنید. سعی کنید از تخم مرغ خام و یا غذاهایی که حاوی تخم مرغ خام هستند استفاده نکنید. از جوانه های خام مانند جوانه یونجه مصرف نکنید. همچنین از مصرف پنیر های روستایی و غذاهای لبنی غیر پاستوریزه خودداری کنید. در هفته هشتم بارداری سعی کنید یک برنامه غذایی سالم داشته باشید. در برنامه غذایی غذاهای مقوی و همچنین کم حجم قرار دهید و تعداد وعده ها را به 5 یا 6 وعده در روز افزایش دهید. سعی کنید از گروه های غذایی زیر در رژیم غذایی خود استفاده کنید.
کربوهیدرات های سالم: مواد غذایی مانند غلات کامل، برنج، سیب زمینی، نان سبوس دار، برنج و ماکارونی حاوی کربوهیدرات بسیاری می باشند. سعی کنید در مصرف این مواد غذایی تعادل را برقرار کنید. مصرف بسیار این مواد میتواند سبب بالا رفتن قند خون شود.
میوه و سبزیجات: سعی کنید در طول روز 5 وعده از میوه و سبزیجات استفاده کنید. از میوههای تازه، میوه های خشک شده، سبزیجات و آب میوه تازه استفاده کنید. میوه ها و سبزیجات برای سلامت دستگاه گوارش و جلوگیری از عوارضی مانند یبوست مفید می باشند زیرا دارای فیبر فراوانی هستند.
مصرف اسید فولیک: جنین در طول بارداری به اسید فولیک بسیاری نیاز دارد. اسید فولیک برای ایجاد شبکه عصبی ضروری است. سعی کنید از مواد غذایی غنی از اسید فولیک مانند کلم بروکلی، لوبیا چیتی، نعنای خشک و آب پرتقال در رژیم غذایی خود استفاده کنید. سعی کنید تحت نظر پزشک روزانه یک قرص اسید فولیک مصرف کنید.
مصرف کلسیم: شیر، ماست و پنیر غنی از کلسیم می باشند و نیاز بدن را تامین می کنند. در هفته هشتم استخوان سازی و ایجاد اسکلت جنین در حال پیشرفت است و به همین دلیل افراد باید از کلسیم بسیاری در برنامه غذایی خود استفاده کنند.
بایدها و نبایدهای هفته هشتم بارداری
استفاده از کرم ضد آفتاب: به دلیل ترشح هورمون های بارداری ممکن است روی پوست صورت افراد لکه های تیره ای ایجاد شود. با تابش نور خورشید این لکه ها بیش تر می شوند با استفاده از کرم های ضد آفتاب با spf 30 یا بالاتر سعی کنید از تیره تر شدن لکه ها جلوگیری کنید.
کنترل سر درد: بروز سر درد به دلیل تغییرات هورمونی و افزایش حجم خون در بدن رخ می دهد. بهتر است برای کنترل سر درد با پزشک مشورت کنید و داروی مناسبی با تایید پزشک مصرف کنید. خودسرانه از داروهای مسکن مانند ایبوپروفن استفاده نکنید. این داروها می تواند بر سلامت جنین شما اثرات منفی بگذارد.
خودداری از فعالیت های ورزشی فشرده: اگر از ورزش دور بوده اید یا اهل ورزش نبودهاید سعی کنید یک باره و فشرده تمرینات ورزشی انجام ندهید. انجام تمرینات سنگین بدون آمادگی قبلی سبب جراحت مفصلی، تهوع و خستگی مفرط و پرخوری می شود. روزانه در ابتدا 10 دقیقه به نرمش و گرم کردن بدن و در ادامه 5 دقیقه ورزش متوسط و پنج دقیقه انتهایی به ورزش های مخصوص سرد کردن بدن اختصاص دهید.
ارزیابی و کنترل وزن: در سه ماهه اول وزن نباید بیش از 1 تا 2 کیلوگرم اضافه شود. در خانم هایی که حالت تهوع صبحگاهی دارند این مقدار وزن هم اضافه نمی شود. در طی سه ماهه دوم و سوم به ازای هر هفته بارداری نیم کیلو به وزن اضافه می شود ولی سه ماهه اول این گونه نیست.
زمان مراجعه به پزشک
درد سینه و حالت تهوع همواره ثابت و دائمی نمی باشد گاهی ظاهر می شوند و گاهی ناپدید می شوند ولی اگر علائمی بروز کرده که سبب نگرانی شما شده باید هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه نمایید. علائم سقط جنین شامل خونریزی، درد های غیر منتظره شکمی، لکه بینی زیاد واژنی و مشاهده لخته های خونی بزرگ می باشد. در صورت مشاهده چنین علائمی باید هر چه سریع تر به پزشک خود مراجعه نمایید. تحقیقات نشان میدهند که 15 درصد از بارداری ها در سه ماهه اول با سقط جنین منتهی میشود.
بیش تر موارد سقط جنین به دلیل نقص های کروموزومی در سه ماهه اول رخ می دهد و این مشکل چیزی نیست که والدین بتوانند از آن پیشگیری کنند. با رسیدن جنین به هفته هشتم خطر سقط جنین به کم تر از یک درصد کاهش می یابد. در هفته هشتم اندازه جنین حدود دو و نیم سانتی متر می باشد و رشد نسبتاً سریعی دارد و سیستم تنفسی جنین در حال گسترش است و در بررسی های سونوگرافی حرکاتش قابل مشاهده است. سه ماهه اول بارداری مهم ترین دوره رشدی جنین محسوب می شود و لازم است به طور دقیق و مرتب مادر و جنین چکاپ شوند. آزمایشات دوران بارداری شامل آزمایش خون و سونوگرافی می باشد. برای انجام این آزمایشات به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید.
جمع بندی
در هفته هشتم بارداری اندازه جنین بین 11 تا 14 میلی متر می باشد. در این زمان جنین با سرعت بسیاری رشد می کند طوری که روزانه یک میلی متر اندازه آن اضافه می شود. هفته هشتم بارداری دارای علائمی می باشد که از علائم آن می توان به افزایش حساسیت بویایی، سر درد، ترشحات شیری رنگ، رشد سینه ها، تهوع شدید صبحگاهی، نفخ شکم و … اشاره کرد. تغذیه در دوران بارداری دارای اهمیت بسیاری است سعی کنید تغذیه مناسبی داشته باشید.
از اینکه تا پایان این مقاله از سایت پزشکا با ما همراه بودید سپاس گزاریم و امیدواریم این مطالب برای شما سودمند واقع شود. در صورت هرگونه سوال یا پیشنهاد از طریق دیدگاه ها با ما در ارتباط باشید.
بروز ناگهانی برخی علائم همیشه به این معنی نیست که در بارداری شما مشکلی وجود دارد. در حقیقت سینه درد و حالت تهوع می تواند پیش بیاید و رفع شود ولی بهتر است که اگر احساس متفاوتی داشته یا دلیل دیگری برای نگرانی دارید، با پزشک خود تماس بگیرید.
اندازه و شکل جنین در هفته هشتم حاملگی مشابه لوبیا است. حتی در سونوگرافی اولیه هم نوزاد به شکل لوبیا دیده میشود. جنین در هفته هشتم حاملگی بهسرعت در حال رشد و تکامل است. هر هفته جنین تقریبا دوبرابر میشود.
تغییرات هورمونی در بارداری باعث افزایش گردش خون در بدن میشوند. با افزایش گردش خون، کلیهها باید بیشتر فعالیت کنند. در نتیجه تولید ادرار بیشتر میشود. از طرفی با افزایش حجم رحم و رشد جنین فشار به مثانه افزایش پیدا میکند و نیاز به ادرار کردن بیشتر و شخص دچار تکرر ادرار میشود.