عمومی

آویشن و خواص حیرت انگیز آن【سال1403】❤️

امروزه بسیاری از مردم به دنبال گیاهان طبیعی هستند تا مشکلات خود را به صورت سنتی حل کنند یکی از این گیاهان که بسیار خواص هم دارد آویشن است . آویشن گیاهی است که که اغلب به صورت خشک و به عنوان چاشنی در غذا ها استفاده می کنند . در این مقاله شما را با آویشن و خواص آن آشنا می کنیم پس تا آخر این مطلب با ما همراه باشید .

آویشن چیست ؟

آویشن یا آرزبه سرده ای از تیره نعنیان است . اویشن حدود 350 گونه دارد که در ایران 14 گونه گیاه معطر و چند ساله دارد . این سرده به مرزنگوش بسیار نزدیک است و در مناطق کوهستانی می‌ روید به زبان ترکی آذربایجانی کهلیک اوتی (Kəklikotu) می‌ گویند . و می توان آن را به عنوان دمنوش هم استفاده کرد ، جوشانده آن با نبات ایسسی گودوخ نیز می‌ گویند . این گیاه ، بومی مناطق مدیترانه‌ ای و بخش‌ های خاصی از آفریقا بوده و مصرف آن به دوران امپراطوری رم بر می‌ گردد .

آویشن چیست ؟

 

تاریخچه آویشن

قرن‌ ها پیش مصریان هوشمندانه از آویشن برای مومیایی کردن استفاده می‌ کردند . آویشن به دلیل داشتن تیمول زیاد ، باکتری‌ ها و قارچ‌ ها را از بین می‌ برد و ماده‌ ای فوق‌ العاده برای مومیایی کردن است .

در دوران باستان ، آویشن نماد شجاعت ، مردانگی و قدرت بود . سربازان رومی به نشانه ‌ی احترام شاخه‌ ای از برگ‌ های آویشن را مبادله می‌ کردند . یونانی‌ ها و رومی‌ ها دسته‌ی اویشن را به منظور پاک‌ سازی خانه‌ ها و معابد خود می‌ سوزاندند .آنها همچنین برای مصرف دارویی ، آویشن را در آب حمام خود استفاده می‌ کردند .

در قرون وسطی در اروپا ، برگ‌ های آویشن را زیر بالش می‌ گذاشتند تا خواب آرامی داشته باشند . در آن دوران هم‌چنین اویشن را در تابوت‌ ها نیز قرار می‌ دادند ، چون مردم اعتقاد داشتند باعث می‌ شود فرد متوفی با دلگرمی قدم به زندگی بعدی خود بگذارد .

خواص باورنکردنی آویشن

آویشن نفخ شکن ، موجب حرارت بدن و هضم غذا می باشد . جوشانده این گیاه برای درمان اسهال و پیچش روده بسیار اثر گذار است .
از آنجایی که اویشن گیاهی ضد عفونی کننده است محلول شستشوی دهان که دارای اویشن باشد در درمان عفونت لثه عالیست .
آویشن در درمان سرفه و گلودرد بسیار توصیه شده است و برای معالجه بیماری مجاری تنفس فوقانی از قبیل برونشیت و آسم تاثیرات مفیدی دارد به طوریکه در طب سنتی از این گیاه به عنوان ضد اسپاسم ، رفع تنگی نفس و سرفه و سوع هاضمه ودرمان سیاه سرفه ، برونشیت ، عفونت ریه ، سرماخوردگی، آنفلوآنزا و برای درمان نفخ و گرفتگی های عضلانی استفاده می شود .
دم کرده اویشن برای درمان عفونت گوش میانی ، نفخ و تهوع استفاده می کنند ، حمام اویشن در طب سنتی به عنوان درمانی التیام بخش به افرادی که دچار گرفتگی و دردهای عضلانی و مفصلی به خصوص روماتیسم هستند توصیه شده است . به دلیل وجود تیمول و کارواکرول در اویشن این گیاه حاوی اثرات ضدقارچی و ضدباکتریایی قوی است.

خواص آویشن برای پوست

  • درمان آکنه : آویشن دارای خواص ضد باکتری فوق العاده ای است و برای مبارزه با باکتری های که باعث آکنه در پوست می شود مفید است . اویشن اغلب به عنوان یک ماده در کرم های آکنه و شستشوی صورت استفاده می شوند .
  •  حفظ سلامت پوست از خواص آویشن: آویشن با از بین بردن باکتری های که باعث ایجاد مشکلات پوستی مختلف می شوند ، در حفظ سلامت پوست کمک می کنند .روغن آویشن را میتوان با آب رقیق کرد و به عنوان یک تونر پوستی استفاده کرد .این یک تونر پوستی ملایم است و می توان برای انواع پوست ها استفاده کرد .

خواص آویشن برای پوست

خواص آویشن برای مو

سالهای مدیدی است که اویشن به خاطر مزایایش برای مو شناخته شده است . روغن اسانس آویشن باعث رشد مو می شود و با مشکلات مختلف مو مبارزه میکند .

  • تحریک رشد مو با آویشن : مواد مغذی موجود در آویشن به فولیکول های مو برای رشد کمک می کند .گردش خون کف سر را افزایش می دهد . مخلوط روغن زیتون و روغن آویشن را به پوست سر بمالید که باعث رشد مو و سالم تر شدن براقی موها می شود .
  • درمان ریزش مو با آویشن : استفاده از روغن اویشن به تنهایی یا با سایر مواد دیگر می تواند موهای شما را ضخیم و درخشان کند و از ریزش آن نیز جلوگیری کند .
  •   درمان شوره سر با آویشن : با توجه به خواص ضد باکتریایی ، می تواند پوست سر را تمیز کند و در درمان شوره سر موثر می باشد . این گیاه اغلب به عنوان یک عنصر در شامپو یا نرم کننده ها مورد استفاده قرار می گیرد . لازم به ذکر است که 2 گونه اصلی اویشن قرمز و سفید وجود دارد . استفاده بیش از حد از نوع قرمز آن باعث تحریک پوست سر می شود . پس توصیه می شود که از نوع سفید آن استفاده کنید .

خواص آویشن برای مو

  خاصیت آنتی اکسیدانی آویشن

آویشن دارای خاصیت آنتی اکسیدانی بسیار قوی بوده و برای سلامت کلی بدن بسیار مفید است . آنتی اکسیدان‌ های فنولی موجود در اویشن همچون لوتئین ، زیگزانتین و تیمونین باعث خنثی سازی و حذف رادیکال‌ های آزاد در بدن می‌ شود .

رادیکال‌ های آزاد از محصولات جانبی خطرناک حاصل از متابولیسم سلولی است که می‌ تواند آسیب عمده‌ ای به سلول‌ های سالم بدن برساند . این آنتی اکسیدان‌ ها همچنین می تواند از استرس اکسیداتیو در تمامی اندام‌ های بدن جلوگیری کند .

    تاثیر آویشن در سلامت قلب

ترکیب غنی از آنتی اکسیدان‌ ها ، مواد معدنی و ویتامین ها در اویشن دارای تاثیرات کوچک بی شماری بر روی سلامت قلب هستند اما پتاسیم و منگنز موجود در آن بسیار مهم است . پتاسیم یک گشادکننده عروق است . این ماده با شل کردن عروق خون و کاهش فشار خون می‌ تواند فشار موجود بر روی سیستم قلبی عروقی را کاهش دهد . جلوگیری از تصلب شرایین و اجتناب از سکته مغزی ، حملات قلبی و بیماری عروق کرونر قلب ، می‌ تواند عمر فرد را افزایش دهد .

 رفع مشکلات تنفسی با مصرف آویشن

یکی از کاربردهای معروف و شناخته شده‌ی آویشن در پزشکی ، برای سلامت و بهبود مشکلات تنفسی است . اگر شما از برونشیت ، آسم ، احتقان بینی ، سرماخوردگی ، آنفلونزا ، سینوس مسدود و یا آلرژی فصلی رنج می‌ برید ، می‌توانید از آویشن استفاده کنید . آویشن خاصیت ضدالتهابی دارد و می‌ تواند خلط را از بین ببرد . همین امر موجب می‌شود تنفس راحت‌ تر شود . دم کردن برگ‌ های اویشن بهترین و قدرتمندترین روش برای بهبود دستگاه تنفسی است .

 رفع مشکلات تنفسی با مصرف آویشن

    تاثیر آویشن بر استرس

B۶ یکی از ویتامین‌هایی است که در آویشن یافت می‌ شود . ویتامین B۶ تاثیر بسیار خوبی بر روی انتقال دهنده‌ های عصبی در مغز دارد و بنابراین می‌ تواند استرس را تا حد زیادی کاهش دهد . مصرف منظم اویشن در رژیم غذایی می‌ تواند حال شما را خوب کند و افکار استرس زا را از ذهن دور نماید .

 خواص آویشن برای سیستم ایمنی بدن

سطوح بالای ویتامین C موجود در آویشن می‌ تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند . ویتامین C تولید گلبول‌ های سفید را تحریک سازد . گلبول‌ های سفید اولین خط دفاعی در بدن هستند . ویتامین C نیز نقش مهمی در تولید کلاژن بازی می‌ کند . کلاژن برای تولید وترمیم سلول‌ ها ، ماهیچه‌ ها ، بافت ها و رگ‌های خونی ضروری است .

فواید آویشن برای تقویت بینایی

غلظت کاروتنوئید و ویتامین A موجود در اویشن یک عامل آنتی اکسیدانی موثر برای سلامت چشم است . کاروتنوئید می‌ تواند رادیکال‌ های آزاد در سیستم چشم را خنثی سازد و گسترش دژنراسیون ماکولا و آب مروارید را کند نماید .

خواص دیگر آویشن

کاربردهای آرایشی آویشن

شاداب کننده : 3 قاشق مرباخوری گل و برگ آویشن کوهی خشک را همراه با نیم لیتر آب درون قابلمه ای کوچک به مدت 10 دقیقه بجوشانید . سپس آب آن را صاف کرده و داخل تشت بزرگی که محتوی کمی آب ولرم است بریزید و پوست صورت را داخل تشت چندین مرتبه فرو برده و شستشو دهید .

ضد جوش : 2 قاشق مرباخوری اویشن تازه خرد شده را با 3 قاشق مرباخوری ماست مخلوط کرده و خوب هم بزنید سپس 1.5 ساعت بگذارید بماند بعد آن را روی پوست بمالید و خوب ماساژ دهید .

چگونگی استفاده از گیاه آویشن

این گیاه در تمامی طول سال ، هم به‌ صورت تازه و هم خشک‌ شده به‌ آسانی در دسترس است . اویشن تازه عطر دلپذیرتری دارد اما دسترسی به آن نسبت به اویشن خشک‌ شده کمی دشوارتر است . اگر اویشن تازه تهیه کردید ، می‌ توانید آن را یک تا دو هفته در یخچال نگهدارید . آویشن خشک باید در جای خنک و تاریک نگهداری شود و در حالت مطلوب ، تا ۶ ماه ماندگاری دارد .

در بسیاری از دستور غذاها ، نوع خشک‌ شده‌ی این گیاه را می‌ توان جایگزین نوع تازه‌ی آن کرد . یک قاشق چای‌ خوری از برگ خشک‌ شده‌ی اویشن معادل یک قاشق غذا خوری اویشن تازه‌ی خردشده است .

این گیاه را می‌ توان به روش‌ های مختلف مصرف کرد . رایج‌ ترین آن ، استفاده از آن به عنوان سبزی تازه یا خشک‌ شده در غذاهای مختلف است . برای مقاصد دارویی ، می‌ توانید اویشن را به شکل چای ، شربت ، مکمل یا عصاره‌ی روغنی استفاده کنید . زمانی که آویشن را به آشپزخانه‌ی خود بیاورید و در زندگی روزانه از آن استفاده کنید ، چه به صورت تازه و چه به شکل خشک‌ شده ، این گیاه سالم و خوشمزه‌ را می‌ توانید به خوراکی‌ هایی مثل مرغ ، ماهی ، گوشت قرمز ، سبزیجات (به خصوص لوبیا، بادمجان، هویج و کدوسبز) ، پنیر (به خصوص پنیر بز) ، پاستا ، انواع سوپ‌ ها ، سس‌ ها ، دسرها و ترشیجات اضافه کنید . گزینه‌ های پیش روی شما واقعا بی‌ پایان است . اگر طعم اویشن را دوست داشته باشید ، می‌ توانید آن را به هر غذایی که دوست دارید اضافه کنید .

استفاده آویشن در غذا

اگر می‌ خواهید آویشن را در غذاهای خانگی خود استفاده کنید ، ما به شما دستور‌العمل‌هایی پیشنهاد می‌ کنیم تا بتوانید با استفاده از آن‌ ها ، غذاهایی با بو و طعم خوش اویشن را برای اولین بار تجربه کنید . برای ماهی از اویشن تازه ولی برای مرغ از آویشن خشک‌ شده استفاده کنید . یا می‌ توانید در انواع سوپ‌ ها (هر کدام که باب میل‌تان بود) از مقدار کمی اویشن استفاده کنید .

در چه غذاهایی می‌توان آویشن استفاده کرد

نکاتی که هنگام استفاده از آویشن باید رعایت کنیم !

مصرف آویشن به مقدار معمول در غذا مشکلی به وجود نمی‌ آورد . اگر آویشن برای مصارف دارویی به مقدار بسیار زیاد مصرف شود ، در کوتاه‌ مدت مسئله‌ای پیش نمی‌ آید ولی ممکن است در بلند مدت باعث ایجاد مشکلات گوارشی شود . زنان باردار و شیرده نباید برای مصارف دارویی ، بیش از حد از اویشن استفاده کنند . اگر به انواع گیاهان خانواده‌ی نعناع حساسیت دارید ، احتمال دارد به اویشن هم حساسیت داشته باشید .

زنانی که به هورمون‌ها حساس هستند ، مثل کسانی که مبتلا به سرطان سینه ، سرطان تخمدان ، سرطان رحم ، فیبروئیدهای رحمی یا اندومتریوز هستند ، اویشن ممکن است در بدن‌ شان مانند استروژن عمل کند . اگر چنین شرایطی دارید ، به‌هیچ‌ وجه از آویشن استفاده نکنید .

اگر از آویشن به مقدار زیاد استفاده کنید ، ممکن است روند لخته‌ شدن خون‌تان را (که برای بندآوردن خون‌ریزی ضروری است) کُند کند . پس اگر هرگونه اختلالات انعقادی دارید ، یا در حال حاضر از رقیق‌کننده‌ های خون استفاده می‌ کنید ، نباید زیاد اویشن بخورید . به همین دلیل نیز نباید ۲ هفته قبل از عمل جراحی از اویشن استفاده کرد .

مضرات و عوارض آویشن که بهتر است بدانیم

در بعضی منابع اشاره شده است که مصرف زیاد آویشن یا عصاره آن در دوران بارداری می تواند احتمال سقط جنین را افزایش دهد . بنابراین توصیه شده است که خانمهای حامله بهتر است از مصرف این گیاه خودداری کنند .

مطالعات نشان می دهد که آویشن می تواند روند انعقاد خون را با تاخیر مواجه کند . بنابراین کسانی که قرار است تحت عمل جراحی قرار بگیرند ، از دو هفته قبل از عمل جراحی ، نباید اویشن استفاده کنند .

مضرات و عوارض آویشن

برای افرادی که دارای معده حساس هستند ، مصرف زیاد آن می تواند موجب ناراحتی های دستگاه گوارش شود ، اما به طور کلی اویشن به عنوان ماده آلرژیک شناخته نمی شود و می تواند به طور منظم در رژیم غذایی استفاده شود .

کلام آخر

خوب است این را بدانیم که اویشن نیز مانند سایر گیاهان دارویی دیگر از دیدگاه طب سنتی ایران به عنوان دارو شناخته می شود و فاقد اثرات غذایی در بدن است . یعنی مصرف زیاد و مداوم آن دارای اثرات مضر در بدن می باشد و باید با مشورت پزشک متخصص طب سنتی استفاده شود. در ضمن مصرف آویشن در بارداری خطرناک است و افراد با مزاج گرم هم نباید از آن زیاد استفاده نمایند.

از این که ما را تا آخر این مطلب همراهی کردید از شما سپاس گزاریم همچنین اگر تجربه ای در این زمینه دارید ممنون می شویم که با ما در میان بگذارید .

4.7/5 - (4 امتیاز)
سلام من مونا اشتری هستم و 4 ساله کار محتوا نویسی و سئو انجام میدم. علاقه زیادی به تولید محتوای تو حوزه های سلامت و پزشکی دارم. امیدوارم با ارائه اطلاعات مفید و ارزشمند بتونم تو زمینه های سلامتی پزشکی و زیبایی کمکتون کنم.
دکمه بازگشت به بالا