مراقبت های هفته به هفته دوران بارداری【سال1403】❤️
برای داشتن یک بارداری کم خطر افراد باید هشت مراقبت را انجام دهند. در تمامی مراقبت های بارداری یک شرح حال از وضعیت فعلی شما گرفته می شود. معاینات لازم و آزمایش های مخصوص هر هفته بارداری انجام می شود. آموزش های لازم برای مراقبت های بارداری به افراد داده می شود. دارو یا ویتامین مورد نیاز شما تجویز میشود. ما در این مقاله مراقبت های هفته به هفته دوران بارداری را در اختیار شما عزیزان قرار داده ایم، پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
مراقبت های دوران بارداری هفته به هفته
مراقبت اول (هفته 6 تا 10 بارداری)
مصاحبه و تشکیل یا بررسی پرونده: مشخصات وضعیت بارداری فعلی، تعیین سن بارداری، مصرف مکمل ها و گروه های غذایی، سابقه بارداری و زایمان قبلی، بیماری و ناهنجاری، همسر آزاری، اختلالات روانی و ژنتیکی، رفتار های پر خطر، مصرف سیگار و الکل، اعتیاد، شکایت های شایع و علائم خطر، انجام سونوگرافی در صورت نیاز.
معاینه بالینی: اندازه گیری قد و وزن، علائم حیاتی، حال عمومی، معاینه فیزیکی، معاینه واژن و لگن، دهان و دندان.
انجام آزمایش ها یا بررسی های تکمیلی: پیشنهاد برای غربالگری تریزومی
آموزش و مشاوره: بهداشت جنسی، بهداشت دهان و دندان، تغذیه در بارداری، بهداشت فردی و روان، عدم مصرف سر خود داروها، مواد مخدر، مکمل های دارویی، داروی مخدر، سیگار و دخانیات، الکل، شکایت های شایع، مشاوره و توصیه برای غربالگری، بیماری های کروموزومی، معرفی کلاس های آمادگی برای زایمان.
مکمل دارویی: مکمل دارویی اسید فولیک از ابتدای بارداری تا پایان بارداری روزانه به میزان 400 میلی گرم و در بارداری های با سابقه ناهنجاری عصبی به میزان 4 میلی گرم.
مراقبت دوم (هفته 16 تا 20)
مصاحبه و تشکیل و بررسی پرونده: بررسی پرونده و آشنایی با وضعیت مادر، تعیین سن بارداری، علائم خطر، مصرف مکمل ها و گروه های غذایی، حرکت جنین، اختلالات روانی تروما، همسر آزاری.
معاینه بالینی: اندازه گیری وزن و ترسیم منحنی، وزن گیری، ارتفاع رحم، حال عمومی، معاینه چشم، علائم حیاتی، معاینه دهان و دندان، صدای قلب جنین.
انجام آزمایش ها جهت بررسی های تکمیلی: سونوگرافی در هفته شانزدهم تا هجدهم بارداری، پیشنهاد برای آزمایش quadruple در هفته های پانزدهم تا بیستم، بارداری برای تشخیص سندروم داون و نقص لوله عصبی.
آموزش و مشاوره: تغذیه در بارداری، بهداشت فردی دهان و دندان، علائم خطر، مکمل های دارویی، شیردهی، عدم مصرف مواد مخدر، سیگار و دخانیات و الکل، توصیه به شرکت در کلاس آمادگی زایمان، تاریخ مراجعه بعدی.
مکمل دارویی: شروع هفته شانزدهم بارداری قرص آهن و مولتی ویتامین روزانه یک قرص تا پایان بارداری.
مراقبت سوم هفته (۲۶ تا ۳۰)
مصاحبه و تشکیل و بررسی پرونده: بررسی پرونده و آشنایی با وضعیت مادر، شکایت های شایع، علائم خطر، تعیین سن بارداری، اختلالات روانی، همسر آزاری، حرکت جنین، تروما، مصرف مکمل ها و گروه های غذایی.
معاینه بالینی: بررسی از نظر ادم، شنیدن صدای قلب جنین و لمس حرکت جنین، اندازه گیری وزن، علائم حیاتی، ارتفاع رحم، معاینه دهان و دندان، حال عمومی.
آزمایش ها یا بررسیهای تکمیلی: cbc و نوبت دوم کومبس غیر مستقیم در مادر RH منفی با همسر RH مثبت.
آموزش و مشاوره: شکایت های شایع، تغذیه، علائم خطر، مکمل های دارویی، بهداشت فردی، دهان و دندان، توصیه به شرکت در کلاس آمادگی زایمان، شیردهی، عدم مصرف خودسرانه دارو و مواد مخدر، تاریخ مراجعه بعدی سیگار و دخانیات الکل.
مکمل دارویی: از شروع هفته شانزدهم بارداری آهن و مولتی ویتامین روزانه یک قرص تا پایان بارداری و ادامه اسید فولیک.
ایمن سازی: یک بار تزریق آمپول روگام در صورت نیاز، از هفته بیست و هشتم تا سی و چهارم بارداری توأم و واکسن آنفولانزا در صورت نیاز.
مراقبت چهارم و پنجم (هفته 31 تا 34) و (هفته 33 تا 35)
مصاحبه و تشکیل یا بررسی پرونده: بررسی پرونده و آشنایی با وضعیت مادر، شکایت های شایع، تعیین سن بارداری، علائم خطر، توجه به تاریخ تقریبی زایمان، اختلالات روانی، مصرف مکمل ها و گروه های غذایی، همسر آزاری، تروما، حرکت جنین، علائم PTL و PIH.
معاینه بالینی: بررسی از نظر ادم، شنیدن صدای قلب جنین و لمس حرکت جنین، اندازه گیری وزن، ترسیم منحنی وزن گیری، رشد جنین، علائم حیاتی، ارتفاع رحم، معاینه شکم، حال عمومی.
آزمایش های بررسی های تکمیلی: سونوگرافی در هفته های 31 تا 34 بارداری.
آموزش و مشاوره: علائم خطر بهداشت فردی، دهان و دندان، شکایت های شایع، اشتغال و فعالیت، تغذیه، فواید زایمان طبیعی و بیمه آمادگی و محل مناسب زایمان، توصیه به شرکت در کلاس آمادگی برای زایمان، تاریخ مراجعه بعدی، شیردهی، علائم خطر نوزاد، عدم مصرف مواد مخدر، سیگار الکل.
مکمل دارویی: از شروع هفته 16 بارداری آهن و مولتی ویتامین روزانه یک قرص تا پایان بارداری و ادامه اسید فولیک.
ایمن سازی: توأم و واکسن آنفولانزا در صورت نیاز یک بار، تزریق آمپول رگام در صورت نیاز از هفته 28 تا 34.
مراقبت ششم تا هشتم (هفته 38 تا 41) هر هفته یک مراقبت
مصاحبه و تشکیل یا بررسی پرونده: بررسی پرونده و آشنایی با وضعیت مادر، شکایت های شایع، تعیین سن بارداری، علائم خطر، اختلالات روانی، توجه به تاریخ تقریبی زایمان، همسر آزاری، حرکت جنین، تروما، مصرف مکمل ها و گروه های غذایی.
معاینه بالینی: شنیدن صدای قلب جنین و لمس حرکت جنین، بررسی از نظر ادم آنمی، اندازه گیری وزن، ترسیم منحنی وزن گیری، ارتفاع رحم، حال عمومی، علائم حیاتی، معاینه شکم.
آموزش و مشاوره: شکایت های شایع، علائم خطر، تغذیه در بارداری، بهداشت فردی، دهان و دندان، مسافرت، فعالیت جنسی، علائم زایمان، فواید زایمان ایمن، آمادگی برای زایمان و تعیین محل آن، شیردهی، مراقبت از نوزاد و علائم خطر نوزادی، تاریخ مراجعه بعدی.
مکمل دارویی: از شروع هفته 16 بارداری آهن و مولتی ویتامین روزانه یک قرص تا پایان بارداری و ادامه اسید فولیک.
مراجعه به متخصص زنان قبل از بارداری
- 4 ماه قبل از بارداری سعی کنید به پزشک خود مراجعه نمایید. در این مراجعه پزشک از شما شرح حالی می گیرد. در صورت نیاز تست پاپ اسمیر گرفته می شود و آزمایشات لازم درخواست می شود.
- وضعیت واکسیناسیون ارزیابی می شود و در صورت نیاز توصیه به تزریق واکسن انجام می شود. در صورت شک به بیماری های خاص در صورت نیاز به پزشک متخصص ارجاع می شوید.
- قبل از بارداری ویزیت دندانپزشکی و اصلاح عیوب دندانی ضروری می باشد. توصیه های لازم درباره رژیم غذایی، مصرف داروها و مکمل ها، فعالیت و وزن زمانبندی نزدیکی به شما داده می شود.
- در صورتی که به بیماری های خاصی مانند فشار خون، بیماری های قلبی عروقی، بیماری های کلیوی، بیماری های خونی و عفونی مبتلا هستید باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
- اگر خود یا همسرتان از داروی خاصی استفاده می کنید باید پزشک خود را در جریان بگذارید.
- قبل از اقدام به بارداری به برخی از نکات باید توجه بسیاری داشته باشید. آمادگی روانی برای ورود به مرحله جدیدی از زندگی لازمه تصمیم به بارداری می باشد. در این رابطه با همسرتان باید دارای تفاهم کامل باشید.
- رژیم غذایی متعادل داشته باشید و وزن خود را در شرایط مطلوب نگه دارید.
- اگر شما یا همسرتان از دخانیات استفاده می کنید آن را قطع کنید.
- در صورت تاخیر پریود آزمایش بارداری از طریق خون و یا ادرار می تواند بارداری شما را تایید کند. در اولین ویزیت بارداری پزشک شما سن بارداری را تعیین می کند و توصیه های لازم را انجام می دهد.
مراقبت های بسیار مهم دوران بارداری
- در اوایل بارداری تا هفته بیست و هشتم هر چهار هفته یک بار باید به پزشک مراجعه نمایید.
- غربالگری و سونوگرافی هفته یازدهم و سیزدهم انجام میشود و سونوگرافی غربالگری دوم بعد از 18 هفته انجام می شود.
- از هفته 28 تا 36 مراجعه هر دو هفته خواهد بود و بعد از آن مراجعات هفتگی می شود. در اواخر بارداری نیز پزشک با انجام معاینات و سونوگرافی توانایی شما را در انجام زایمان طبیعی بررسی می کند.
- 70 درصد زنان باردار دچار کمردرد می شوند. این کمر درد در افرادی که دارای وزن بسیاری هستند و کسانی که دارای سابقه کمر درد می باشند بیش تر دیده می شود. با توصیه های ساده پزشک و یا ورزش های مناسب ممکن است این کمر درد رفع شود.
- با رعایت توصیه های پزشک می توانید تهوع و استفراغ بارداری که ممکن است تا هفته 16 و 17 بارداری ادامه داشته باشد با دارو کنترل کنید.
تغذیه مناسب برای دوران بارداری
با مراجعه به بهترین دکتر زنان می توانید تغذیه مناسب دوران بارداری را از پزشک خود بپرسید. بهترین برنامه غذایی برای تغذیه خانم های باردار برنامه ای است که تمام مواد غذایی را به میزان لازم دارد. برخی از این غذا ها عبارتند از:
گوشت، ماهی و تخم مرغ: افراد باید سعی کنند گوشت، ماهی و تخم مرغ را به خوبی بپزند. در صورتی که این مواد غذایی کامل پخته نشوند سلامت فرد را تهدید می کنند. ماهی هایی که دارای مقدار بسیاری جیوه هستند مانند شاه ماهی، کوسه و تاج ماهی و اره ماهی مصرف نکنید. بیش از دو عدد در هفته از ماهی استفاده نکنید.
لبنیات: برای تامین کلسیم مورد نیاز بدن خود و جنین باید حداقل 4 واحد لبنیات در روز استفاده کنید. افراد باید توجه داشته باشند که از لبنیات پاستوریزه استفاده کنند. لبنیات محلی که پاستوریزه نشده اند ممکن است دارای باکتری هایی باشند که این باکتری ها سبب ایجاد عفونت می شوند.
میوه و سبزیجات: میوه ها و سبزیجات دارای فواید بسیاری برای بدن هستند. انواع میوه ها و سبزیجات را قبل از خوردن باید به طور کامل بشویید و تخته های که برای برش استفاده می کنید باید همیشه تمیز باشند. روزانه 3 تا 5 واحد باید از میوه استفاده کنید.
کافئین: از مصرف بسیار کافئین خودداری کنید. بیش از دو فنجان قهوه یا سایر موادی که دارای کافئین هستند برای بدن فرد و همچنین جنین دارای ضرر بسیاری است.
جایگزین شکر: به جای شکر از شیرین کننده های مصنوعی مانند اسپارتایم و ساکرالوز به میزان متعادل می توانید استفاده کنید.
ویتامین: در دوران بارداری با کمک از بهترین دکتر زنان در تهران می توانید برخی از ویتامین ها را مصرف کنید. زنان باردار باید اسید فولیک را به صورت روزانه مصرف کنند زیرا مصرف اسید فولیک سبب جلوگیری از مشکلات مغز و نخاع می شود.
دارو: تمامی داروها و حتی داروهای تجویزی باید تحت نظر پزشک مصرف شوند. مصرف برخی از داروها می تواند منجر به نقص جنین شود.
دخانیات و الکل: در دوران بارداری از مصرف دخانیات و الکل بپرهیزید مصرف این مواد میتوانند سبب بیش فعالی در جنین شوند.
کلام آخر
برای داشتن بارداری کم خطر افراد باید مراقبت هایی را انجام دهند. مراقبت هایی در دوران بارداری وجود دارد که با مراجعه به پزشک می توانید تمامی این مراقبت های دوران بارداری را بدانید و آن ها را رعایت کنید. قبل از بارداری سعی کنید به متخصص زنان مراجعه نمایید. در اوایل بارداری سعی کنید هر چهار هفته یک بار به پزشک مراجعه کنید. تغذیه مناسب در دوران بارداری دارای اهمیت بسیاری می باشد.
بسیار سپاس گزاریم که ما را تا پایان این مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی داشته شما را با مراقبت های هفته به هفته دوران بارداری آشنا کند. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شده باشند. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد می توانید به سایت مراجعه کنید و نظرات خود را با ما در میان بگذارید.
نوع، محیط، مدت و شرایط کار در این دوران برای افراد مختلف متفاوت است. درصورتی که در شغل خود با موادی مانند سرب، جیوه، مس و تشعشعات سروکار دارید و یا فعالیت فیزیکی زیاد و سنگین دارید؛ برای جنین ضرر دارد. کارهای پشت میزی مشکلی ندارند.
یکی از احتیاط های بارداری که توصیه می شود، ورزش منظم و سبک است. البته به شرطی که مشکل خاصی نداشته باشید. حداقل سی دقیقه در روز ورزش کنید تا سبک زندگی سالم در دوران بارداری را تجربه کنید. همچنین ورزش بارداری می تواند به سهولت زایمان و کمتر شدن درد آن کمک کند.
حاملگی روی قلب و سیستم گردش خون فشار وارد میکند. در این دوران، حجم خون 30 تا 50 درصد افزایش مییابد تا جنین در حال رشد تغذیه شود، قلب در هر دقیقه خون بیشتری پمپاژ میکند و ضربان قلب بالا میرود.