عمومی

با خواص سیر برای سلامتی آشنا شوید!【سال1403】❤️

ما در این مقاله قصد داریم شما را با خواص سیر آشنا کنیم. سیر دارای طبع گرم و خشک است. خوردن سیر به‌ صورت ناشتا خواص فراوانی برای پوست، مو و لاغری دارد. البته به‌ طور عمده سیر فواید زیادی برای سلامتی بدن دارد. اغلب افراد از خاصیت‌های مصرف سیر آگاهی دارند و البته باید اشاره‌ کنیم که برای بهره‌گیری بهتر از فواید سیر، آن را ناشتا مصرف کنید. با ما همراه باشید تا بیشتر با سیر و خواص آن آشنا شوید.

سیر چیست؟

سیر گیاهی است با بو و مزه‌ای شدید که از خویشاوندان نزدیک پیاز و بومی آسیای مرکزی است. از آن برای مزه‌ دار کردن غذا و نیز در درمان‌های سنتی استفاده می‌شود. بشر حدود ۳۰۰۰ سال پیش به خواص درمانی این گیاه جادویی پی برد. لوئی پاستور، دانشمندی که روش پاستو ریزه‌ کردن را ابداع کرد. در سال ۱۸۵۸ از خواص ضد باکتریایی این گیاه به بهترین نحو استفاده کرد. مصرف یک حبه از آن در هر روز سلامت کلی شما را بهبود می بخشد و مصرف ۲ تا ۳ حبه از آن می‌تواند جلوی ابتلا به سرماخوردگی را بگیرد. جراحان در جنگ جهانی اول از عصاره‌ی سیر استفاده می‌کردند تا زخم‌های آن ها دچار عفونت نشوند.

اجزای گیاه سیر

تمام قسمت های سیر بخصوص پیاز آن ارزش درمانی دارند و اصولا ” همین پیاز به تنهایی کافی است. باید حتی المقدور سیر را از جایی تهیه کرد که آلودگی شیمیایی نداشته باشد به زبان ساده تر یعنی در کشت و پرورش آن نه کود شیمیایی مصرف شده باشد و نه مواد سمی. حتی‌المقدور از بسته بندی های مدرن باید دوری کرد. در بسته بندی ها معمولا مواد شیمیایی بکار می برند تا فرآورده های غذایی فاسد نشوند و ضرر این روش بیشتر از نفع آن است.

سیر چیست؟

خواص سیر برای سلامتی

در ادامه به معرفی خواص سیر برای سلامتی اشاره خواهیم کرد:

درمان سرماخوردگی

خوردن سیر خام به درمان سرفه و سرماخوردگی کمک می‌کند. اگر در همان ابتدای سرماخوردگی حداقل دو حبه سیر له‌ شده بخورید، شدت سرما خوردگی بسیار کاهش پیدا می‌کند.

کاهش فشار خون

سیر ماده‌ای طبیعی برای پایین‌ آوردن فشار خون است. وقتی رگ‌ها تحت تاثیر فشار خون بالا قرار می‌گیرند، آلیسین موجود در سیر رگ‌ها را شل می‌کند. همچنین جلوی ترومبوزیس [لخته‌شدن خون در رگ] را می‌گیرد، چون جلوی تجمع بیش‌ ازاندازه‌ پلاکت‌ها را می‌گیرد.

کاهش سطح کلسترول خون 

سیر خام که سرشار از ترکیبات آلیسین است، جلوی اکسید شدن کلسترول‌های LDL (کلسترول بد) را می‌گیرد. همه‌ی کسانی که کلسترول خون‌شان بالا است باید این گیاه را به رژیم روزانه‌شان اضافه کنند.

افزایش سلامت قلب

اگر به‌ طور مرتب سیر بخورید می‌توانید جلوی ترومبوامبولیسم [لخته‌شدن خون در رگ‌ها] را بگیرید. ترکیبات سیر لخته‌های خون را کاهش می‌دهند و جریان خون را تقویت می‌کنند. سیر محافظ قلب است و نمی‌گذارد دچار بیماری‌های مثل تصلب شریان، چربی خون، لخته‌شدن خون، فشار خون و دیگر امراض بشوید.

جلوگیری از آلزایمر و کم خونی

ویژگی‌های آنتی‌ اکسیدانی و ضدالتهابی سیر خام جلوی بیماری‌ های از بین‌ برنده‌ی نورون‌ها را می‌گیرد. از جمله‌ی این بیماری‌ها می‌توان به زوال عقل و آلزایمر اشاره کرد. اگر از بستگان شما دچار به بیماری آلزایمر است باید علاوه بر مصرف سیر به بهترین دکتر در زمینه آلزایمر مراجعه کند.

جلوگیری از مسمومیت

مصرف مقدار زیاد سیر باعث می‌شود اگر کسی در معرض فلزات سنگین قرار گرفت، اندام‌هایش دچار آسیب شدید نشوند. ترکیبات سولفور در این گیاه سطح سرب را در خون به‌ شدت کاهش می‌دهد. علاوه بر این، سیر نشانه‌های مسمومیت از جمله سردرد و فشار خون را هم از بین می‌برد. سولفور موجود در سیر به جذب بهتر آهن و روی در خون نیز کمک می‌کند.

هضم آسان

اگر سیر خام را به رژیم غذایی روزانه‌تان اضافه کنید، می‌توانید با مشکلات گوارشی خداحافظی کنید. سیر به عملکرد روده‌ها کمک می‌کند و باعث هضم راحت‌ تر غذاها می‌شود. حتی التهاب یا سوزش سر معده را نیز می‌توان با این گیاه درمان کرد.

تنظیم کننده قند خون

خوردن سیر خام به‌ شدت سطح قند خون را کاهش می‌دهد. بنابراین، می‌توان گفت که سیر عطیه‌ای الهی به کسانی است که دچار دیابت هستند یا احتمال دیابتی‌ شدن‌ شان بالا است.

تقویت سیستم ایمنی بدن

سیر حاوی فیتونوترینت (مواد مغذی گیاهی) است که فشارهای اکسیدکننده را کاهش می‌دهند و جلوی آسیب‌ دیدن دی‌ان‌ای را می‌گیرند. در نتیجه، سیستم ایمنی تقویت می‌شود. به‌ علاوه، سیر خستگی را رفع و انرژی و طول عمر را افزایش می‌دهد.

مراقبت از چشم

سیر سرشار از مواد مغذی است، از جمله سلنیم، کوئرستین، و ویتامین سی. همه‌ی این عناصر می‌توانند عفونت و التهاب چشم را درمان کنند.

درمان گوش درد

سیر را خیلی‌ها برای درمان گوش‌درد و عفونت‌های گوش مصرف می‌کنند، چراکه این گیاه دارای خواص ضد ویروسی، ضد قارچی و آنتی‌ بیوتیکی است.

افزایش سلامت سیستم گوارش

سیر می‌تواند بسیاری از مشکلات روده را حل کند، ازجمله اسهال، اسهال خونی و ورم روده. در از بین‌ بردن کرم‌ها به‌ شدت موثر است. کاری به باکتری‌ های خوب در روده ندارد، اما باکتری‌های مضر را نابود می‌کند. نه‌تنها به هضم کمک می‌کند، بلکه شما را از شر گاز معده هم راحت می‌کند.

درمان زخم ها

سیر درمان گیاهی موثری برای زخم‌های عفونی است. دو حبه سیر را روی قسمت آلوده بگذارید تا فوراً از دست آن زخم راحت شوید.

جلوگیری از آکنه

سیر را اگر همراه با مواد دیگری مثل عسل، خامه، و زردچوبه استفاده کنید، می‌توانید با آن زخم‌ های آکنه‌ای را درمان کنید و جلوی پیدایش آکنه را بگیرید. سیر برای پوست صورت تمیز کننده‌ای قوی و ماده‌ای آنتی‌ بیوتیک است که جلوی بسیاری از مشکلات پوستی را می‌گیرد. از جمله می‌تواند جوش‌های پوستی، صدفک (پسوریازیس) و تاول‌های تبخالی را از بین می برد. علاوه بر این، در ساخت سلول‌های پوستی، حفاظت از پوست در مقابل اشعه‌ی ماورا بنفش و به‌ تاخیر انداختن پیری پوست کمک می‌کند.

کنترل آسم

حبه‌های آب‌ پز سیر در درمان آسم بسیار موثرند. هر شب قبل از خواب، یک لیوان شیر همراه با سه حبه سیر آب‌ پز بخورید تا نشانه‌ های آسم در شما کاهش پیدا کند. حمله‌ی آسمی را می‌شود با ترکیب سیر خردشده و سرکه‌ی مالت نیز کنترل کرد. همچنین، از سیر می‌توان برای درمان عفونت‌های ریه، مثلاً سفتی مخاط (فیبروز سیستیک)، نیز کمک گرفت.

تقویت میل جنسی

سیر خواص مقوی باء نیز دارد و بازگشت دوباره‌ جوانی از خواص آن است. هم مردان و هم زنان از منافع این گیاه می‌توانند بهره‌مند شوند و با خوردن آن میل‌شان افزایش می‌یابد. افرادی که بیش از اندازه تلمذ جنسی می‌کنند باید سیر مصرف کنند تا به خستگی عصبی دچار نشوند.

جلوگیری از بروز سرطان 

مصرف مرتب سیر احتمال ابتلا به سرطان‌های روده، مثانه، ریه، پروستات، شکم، مغز، مری و کبد را کاهش می‌دهد. سیر باعث کاهش تولید ترکیبات سرطان‌ زا در بدن می‌شود و همچنین احتمال ایجاد تومورهای مرتبط با سرطان سینه را نیز کم می‌کند.

جلوگیری از بروز زخم های گوارشی

ترکیبات آنتی‌ باکتریال موجود در سیر می‌تواند انگل‌های شکمی را که باعث ایجاد زخم‌های گوارشی می‌شوند از بین ببرد.

سلامت استخوان‌

گیاهانی مثل سیر و پیاز سطح استروژن را در زنان یائسه تحت تاثیر قرار می‌دهند و احتمال ابتلا به آرتروز را کاهش می‌دهند. سیر همچنین سلامت کلی استخوان‌ها را افزایش می‌دهد و احتمال ابتلا به پوکی استخوان را به کمترین حد ممکن می‌رساند.

کاهش وزن

سیر به کاهش وزن و چاقی کمک می‌کند. سیر جلوی اثرگذاری ژن‌ های مرتبط با تولید سلول‌های چربی را می‌گیرد. در مقابل به سوزاندن چربی‌ها و کاهش سطح کلسترول‌های بد کمک می‌کند.

جلوگیری از آسیب های کبد

سیر سرشار از اس-الیلمرکاپتوسیستین (SAMC) و آنتی‌ اکسیدان‌ هایی است که جلوی چرب‌ شدن کبد را می‌گیرند. این ترکیبات احتمال ابتلا به آسیب‌های کبدی را کاهش می دهد.

درمان عفونت های کلیوی

سیر جلوی رشد سودوموناس آئروژینوزا را، که نوعی باکتری بیماری‌زا و مسئول عفونت‌های مجاری ادراری و کلیه است، می‌گیرد. علاوه بر این، از سیر تازه برای جلوگیری از رشد عفونت‌های قارچی آلت تناسلی نیز استفاده می‌شود.

جلوگیری از ریزش مو

سیر جلوی ریزش مو را می‌گیرد و رشد موها را هم بیشتر می‌کند. استفاده‌ی منظم از ژل سیر یا روغن نارگیل و عصاره‌ی سیر می‌تواند طاسی را درمان کند.

خواص ضدانگلی و آنتی‌ باکتریایی

عصاره‌ی سیر می‌تواند عفونت‌های هلیکوباکتر پیلوری، گزش کنه، خارش جاک و سندروم پای ورزشکار را درمان کند. همچنین کرم‌های نواری و کرم‌های حلقه‌ای را نیز نابود می کند.

بریدگی

به‌ صورت سنتی، از سیر برای درمان بریدگی‌هایی که به‌شدت آزارنده شده‌اند استفاده می‌شود. یک تکه از سیر را روی جای زخم بگذارید و ببندید و بعد مشاهده می کنید که زخم و درد هر دو ناپدید شده‌ است.

خواص سیر برای سلامتی

مضرات مصرف بیش از حد سیر

سیر دارای طبع گرم و خشک است. خوردن سیر به‌ صورت ناشتا خواص فراوانی برای پوست، مو و لاغری دارد. البته به‌ طور عمده سیر فواید زیادی برای سلامتی بدن دارد. زیاده روی در مصرف سیر باعث سرگیجه، کاهش فشار خون، آلرژی (حساسیت) و در موارد نادر منجر به خونریزی می شود. ‏ظاهرا سیر تاثیری بر متابولیسم داروها ندارد، اما بیمارانی که از داروهای ضد انعقاد خون مثل آسپرین استفاده می کنند، باید در مصرف سیر احتیاط کنند، زیرا سیر مانع از انعقاد خون می شود. ‏از این رو افرادی که جراحی می کنند، باید 7 تا 10 روز پیش از جراحی از خوردن سیر خودداری کنند، زیرا زمان خونریزی را ‏طولانی تر می کند.

‏زنان باردار یا شیرده بهتر است از‎ ‎سیر استفاده نکنند. مصرف سیر در بارداری زمانی که در مقادیر درست مصرف شود، عموما بی خطر می باشد. سیر زمانی که زیاد مصرف شود در دوران بارداری پر خطر  خواهد شد. مادران شیرده در خوردن سیر نباید زیاده روی کنند زیرا سبب تغییر مزه شیر آنها شده و ممکن است نوزاد از خوردن شیر صرف نظر کند.

زمانی که سیر بر روی پوست استفاده می گردد، عموما می تواند خطرناک باشد. سیر می تواند باعث آسیب دیدن پوست به شکل سوختگی شود. سیر می تواند باعث بوی بد دهان، احساس سوزش در دهان و یا معده، سوزش معده، باد شکم، تهوع و استفراغ، بوی بد بدن و اسهال شود. این عوارض جانبی عموما در مصرف سیر خام بیشتر می باشد. همچنین سیر می تواند خطر خونریزی را نیز افزایش دهد. آسم و سایر واکنش های آلرژیکی نیز در افرادی که سیر مصرف می کنند، ممکن می باشد.

مضرات مصرف بیش از حد سیر

چگونه سیر را مصرف کنیم؟

سیر را می‌توان هم به‌ صورت خام و هم به‌ صورت پخته مصرف کرد. سیر را می‌توان خرد کرد، لایه‌لایه برید، کوبید و یا عصاره‌اش را گرفت. وقتی سیر را می‌برید آنزیم‌های آلینیانیس آن فعال می‌شود. این آنزیم برای سلامتی بسیار مفید است. سیر را می‌توان به سالاد و، سوپ و آبگوشت اضافه کرد و در کنار سبزی و ماهی و گوشت مصرف کرد. سیر را در ساخت خمیردندان و دهان‌ شویه‌ ها نیز به کار برد، چون جلوی سوراخ‌ شدن دندان و باکتری‌های دهان را می‌گیرد.

چگونه بوی بد سیر را بگیریم؟

یک قاعده عمومی جهت حفظ سلامت این است که هر هفته لااقل یک دانه سیر خورده شود. نباید فراموش کرد که سیر را بصورت پخته در داخل غذاها باید مصرف کرد، زیرا در این روش سیر مطبوع ذائقه است. تنها عیب خوردن سیر بوی نامطبوع آن است. این بوی نامطبوع به وسیله ریه ها جدا شده و در بازدم انسان ظاهر می شود و طبیعتا ” در زندگی اجتماعی تاثیر نامطبوعی دارد. اما بوی سیر را چند طریق می توان مستتر کرد به عنوان مثال: با چند قطره اسانس سنبل خائی، با جویدن كزبره خضرا يا جعفری، خوردن تدریجی یک سیب رنده کرده و چند قاشق عسل، جویدن چند دانه قهوه بعد از غذا و سرانجام و موثرتر از همه، جویدن یک قاشق دانه رازیانه که بوی سیر را ضعیف تر و یا آن را به کلی از بین برد.

یک عدد پیاز سیر را در یک لیتر آب یا به طور ساده در آبگوشت بریزید. مصرف سه فنجان در روز از این جوشانده یا آبگوشت که دارای خواص سیر است ناراحتی های ناشی از فشار زیاد خون را از بین می برد. علاوه بر آن با مصرف آن سیستم گردش خون تقویت شده و آثار نقرس و آرتریت از بین می رود و یک عامل ضد عفونی کننده شش ها و روده ها، بدن وارد می شود.

آب سیر ضد عفونی کننده است. جهت تهیه آن سیر را کوبیده، آب آن را از صافی عبور دهید، ده جز آب مقطر و یک جزء الكل ۹۰ درجه بان اضافه کرده و جهت ضد عفونی کردن استعمال کنید.

چگونه سیر را مصرف کنیم؟

عدم تاثیر مصرف سیر در درمان برخی از بیماری ها

برخلاف برخی از باورها سیر در بعضی از بیماری ها هیچ تاثیری ندارد و همان طور که گفته شد مصرف سیر ضررهایی نیز دارد. مصرف سیر برای برخی از بیماری ها هیچگونه تاثیری در پی نخواهد داشت مانند: سرطان سینه؛ سرطان ریه و عوارض پوستی. این دسته از بیماری ها به شرح ذیل می باشد:

بیماری هیلوباکتر

در نتایج آزمایشگاهی مصرف سیر موجب کاهش این باکتری شده، در صورتی که در عمل چنین چیزی مشاهده نمی شود.

دیابت

طبق گفته پزشکان، مصرف سی هیچ تاثیری روی کاهش و درمان قند خون ندارد.

کلسترول خون

تحقیقات زیادی در رابطه با تاثیر سیر بر چربی خون انجام شده است و لازم به ذکر است که نتایج در این باره مختلف است.

سیر سیاه چیست؟

سیر سیاه یکی از انواع سیر معمولی است که طی فرایندی شکل متفاوتی نسبت به سیر معمولی به خود گرفته است. سیر سیاه خاصیت های فراوانی دارد از جمله: محافظت از قلب و مغز، دفاع از سیستم ایمنی بدن و همچنین تاثیر زیادی در لاغری و رفع مشکلات معده دارد. لازم به ذکر است اگر می خواهید از سیر سیاه مصرف کنید، حتما باید کاربرد و مضرات آن را بدانید.

به گزارش متخصصان تغذیه، سیر سیاه یک ماده بسیار مفیدی است که خاصیت درمانی دارد و اولین بار در کشورهای ژاپن، کره جنوبی و شرق آسیا برای درمان برخی از بیماری ها از سیر سیاه استفاده کردند. به زبان ساده تر سیر سیاه همان سیر سفید است که تخمیر شده است. به دلیل این که سیر طعم بسیار خوبی دارد، طرفداران زیادی در سر تا سر جهان پیدا کرده و بسیاری از مردم جهان از آن استقبال می کنند.

  • خواص سیر سیاه

سیر سیاه خواص درمانی دارد. این دسته از سیرها برای لاغری بسیار موثر هستند و همچنین چربی های رسوب کرده در رگ ها و عروق بدن را از بین می برند و در نتیجه خطر سکته قلبی به شدت کاهش پیدا می کند. لازم به ذکر است که این دسته از سیرها برای افراد دیابتی بسیار موثر است و خاصیت ضد سرطانی نیز دارد. اگر قصد دارید، چربی های مضر خون شما کاهش پیدا کند، به شما توصیه می کنیم از سیر سیاه استفاده کنید. سیر سیاه از ابتلا به کبد چرب پیشگیری می کند و ضد آلرژی نیز می باشند.

آنتی اکسیدان

سیر سیاه به دلیل فرایندی که طی می کند نسبت به سیر سفید آنتی اکسیدان بیش تری دارد و همچنین تاثیرات محافظتی بیشتری نیز دارد.

محافظت از مغز 

سیر سیاه به دلیل ترکیباتی که دارد، منجر به تقویت حافظه انسان می شود و همچنین از بروز بیماری های مغزی، مانند: آلزایمر پیشگیری می کند.

محافظت از کبد 

مصرف سیر سیاه می تواند اثرات الکل و مواد شیمیایی بر روی کبد را از بین ببرد و منجر به کاهش و نابودی حرارت و چربی کبد شود. لازم به ذکر است با مصرف سیر سیاه می توانید از چرب شدن کبد خود جلوگیری کنید.

جلوگیری از مشکلات معده 

برای این که از خواص سیر برای رفع مشکلات معده خود بهره ببرید به شما توصیه می کنیم؛ هنگام صبح که ناشتا هستید، سیر را رنده کنید یا در آب حل کنید و ترکیب به دست آمده را میل کنید.

سیستم گوارش

 سیر سیاه تاثیر زیادی بر عملکرد بهتر سیستم گوارش دارد. این دسته از سیرها با باکتری های موجود در گوارش مبارزه می کنند و از سرطان و یبوست پیشگیری می کنند.

  • تفاوت سیر سیاه و سری معمولی 

برخی از افراد در هضم سیر سفید مشکل دارند، در صورتی که برای هضم سیر سیاه این مشکل وجود ندارد به دلیل این که سیر سیاه طی فرایندی تخمیر و نرم شده است. سیر سیاه به دلیل رطوبت کمتر نسبت به سیر سفید، دارای اسیدهای آمینه است و طعم متفاوت و خاصی را به خود گرفته است. طعم و مزه سیر سیاه نسبت به سیر معمولی کمی تلخ است.

  • طرز مصرف سیر سیاه

جهت استفاده از تمام فواید سیر سیاه می توانید در طول روز یک حبه سیر مصرف کنید. باید توجه داشته باشید که به مدت یک ماه روزانه یک حبه سیر مصرف کنید تا تاثیر فوق‌العاده این ماده را بینید. اگر به طعم سیر علاقه ای ندارید، می توانید در پخت غذا از آن بهره بگیرید.

سیر سیاه چیست؟

تفاوت سیر و موسیر

موسیر و سیر دو گیاه متفاوت هستند اما می توان گفت که خواص یکسانی دارند. این خوراکی حدود 40 گونه مختلف دارد و طعم آن ها مشابه سیر بوده اما تلخی کمتری نسبت به سیر دارد. این خوراکی نیز مانند: سیر و پیاز خواص آنتی اکسیدانی دارد و همچنین از ویژگی های دیگر این دو ماده غذایی می توان به رقیق تر کردن خون و خاصیت آنتی باکتریالی آن ها اشاره کرد اما مواد معدنی و ویتامین های موجود در آن ها باهم متفاوت اند و از ویژگی های بارز موسیر این است که دهان پس از مصرف آن بویی نمی دهد به دلیل وجود گوگرد در ترکیبات سیر و این خوراکی هر دو خاصیت ضد سرطانی دارند. برای اطلاعات بیش تر درباره موسیر می توانید به مقاله مهم ترین خواص موسیر برای سلامت مراجعه نمایید.

کلام آخر

سیر حاوی مواد معدنی مورد نیاز بدن است، از جمله فسفر، پتاسیم، منیزیم، زینک، کلسیم و آهن. همچنین مقادیر ناچیزی از ید، سولفور، و کلر. سیر سرشار از ویتامین‌های مثل: اسیدفولیک، تیامین، نیاسین، ویتامین سی، آ، کا و بی۶ است. از نظر ترکیبات آلی، سیر یکی از محدود منابع آلیسین، آلیساتین۱ و آلیساتین ۲ است. این گیاه کالری، چربی اشباع و سدیم بسیار پایینی دارد.

از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا پایان مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی بر این داشته تا شما را با خواص سیر آشنا کند. امیدواریم مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد، می توانید از طریق سایت با ما درمیان بگذارید.

اعضای تیم تحریریه "پزشکا" متشکل از افرادی است که در حوزه پزشکی و سلامت، سابقه و اطلاعات کافی دارند. تمامی مطالب ما در وبسایت پزشکا همراه با تایید پزشکان و متخصصان حاذق در زمینه بهداشت و سلامت برای انتقال دانش و تجربه به شما، منتشر می‌شود.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا