مهم ترین خواص موسیر برای سلامت【سال1403】❤️
ما در این مقاله قصد داریم شما را با خواص موسیر آشنا کنیم. موسیر گیاهی است که مشابه سیر بوده و ریشه آن فقط یک پیاز درشت است. برگ هایش باریک و دراز و گل هایش مایل به قرمز اند. پیاز این گیاه خوراکی است. همچنین در ترشی ها و غذاها بکار می رود و بویش از سیر کمتر است. ایتالیایی ها با استفاده از این خوراکی، غذاهای گوناگونی می پزند و پیازچه آن را نیز در روغن زیتون کنسرو می کنند. موسیر جزو خانواده سیر و پیاز است با این تفاوت که فاقد بوی سولفوریک اسید و بخارات آزاردهنده است. برگ های آن دراز و میان تهی بوده و گل هایش به رنگ سرخ یا بنفش است. در ادامه با خواص موسیر بیشتر آشنا خواهید شد پس تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
تفاوت موسیر و سیر در چیست؟
موسیر و سیر دو گیاه متفاوت هستند اما می توان گفت که خواص یکسانی دارند. این خوراکی حدود 40 گونه مختلف دارد و طعم آن ها مشابه سیر بوده اما تلخی کمتری نسبت به سیر دارد. این خوراکی نیز مانند: سیر و پیاز خواص آنتی اکسیدانی دارد و همچنین از ویژگی های دیگر این دو ماده غذایی می توان به رقیق تر کردن خون و خاصیت آنتی باکتریالی آن ها اشاره کرد اما مواد معدنی و ویتامین های موجود در آن ها باهم متفاوت اند و از ویژگی های بارز موسیر این است که دهان پس از مصرف آن بویی نمی دهد به دلیل وجود گوگرد در ترکیبات سیر و این خوراکی هر دو خاصیت ضد سرطانی دارند.
ارزش غذایی موسیر
ارزش غذایی موجود در نصف فنجان موسیر:
- کالری: 56
- فیبر: 5 گرم
- کربوهیدرات: 12 گرم
- قند: 6 گرم
- چربی: 0
خواص مصرف موسیر در رژیم غذایی
در ادامه به توضیح خواص مصرف موسیر در رژیم غذایی می پردازیم:
خواص موسیر برای پوست و مو
مقادیر بالای گوگرد موجود در موسیر باعث شفافیت و جوان سازی پوست صورت می شود. مقداری از این خوراکی خشک شده را در آب بخوابانید تا عصاره آن خارج شود و هر روز صبح صورت خود را با آن آب بشویید.
درمان نیش حشرات
موسیر و گلبرگ های موسیر برای درمان نیش حشرات بسیار کاربردی هستند. گلبرگ های موسیر و یا خود موسیر را برش بزنید و بر روی محل نیش زده شده بگذارید.
درمان ریزش مو
گوگرد وجود در موسیر موجب تقویت فولیکول های مو شده و به تقویت ریشه های مو کمک می کند. مقداری موسیر خشک شده را در آب بخوابانید تا عصاره آن خارج شود. این آب را به موهای خود بمالید و بگذارید 15 دقیقه بماند و سپس با آب گرم و شامپویی ملایم موهایتان را بشویید. درمان قطعی ریزش مو با استفاده از موسیر امکان پذیر است.
درمان شوره سر
این خوراکی برای درمان شوره سر نیز مفید می باشد. یک لیموی ترش تازه را آب بگیرید و آن را همراه با آب موسیر و عسل ترکیب کنید. ترکیب را روی موهایتان گذاشته و بعد از گذشت 30 دقیقه آن را با آب گرم و شامپویی ملایم بشویید.
کبد
خواص موسیر برای سلامتی بسیار زیاد است. از آن جایی که موسیر دارای مقادیر بالایی از ترکیبات گوگردی است، جریان خون را بهبود می بخشد و نقش مهمی در سم زدایی و پاکسازی بدن و به خصوص کبد دارد. استفاده از ترکیب های موسیر و سیر راهکار هایی شگفت انگیز برای درمان کبد چرب است.
سرطان
ترکیبات گوگردی و اتیل استات موجود در این خوراکی باعث کاهش رشد سلول های سرطانی و تومور می شود. موسیر برای پیشگیری از انواع سرطان های سینه، معده و کولون مفید می باشد.
کلسترول و فشار خون
ترکیبات فلاونوئیدی موجود در این خوراکی برای کاهش چربی و کلسترول خون بسیار کمک کننده می باشد. آلیسین و کورستین از آنتی اکسیدان های موجود در موسیر هستند که موجب کاهش فشار خون می شوند. همچنین این خوراکی دارای مقادیر زیادی پتاسیم است که آن نیز برای کاهش فشار خون بالا بسیار ضروری است.
دیابت و قند خون
مطالعات نشان می دهد که این خوراکی نیز مانند: سیر و پیاز دارای خواص ضد دیابت می باشد. موسیر از آن جایی که باعث تولید انسولین در بدن می شود به این ترتیب باعث کاهش قند خون در افراد دیابتی نیز می شود. مقادیر بالای فیبر موجود در موسیر برای تنظیم قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مفید می باشد.
معده و دستگاه گوارشی
موسیر باعث تحریک آنزیم های گوارشی شده و برای درمان زخم معده و سلامت دستگاه گوارش مفید واقع می شود. مقادیر بالای فیبر موجود در این خوراکی نیز باعث بهبود حرکات روده شده و برای درمان یبوست بسیار مفید است.
سرما خوردگی و آلرژی
از آن جایی که این خوراکی دارای گوگرد است، دارای خواص ضد باکتریایی بوده و می توان از آن به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی برای درمان سرماخوردگی، آنفلونزا، تب و برونشیت استفاده کرد. گل موسیر دارای خواص ضد التهابی و ضد آلرژی می باشد و به عنوان یک آنتی هیستامین طبیعی برای درمان حساسیت از آن استفاده می شود.
لاغری و کاهش وزن
مصرف این خوراکی باعث کاهش ذخایر چربی در بدن می شود و به این ترتیب لاغری و کاهش وزن را به دنبال دارد.
نوزادان و کودکان
این خوراکی سرشار از ویتامین های C و A و همچنین فسفر و منیزیم است و برای سلامت استخوان، بهبود رشد نوزادان و کودکان مفید می باشد.
جنین و زنان باردار
موسیر دارای ویتامین ها و مواد معدنی ضروری برای رشد طبیعی جنین و سلامت زنان باردار می باشد. مقادیر بالای فولات موجود در این خوراکی برای زنان باردار و جلوگیری از نقایص سیستم عصبی جنین بسیار مفید است.
خواص موسیر در طب سنتی
در طب سنتی استفاده از موسیر برای افراد مبتلا به دیابت، مفید است. رفع تنگی نفس، رفع فراموشی، قاعده آور، پایین آورنده فشارخون، ادرارآور، ترمیم کننده زخمها، تسکین دهنده التهاب کبد، رفع سیاتیک، تنظیم فشار خون، رفع نقرس از خواص این خوراکی است. همچنین افراد سرد مزاج برای تقویت قوای جنسی خود می توانند از این خوراکی استفاده کنند. تاثیر مثبت موسیر را بر دستگاه اعصاب کاهش سردردهای میگرنی نمیتوان نادیده گرفت. این خوراکی نقش قابل توجهی در کاهش چربی خون و جلو گیری از تصلب شرایین دارد.
موسیر سرشار از ویتامین هایی مانند A و C بوده و همچنین غنی از فسفر و منیزیم است. همین ترکیبات باعث شده تا این خوراکی یک ماده دوست دار استخوان باشد. برای داشتن استخوانهای محکم و سالم حتماً از محصولات لبنی که سرشار از کلسیم هستند، استفاده کنید و در کنار آن موسیر را به عنوان یار کمکی به کار بگیرید، در این صورت خدمت زیادی به اسکلتتان کردهاید.
این خوراکی حاوی ویتامین B6 است. به این ترتیب که هر 100 گرم از این خوراکی بیش از 10 درصد نیاز روزانهی ما به این ویتامین را تامین میکند. همچنین باید بدانید این ویتامین برای سیستم عصبی لازم و ضروری است به همین علت از بروز مشکلات عضلانی جلوگیری کرده و باعث سلامت پوست نیز می شود. علاوه بر این موسیر حاوی ویتامین B9 یا همان اسیدفولیک نیز میباشد که ضد استرس است. این ویتامین برای ساختن گلبول های قرمز لازم است. ترکیب این ویتامین با ویتامین B6 برای پیشگیری از خطرناک ترین بیماری های قلبی بسیار مفید است.
خواص دارویی موسیر
- تنظیم فشار خون
- پیشگیری از تصلب شرایین
- کمک به کاهش چربی های خون
- تاثیرات مثبت بر روی دستگاه اعصاب، کاهش چشم گیر سر درد های میگرنی، کمک به بهبود کارکرد سیستم قلبی عروقی
- التیام و ترمیم زخم، تسکین دهنده التهاب و تبخال و کبد
- افزایش دفع ادرار
- می توان برای ضد عفونی کردن آب از موسیر استفاده کرد.
- این خوراکی برای کم کردن قند خون در افراد دیابتی مورد استفاده قرار می گیرد و هم چنین از خواص گندزدایی آن برای دفع انگل ها همراه غذا از آن استفاده می شود.
عوارض استفاده بیش از حد موسیر
زیاده روی در مصرف این خوراکی ممکن است موجب ریفلاکس معده و سوزش سر دل شود. همچنین این خوراکی ممکن است، موجب تشدید علائم روده شود. برخی افراد ممکن است به این خوراکی واکنش های آلرژیک نشان دهند و حساسیت در این افراد به صورت آسم، بثورات پوستی و قرمزی و خارش چشم ها بروز کند.
طبع موسیر چیست؟
طبع موسیر گرم و خشک است. این خوراکی حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان، فلاونوئید هایی مانند: کورستین، ویتامین A، ویتامین C و مواد معدنی مهم از جمله گوگرد، پتاسیم و منگنز می باشد. این خوراکی را می توان به صورت تازه یا خشک شده برای تهیه انواع ترشیجات، ماست موسیر، سالاد و سس سالاد استفاده کرد. همچنین از پودر این خوراکی می توان به جای سیر برای تهیه انواع غذا ها استفاده کرد.
چگونه موسیر را مصرف کنیم؟
همان طور که گفته شد؛ موسیر طبع گرمی دارد و می توان موسیر را به روش های مختلفی استفاده کنید. در ادامه به طرز استفاده از موسیر می پردازیم:
- موسیر را خشک کنید و بعد از پودر کردن به عنوان ادویه به غذا اضافه کنید.
- یکی از کاربرد موسیر که پر طرفدار است، استفاده آن به صورت خرد یا رنده شده در ماست است که لازم به ذکر است، قبل از مصرف در ماست، موسیر را باید در آب خیس کنید.
- برای تهیه ماست موسیر، به شما توصیه می کنیم از ماست کم چرب و موسیر تازه استفاده کنید و برای طعمی بهتر از کمی پونه، فلفل و نمک اضافه کنید.
- اگر دسترسی به موسیر تازه نداشتید می توانید جایگزین آن از پودر موسیر استفاده کنید.
- به شما پیشنهاد می کنیم که موسیر را در خانه درست کنید و در ظرف های در دار نگهداری کنید.
- ماست پرچرب 150 کالری و یک لیوان ماست کم چرب 110 کالری دارد و در 100 گرم موسیر، 70کالری نهفته است.
- موسیر را با پوست روی شعله حرارت داده و سرخ کنید. بعد از اتمام مرحله؛ قبل پوست موسیر را از آن جدا کنید و به عنوان چاشنی در سوپ و سس اضافه کنید.
- برای خوش طعم کردن ترشی، می توانید موسیر را در سرکه و یا سبزیجات های معطر، فلفل و زرد چوبه نگهداری کنید و در نهایت این ترکیب را با ترشی مخلوط کنید.
جایگزین موسیر
اگر به موسیر در منزل دسترسی ندارید یا علاقه ای به استفاده از موسیر ندارید، می توانید از پیاز معمولی، مقداری سیر خرد شده و یا پودر سیر استفاده کنید. لازم به ذکر است که طعم موسیر تفاوت زیادی با پیاز معمولی دارد. این جایگزینی زمانی برای شما مناسب است که بخواهید در غذا سرخ کنید، زیرا طعم پیاز خام با موسیر خام بسیار متفاوت است. برای جایگزین کردن پیاز، بهتر است به جای یک پیاز از سه عدد موسیر استفاده کنید.
متخصصان تغذیه توصیه می کنند که پیازهای زرد، بهترین گزینه برای جایگزین موسیرها می باشند به دلیل این که پیازهای سفید و قرمز طعم بسیار شیرینی دارند. بهترین جایگزین برای موسیر می توان به ترکیب پیاز خرد شده و سیر اشاره کرد.
طرز تهیه ماست موسیر
موسیر یکی از پر طرفدارترین چاشنی می باشد که در کنار غذاهای ایرانی مورد استفاده قرار می گیرد و همچنین ترکیب موسیر با چیپس فوقالعاده است. طرز تهیه ماست موسیر بسیار ساده است و شما می توانید آن را در منزل تهیه کنید و از تمام خواص موسیر برخوردار شوید. در ادامه می خواهیم به طرز تهیه ماست موسیر بپردازیم:
برای تهیه ماست موسیر به مواد زیر نیاز داریم:
- نصف قاشق چای خوری پودر سیر
- به اندازه کافی نمک
- یک دوم فنجان موسیر خشک
- به اندازه کافی فلفل سیاه
برای تهیه ماست موسیر باید به مدت یک ساعت موسیر خشک را در آب جوش بریزید و بعد از یک ساعت موسیرها را رنده کنید. در یک ظرف تمیز باید پودر موسیر، موسیر خرد شده، ماست کم چرب، فلفل و نمک را اضافه کنید و به خوبی این ترکیب را باهم مخلوط کنید. بعد از اتمام این مراحل ظرف را داخل یخچال بگذارید. برای تزئین ماست موسیر می توانید از گلبرگ های خشک استفاده کنید. برای خوش عطر کردن ماست موسیر می توانید تعدادی از ساقه های کرفس و کمی شوید به ماست اضافه کنید.
اگر برای درست کردن ماست موسیر از ماست چکیده استفاده می کنید، می توانید ماست معمولی را اضافه کنید تا به غلظت دلخواه شما برسد. استفاده از موسیر خشک موجب غلیظ تر شدن ماست می شود. اگر علاقه دارید ماست شما ترش باشد به شما پیشنهاد می کنیم که بعد از اضافه کردن موسیر، ماست را به مدت 12 ساعت بیرون از یخچال نگهداری کنید و همچنین شما می توانید به جای فلفل سیاه از فلفل سفید استفاده کنید تا ماست موسیر شما ظاهری تیره پیدا نکنند.
کلام آخر
افرادی که عادت به خوردن ماست موسیر دارند، موهایشان دیرتر سفید شده و به عارضه ریزش مو نیز کمتر مبتلا میشوند. از آنجایی که حاوی مقدار فراوانی سولفور است به شفافیت پوست کمک میکند. این خوراکی نسبت به پیاز برای پخت مناسب تر می باشد؛ به خصوص برای افرادی که به عطر و طعم پیاز حساسیت دارند. همچنین موسیر نسبت به پیاز شیرین تر بوده و هضم آن نیز آسان تر است. خواص موسیر بسیار زیاد است و انواع مختلفی دارد که بهترین نوع آن به رنگ قرمز مسی بوده که آن را خشک می کنند و در ادویه ها و غذاها به کار می برند.
از شما عزیزان سپاسگزاریم که ما را تا پایان مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا همواره سعی بر این داشته تا شما را با خواص موسیر آشنا کند. امیدواریم مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. در صورت داشتن هر گونه انتقاد و پیشنهاد، می توانید از طریق سایت با ما درمیان بگذارید.