درمان بواسیر با 9 روش خانگی 【سال1403】✅
در این مقاله قصد داریم شما عزیزان را با درمان بواسیر با 9 روش خانگی آشنا نماییم؛ پس با ما همراه باشید. منظور از بواسیر در حقیقت رگ های متورم شده در پایین ترین ناحیه راست روده و مقعد شما است. بعضی وقت ها دیواره رگ های خونی در این بخش از روده به قدری نازک می شود که رگ ها ملتهب و دردناک خواهند شد. به طور کل بواسیر به عنوان یکی از مهم ترین علل خونریزی مقعدی شناخته می شود. در بیشتر مواقع این بیماری خود به خود یا به روش های خانگی بهبود می یابد و تنها در موارد معدود درمان بواسیر به وسیله پزشک صورت می گیرد.
بواسیر به چه معنا می باشد؟
بواسیر که به اصطلاح انگلیسی هموروئید نامیده می شود یکی از رایج ترین بیماری های مقعدی می باشد. علائم بواسیر مشخص و واضح است و در دسته بیماری های پر نشانه قرار می گیرد. در یک تعریف ساده بیماری هموروئید در اثر التهاب و کشیده شدن مویرگ ها و رگ های خونی اطراف ناحیه ی مقعد به وجود می آید. در اطراف مقعد تعداد بسیار زیادی مویرگ و رگ های خونی با فشار خون بالا وجود دارد که در هنگام دفع مدفوع برای دفع آسان تر می توانند تا حد زیادی منعطف شوند.
نکته ای که باید به آن اشاره نماییم این می باشد که اگر این مویرگ ها و رگ ها در اثر فشار شدید و تحت کشش بیش از حد قرار بگیرند دچار آسیب می شوند. کشیدگی، التهاب و پارگی از عمده آسیب هایی می باشد که در چنین شرایطی به وجود می آیند. در بیشتر موارد امکان دارد این توده با آبسه مقعدی اشتباه گرفته شود. یکی از عمده علل های ایجاد چنین فشار زیادی ابتلا به یبوست می باشد. یبوست سبب می شود که مدفوع شما بیش از اندازه سفت و سخت شود و به هنگام دفع با فشار زیادی از بدن خارج شود. اگر شما عزیزان از بیماری بواسیر رنج می برید می توانید به بهترین دکتر هموروئید در تهران مراجعه نمایید.
انواع بواسیر
این بیماری انواع و درجات گوناگونی دارد که علائم بواسیر یا هموروئید در هر یک از انواع آن ها متفاوت می باشد و با توجه به این که رگ های کدام ناحیه از مقعد تحت فشار قرار گرفته اند و دچار آسیب شده اند به دو نوع کلی زیر دسته بندی می شود:
بواسیر یا هموروئید داخلی: این نوع بواسیر در کانال داخلی مقعد و در بخش انتهایی رکتوم یا راست روده بیشتر اتفاق می افتد. در هموروئید داخلی مویرگ ها و رگ های داخلی مقعد دچار کشیدگی و پارگی می شوند و به دنبال آن خونریزی شروع می شود. به دلیل آن که در قسمت های داخلی مقعد تعداد گیرنده های درد بالا نمی باشد شخص به هنگام بروز با درد زیادی روبرو نمی شود اما امکان دارد به همراه دفع مدفوع خود خونریزی مشاهده نماید. رنگ خونی که در این شرایط به همراه مدفوع دفع می شود روشن می باشد. گاهی اوقات در هموروئید داخلی التهاب و از هم گسیختگی رگ ها به حدی بالا می باشد که ممکن است در دهانه ی مقعد کاملا آن را احساس نمایید. بواسیر داخلی می تواند گاهی با خونریزی داخلی همراه باشد و از آنجایی که بدون درد می باشد خیلی از افراد تا مدت ها به بیماری خود پی نمی برند. بنابراین فرد بعد از مدتی به یکباره با عوارضی همچون کم خونی شدید و فقر آهن رو به رو می شود.
بواسیر یا هموروئید خارجی: بواسیر خارجی در رگ های ناحیه ی خارجی مقعد نمایان می شود و بافت های خارجی آن را دچار آسیب دیدگی می کند. در هموروئید خارجی به دلیل التهاب و پارگی رگ های اطراف مقعد بیرون زدگی هایی در اطراف سوراخ مقعد قابل مشاهده می باشد که به آن ترومبوزه شدن گفته می شود. به دلیل تعداد زیاد گیرنده های کانال مقعد این نوع از هموروئید با درد بسیار زیادی همراه می باشد و با هر بار دفع مدفوع خونریزی رخ می دهد.
علاوه بر مواردی که پیش تر به آن اشاره نمودیم یک تقسیم بندی دیگر هم برای این بیماری وجود دارد که در ادامه به آن می پردازیم:
- بواسیر درجه یک: نوع خفیفی از بواسیر می باشد که هیچ گونه بیرون زدگی در اطراف مقعد دیده نمی شود و امکان دارد فقط با کمی خونریزی همراه باشد.
- بواسیر درجه دو: نوعی بواسیر جزئی می باشد که بیرون زدگی هایی در حین دفع مدفوع در اطراف مقعد به وجود می آید ولی خود به خود به درون مقعد باز می گردند.
- بواسیر درجه سه: نوع دیگر بواسیر می باشد که طی آن بیرون زدگی های اطراف مقعد توسط دست به درون مقعد بازگردانده می شود.
- بواسیر درجه چهار: مدرن ترین نوع بواسیر است که بیرون زدگی های شدیدی در اطراف ناحیه ی مقعد دیده می شود که با دست هم به داخل برگردانده نمی شوند و نیازمند عمل جراحی است. به این حالت ترومبوزه شدن یا بواسیر خونی گفته می شود.
درمان بواسیر با 9 روش خانگی
درمان های خانگی برای بیشتر افراد مبتلا به هموروئید مناسب می باشد ولی فقط بعد از تشخیص دقیق باید انجام شوند. اگر علائم بواسیر همچون خارش، درد یا خونریزی مقعدی را تجربه کردید پیش از شروع هر گونه درمانی به یک دکتر بواسیر مراجعه نمایید. بواسیر دردناک و ناخوشایند می باشد. به علاوه صحبت کردن در مورد آن دشوار است. اما آن ها در حقیقت بسیار شایع هستند چون حدود نیمی از افراد بالای ۵۰ سال به آنها مبتلا شده اند. با این حال، درمان و مدیریت آن ها آسان می باشد.
حمام گرم: اولین درمان بواسیر با 9 روش خانگی حمام گرم می باشد. حمام گرم برای درمان بواسیر در یک وان کاملا پر می تواند به تسکین خارش، سوزش و جلوگیری از اسپاسم عضلانی اسفنکترهای داخلی و خارجی کمک نماید. به علاوه این وسیله یک تشت کم عمق پر از آب گرم می باشد که بیشتر روی صندلی توالت قرار می گیرد. این وسیله در خیلی از داروخانه ها پیدا می شود. به علاوه می توانید وان حمام را با چند اینچ آب پر کرده و در آن بنشینید. تلاش کنید پس از هر بار اجابت مزاج 20 دقیقه داخل تشت آب حمام نشسته و دو یا سه بار در روز حمام گرم انجام دهید. خشک نگه داشتن ناحیه پری آنال یعنی ناحیه اطراف مقعد بسیار مهم می باشد. پس از هر بار حمام کردن، به آرامی محل را بدون مالش خشک کنید.
روغن نارگیل: روغن نارگیل برای درمان بواسیر وقتی که به صورت موضعی استفاده می شود، خواص ضد التهابی آن التهاب را کاهش می دهد و درد را التیام می بخشد و به علاوه بهبود هموروئید را تسریع می کند. همچنین روغن نارگیل دارای ویژگی های ضد باکتریایی می باشد که به تمیز نگه داشتن ناحیه آسیب دیده و عاری از عفونت کمک بسزایی می نماید. بهترین نوع مصرف برای گرفتن بهترین نتیجه استفاده به اندازه 2 مرتبه در روز می باشد.
آلوئه ورا: از آلوئه ورا می توان به طور موضعی برای تسکین علائم بعضی از بیماری های پوستی همچون بواسیر استفاده نمود. پس از اعمال آلوئه ورا بر روی توده هموروئید همه چیز نرمال می باشد ولی بعضی وقت ها سوزش، خارش و اگزما در برخی از افراد به وجود آمده است. امتحان آلوئه ورا برای تسکین علائم هموروئید در بیشتر افراد بی خطر می باشد ولی رطوبت اضافی در ناحیه ممکن است سبب تحریک بیشتر شود. بنابراین پس از مالیدن ژل روی توده بواسیر از پوشیدن لباس زیر خودداری نمایید.
نوشیدن آب کافی: همراه با افزایش مصرف فیبر، نوشیدن مقدار کافی مایعات بدون کافئین و غیر الکلی یعنی در حالت ایده آل آب برای پیشگیری از یبوست و نرم شدن مدفوع حائز اهمیت است. هشت تا 10 لیوان در روز معمولی می باشد ولی مقدار مورد نیاز می تواند برای هر فرد متفاوت واقع شود.
ورزش: انجام ورزش و حرکات متناسب می تواند سبب تحریک عملکرد روده شود. طبق دستورالعمل های پزشکی برای سلامتی بدن بزرگسالان باید هر هفته 150 دقیقه دارای فعالیت بدنی با شدت متوسط و دو روز فعالیت تقویت کننده عضلات باشند.
استفاده از لباس های نخی: پوشیدن لباس های راحت که قابلیت گردش هوا را دارند مثل لباس های زیر نخی به جای پوشیدن لباس زیر پلاستیکی می تواند به جلوگیری از تعریق یا تجمع رطوبت کمک نماید. خشک نگه داشتن ناحیه پری آنال می تواند به جلوگیری از خارش مقعد کمک بسزایی کند.
رژیم غذایی غنی از فیبر: افزایش مصرف فیبر می تواند به جلوگیری از یبوست که یکی از علل رایج هموروئید می باشد کمک کرده، مدفوع را نرم و دفع آن ها را راحت تر نماید. تحقیقات نشان می دهند که مکمل فیبر خونریزی ناشی از هموروئید را تا 50 درصد می کاهد. اگرچه به نظر نمی رسد که علائم افتادگی، درد و خارش را بهبود بخشد. افزایش مصرف فیبر را می توان با اضافه کردن غذاهای غنی از فیبر به رژیم غذایی خود انجام داد که شامل میوه ها، سبزیجات، غلات کامل و لوبیا می باشند.
کمپرس یخ: خنک نگه داشتن ناحیه پری آنال برای چند دقیقه می تواند به کاهش درد، ناراحتی و تورم کمک به خصوصی نماید. این کار راحت را می توان با استفاده از یک کیسه یخ کوچک یا کمپرس سرد انجام داد. اطمینان حاصل نمایید که یخ در یک حوله یا پارچه پیچیده شده است. از قرار دادن یخ به طور مستقیم روی پوست خودداری نمایید.
دارهای بدون نسخه: خیلی از درمان های موضعی هموروئید بدون نسخه در دسترس هستند. برای بعضی از افراد این ها تسکین موقت علائم را فراهم می نمایند. این داروها باید کوتاه مدت استفاده شوند چون بیشتر آنها برای ایمنی و اثربخشی با استفاده طولانی مدت مورد مطالعه قرار نگرفته اند.
علائم یا نشانه های بواسیر
اگر نشانه ها و علائم بواسیر را بدانید می توانید در ساده ترین و خفیف ترین مراحل این بیماری آن را به سادگی تشخیص دهید و درمان آن را شروع کنید. این بیماری علائم و نشانه های مشخص بسیاری دارد و در دسته ی بیماری های پر نشانه قرار می گیرد ولی نکته ای مهمی در این میان وجود دارد این می باشد که بعضی از نشانه ها و علائم هموروئید همچون خونریزی با علائم سایر بیماری های گوارشی از جمله سرطان روده مشابه می باشد. از این رو پیشنهاد می کنیم در صورت مشاهده ی هر کدام از نشانه ها و علائم عمومی بیماری برای تشخیص دقیق تر و اطمینان بیشتر به بهترین دکتر گوارش و کبد مراجعه نمایید.
احساس درد مقعدی: خیلی از افرادی که به هموروئید مبتلا می باشند درد شدیدی را در اطراف ناحیه ی مقعد خود احساس می نمایند که با نشستن های طولانی افزایش می یابد. به علاوه این درد در مواقعی مثل دفع مدفوع می تواند شروع شود و در بواسیر خارجی میزان آن بسیار شدید تر می باشد.
خروج ترشحات لزج و چسبنده: افراد مبتلا به هموروئید بعضی وقت ها به همراه مدفوع خود امکان دارد ترشحات لزج و چسبنده ی بی رنگی را مشاهده نمایند که به همراه مدفوع از مقعد خارج می شود. این ترشحات لزج در اثر کم کاری روده ها و ابتلا به یبوست مزمن در روده ها ایجاد می شوند.
خونریزی به دنبال دفع مدفوع: یکی از رایج ترین علائم بواسیر مشاهده ی خونریزی به دنبال دفع مدفوع می باشد. این خون به رنگ قرمز روشن است و با دفع مدفوع از مقعد خارج می شود. میزان خونریزی با توجه به میزان پیشرفت بیماری متمایز است. این خونریزی در مراحل خفیف و ابتدایی بیماری به شکل قطره ای و در حجم کم می باشد اما با پیشرفت بیماری امکان دارد میزان خونریزی افزایش یابد و در نتیجه با ادامه ی آن شخص در خطر ابتلا به کم خونی و فقر آهن قرار می گیرد.
بیرون زدگی های گوشتی: کشیدگی و التهاب رگ های ناحیه ی مقعد سبب می شود که عروق خونی این ناحیه متورم شود و با جمع شدن خون، بیرون زدگی هایی در اطراف دریچه ی مقعد به وجود می آید. این بیرون زدگی ها ظاهر بسیار ناخوشایند و ناراحت کننده ای به دنبال دارد و از آن جایی که مشابه این بیرون زدگی ها در رابطه ی جنسی مقعدی هم ایجاد می شود فرد همیشه از مطرح کردن آن حتی نزد پزشک خجالت می کشد.
احساس دفع ناکامل مدفوع: با تجمیع مدفوع در رکتوم و برخورد آن با کانال مقعدی که در حد فاصل دو دریچه ی داخلی و خارجی مقعد قرار دارد فرد احتیاج به دستشویی را احساس می کند. در حالت عادی و طبیعی این کانال باید به طور کامل مدفوع را تخلیه نماید اما در بعضی مواقع مثل زمانی که فرد به هموروئید مبتلا می باشد عضلات و عروق خونی این دریچه توانایی لازم برای تخلیه ی کافی مدفوع را ندارند و در نتیجه شخص با وجود دفع مدفوع احساس می کند که هنوز در رکتوم او مدفوع باقی مانده و همچنان به دستشویی نیازمند است.
سوزش و خارش مقعد: یکی از آزاردهنده ترین نشانه ها و علائم بواسیر احساس سوزش و خارش در ناحیه ی مقعد می باشد که فرد با خاراندن آن می تواند شرایط را بدتر نماید. این نشانه بیشتر در هموروئید خارجی دیده می شود.
علل به وجود آمدن بواسیر چیست؟
همان طور که پیش تر گفته شد اگر مویرگ ها و رگ های اطراف دیواره ی داخلی و خارجی مقعد تحت فشار و کشش بیش از حد قرار بگیرند در اثر جمع شدن خون و تورم، رگ ها دچار کشیدگی و التهاب می شوند. در بعضی موارد که فشار شدید تر باشد ممکن است پارگی و از هم گسیختگی در دیواره ی رگها به وجود می آید که باعث ایجاد درد و خونریزی های شدیدی می شود. ولی سوال پیش می آید که علل این امر از کجا ناشی می شود؟
کم آبی بدن: کم آبی بدن و ننوشیدن آب کافی یعنی 8 تا 9 لیوان در روز می تواند بر روی سیستم گوارشی تاثیر بسزایی بگذارد و به دنبال آن یبوست ایجاد می گردد که زمینه ساز بروز بواسیر می باشد.
بارداری و زایمان طبیعی سخت: یکی از معضلاتی که بانوان در دوران بارداری با آن روبرو می شوند بواسیر در بارداری است. این امر ناشی از افزایش وزن و فشارهایی می باشد که در دوران بارداری به عضلات و نواحی تحتانی بدن همچون لگن و مقعد وارد می شود. در نتیجه این فشارهای زیاد هموروئید را به وجود می آید. زایمان طبیعی سخت هم از مواردی می باشد که می تواند زمینه ساز ایجاد این بیماری باشد.
کم تحرکی: کم تحرکی و سبک زندگی ماشینی سبب ایجاد اختلال هایی در سیستم گوارشی و حرکات روده ها می شود که شخص را در خطر ابتلا به بواسیر قرار می دهد.
رابطه جنسی مقعدی: یکی از اساسی ترین دلایل ایجاد هموروئید می تواند رابطه مقعدی باشد. جدا از نگرش هایی که در این حوزه وجود دارد رابطه ی جنسی مقعدی می تواند اثرات منفی و مخرب زیادی را از خود به جا بگذارد که ابتلا به هموروئید یکی از آن ها می باشد.
حمل وسایل سنگین: حمل و جابجایی اشیای سنگین و بیش از حد توان فیزیکی فرد می تواند آسیب های شدید و جدی به عضلات لگن و مقعد وارد کند و بواسیر را به دنبال داشته باشد.
اضافه وزن: چاقی و اضافه وزن می تواند عارضه و معضلات زیادی را به همراه خود داشته باشد. چاقی می تواند بر سرعت حرکات روده ها تاثیر بگذارد و از طرف دیگر بر نواحی تحتانی بدن مثل مقعد فشارهای زیادی وارد نماید.
مصرف مواد مخدر و نوشیدنی های الکلی: مواد مخدر و نوشیدنی های الکلی می توانند تاثیرات مخربی بر سیستم گوارشی و حرکت روده ها بگذارند و معضلات بسیاری مانند هموروئید به وجود بیاورند.
کهولت سن: کهولت سن سبب می شود که بسیاری از عضلات بدن مانند عضلات مقعد توانایی کنترل خود را ازدست بدهند و از طرفی استحکام دیواره ی رگ های بدن به مرور زمان کاهش می یابد که هر دوی این ها می تواند سبب ایجاد بواسیر شود.
نشستن و ایستادن های طولانی مدت: شغل های امروزی به دلیل نشستن های طولانی مدت افراد را بیشتر در معرض ابتلا به بواسیر قرار می دهد. طولانی ایستادن و طولانی نشستن می تواند حرکات روده ای را تحت تاثیر قرار دهد و بر مقعد فشارهای زیادی وارد نماید که ابتلا به هموروئید را به دنبال دارد.
اسهال و یبوست: اسهال و یبوست اگر تحت درمان قرار نگیرند و وارد مرحله ی مزمن شوند می تواند معضلات بسیاری را به دنبال داشته باشند. چنین حالتی در مبتلایان به بیماری سندرم روده ی تحریک پذیر بیشتر مشاهده می شود. خیلی از افرادی که تجربه ی اسهال و یبوست های مکرر و مزمن را دارند همزمان با آن به بواسیر مبتلا شده اند.
تشخیص بواسیر و توصیه هایی برای پیشگیری از آن
پزشک در مورد سابقه پزشکی و علائم شما سوال خواهد نمود. پزشک احتمالا باید یک یا هر دوی این معاینات زیرا را انجام دهد:
معاینه بدنی: پزشک به مقعد و راست روده شما نگاه می کند تا توده ها، تورم، تحریک یا سایر مشکلات را بررسی کند.
معاینه رکتال دیجیتال: پزشک شما دستکش میپوشد، روغنکاری اعمال می نماید و انگشتی را در رکتوم شما قرار می دهد تا تون عضلانی را بررسی نماید و حساسیت، توده ها یا دیگر مشکلات را حس کند. برای تشخیص بواسیر داخلی یا رد سایر شرایط امکان دارد نیاز به آزمایش دقیق تری داشته باشید مانند:
- آنوسکوپی پزشک شما از یک لوله پلاستیکی کوتاه به نام آنوسکوپ برای بررسی کانال مقعد شما استفاده می نماید.
- سیگموئیدوسکوپی پزشک با یک لوله نورانی انعطاف پذیر به نام سیگموئیدوسکوپ به ناحیه پایین روده بزرگ شما نگاه می کند. آن ها به علاوه می توانند از لوله برای گرفتن کمی بافت برای آزمایش استفاده کنند.
- کولونوسکوپی پزشک تمام روده بزرگ شما را با یک لوله بلند و انعطاف پذیر به نام کولونوسکوپ بررسی می نماید. به علاوه می توانند نمونه بافتی بگیرند یا سایر مشکلاتی را که پیدا می کنند درمان نمایند.
در صورت دیدن خونریزی از مقعد حتما به پزشک مراجعه نمایید چون امکان دارد دلیل آن بواسیر نبوده و بیماری های خطرناک تری همچون سرطان سبب این خونریزی شده باشد. برای پیشگیری از بواسیر موارد زیر را در نظر بگیرید:
- از فشار بیش از حد در هنگام دفع خودداری نمایید.
- آب و مایعات بیشتر بنوشید.
- مقدار بیشتری فیبر در برنامه غذایی خود قرار دهید.
- به مدت طولاتی ننشینید یا سرپا نایستید.
کلام آخر
بواسیر یا همان هموروئید مشکلی می باشد که در آن وریدهایی که در منطقه محیط مستقیم پشت و در داخل مقعد وجود دارند، تورم و التهاب می یابند. این وریدها به طور معمول به دلیل فشار زیادی که بر روی آنها وارد میشود، متورم می شوند و در بعضی موارد می توانند خونریزی نمایند و سبب بروز خون در مدفوع شوند. هموروئید معمولا به علت تغییرات در فشار خون، تغییرات در عادت های رژیم غذایی، نشستن طولانی مدت، کمبود ورزش و یا بارداری بروز می نماید.
از شما سپاس گزاریم که ما را تا انتهای مقاله همراهی کردید. سایت پزشکا سعی بر این داشته تا شما را با درمان بواسیر با 9 روش خانگی آشنا نماید. جهت انتقاد یا پیشنهاد می توانید از طریق سایت با ما در ارتباط باشید.