اهداف و کاربرد ماساژ درمانی چیست؟ 【سال1403】✅
در این مقاله قصد داریم در مورد اهداف و کاربردهای ماساژ درمانی به شما اطلاعات مفیدی ارائه دهیم. از قرن های گذشته در بسیاری از فرهنگ های شرقی و غربی ماساژ یکی از تکنیک های تخصصی بود که افراد برای از بین بردن درد و ناراحتی فیزیکی از آن استفاده می کردند. امروزه این تکنیک به یکی از حوزه های تخصصی تبدیل شده است که افراد می توانند برای رفع دردهای عضلانی در فیزیوتراپی ها از آن استفاده کنند. ماساژ درمانی باید توسط ماساژورهای حرفه ای و ماهر انجام شود، چرا که ممکن است سلامت افراد را به خطر بیندازد. امروزه این روش به عنوان بخشی از طب مکمل یا جایگزین مانند انرژی درمانی در ایران و جهان طرفداران زیادی پیدا کرده است و افراد می توانند با انجام آن هم حس خوبی داشته باشند و هم دردهای عضلانیشان برطرف شود. با ما در این مقاله همراه باشید تا اطلاعات مورد نیاز در این زمینه را به شما ارائه دهیم.
ماساژ درمانی چیست؟
ماساژ درمانی یکی از تکنیک های تخصصی است که در آن دردهای فیزیکی و بیماری های مختلف توسط ماساژ دادن درمان پیدا می کنند. این عمل ریشه در طب سنتی دارد و در ایران و جهان بسیار پرطرفدار است. بسیاری از افراد برای درمان دردهای مزمن خود از ماساژ درمانی استفاده می کنند و تا حدودی موجب تسکین آن ها می شود. این روش توسط یک متخصص ماساژ با مدرک معتبر و مجوز انجام می گیرد و شامل حرکات و تکنیک های مختلف عضلانی، بافت های نرم و فشار روی این نواحی می باشد.
همچنین ماساژ با کاهش سرعت سیستم عصبی موجب می شود استرس ها و تنش ها از افراد دور شده و علائم بیماری هایشان از بین برود. این روش دوره چند جلسه ای دارد و بنا به شرایط سلامتی و جسمی مراجعه کننده طول جلسات آن تعیین می شود. ساکنین تهران که احساس می کنن نیاز به جلسات ماساژ درمانی دارند می توانند به بهترین مرکز ماساژ در تهران مراجعه کرده و پروسه درمان خود را آغاز کنند.
انواع روش های ماساژ درمانی
ماساژ درمانی روش های مختلفی دارد و با توجه به این که کدام قسمت بدن درگیر است و ماساژ با چه هدفی انجام می شود یکی از روش ها انتخاب می گردد. روش های ماساژ درمانی شامل موارد زیر است:
1- ماساژ سوئدی: این ماساژ گزینه مناسبی برای افرادی است که گره های عضلانی دارند و احتیاج دارند در طول ماساژ استراحت داشته باشند. این روش برای تمام بدن استفاده می شود و حدود 90 دقیقه زمان بر خواهد بود. در ماساژ سوئدی از روش های مالش دادن، حرکات دایره ای عمیق، لرزش و ضربه زدن، تکنیک حرکت های مفصل غیرفعال و شل کردن عضلات برای گردش خون بیشتر استفاده می شود. این ماساژ برای تسکین دردهای جزئی کاربرد دارد و افرادی که تابحال تجربه ماساژ نداشته اند می توانند از آن استفاده کنند.
2- ماساژ سنگ داغ: این ماساژ برای افرادی که درد و تنش عضلانی دارند مناسب است و شباهت زیادی با ماساژ سوئدی دارد، با این تفاوت که در این روش علاوه بر دستان از سنگ های گرم نیز استفاده می شود. استفاده از سنگ های داغ تنش ماهیچه ها را کاهش می دهد، دردها را برطرف می کند و جریان خون را بهبود می بخشد. در طول این ماساژ متخصص ماساژ سنگ های داغ و گاها سنگ های سرد را روی نقاط مختلف بدن قرار می دهد. در طول این ماساژ احتیاج به لباس پوشیدن نیست و از حوله استفاده می شود.
3- ماساژ آروماتراپی: این ماساژ مناسب افرادی است که دوست دارند ماساژ رومانتیکی را تجربه کنند. ماساژ آروماتراپی ترکیبی از روغن های اسانسی و فشارهای نرم و ملایم است. در این روش متخصص ماساژ روغن های اسانسی را انتخاب می کند ولی افراد هم می توانند در انتخاب آن ها دخیل باشند. این روغن ها با روغن های حامل روی بدن رقیق می شوند. آروماتراپی موجب تسکین درد، تسکین فشار عضلانی، کاهش علائم افسردگی، کاهش استرس و اضظراب و تقویت روحیه می شود.
4- ماساژ بافت های عمیق: در این روش نسبت به ماساژ سوئدی از فشار و مالش بیشتری استفاده می شود و افرادی که مشکلات عضلانی مزمن مانند درد و عدم تعادل دارند می توانند از آن بهره مند شوند. در این ماساژ متخصص ماساژ ضربه هایی آرام با ایجاد فشار عمیق با انگشتان وارد می کند و نتیجه اش تسکین فشارها و دردهای لایه های عمیق بافت ها و عضلات است. در این ماساژ افراد می توانند برهنه یا تنها با لباس زیر باشند و زمان آن 60 تا 90 دقیقه است. افرادی که نسبت به فشارهای عمیق روی پوست حساسیت دارند نباید از این روش استفاده کنند.
5- ماساژ ورزشی: این ماساژ برای افرادی مناسب است که به دلیل استفاده زیاد از عضلات مرتبا دچار آسیب و دردهای عضلانی می شوند. همچنین این ماساژ به افرادی که مستعد آسیب دیدگی هستند کمک می کند تا از آسیب های ورزشی جلوگیری کنند. ماساژ ورزشی انعطاف و عملکرد عضلات را افزایش داده و موجب تسکین درد، اضطراب و فشارهای عضلانی می گردد. در این ماساژ بسته یه شرایط شخص تمام بدن یا تنها قسمتی از آن ماساژ داده می شود. این ماساژ هم به صورت پوشیده و هم برهنه انجام می گیرد و 60 تا 90 دقیقه زمان خواهد برد.
6- رفلکسولوژی: این روش برای افرادی مناسب است که به دنبال استراحت یا بازیابی انرژی طبیعی خود هستند. در این روش متخصص ماساژ فشار ملایم تا شدیدی را به نقاط مختلف بدن مانند پاها، دست و گوش وارد می کند. این ماساژ می تواند گزینه مناسبی برای افرادی باشد که از لمس کل بدنشان در ماساژ راحت نیستند و برای انجام می توانند از لباس های راحت و گشاد استفاده کنند.
7- ماساژ شیاتسو: این ماساژ برای افرادی که به دنبال حس آرامش، کاهش استرس و دردهای جسمی هستند مناسب است. ماساژ شیاتسو یک ماساژ ژاپنی است که موجب آرامش روحی و جسمی، رهاسازی استرس و اضطراب، رفع سردرد و کاهش گرفتگی عضلات می شود. این ماساژ برای کل بدن مناسب است اما ممکن است متخصص روی برخی نقاط توجه بیشتری نشان بدهد. در طول ماساژ متخصص از کف دست ها، دست ها و انگشتان شست برای ماساژ استفاده کرده و فشار را به صورت پالسی یا یکنواخت وارد می کند.
8- ماساژ تایلندی: این ماساژ برای افرادی که به دنبال یک روش فعال برای کاهش دردهای عضلانی خود هستند مناسب است و به انعطاف پذیری، گردش خون و بازیابی انرژی بدن کمک می کند. در ماساژ تایلندی متخصص ماساژ با حرکات متوالی مانند حرکات کششی یوگا بدن را ماساژ می دهد و روی آن فشارهای عمیقی وارد می کند. این ماساژ کمی دردآور است و بهتر است فرد با لباس های آزاد و گشاد برای انجام آن مراجعه کند.
9- ماساژ پرینتال: این ماساژ مخصوص خانم های باردار است که به کاهش دردهای بارداری، کاهش استرس و سهولت در کشش عضلات کمک می کند. در هر دوره ای از بارداری می توان از این ماساژ استفاده کرد اما برخی مراکز به دلیل احتمال سقط جنین در سه ماه اول بارداری آن را انجام نمی دهند. در ماساژ پرینتال مانند ماساژ سوئدی فشارهای خفیفی روی مناطق کمر، باسن و پاها وارد می شود. در این ماساژ فرد به پهلو دراز می کشد و یا از صندلی های محافظت شده ای استفاده می شود که به شکم فشار وارد نشود. خانم های باردار برای انجام این ماساژ می توانند برهنه یا پوشیده باشند.
10- ماساژ زوج: ماساژ زوج به ماساژی گفته می شود که فرد می تواند با شریک زندگی یا دوست صمیمی خود در یک اتاق آن را انجام دهد. این ماساژ تمام ویژگی های ماساژهای دیگر را دارد و علاوه بر آن ها افراد می توانند از سونا، جکوزی و آب گرم نیز استفاده کنند. زوجین می توانند خود نوع ماساژشان را انتخاب کنند و هریک به صورت جداگانه ای ماساژ شوند.
ماساژها انواع مختلفی دارند که ما در این مقاله به 10 مورد به اختصار اشاره کرده ایم.
ویژگی های بهترین مرکز ماساژ
بهترین مرکز ماساژ باید ویژگی ها و خصوصیات مختلفی داشته باشد، چرا که این روش نیاز به مهارت و تخصص زیادی دارد و در صورت ماساژ اشتباه به بدن فرد آسیب وارد می شود. برخی از ویژگی های بهترین مرکز ماساژ شامل موارد زیر می باشد:
- متخصصین مرکز ماساژ باید در این زمینه ماهر و متخصص باشند و پرسنل آن مدارک تخصصی معتبری در این زمینه اخذ کرده باشند.
- مرکز تخصصی ماساژ باید محیطی دلنشین و آرامبخش داشته باشد و در جایی قرار گرفته باشد که رفت و آمد در آن به راحتی انجام شود.
- بهترین مرکز ماساژ باید برای انجام ماساژ از تجهیزات و ابزار پیشرفته و مجهز استفاده کند تا مراجعین از این پروسه بیشترین بازدهی و رضایت را دریافت کنند.
- متخصص ماساژ باید اطلاعات به روز داشته باشد و به تمامی ماساژها تسلط کافی داشته باشد.
- بهترین مرکز ماساژ باید هزینه های منصفانه ای از مراجعین دریافت کند تا همه بتوانند از خدماتش بهره مند شوند.
- مراکز ماساژ باید تمیز و عاری از هرگونه آلودگی باشند و پروتکل های بهداشتی در آن ها رعایت شود.
- بهترین مرکز ماساژ باید پرسنلی بااخلاق و مودب داشته باشد که با مراجعین به خوبی برخورد کنند.
- پرسنل مراکز ماساژ باید صبر و حوصله بالایی داشته باشند و خدمات ماساژ را با دقت انجام دهند.
افراد می توانند برای انجام خدمات ماساژ به مراکزی با ویژگی های بالا مراجعه کنند.
اهداف و کاربردهای ماساژ درمانی چیست؟
ماساژ درمانی اهداف و کاربردهای مختلفی دارد و افراد می توانند با توجه به مشکلات خود از این اهداف و کاربردها بهره مند شوند. برخی از این کاربردها شامل موارد زیر می باشد:
1-بهبود وضعیت کلی بدن: افراد به علت وضعیت نامناسب بدنشان دچار کمردرد، گردن درد و درد عضلات می شوند. سرپا ماندن یا نشستن طولانی مدت موجب ایجاد تنش در گردن و پشت شخص می شود. ماساژ درمانی اصولی می تواند وضعیت کلی بدن را بهبود ببخشد.
2- تسکین دردهای مزمن: درد مزمن به دردی می گویند که بیش از سه ماه ادامه داشته باشد و بهبود پیدا نکند. دردهای مزمن حتی بعد از مصرف مسکن ها برطرف نمی شوند و از هر 10 بزرگسال 8 نفر درگیر آن هستند. ماساژ درمانی می تواند این دردها را برطرف کند.
3- تسکین کمردرد: از دیگر کاربردهای ماساژ درمانی تسکین دردهای کمر است. معمولا اغلب افراد بعد از میانسالی دچار کمردرد می شوند و تا زمانی که وضعشان وخیم نشده آن را جدی نمی گیرند. ماساژ درمانی به تسکین این کمردردها کمک زیادی می کند.
4- تسکین سردرد: افرادی که استرس و کم خوابی دارند در اغلب موارد دچار سردردهای میگرنی می شوند. طبق تحقیقات ماساژ روی تسکین سردردهای میگرنی و کیفیت خواب تاثیر زیادی می گذارد. یک متخصص ماساژ باید نقاط حساس بدن فرد را شناسایی و با تمرکز روی آن ها مشکلاتشان را برطرف کند.
5- افزایش گردش خون: از دیگر مزایای ماساژ درمانی بهبود جریان خون و لنف است. یک ماساژ درمانی اصولی می تواند به ترمیم عضلات و اندام های آسیب دیده کمک کند و با فشار روی جریان لنفاوی موجب افزایش گردش خون در بدن شود.
6- کاهش افسردگی و اضطراب: امروزه افراد به علل مختلفی استرس و اضطراب های زیادی را تحمل می کنند. ماساژهای رفلکسولوژی برای آرامش و حال خوب بدن مفید هستند. این ماساژها میزان سروتین بدن را افزایش داده و موجب تثبیت شدن خلق و خو می شوند.
ماساژ درمانی اهداف و کاربردهای زیادی دارد که افراد می توانند با توجه به مشکلات بدن خود از آن استفاده کنند.
عوارض ماساژ درمانی غیراصولی
ماساژ درمانی غیراصولی علاوه بر این که فایده ای برای فرد نخواهد داشت بلکه موجب آسیب دیدن عضلات و اندام هایش خواهد شد. برخی از عوارض جانبی ماساژهای غیراصولی شامل موارد زیر می باشد:
- از عوارض جانبی ماساژ غیراصولی ترومبوز سیاهرگی عمقی است که درد و ناراحتی زیادی به همراه خواهد داشت.
- در صورتی که ماساژ درمانی توسط اشخاص ناشی و تازه وارد انجام بگیرد می تواند موجب شکستگی و آسیب به ستون فقرات شخص شود.
- اشخاصی که به صورت مداوم از ماساژهای غیراصولی استفاده می کنند دچار پوکی استخوان شدید می شوند.
- از دیگر عوارض ماساژ غیراصولی ترومبوسیتوپنی شدید است.
- ممکن است افرادی که از ماساژهای غیراستاندارد استفاده می کنند دچار اختلالات خونریزی و رقیق شدن خون شوند.
- در برخی مواقع ماساژهایی مانند ماساژ سنگ داغ می تواند موجب سوختگی و زخم های شدید شود.
افرادی که به مراکز معتبر و تخصصی در این زمینه مراجعه کنند این عوارض جانبی برایشان اتفاق نمی افتد.
اقدامات قبل و بعد از ماساژ درمانی
قبل و بعد از ماساژ درمانی افراد باید اقدامات خاصی انجام دهند تا از این پروسه نتیجه خوبی دریافت کنند. برخی از این اقدامات شامل موارد زیر می باشد:
- اشخاصی که زخم شدیدی دارند بهتر است با پارچه یا چسب زخم آن را بپوشانند تا عفونت نکند. ترجیحا اشخاصی که سطح بدنشان صدمه دیده است نباید از ماساژ درمانی استفاده کنند.
- بهتر است مراجعین بلافاصله بعد از انجام ماساژ دوش آب ولرم بگیرند.
- رعایت نکات بهداشت در ماساژ بسیار حائز اهمیت است، چرا که پوست فرد با ماساژور ارتباط مستقیم دارد. همچنین متخصصین ماساژ باید برای انجام ماساژ از روغن ها و مواد دارویی مفید استفاده کنند، این مواد مفید زمانی جذب بدن میشوند که پوست عاری از هر گونه آلودگی و میکروب باشد.
- مراجعین بهتر است بعد از ماساژ از انجام ورزش های سنگین و حرکات سخت پرهیز کنند.
- افراد در طول دوره ماساژ باید آب فراوان بنوشند تا مواد زائد بدنشان دفع شود.
- افرادی که به مراکز ماساژ مراجعه می کنند باید از لباس های آزاد و گشاد استفاده کنند.
- بلافاصله بعد از ماساژ نباید از نوشیدنی های الکلی و کافئین دار استفاده شود.
- قبل از انجام ماساژ شکم افراد نباید پر باشد و باید وعده سبک خورده شود.
- افراد بعد از ماساژ نباید در معرض نور مستقیم خورشید قرار بگیرند.
رعایت نکات بالا به افراد کمک می کند تا از این پروسه بیشترین بازدهی را دریافت کنند.
کلام آخر
امروزه ممکن است فعالیت های جسمی و فشارها و تنش های روحی موجب شود افراد دردهای مزمن زیادی داشته باشند. این افراد می توانند قبل از استفاده از داروهای شیمیایی از روش ماساژ درمانی استفاده کنند و از مزایا و کاربردهای آن بهره مند شوند.
در این مقاله تمام تلاش خود را به کار گرفته ایم تا اطلاعات مفیدی در مورد موضوع اهداف و کاربرد ماساژ درمانی چیست به شما ارائه دهیم. از این که ما را در این مقاله همراهی کرده اید بسیار متشکریم. در صورت داشتن انتقاد یا پیشنهاد آن را با سایت پزشکا در میان بگذارید.