عمومی

تب دنگی چیست و هر آنچه باید در مورد تب دنگی بدانید!⭐【سال1403】✅

7 توصیه برای پیشگیری از تب دنگی!

  • در داخل منازل حتما از مواد ضد پشه استفاده کنید.
  • سعی کنید به سمت آب‌ های راکد در یک محل نروید.
  • سعی کنید، محیط خانه را در یک تهویه‌ مطبوع و ملایم نگه دارید.
  • یک سری از عطرها و صابون‌ ها موجب جذب پشه به سمت خود می‌ گردند.
  • پرده‌ ها را به گونه‌ ای قرار دهید که هیچ گونه حشره و پشه‌ ای به داخل نتواند نفوذ کند.
  • در طول روز دقت کنید که در و پنجره‌ ها را بسته و محیط خانه‌ شما کاملا ایمن از این لحاظ باشد.
  • برای خروج از منزل، پوشیدن جوراب و کفش، پیراهن‌ های آستین بلند و شلوار بلند را فراموش نکنید.

تب دنگی یک عفونت ویروسی جدیدی است که این روزها سر و صدای زیادی به پا کرده و نگرانی‌ های عظیمی در سرتاسر جهان ایجاد نموده است. این ویروس که از طریق پشه به افراد منتقل می‌ شود، می‌ تواند یکی از اصلی‌ ترین عامل جدی مرگ و میر در کشورهای آسیایی و آمریکای لاتین تلقی گردد. عنوان امروز مقاله‌ خود را با مبحث تب دنگی چیست و هر آنچه باید در مورد تب دنگی بدانید! آغاز می‌ نماییم. در ادامه نکاتی در رابطه با علایم، تشخیص و شیوع این بیماری اشاره خواهیم داشت. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشکا همراه باشید.

هر آنچه باید در مورد تب دنگی بدانید!

تب دنگی چیست و هر آنچه باید در مورد تب دنگی بدانید! قبل از پاسخ دادن به این سوال باید به این موضوع بپردازیم که تب دنگی که با نام‌ تب استخوان شکن نیز شناخته می‌ شود، در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری دیده شده است. این بیماری ویروسی می‌ تواند نوع خفیف و نوع شدید داشته باشد که در نوع خفیف آن افراد با علائمی همچون تب و نشانه‌ های آنفولانزا مواجه می‌ شوند؛ اما در نوع شدیدتر، تب دنگی می‌ تواند افت فشار خون، خونریزی‌ های جدی و حتی مرگ را نیز با خود به همراه داشته باشد. اگر شما در مناطق گرمسیر زندگی می‌ کنید و یا قصد سفر به این مناطق را دارید، حتما باید مراقب بیماری ویروسی تب دنگی باشید.

اگر متوجه علائم این بیماری شدید، حتما باید در اسرع وقت با یک متخصص و یا بهترین دکتر داخلی در ایران به مشورت بپردازید. تب دنگی در اثر نیش و گزش یک سری از پشه‌ های آلوده ایجاد می‌ شود که این ویروس می‌ تواند به راحتی به بدن انسان منتقل شود. در واقع تب استخوان شکن دارای 4 نوع ویروس (DENV-۱, DENV-۲ DENV-۳, DENV-۴) بوده و علائم بسیار دردناک همچون تهوع، استفراغ و دردهای عضلانی را با خود همراه خواهد داشت.

البته لازم است بگوییم تب دنگی از فردی به فرد دیگر به صورت مستقیم منتقل نمی‌ شود. مگر اینکه شخص از طریق گزش پشه به این بیماری آلوده گردد. پس از مبتلا شدن به این بیماری افرادی که علائم خفیفی دارند، می‌ توانند با دو هفته استراحت کردن در خانه، به بهبودی خود دست پیدا کنند؛ اما آمار نشان داده که برخی دیگر از افراد در اثر آلوده شدن به این بیماری به بیمارستان منتقل شده‌ اند.

هر آنچه باید در مورد تب دنگی بدانید!

نشانه های اصلی تب دنگی در انسان

همان طور که اشاره کردیم؛ نشانه‌ های بیماری تب دنگی از خفیف تا شدید آغاز شده و تمامی علائم آن شبیه بیماری آنفولانزا می‌ باشد. این علائم می‌ تواند در تمامی سنین از جمله نوزادان، کودکان خردسال و بزرگسالان خود را نشان دهد و اگر مورد پیگیری و تحت درمان پزشک قرار نگیرد، به ندرت باعث مرگ می‌ گردد. این علائم به مدت 2 تا 7 روز به صورت نهفته ادامه داشته و تا 10 روز می‌ تواند فرد را آلوده کند. سازمان بهداشت جهانی علائم این بیماری عفونی را به دو دسته‌ بدون علائم و با علائم هشدار دهنده تقسیم بندی کرده است.

معمولا تب دانگ ضعیف، با علائمی همچون سردردهای شدید، دردهای پشت چشم، حالت تهوع و استفراغ، تورم غدد و دردهای عضلانی و مفصلی خود را نشان می‌ دهد. این تب می‌ تواند 40 درجه‌ سانتیگراد باشد. با مشاهده‌ تمامی این نشانه‌ ها افراد باید مشکوک به بیماری دانگ شوند. حال اگر فردی به بیماری ویروسی شدیدتری از تب دانگ دچار شود، علائم هشدار دهنده‌ ای تجربه خواهند کرد که می‌ توانیم به خونریزی‌ های لثه، استفراغ‌ های مداوم، دردهای شکمی، تنفس‌ های پی در پی، خستگی و بی‌ قراری و خون در زمان استفراغ اشاره کنیم.

این موارد بسیار حساس بوده و اگر طی گذشت 24 الی 48 ساعت از بیماری، شما این علائم را مشاهده کردید، سریعا باید تحت نظر مراقبت‌ های پزشکی قرار بگیرید. در صورت جدی نگرفتن این علایم خطر مرگ در افراد بسیار بالا می‌ رود. آن دسته از کسانی که سیستم ایمنی بسیار ضعیفی دارند، در معرض خطر بیشتری از این بیماری خواهند بود. دانگ شدید می‌ تواند یکی از عارضه‌ های بسیار کشنده‌ ای باشد که موجب نشت پلاسما و تجمع مایعات در بدن می‌ گردد.

آیا تب دنگی قابل درمان است؟

در مقاله‌ تب دنگی چیست و هر آنچه باید در مورد تب دنگی بدانید! به کلیت این بیماری پرداختیم. حال در رابطه با نحوه‌ درمان آن باید بگوییم که اولین قدم، تشخیص صحیح نوع بیماری می‌ باشد. گاهی اوقات این ویروس عفونی در برخی از بیماران همانند علائم بیماری حصبه و مالاریا می‌ باشد. این موضوع تشخیص تب دنگی را می‌ تواند با تاخیر مواجه کند. متاسفانه باید بگوییم که برای درمان قطعی این بیماری در حال حاضر داروی خاصی تجویز نمی‌ شود، اما شما می‌ توانید برای کاهش درد از یک سری داروهای تسکین‌ دهنده همانند استامینوفن استفاده کنید.

در نظر داشته باشید که مصرف داروهایی مانند آسپرین رو ایبوپروفن بدون تجویز پزشک میسر نمی‌ باشد و حتی می‌ تواند باعث بدتر شدن خونریزی در بدن شما گردد. مهم‌ ترین راهکار درمان تب دنگی که از سوی پزشکان متخصص نیز پیشنهاد می‌ شود، شامل موارد زیر است:

  • مایعات مصرف کنید: برای اینکه بتوانید از کم آبی بدن خود جلوگیری کنید، به سراغ مصرف آب، آبمیوه و سوپ های متنوع بروید.
  • استراحت کامل داشته باشید: برای کاهش دادن خطر عوارض این تب ویروسی و به بهبود یافتن هر چه سریع‌ تر، پیشنهاد می‌ کنیم که در خانه به طور کامل استراحت کنید.
  • داروهای مسکن مصرف کنید: از کمپرس سرد استفاده کنید. اگر شما تب بالای 37 درجه را تجربه می‌ کنید، می‌ توانید از کمپرس سرد و پاشویه برای بهبود یافتن و کاهش تب استفاده نمایید.
  • به سراغ رژیم غذایی مناسب بروید: غذاهای سبک مانند سوپ مرغ که سرشار از انرژی و مواد غذایی مفید هستند، مصرف کنید. این مواد غذایی در تسکین و بهبود یافتن بیماری می‌ توانند بسیار موثر عمل کنند.

7 توصیه برای پیشگیری از تب دنگی

در مطلب تب دنگی چیست و هر آنچه باید در مورد تب دنگی بدانید! پیشگیری مهم ترین مسئله است. در شرایطی که تب دنگی در سرتاسر جهان و در مناطق گرمسیری گسترش پیدا کرده است، افراد به دنبال راهکارهای پیشگیری از این بیماری هستند. یکی از موثرترین راهکار پیشگیری از تب دنگی جلوگیری نمودن از گزش بدن توسط این پشه‌ های مخصوص می‌ باشد. در ادامه موارد پیشگیری را بررسی می کنیم:

  • سعی کنید، محیط خانه را در یک تهویه‌ مطبوع و ملایم نگه دارید.
  • در داخل منازل حتما از مواد ضد پشه استفاده کنید.
  • زمانی که قصد خروج از منزل را دارید، پوشیدن جوراب و کفش، پیراهن‌ های آستین بلند و شلوار بلند را فراموش نکنید.
  • در طول روز دقت کنید که در و پنجره‌ ها را بسته و محیط خانه‌ شما کاملا ایمن از این لحاظ باشد.
  • پرده‌ ها را به گونه‌ ای قرار دهید که هیچ گونه حشره و پشه‌ ای به داخل نتواند نفوذ کند.
  • یک سری از عطرها و صابون‌ ها موجب جذب پشه به سمت خود می‌ گردند. بنابراین تا حد امکان مصرف این گونه از مواد را کاهش دهید.
  • سعی کنید به سمت آب‌ های راکد در یک محل نروید. اگر در خانه گلدان نگهداری می‌ کنید، آب آن را به طور مکرر عوض کنید تا به صورت راکد باقی نماند.

در آخر باید به این موضوع اشاره کنیم که پزشکان در پاسخ به این سوال که تب دنگی چگونه درمان می شود؟ راهکار قطعی نیافته‌ اند؛ اما یک سری از واکسن‌ ها به تولید رسیده که برای افراد 9 تا 45 ساله می‌ تواند موثر واقع شود. این واکسن‌ ها در 3 دوز و در طول 12 ماه تزریق می‌ گردد.

7 توصیه برای پیشگیری از تب دنگی

راه های انتقال تب دنگی

تب دنگی از طریق انسان به انسان قابل انتقال نمی‌ باشد. اما این بیماری از سه راه می‌ تواند به انسان‌ ها سرایت کند که از جمله این موارد شامل موارد زیر هستند:

  • از طریق نیش پشه آئدس: یکی از اولین راهکارهای انتقال این بیماری از طریق نیش پشه‌ های ناقل از جمله Aedes aegypti و Aedes albopictus می‌ باشد. در واقع وقتی یک پشه با این نوع گونه‌ ها شما را نیش بزند، ویروس سریعا وارد جریان خون می شود. این گونه مبتلایان را می‌ تواند درگیر کند.
  • از طریق انتقال مادر به نوزاد: در موارد نادر مشاهده شده که وقتی یک مادر باردار دچار بیماری تب دنگی می‌ شود، در هنگام زایمان ویروس می‌ تواند وارد خون جنین و نوزادان تازه متولد شده شود.
  • انتقال از طریق فرآورده‌ های خونی: در سطح جهان این مورد نیز به گزارش رسیده که انتقال ویروس دنگی از طریق انتقال خون‌ های آلوده بوده است. حتی پیوند اعضا نیز می تواند راهی برای انتقال باشد. اما این موارد نیز جزو پیشامدهای نادری هستند.

چکیده مطلب

تب دنگی یا تب استخوان شکن یک بیماری ویروسی بسیار خطرناکی است که توسط پشه‌ های آئدس به انسان منتقل می‌ گردد. علائم این بیماری در صورت شدیدتر شدن می‌ تواند تهدید کننده‌ زندگی باشد. در این مطلب ما به موضوع تب دنگی چیست و هر آنچه باید در مورد تب دنگی بدانید! پرداختیم.

امیدواریم که مطالب ارائه داده شده، برای شما مفید و کامل واقع شوند. ما در سایت پزشکا همواره سعی می‌ کنیم تا نکات پزشکی و علمی را به حضورتان برسانیم. اگر سوالی در رابطه با این بیماری شایع شده دارید، می‌ توانید در قسمت دیدگاه با کارشناسان ما مطرح کنید.

اعضای تیم تحریریه "پزشکا" متشکل از افرادی است که در حوزه پزشکی و سلامت، سابقه و اطلاعات کافی دارند. تمامی مطالب ما در وبسایت پزشکا همراه با تایید پزشکان و متخصصان حاذق در زمینه بهداشت و سلامت برای انتقال دانش و تجربه به شما، منتشر می‌شود.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا