شایع ترین و خطرناک ترین بیماری های مغز و اعصاب【سال 1403 】❤️
در این مقاله ما تلاش داریم تا اطلاعات مفید و کاملی را درباره شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. امروزه مشکلات زندگی بر سلامت مغز و اعصاب تاثیر می گذارند و این موضوع باعث می شود تا افراد برای درمان مشکلات خود به پزشک متخصص مراجعه کنند. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات مفیدتر و کاملتری را در اختیارتان قرار دهیم.
شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب
معرفی شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب امروزه مشکلات زندگی تاثیر مستقیمی بر روی سیستم عصبی می گذارد و احتمال دارد هر فردی را با مشکلات مغز و اعصاب درگیر کند. از آنجا که سیستم مغز و اعصاب یکی از مهم ترین قسمت های بدن شما می باشد و هرگونه مشکل در این سیستم میتواند بر روی عملکرد کل بدن شما تاثیر بگذارد. پس خوب است کمی اطلاعات در مورد شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب به دست آورید. ما در ادامه مقاله به بررسی بیماریهای رایج در زمینه مغز و اعصاب میپردازیم. در صورتی که تمایل دارید با آنها آشنا شوید لطفاً تا پایان مقاله ما را همراهی کنید.
سیستم عصبی چیست؟
سیستم عصبی، سیستم ارتباطی پیچیده ای می باشد که این سیستم می تواند مقدار زیادی اطلاعات را به صورت هم زمان هم ارسال کند و هم دریافت کند. به طور کلی می توان گفت که سیستم های عصبی دو بخش مجزا دارند که به آن ها سیستم عصبی مرکزی و سیستم عصبی محیطی گفته می شود. سیستم های عصبی واحد اصلی، نورون می باشند که کار معمول آن ها افزایش و یا کاهش تعداد اتصالاتی است که با دیگر سلول های عصبی دارند. زمانی که افراد دچار عارضه های پیچیده می شوند باید به متخصصین مغز و اعصاب مراجعه کنند ، تا متخصصین با بررسی بیماری راه درمان آن را ارائه دهند.
انواع مختلف شایع ترین بیماری های مغزی و عصبی
افرادی که دچار بیماری های روحی و روانی هستند، در رفتار هایشان دچار اختلالات مختلفی می شوند. این گروه از بیماری های مغز و اعصاب دارای انواع مختلف و گسترده هستند و به زیر شاخه های مختلفی مانند اضطراب ، اختلال دوقطبی ، افسردگی ، اختلال استرس پس از ضربه و جنون جوانی تقسیم بندی می شود.
علائم بیماری های روانی بر اساس شرایط متفاوت است و فرد مبتلا ممکن است با علائم مختلفی از اختلالات روانی روبهرو شود. به طور کلی تغییر در رفتار و روحیه شما یک علامت هشدار دهنده ای است که باید با پزشک در این باره صحبت کنید. معمولا برای درمان بیماریهای روانی از دو روش دارودرمانی و روان درمانی استفاده می شود که انتخاب هر کدام از آنها بستگی به شرایط فرد دارد.
تومورهای مغزی:
تومورهای مغزی یکی از شایعترین بیماری های مغز و اعصاب می باشد که ممکن است در هر سنی برای هر فرد اتفاق بیفتد. اما احتمال آن که در سنین بالاتر این مشکل ایجاد شود بیشتر است. علائم این بیماری شامل مشکلات شنوایی ، مشکلات بینایی ، تکلم ، تعادل ، سردرد ها و حملات ناگهانی و فلج عضلات صورت می باشد.برخی از تومورهای مغزی هیچ خطری را به همراه ندارد. اما از آنجا که تومور ها می توانند در بدن پیشروی کنند ، یک تهدید به حساب می آید. نوع درمانی که برای تومورهای مغزی استفاده می شود ، بستگی به اندازه تومور ، سن بیمار و وضعیت سلامتی بیمار دارد که معمولاً با سه روش عمل جراحی ، پرتو درمانی و شیمی درمانی انجام می شود.
انواع صدماتی که منجر به آسیب مغزی میشوند:
آسیب بسته به سر | این زمانی اتفاق می افتد که یک نیروی خارجی مانند ضربه به سر درگیر شود. اگرچه این نیروی خارجی به جمجمه نفوذ نمی کند، اما باعث آسیب مغزی و تورم می شود. |
صدمه مغزی | این آسیب باعث اختلال در عملکرد مغز می شود که می تواند نتیجه ای مشابه یک آسیب نافذ یا نافذ داشته باشد. |
لخته خون در مغز | کبودی یا خونریزی در مغز ناشی از ضربه به سر یا تکان دادن سر. |
آسیب نفوذ کننده | نوعی از آسیب مغزی است که در اثر گلوله، چاقو یا چیزهای تیز دیگر ایجاد می شود. |
صرع ، فعالیت سلول های عصبی را مختل می کند:
بیماری صرع به خاطر وجود اختلال در سیستم عصبی مرکزی به وجود می آید که افرادی که دچار این بیماری می شوند در واقع فعالیت سلول های عصبی در مغز آنها از کار می افتد و در آخر منجر به تشنج می شود. این گونه بیماری با رفتارهای غیرطبیعی مانند خیره شدن ، سردرگمی ، از دست دادن هوشیاری و انقباض عضلانی همراه است.
میگرن یا همان سردرد های بسیار دردناک:
بیماری میگرن یکی از شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب در سراسر جهان به شمار می آید. امروزه بسیاری از افراد با این بیماری دست و پنجه نرم می کنند. میگرن مربوط به سیستم عصبی مرکزی است که تغییراتی در سیستم فیزیکی مغز ایجاد می کند. سردرد های بسیار وحشتناک نشانه بارز این بیماری است. اما به طور کلی میگرن در کل سیستم بدن تاثیر گذار خواهد بود.
نوروپاتی:
نوروپاتی به خاطر دخالت یا آسیبی که به اعصاب وارد میشود ، اتفاق میافتد که این مشکل معمولاً برای بیماران مبتلا به سرطان و تحت شیمی درمانی هستند ، آشنا است. علائم این بیماری شامل بی حسی درد ، از دست دادن احساس یا سوزن شدن می باشد. همچنین این مشکلات برای افرادی که دیابتی هستند ، اتفاق میافتد که ناشی از قند خون بالا آنهاست.
پارکینسون:
این بیماری معمولاً در افراد سالخورده دیده شده است که بیماری پارکینسون به خاطره تخریب سلولهای میانی مغز است که کار آنها کنترل کننده حرکات بدن است. علائم اولیه این بیماری با مواردی مانند احساس ضعف ، سستی در یکی از اندام ها ، احساس لرزش های خفیف در دست در هنگام استراحت دیده می شود، که در آخر این لرزش ها بیشتر شده و باعث سفت شدن عضلات بدن می شود و در آخر فرد نمی تواند هماهنگی و تعادل خود را در بین اندام ها حفظ کند. این بیماری به همراه خود مشکلاتی مانند افسردگی ، اختلالات روانی و عاطفی به همراه دارد.
نورالژی شامل یک درد عضلانی شدید است:
نورولوژی به خاطر آسیب دیدگی عصبی و تحریک شدن آن اتفاق میافتد که در پی آن فرد درد عضلانی و سوزش شدید احساس می کند. آسیب عصبی ممکن است در هر نقطه از بدن اتفاق بیفتد. هر چند این عوامل در این اتفاق دخیل هستند. معمولاً افرادی که سالخورده یا دارای بیماری های عفونی و بیماری های دیابت هستند ، در معرض بروز این بیماری قرار دارند.
سنکوپ یا غش کردن:
سنکوپ یا حالت غش به دلیل از دست دادن موقت آگاهی و هوشیاری فرد اتفاق میافتد، که عوامل مختلفی مانند کاهش شدید اکسیژن در بروز این مشکل دخیل هستند. نبودن اکسیژن کافی و کاهش خون رسانی به مغز ممکن است به خاطر فشار خون پایین یا خطرناک ترین بیماری های قلبی باشد. هنگامی که این اتفاق می افتد ، فرد برای مدتی هوشیاری خود را از دست داده و بیهوش می شود. بیهوشی تنها در چند ثانیه طول می کشد و بعد از آن فرد هوشیاری خود را به دست میآورد. ممکن است قبل از این اتفاق فرد دچار احساس تهوع و استفراغ و سرگیجه داشته باشد که بعد از به دست آوردن هوشیاری حالت طبیعی خود را به دست میآورد.
مننژیت:
این بیماری به خاطر التهاب غشا اطراف مغز و نخاع ایجاد می شود و تورم حاصل از آن مشکلاتی مانند سردرد ، تب ، سفتی گردن را برای فرد به همراه دارد. بیشتر مواقع این بیماری به خاطر عفونت ویروسی به وجود می آید. علاوه بر بزرگسالان ، کودکان و نوجوانان نیز در معرض خطر مبتلا به این بیماری قرار دارند. همچنین افرادی که برای مدت طولانی دچار ضعف سیستم ایمنی بدن هستند ، احتمال بروز این اتفاق وجود دارد. مننژیت ویروسی شایع تر از نوع باکتریایی می باشد. اما خطرات جدی برای فرد به همراه ندارد و در موارد شدید ممکن است موجب تب و یا تشنج شود. در عوض مننژیت حاصل از باکتری ها خطرناک تر است و نیاز به مراحل درمانی دارد تا از بروز آسیبهای مغزی جلوگیری شود.
مولتیپل اسکلروز:
بیماری مولتیپل اسکلروز یک بیماری متناوب است که مشکلات بسیار کم یا شدید و دائمی برای فرد به همراه دارد. این بیماری بر روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارد که فرد بیش از اندازه ناتوان شده و در انجام فعالیت های روزانه خود احساس خستگی بیش از حد دارد.
متاسفانه برای درمان درمان بیماری ام اس هنوز راه حل قطعی پیدا نشده است، اما با مصرف بسیاری از داروها و روش های درمانی میتوان تا حدودی این بیماری را کنترل کرد. در واقع ، راه های درمانی بیماری ام اس، توسط بهترین دکتر در زمینه ام اس به منظور رفع علائم آن انجام میشود .
آلزایمر:
بیماری آلزایمر یک اختلال عصبی شناخته می شود، که به خاطر از بین رفتن سلول های مغزی این اتفاق میافتد و موجب کاهش حافظه و ناتوانی در شناخت خواهد شد. بیماری آلزایمر علائم و نشانه های مختلفی مانند فراموش کردن آدرس ها و اسم ها ، از دست دادن حافظه کوتاه مدت به همراه دارد و زمانی این بیماری شدت پیدا کند ، فرد حتی مسیر بازگشت به خانه را به یاد نمی آورد.این بیماری به طور مستقیم بر روی مغز آسیب می رساند و کم کم باعث فروپاشی مغز خواهد شد و در آخر بر روی فکر کردن انجام فعالیت های روزانه و حتی صحبت کردن فرد تاثیر می گذارد.
ام اس:
ام اس انواع مختلفی دارد و می تواند در بخش های مختلفی از بدن شروع به فعالیت کند. می توان گفت که این بیماری امکان دارد در برخی از مواقع برای بیمار خطراتی را به همراه داشته باشد و در برخی مواقع می توان این بیماری را کنترل کرد . بیماری ام اس بیشتر در بین بانوان دیده شده است و بیماری خود ایمنی می باشد و باعث می شود که بدن خودش را مورد تهاجم قرار بدهد و میلین های اطراف اعصاب را از بین ببرد.
برخی از علائم بیماری ام اس:
- دوبینی
- تغییرات روانی
- احساس سستی
- لکنت زبان
- ایجاد مشکل در روده و مثانه
- فلج شدگی
- لرزش
مشکلات و اختلالات روانی: اختلالات روانی در بیشتر مواقع خطری را به همراه ندارند، اما در برخی از مواقع که بیماری پیشرفت کرده است، امکان دارد که فرد به خودش و یا اطرافیانش آسیب برساند و کاملا خطرناک می باشد.
علائم عمومی اختلالات روانی:
- مشکل در خواب
- عصبانیت شدید
- مشکل در برقراری ارتباط با افراد
- عدم تمرکز
- تغییرات خلقی
- کناره گیری از دوستان و خانواده
- تغییر در عادات زندگی
- فکر و اقدام به خودکشی
آسیب های مغزی: بیشترین آسیب های مغزی ناشی از ترومای بلانت می باشد، که باعث می شود به بافت مغز آسیب وارد شود و بسته به نوع آسیب فرد تحت درمان دارو درمانی، جراحی و… قرار می گیرد.
برخی از علائم آسیب مغزی:
- از دست دادن حافظه
- مشکلات تمرکز
- فلج
- تنفس نامنظم
- حالت تهوع
- مشکلات تمرکز
- بی حسی
- مشکلات گفتاری
- فشار خون بالا
- ضربان قلب کم
چه افرادی که در معرض بیماری مغز و اعصاب هستند ؟
به طور کلی اختلالات مغزی می تواند بر روی هر کسی تاثیر بگذارد. اما نشانه های بیماری های مغز و اعصاب برای هر فرد متفاوت است. برای مثال، تومورهای مغزی جز شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب می باشد که برای هر سنی ممکن است اتفاق بیفتد و حتی کودکان زیر چهار سال در معرض آسیبهای مغزی قرار دارد.
همانطور که می دانید ، سابقه خانوادگی نیز در بروز بیماریهای مغز و اعصاب تاثیر بسیار مهمی می گذارد. پس در صورتی که دارای عوامل زیر هستید ، خطر مبتلا به بیماری های روانی برای شما نسبت به دیگران بیشتر است:
- سابقه مصرف الکل یا مواد مخدر
- آسیب مغزی
- سابقه خانوادگی بیماری های روحی
- گذراندن زندگی های پر استرس و مشکلات زناشویی
پارکینسون چیست؟
پارکینسون بیماری ژنتیکی و غیر ژنتیکی است و باعث می شود که سیستم حرکتی بدن انسان را درگیر کند و باعث می شود که سیستم اعصاب مرکزی بنا به دلایل ناشناخته تخریب شود. این بیماری برای اولین بار توسط یک دانشمند انگلیسی کشف شد. این بیماری را می توان با بررسی حال و وضعیت دقیق بیمار به درستی تشخیص داد، قابل ذکر است که در برخی از مواقع امکان دارد که این بیماری با بیماری های دیگر اشتباه گرفته شود، به همین دلیل پزشکان برای اطمینان بیشتر از روش های تصویر برداری ام ار ای استفاده می کنند. پارکینسون علائمی هم چون مشکل در راه رفتن، لغزش و … را به همراه دارد، که با پیشرفت بیماری علائم این بیماری تغییر می کند و علائمی هم چون مشکلات رفتاری و زوال عقل مشاهده می شود. در مراحل ابتدایی و اولیه این بیماری می توان با اسکن کردن چشم، بیماری را تشخیص داد.
آلزایمر چیست؟
می توان گفت که آلزایمر نوعی بیماری مغزی می باشد و به مرور زمان باعث می شود که که فرد حافظه خود را از دست بدهد و قدرت تفکر نداشته باشد و فرد به تنهایی قادر به انجام کارهای روزمره خود نمی باشد. این بیماری غیر قابل بازگشت می باشد و آرام شروع می شود. در مراحل اولیه این بیماری قسمتی از مغز را درگیر می کند و با گذر زمان قسمت های بیشتری از مغز را تحت تاثیر قرار می دهد و نشانه های بیماری بیشتر دیده می شود.
علائم بیماری های مغزی و عصبی شایع
- مشکلات تنفسی
- تغییر در شنوایی
- تغییر و ایجاد مشکل در گفتار و بینایی
- تشنج
- لرزش بدن
- خستگی مفرط
- مشکل در راه رفتن
- فلج شدگی جزئی بدن
- سردرد
- احساس گیجی
- مشکل در بلع
- از دست دادن حافظه
- ایجاد مشکل در خواندن و نوشتن
- مشکل در راه رفتن
- افسردگی
بیماری های مربوط به متخصصان مغز و اعصاب
تومورهای مغزی: زمانی که توده های اضافی به صورت غیر طبیعی در مغز و نخاع رشد می کنند، تومورهای مغزی گفته می شود. این توده های اضافی با گذشت زمان رشد می کنند و با فشاری که به جمجمه و ستون فقرات وارد می شود، در عملکرد مغز و نخاع اختلال ایجاد می شود. بیمار باید هر چه سریع تر باید اقدام به جراحی تومور مغزی کند.
برداشتن نمونه از تومور مغزی: یکی از روش های تشخیص بیماری برداشتن نمونه از بافت تومور می باشد که باید توسط پزشک متخصص انجام شود. از این روش تشخیصی زمانی استفاده می شود که پزشک از وجود تومور به طور کامل آگاه می باشد و برای این که بتواند بهترین جراحی را برای درمان امتحان کند نیاز دارد که نوع بافت تومور را کاملا تشخیص بدهد .
ضربه مغزی: زمانی که به جمجمه ضربه وارد می شود و علاوه بر شکستگی بر مغز فشار زیادی وارد شده باشد، باعث می شود که این ضربات به عروق مغزی و بافت لایه های احاطه شده آسیب برساند و زمانی که این اتفاق رخ دهد بیمار باید هرچه سریع تر تحت نظر قرار بگیرد.
کلام آخر
به طور کلی مشکلات مغز و اعصاب می تواند بر روی شخصیت فرد تاثیر بگذارد و فرد را با مشکلات جدی روبرو کند. پس بهتر است در صورت داشتن سوابق خانوادگی از عوامل غیر ژنتیکی آن جلوگیری کنید. در این مقاله سایت پزشکا تمام تلاش خود را بکار گرفته است، تا اطلاعات لازم و کافی درباره شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب را در اختیار شما قرار دهد. امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد از این که تا پایان مقاله همراه ما بودید از شما سپاس گذاریم. در صورت هر گونه انتقاد و پیشنهاد از طریق سایت پزشکا با ما در ارتباط باشید.