بیماری ها

راه های پیشگیری از بیماری های قلبی【سال1403】❤️

ما در این مقاله قصد داریم که راه های پیشگیری از بیماری های قلبی را در اختیار شما قرار دهیم، پس اگر به فکر حفظ سلامتی خود هستید، توصیه می کنیم با ما در این مقاله همراه باشید. قلب و قسمت های مربوط به آن شامل رگ های خونی است که کار آن ها رساندن اکسیژن و مواد مورد نیاز به تمام قسمت های بدن است. بنابراین باید گفت که بیماری های قلبی بر روی  سیستم بدن تاثیر گذاشته و موجب ایجاد اختلالات مختلف در کار این سیستم می شود. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا اطلاعات کاملی را در اختیارتان قرار دهیم.

راه های پیشگیری از بیماری های قلبی

این روزها علت اکثر مرگ و میر ها ، بیماری های قلبی و عروقی است. معمولا عوامل مختلفی مثل فشار خون و کلسترول بالا باعث بروز بیماری های قلبی می شود. پس خوب است برای جلوگیری از ایجاد بیماری های قلبی کمی در شیوه زندگی خود تغییرات اساسی ایجاد کنید.

حفظ وزن مناسب: اگر اضافه وزن دارید ، اولین کاری که می توانید برای پیشگیری از بیماری های قلبی انجام دهید ، کاهش وزن است. بنابراین با انجام فعالیت های روزانه و داشتن رژیم غذایی برای تناسب اندام ، می توانید از بروز مشکلات مختلف جلوگیری کنید.

برای کاهش وزن می توانید پیاده روی روزانه داشته باشید. پیاده روی تند در طور روز به مدت ۳۰ دقیقه ، می تواند از بروز بسیاری از بیماری های قلبی جلوگیری کند و به سلامتی شما کمک کند.

چک کردن به طور منظم: اگر اعضا خانواده شما سابقه بیماری های قلبی دارند، بهتر است به صورت مرتب برای چکاب بهترین دکتر قلب در ایران مراجعه کنید، تا میزان چربی یا کلسترول خون بررسی شود. هم چنین چکاب جزء یکی از راه های پیشگیری از بیماری های قلبی می باشد.

ترک سیگار: مهم ترین عاملی که شما را در معرض بیماری های قلبی قرار می دهد و خطر بزرگی برای سلامتی شما محسوب می شود ، مصرف سیگار و الکل است. بنابراین توصیه می شود تا دچار مشکل نشده اید، سیگار و مشروبات الکلی را ترک کنید و تمامی نکات و راه های پیشگیری از بیماری های قلبی را جدی بگیرید.

استرس روزانه را از بین ببرید: استرس های روزانه ای که وجود دارد ، یکی از عوامل خطرناک برای بیماری های قلبی است. پس برای تغییر شیوه زندگی از این نکته غافل نشوید. همچنین کم شدن ساعات خواب شبانه موجب بالا رفتن فشار خون می شود و در آخر احتمال بروز بیماری های قلبی افزایش پیدا می کند.

در طول روز حداقل دو بار مسواک بزنید: مسواک زدن به طور مرتب ، تورم دندان ها و لثه را کاهش داده و موجب پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی می شود. افزایش تورم دندان ها و لثه موجب ایجاد پلاک در سرخرگ ها شده و احتمال بیماری های قلبی را افزایش می دهد. بنابراین افرادی در طول روز مسواک نمی زنند در مقابل کسانی که به صورت مرتب این کار را انجام می دهند ، در خطر بیشتری قرار دارند. توصیه نی شود برای چکاب دندان ها به بهترین کلینیک دندانپزشکی مراجعه کنید.

قرار دادن کربوهیدرات ها برای وعده شام: قرار دادن کربوهیدرات ها برای وعده های شام کمک می کند تا میزان ترشح هورمون های هشدار دهنده گرسنگی و تشنگی کنترل شود. بنابراین ایجاد چنین برنامه غذایی می تواند تاثیر بسیار زیادی در کنترل وزن داشته باشد. مصرف کربوهیدرات در شب موجب می شود که میزان قند و چربی خون شما حفظ شود و احساس سیری بیشتری داشته باشید. به همین خاطر، در کاهش وزن شما می تواند تاثیرگذار باشد.

رژیم مناسب غذایی: رژیم مناسب غذایی باعث می شود، که میزان خوردن مواد غذایی کنترل شود و هر کدام را با اندازه و برای نیاز مصرف کنید. همچنین این نکته را فراموش نکنید ، در برنامه غذایی روزانه تان مصرف سبزیجات و میوه را قرار دهید. از خوردن چربی های اشباع و ترانس به شدت خودداری کنید. زیرا مصرف بیش از اندازه چربی های اشباع شده موجب افزایش کلسترول بد شده و با افزایش کلسترول بد پلاک هایی در شریان ایجاد می شود، که این اتفاق بیماری های قلبی را به دنبال دارد.

شما می توانید بجای چربی های اشباع شده از روغن های زیتون و آفتاب گردان که حرارت زیادی ندیده باشند، استفاده کنید. مورد دیگری که باید در برنامه غذایی خود رعایت کنید، استفاده نکردن از غذاهای شور ، ترشی های شور ، چیپس و سایر تنقلات است. سعی کنید مصرف آن ها را کاهش دهید.

متخصصان تغذیه پیشنهاد می کنند که مواد غذایی مانند شیرینی ها ، غذاهای چرب ، شکلات ها و … را کاهش دهید و مواد غذایی مانند سبزیجات و میوه را جایگزین کنید و توصیه می شود آهسته غذا میل کنید، زیرا جایگزین مواد غذایی سالم و آهسته غذا خوردن می تواند شما را به وزن ایده آل برساند و به ثابت نگه داشتن وزن شما کمک کند. هم چنین توصیه می شود، برای دریافت رژیم غذایی مناسب به بهترین دکتر تغذیه مراجعه کنید. داشتن وزن و رژیم غذایی مناسب جزء یکی از راه های پیشگیری از بیماری های قلبی می باشد.

 مصرف گیاهان دارای آنتی اکسیدان و ویتامین ها: خوردن گیاهان و میوه هایی که دارای آنتی اکسیدان هستند، مانند توت فرنگی موجب حفظ سلامتی قلب می شود. مصرف این گونه مواد غذایی، موجب افزایش فعالیت آنتی اکسیدان ها شده است و از بروز سکته قلبی جلوگیری می کند.

مصرف این مواد کمک می کند تا کلسترول خون کاهش یابد و در آخر از حملات قلبی جلوگیری شود. همچنین گیاهانی که دارای کلسترول پایین هستند ، موجب رفع چین و چروک صورت می شود و تاثیر بسزایی در حفظ جوانی و زیبایی پوست شما دارد.

خوردن شکلات های تلخ: آنتی اکسیدانی به نام فلاونول در شکلات تلخ وجود دارد، که به بهبود سلامتی قلب کمک می کند. چرا که خوردن شکلات های تلخ موجب انعطاف پذیری رگ ها می شود و از چسبیدن گلبول های سفید به دیواره رگ ها جلوگیری می کند و در آخر باعث کاهش فشار خون و افزایش گردش خون در مغز می شود. به همین خاطر خوردن تنها یک تکه کوچک شکلات تلخ در روز برای بدست آوردن فواید آن کافی است.

ورزش: کم تحرکی در زندگی امروزه عامل خطرناکی برای بیماری های قلبی و عروقی به شمار می آید. برای دوری از آن حتما حداقل سه بار در هفته فعالیت های بدنی انجام دهید. ورزش روزانه موجب گردش خون، انتقال اکسیژن بهتر به اجزای بدن و تقویت عملکرد می شود. همچنین ورزش هایی مانند شنا ، تنیس و دوچرخه سواری می تواند به کاهش کلسترول کمک کند.

راه های پیشگیری از بیماری های قلبی

قلب چیست؟

قلب در وسط سینه سمت چپ قرار دارد که اندازه آن،  اندازه مشت شما می باشد. قلب خون را  از طریق رگ های خونی که گردش خون نام دارد به تمام نقاط بدن مانند، یک پمپ می فرستد و خون پمپ شده اکسیژن مورد نیاز بدن را به تمام نقاط بدن انتقال می دهد. هم چنین دی اکسید کربن و مواد زائد را نیز با خود حمل می کند.

انواع مختلف بیماری های قلبی

نارسایی دریچه میترال: زمانی که افراد دچار مشکل نارسایی دریچه میترال قلب می شوند، که خون به قلب باز گردد و دلیل این مشکل این است که دریچه میترال قلب به خوبی بسته نشده است، که این مشکل باعث برگشت خون می شود. افرادی که دچار نارسایی دریچه میترال قلب هستند، ممکن است بیشتر مواقع احساس خستگی کند، که دلیل آن این است که خون به خوبی در بدن پخش نشده است.

بیماری روماتیسم قلب: یکی از مشکلات قلبی که کوتاه مدت است، روماتیسم قلبی می باشد، که این بیماری می تواند به دریچه میترال قلب آسیب برساند.

اختلال در ریتم قلب: زمانی می توان گفت که فردی دچار مشکل آرتیمی است، که ریتم قلب منظمی نداشته باشد. مشکل آرتیمی می تواند باعث شود، که روند کار قلب تحت تاثیر قرار بگیرد و دچار اختلال شود. باید بیان کنیم، زمانی که افراد دچار مشکل آرتیمی باشند، قلب ضربان منظمی ندارد و امکان دارد که قلب نتواند به خوبی کار پمپ خون را انجام بدهد.

نارسایی قلبی: امکان دارد که با شنیدن اسم این بیماری دچار استرس شوید که باید بگوییم که نباید استرس داشته باشید، زیرا این مشکل به این معنی نیست که قلب دیگر توانایی کار کردن ندارد. این بیماری باعث می شود که قلب آنطور که باید نظم نداشته باشد و این مشکل باعث می شود، که بدن فرد نمک و آب را در خود نگه دارد و باعث ایجاد مشکلاتی هم چون تنگی نفس و تورم شود. این بیماری قلبی در تمامی کشورهای جهان و دنیا وجود دارد.

حمله قلبی: هنگامی که جریان خون در قسمتی از قلب به دلیل ایجاد لخته قطع شود، امکان دارد افراد دچار حمله قلبی و سکته قلبی شوند. زمانی که جریان خون به طور کامل قطع شود و شریان خون رسانی انجام نشود، آن قسمت از قلب که خون رسانی انجام نشده، کم کم شروع به مردن می کند. در ادامه باید بگوییم که افرادی که برای اولین بار سکته می کنند، بعد از درمان می توانند به زندگی عادی خود ادامه بدهند.

بیماری مادرزادی قلب: زمانی فرد دچار این مشکل می شود، که در یک یا چند قسمت از قلب و یا رگ های خونی مشکل ایجاد شود. افرادی که دچار بیماری مادرزادی قلبی هستند، از دوران جنینی و بدو تولد با این مشکل دست و پنجه نرم می کنند. می توان گفت که با توجه به تحقیقات انجام شده، به طور معمول از بین 1000 نوزاد 8 نوزاد دچار این بیماری می شوند. برخی از افرادی که دچار این بیماری هستند ممکن است از بدو تولد علائم داشته باشند و برخی دیگر قبل از کودکی علائمی ندارد و حتی برخی از افراد تا بزرگسالی هیچ گونه علائمی ندارند. با توجه به تحقیقاتی که پزشکان متخصص انجام داده اند، عقیده دارند ژن افراد تاثیر زیادی در بروز بیماری های قلبی دارد. در برخی مواقع امکان دارد، که جنین در معرض عفونت های ویروسی قرار گرفته باشد و یا مادر از مشروبات الکلی و یا مواد مخدر استفاده کرده باشد. به همین دلیل توصیه می شود که مادران در دوران بارداری، نکات حفظ سلامتی در دوران بارداری را به خوبی رعایت کنند.

انواع رگ های خونی قلب

سیاهرگ ریوی: زمانی که ریه ها خون دارای اکسیژن را از سیاهرگ دریافت می کنند، آن را به سمت چپ قلب هدایت می کنند و انتقال می دهند تا در بدن پمپاژ شود. به طور کلی چهار رگ ریوی وجود دارد، که هر یک از ریه ها ورید تحتانی و ورید فوقانی دارند.

سرخرگ ریوی: سرخرگ های ریوی برای تبادل گاز به ریه ها، خون را از بطن راست دریافت می کنند. سرخرگ به عنوان تنه ریوی و رگی کوتاه ضخیم شروع می شود و در محل میانی دهلیز راست قرار می گیرد. خون توسط شریان های ریوی چپ، به ریه رسانده می شود. سرخرگ های ریوی سمت راست، طولانی و ضخیم تر می باشد و باعث می شود که خون سمت راست به طور کامل تامین شود.

آئورت: باید گفت که آئورت یکی از بزرگ ترین شریان بدن است.

مویرگ ها: رگ های بسیار کوچکی داخل بافت بدن وجود دارد، که به این رگ ها مویرگ گفته می شود. وظیفه مویرگ ها این است که خون را از سرخرگ به سیاهرگ انتقال دهند.

افرادی که در خطر ابتلا به بیماری قلبی هستند

افرادی که از دخانیات استفاده می کنند و اضافه وزن زیادی دارند، باید بیشتر از افراد دیگر نگران ابتلا به بیماری قلبی باشند. مصرف دخانیات باعث می شود خطر ابتلا به بیماری قلبی  دو برابر شود. هم چنین توصیه می شود اگر از دخانیات استفاده نمی کنید، در معرض دود دخانیات نیز قرار نگیرید.

  • افرادی که دیابت دارند.
  • کلسترول بالای خون
  • نداشتن فعالیت بدنی
  • فشار خون بالا

انواع راهکار درمانی حمله قلبی

آتریکتومی: آتریکتومی روشی برای برداشتن پلاک از شریان می باشد. با برداشتن پلاک شریان باز می شود و این کار باعث می شود که خون آزادتر به قلب جریان پیدا کند. از تیغه های چرخان و لیزر در آتریکتومی برای تراشیده شدن و تبخیر پلاک استفاده می شود.

آنژیوپلاستی: برای انجام این روش از لوله ای مخصوص استفاده می شود که به آن بالن متصل می باشد، این لوله مخصوص وارد شریان های کرونر بیمار می شود. در آنژیوپلاستی پزشک متخصص بالن که به لوله متصل بود را باد می کند، تا با این کار عروقی که دچار تنگی شده باز شود. در برخی از مواقع پزشک متخصص تشخیص می دهد که نیاز است، قطعات لوله ای شکل، در ناحیه گرفتگی قرار داده شود، تا از مشکلاتی هم چون گرفتگی مجدد جلوگیری شود.

آنژیوپلاستی لیزر: این روش نیز مانند روش آنژیوپلاستی می باشد و لوله مخصوصی وارد بدن بیمار می شود. این روش تفاوتی که با روش آنژیوپلاستی دارد، این است که در قسمت جلویی این لوله مخصوص یک لیزر وجود دارد، تا با استفاده از این لیزر شریان هایی که مسدود شده اند باز شوند.

جراحی پیوند قلب: از این روش زمانی استفاده می شود، که قلب فرد آسیب دیده باشد.  در جراحی پیوند قلب، قلبی که آسیب دیده است را از بدن خارج می کنند و قلب اهدایی را داخل بدن قرار می دهند، که عمل جراحی حساسی می باشد.

استنت: باید گفت که از این روش هنگام آنژیوپلاستی استفاده می شود، که سیم مخصوصی لوله ای می باشد و  برای باز نگه داشتن شریان قلب در آنژیوپلاستی، مورد استفاده قرار می گیرد.

بای پس: زمانی که که شریان ها مسدود شده باشد نیاز به درمان می باشد و با انجام این جراحی مسیرهای جدیدی برای گردش خون به عضله قلب به وجود می آید و می توان شریان هایی که مسدود شده اند را درمان کرد. نام دیگر این جراحی، عمل قلب باز می باشد و افرادی که دچار خطرناک ترین بیماری های قلبی و گرفتگی پیچیده عروق هستند، با تشخیص پزشک متخصص و ماهر برای درمان از این روش جراحی استفاده می کنند.

عمل کم تهاجم قلب:  این روش را می توان به جای جراحی بای پس انجام داد و با مشورت و تشخیص پزشک جایگزین جراحی بای پس کرد.

جراحی دریچه مصنوعی قلب: زمانی افراد نیاز دارند این جراحی را انجام دهند، که دریچه قلب آن ها دچار آسیب شده باشد و در این زمان دریچه قلب که دچار آسیب شده است را با دریچه مصنوعی تعویض می کنند.

انواع راهکار درمانی حمله قلبی

چه زمانی سکته قلبی رخ می دهد؟

سکته قلبی زمانی اتفاق می افتد که عروق کرونر گرفته شود، تا زمانی که این عروق باریک نشوند و یا لخته خون از ورود جریان خون به قلب جلوگیری کند، فرد متوجه هیچ گونه علائمی نمی شود. بیماری آنژین نوعی درد است، که در قفسه سینه احساس می شود و این درد زمانی احساس می شود که عضله قلب، خونی که دارای اکسیژن است را به اندازه کافی دریافت نمی کند، ممکن است این بیماری نشان دهنده این باشد که افرادی که دچار این بیماری هستند، بیشتر از افراد دیگر در معرض سکته هستند. آسیب رساندن به قلب باعث می شود، بافت قلب نیز آسیب ببیند و آسیب بافت قلب هر چه بیشتر باشد، قلب نمی تواند به دیگر اعضای بدن پمپاژ خون انجام دهد و اگر فرد ضربان قلب خود را از دست بدهد و در عرض چند دقیقه درمان مناسبی در دسترس نداشته باشد، این مشکل می تواند باعث مرگ شود.

علائم مختلف سکته قلبی

سکته قلبی علائم مختلفی را به همراه دارد، اما شایع ترین علائم سکته قلبی درد در ناحیه قفسه سینه می باشد، که این درد چند دقیقه ای طول می کشد. با این که درد و ناراحتی در قسمت قفسه سینه از شایع ترین و مهم ترین علائم سکته قلبی است، اما ممکن است در برخی مواقع درد قفسه سینه به بیماری های دیگری ربط داشته باشد.

برخی دیگر از علائم سکته قلبی :

  • تپش قلب
  • بی قراری ناگهانی
  • احساس ضعف
  • احساس درد در ناحیه شانه و گردن
  • سبکی سر
  • سرگیجه
  • رنگ پریدگی پوست
  • تعریق شدید
  • مشکلات و اختلالات تنفسی
  • تغییر سطح هوشیاری
  • حالت تهوع
  • خستگی

کلام آخر

همیشه کسانی که با فشار خون بالا روبرو هستند ، بیشتر در معرض بیماری های قلبی قرار دارند. مواردی که در این مقاله به آن ها پرداختیم، کمک می کند که برای حفظ سلامتی قلب ، سبک زندگی روزانه خود را تغییر دهید. همانطور که در این مقاله بیان کردیم،     راه های پیشگیری از بیماری های قلبی دشوار نمی باشد، اما کمک می کند تا سطح کلسترول و قند خون کنترل شود. توصیه می شود نکات پیشگیری از بیماری های قلبی را جدی بگیرید.

امیدواریم مطالب این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. از این که تا پایان مقاله همراه ما بودید از شما ممنونیم. در صورت هر گونه انتقاد و پیشنهاد می توانید از طریق سایت پزشکا با ما در ارتباط باشید. هم چنین می توانید برای داشتن اطلاعات کامل درباره رازهایی مفید برای سلامتی قلب به مقاله مربوطه مراجعه کنید.

5/5 - (1 امتیاز)
اعضای تیم تحریریه "پزشکا" متشکل از افرادی است که در حوزه پزشکی و سلامت، سابقه و اطلاعات کافی دارند. تمامی مطالب ما در وبسایت پزشکا همراه با تایید پزشکان و متخصصان حاذق در زمینه بهداشت و سلامت برای انتقال دانش و تجربه به شما، منتشر می‌شود.
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا